Strona główna › Działy › Hyde Park › Jak nas widzą nasi?
Faktycznie duzo krazy wersji o Angielskiej Polonii. A ja uwazam ze obecnie jest prawie jak w PL.Czyli mamy caly przekroj spoleczenstwa polskiego w UK.
2-3 lata temu roznice byly jeszcze wyrazne.Natomiast obecnie sa tu wszyscy i jesli ktos ocenia to z Polski to ocenia Polske-jaka jest i co robi.
Dla przykladu w moim miescie jest:
– polski gabinet dentystyczny
– polski salon fryzjerski
– kilka polskich sklepow
– osoby pracujace jako programisci i graficy komputerowi, mniejszosc aczkolwiek w Polsce tez tak to sie przedstawia
– osoby pracujace fizycznie, glownie w magazynach i na budowach
– matki niepracujace, ktore wychowuja swoje dzieci – nasze nowe pokolenie
itd
Ludzie robia to samo co w PL. I sa tacy sami jak w PL – i tu chyba wlasnie jest
cale sedno sprawy. Ludzie oceniajacy nas patrza po prostu na swoje odbicie na innym tle. I tu powinni sie zastanowic i my tez…
A mi sie wydaje tak:
Jestesmy narodem zazdrosnikow i wiekszosc polakow w Polsce patrzy poprzez pryzmat pieniedzy….
On jest na wyspach to jest bogaczem, ludzie maja slabe wyobrazenie o tym jak tu jest….
Wiekszosc jakich spotkalem, a ktorzy nie byli nigdy na wyspach lub gdziekolwiek za granica, mysla ze to sa krainy mlekiem i miodem plynace. Eldorado ktore jest tylko dla nielicznych…..
Bzdura jak cholera…
Niektorzy nas podziwiaja a inni uwazaja za tchorzy… Wydaje mi sie ze Ci ktorzy nazywaja nas cieniasami i wyrzutkami tak naprawde chcieli by sprobowac takiego zycia jak nasze i wyjechac gdzies, ale poprostu nie moga sobie na to pozwolic, albo nie potrafia sie zebrac w sobie zeby zamieszkac poza polska. I to ich najbardziej wpienia. A ze polak ma wpisane w mentalnosc – "do++++dol mu" – to nazywaja nas cieniasami….
a mnie sie podoba jak niektorzy ludzie sie szykuja do wyjazdow do Polski ~ prezenty, nowe ciuchy, maxymalne uzywanