Strona główna › Działy › Hobby › Galeria leeds-manchester.pl
Swietnie ze cos takiego powstanie.
Uwazam ze jest grono ludzi ktore chcialo by sie pochwalic naprawde dobrymi zdieciami.
Powiedzmy sobie szczerze galeria na leeds-manchester.pl jest [u:8056defa17]mizerna[/u:8056defa17]. Ja tez pstrykam amatorsko od pewnego czasu i zdaje sobie sprawe ze to nie do mnie nalezy krytyka ale uwazam ze [u:8056defa17][b:8056defa17]KONICA MINOLTA DYNAX 7D [/b:8056defa17][/u:8056defa17]i [u:8056defa17][b:8056defa17]Adobe Photoshop 7.0 CE [/b:8056defa17][/u:8056defa17]to dwa narzedzia o ogromnej sile i mozna przy ich pomocy osiagnac naprawde duzo lepsze wyniki !
Juz raz to próbowałem powiedzieć, ale widze, że tego chyba nie przejrzałeś.
[b:8056defa17]To nie jest i nie ma być galeria sztuki foto!
To jest galeria POGLĄDOWA Anglii północnej.[/b:8056defa17]
Dlatego nie dałem i nie dam tu naprawdę wielu moich ciekawszych zdjęć, bo wolę je mieć w zbiorach prywatnych lub klubowych.
Zdjęcia mają pokazywać Anglie północną i pomóc w rozeznaniu gdzie jak jest, co jak wygląda, a nie szukac sztuki i eksperymentować. Od tego są inne galerie- a tych obecnie jest mnóstwo w internecie.
Jak się okaże, że jest tu kilka osób, które rzeczywiście coś zaczną konkretnego tworzyć, to porozmawiamy.
Bo jak na razie konkretów nie było.
Skoro umiałeś znaleźć na czym i czym się robi u mnie zdjęcia, to mam nadzieję, że moje wyjaśnienie nie sprawi Ci najmniejszych problemów.
Poza tym, można łatwo sprawdzić (np. EXIFem), że galeria była tworzona dość wcześniej, gdy nie było jeszcze zdjęć z wielu miejsc i dlatego min. były wstawione gdzieniegdzie zdjęcia z kamery video- o lichej jakości.
Będą one oczywiście sukcesywnie zastepowane nowszymi-lepszymi.
Zamiast tylko marudzić, warto może bardziej wziąść pod uwage, że wielu osobom dały one jednak możliwość rozeznania jak dane miejsce i okolica wygląda- a ludzie właśnie na to mi już zwracali uwage, ciesząc się że można było to jednak wcześniej zobaczyc.
Poza tym, prosze nie oczekiwać, ze ta galeria jest i będzie jedyną, jaką się zajmuję, a nowe zdjęcia wciąż powstają, zatem raczej trudno, abym nad nią siedział naprawdę dużo czasu. Ona wciąż się będzie rozwijać, ale aby to szło miło, zamiast czytac kolejne narzekania, wolałbym widzieć więcej dobrych zdjęć- a właśnie z tym był od was przez cały czas największy kłopot….
Pozdrawiam.
P.S. Adres mailowy do nadsyłania wcześniej był w moim pierwszym poście, ale ktoś majstrował znowu przy tekście i przez nieuwage wyciął…
Podałem go tam ponownie.
fata… wywoływanie tropicieli rasizmu odbieram jako "ukłon" w moją stronę.. tak się jakoś składa, ze w przeciwieństwie do ciebie nie odwiedzam wszystkich działów… bo gdyby było tak jak sugerujesz to pewnie z racji tego, że "się na ciebie uwziąłem" to pod każdym twoim postem, w każdym dziale musiałbym zamieszczać komentarz "rasista"…
po pierwsze nie jestem aż tak nadgorliwy, a po drugie w kwestii mieszkań i procedur prawnych mogę się wypowiadać biorąc pod uwagę polskie realia…
senkju jego mać
PS. poszukaj tylko czy napisałem gdzieś, że zdjęcie ma rasistowski tytuł…
wytłumacz ludziom (w sposób spokojny i opanowany), że twoje tytuły nei mają nic wspólnego z zadną ideologią, bo ja tu widzę tylko jak podsycasz konflikt, który jakoby jest dla ciebie "rzeczą mało pożyteczną"
calm down fata ..
może będzie niedługo jakaś okazja do spalenia jointa, zobaczysz wtedy prawdziwą jamajkę ;P
Byłoby tez dobrze jakby kilka osób zajęło się tropieniem określeń obraźliwych i rasistowskich tam, gdzie one naprawdę są na tym forum (a nie brakuje!), a nie tam gdzie im się tylko wydaje że są.
Wtedy wiekszosc Twoich postow zostalaby wycieta fata 😀
Wydaje mi sie Marto, ze Marcin nie bedzie sie zajmowal selekcja zdjec …i odesle je do Fatamorgany.
Pomysl dorzucenia innych fotek jest bardzo dobry. Znam co najmniej kilka osob, ktore robia naprawde niezle.
Chetnie dorzucilabym swoje, ale gdyby fata byl nimi zainteresowany, to na pewno juz dawno by mi o tym powiedzial.
Nie ogladalam calej galerii, ale mam na razie jedna uwage: kategoria Derbyshire jest podzielona na podkategorie: 'Peak District: Polnoc’ i 'Peak District: Poludnie’. W rzeczywistosci zdjecia, ktore sa w 'Poludniu’ to ciagle polnocne Peak District. Poludniowej czesci regionu w ogole nie znalazlam w galerii.
(Mam skromna nadzieje, ze ta drobna uwaga nie zostanie odebrana jako zmasowana i 'niczym nie uzasadniona zlosliwa krytyka’.)
A sama galeria jest juz bardzo pokazna. Rozrosla sie bardzo. Widac, ze wlozono w nia mase pracy. Chocby z tego wzgledu nalezy sie gleboki uklon w strone autora.
"ukłon" w moją stronę.
nie pochlebiaj sobie zanadto ! Z taka przeszloscia ! Z dziarami ! I jeszcze w PL !
😉
No i co z tymi nowymi zdjeciami?
Kiedy beda w galerii?
Na razie nic nie widac…
Kiedy beda w galerii?Na razie nic nie widac…
Pare swoich podeslalem z czego tylko 2 zostaly zaakceptowane. Tylko nie bardzo wiem dlaczego trafily do dzialu innosci. Wiem tez ze pare innych zostalo odrzuconych, gdyz Fata ma z danego regionu duzo swoich zdjec tylko nie ma czasu ich dodac…… ❓ ❗
wyslalam zdjecia do fatalnej galerii.
pojawily sie w dziale ‘innosci’. nie wszystkie, co prawda, ale rozumiem. byl punkt mowiacy ze zastrzegaja sobie prawo do ostatecznego wyboru.
fata dodal swoje opisy – to rozumiem juz mniej. np: ‘whitby abbey in fog’. lo matko, pomyslalam, ale.. przewrocilam tylko oczami. (a gdzies potem fata cos pisal, ze autor jest odpowiedzialny za tytul i opis. hmm..).
kilka dni temu dostalam wiadomosc, ze z ostatnio przeslanych przeze mnie zdjec ciezko bedzie cos wybrac, bo fata ma juz ‘zdjec z tych miejsc od cholery’. a po za tym ze ‘strasznie ciemne jakies’.
propozycje scarface o powiekszaniu zasobow galerii odczytalam jako pomysl na roznorodnosc autorow i spojrzenia na temat.
posta faty, ktory przyjal te mysl pozytywnie, tez tak mniej wiecej zrozumialam. teraz sie dowiaduje, ze bardziej sa zainteresowani zdjeciami z miejsc, w ktorych jeszcze nikt z nich nie byl (nie wiem kto poza fata).
i, ze to, ze nie ma jeszcze w galerii wszystkiego, to nie znaczy ze nie ma wcale. i cos o tym ze ma wazniejsze sprawy niz sama galeria.
🙂
btw: czy np to zdjecie jest ‘strasznie ciemne jakies’?:
No wiesz… do najciemniejszych to ono nie należy, ale żeby flirtowało ze światłem, to też bym nie powiedział… A skoro dwie osoby tak mówią, to czasem warto włączyć samokrytykę, a na pewno powstrzymać krytykę względem innych osób
btw: a jakim aparatem pstrykasz foty?
Pozdrawiam ciepluchno!
To zdjecie jest ciemne. Tak jak i te w galerii. zle ustawiasz aparat …albo masz kiepski monitor
Ale to nadaje im w pewien sposob uroku – wygladaja, jak stare obrazy flamandzkie.
I ujecia sa naprawde niezle.
przynajmniej wiadomo, jak wyglada takie wzbogacenie galerii 🙂
A co to wlasciwie znaczy, ze tematyka dowolna, ale zdjecia dozwolone tylko z Anglii polnocnej?
Zamiast tyle dywagowac i pisac, może przyślecie więcej zdjęć?
Jakoś wcześniej nikt nie przysyłał, oprócz jednej osoby, teraz zaś dwie przysłały i cisza…
Za to na forum wciąż głośno…
Jakoś niezbyt to pasuje do rzekomego zainteresowania powiększeniem galerii.
Jeśli ktoś ma jakieś ale, co do tego co jest i co będzie a czego nie będzie w tej galerii, to mam skromne pytanie.
Gdzie byliście wtedy, gdy ją zakładałem?
I czy kogos obchodzi, ze sporo zdjęć z pierwszej wersji trzeba było wstawiac ponownie po zmianie serwera?
I czy ktoś może zrozumieć, ze nie sama galeria należy do moich zajęć?
Jak ocena ma być całościowa, to nie tylko kliknięcie na kilka grup wystarczy…
Najłatwiej jest jednak pomarudzić i skrytykować.
Tylko że najczęściej krytykują ludzie, którzy mają sporo czasu i chyba zbyt wiele zdjęć nie robią.
A może się mylę?
Do me:
Aniu, skoro masz jakieś uwagi i chcesz się skonsultować ze mną w wiadomej sprawie, to bardzo prosze, napisz do mnie, a nie do całego forum. 😉
Zawsze uważałem, że skoro coś chcemy uzyskać (dac nasze zdjęcia do galerii), to chyba lepiej omawiac to z kimś, kto się tym zajmuje, a nie opisywać zawartość korespondencji prywatnej publicznie, no chyba że to już jakieś nowe obyczaje nastały…
W kazdym razie wygląda to jakbyś się żaliła, a tu chyba w tym nie o to chodzi? Tak, ostatnie zdjęcia sa za ciemne, niewiele szczegółów widać.
A w pokazaniu miejsc i krajobrazu te szczegóły są istotne- w końcu zdjęcie ma pokazywac to coś. Oczywiście mogę je rozjaśnić, ale to tez wymaga czasu… Lepiej będzie więc wyszukać coś podobnego, ale już jaśniejsze.
Skoro juz wiecie, że każde zdjęcie najpierw trzeba wybrać, potem zmniejszyć (te z moich zasobów), poprawić to i owo, opisac i dodać tytuł, a potem czekać, aż się to wszystko załaduje, to mam nadzieję, że nie zabraknie nikomu wyobraźni i zrozumiecie, że to wymaga sporo czasu.
Wiem ile czasu średnio zajmuje przygotowanie i wstawienie jednego zdjęcia. Obawiam się jednak, ze nikt inny nie zadał sobie trudu, aby o tym pomyśleć.
A oprócz tego jest praca, druga praca i inne sprawy zw. z serwisem.
Zdaje się, ze większość z was po 8-9 godz. wraca do domu i nie ma większych zmartwień na głowie. Zazdroszczę wam tego.
Natomiast nie zazdroszczę nikomu skłonności do narzekania i marudzenia, bo galeria istnieje o wiele dłużej niż ten wątek, natomiast krytycy zlatują się jakoś głównie wtedy, gdy jeden rzuci hasło. Dwa razy tylko ten temat był poruszany, zatem przecietna wynosi…raz na rok.
Zapewniam, że moja średnia ilości wejść i pracy nad galerią jest znacznie większa.
Pozdrawiam. 🙂
Kiedy beda w galerii?Na razie nic nie widac…
Na pewno?
W ciągu ostatnich kilku dni przybyło ok. 50 zdjęć…(głównie "Na północ/południe od Scarborough"- zapraszam).
A i tak w pierwszej kolejności zająłem się tymi nadesłanymi.
Tylko jak mam jeszcze rozjaśniać nadesłane, to….sorry.
Zamiast narzekań, róbcie foty, albo przejrzyjcie zasoby.
przynajmniej wiadomo, jak wyglada takie wzbogacenie galerii
A co to wlasciwie znaczy, ze tematyka dowolna, ale zdjecia dozwolone tylko z Anglii polnocnej?
Jak wygląda wzbogacanie galerii, to najlepiej wiem ja- tak się składa… Galeria ma już 2 lata, a Ty chyba dopiero teraz się zainteresowałeś.
Byłoby więc dobrze nie sumowac CAŁOŚCI na podstawie jakiegoś jednego narzekającego posta.
Co to właściwie znaczy, pytasz?
Cóż, Leeds-Manchester.pl jest serwisem działającym właśnie w Anglii północnej, a galeria (to oczywiste…) jest galerią tejże, wiec zdjęcia z Londka czy innego Brighton pokazują nie to, na czym nam zalezy.
A tematyka?
Chyba normalne, że portretów nie będziemy wstawiać w galerii krajoznawczej. 🙂
Ale aby pokazać północ kraju, wcale nie trzeba tylko wstawiać landszaftu.
Pomyśl co jeszcze….
Natomiast dla osób z zacięciem, proponujemy osobna kategorię- tam pokazywać będziecie swe patrzenie na świat i fotografię.
Sądzę jednak, że jak ktoś poważniej do tego podchodzi, to nie będzie się raczej bawił w taki mały kawałek galerii, lecz albo ma swoją własną stronkę, albo publikuje w innej- bardziej tematycznej postaci.
Galeria o wszystkim – jest galerią o niczym.
Poza tym, na zdrowy rozum, to tak rozbudowana galeria jak nasza- a inne na Wyspie nie są tak rozbudowane- musi kształtować się stopniowo.
Zatem czy część południowa Peak District musi być już?
O wiele więcej ludzi jeździ i chce pojechać nad morze, więc rozumiejąc i szanując sympatię Ewy do Peak D, uznałem że lepiej będzie jak najpierw powiększymy jednak zasoby nadmorskie.
Poza tym, Peak D już jednak jest w jakiś sposób pokazane, natomiast staram się w pierwszej kolejności zajmowac się, tymi działami, które albo zdjęć nie mają, albo mają za mało. (np. Manchester).
Myślę, że to i logiczne i uzasadnione.
A co do zamieszczonego zdjęcia określonego "strasznie ciemne jakieś"…
Moim zdaniem [b:59de472781]to[/b:59de472781] się nadaje. 🙂 I zostanie niebawem zamieszczone.
[img:59de472781]http://img135.imageshack.us/img135/7177/pict0166ati8.jpg[/img:59de472781]
Na koniec dobra rada.
Zostawcie w spokoju pomysły, kolejność, wykonanie, odmienne spojrzenia, opinie itp. powody do pisaniny. Jakby wszyscy mieli swoje 3 grosze wciskać do tematu, to szybko okaże się, że żadnej sensownej galerii nie bedzie.
Róbcie i przysyłajcie zdjęcia!
Zatem czy część południowa Peak District musi być już?
Alez oczywiscie, ze nie. Czy ktos Cie popedza?
O trzeciej nad ranem, jak pisales posta, musiales byc dosc zmeczony, wiec zapewne nie zaczailes, o czym pisalam, rozumiem to. Przepraszam zatem, ze sie powtorze:
To, co zatytulowales w galerii 'Peak District: Poludnie’, to sa zdjecia z Peak District polnocnego. To tak, jakby umiescic zdjecia z Dolnego Slaska i zatytulowac 'Gorny Slask’.
Zostawcie w spokoju pomysły, kolejność, wykonanie, odmienne spojrzenia, opinie itp. powody do pisaniny.
Slusznie. Przestanmy w ogole wyrazac opinie i miewac pomysly. Komu one w ogole potrzebne? 😀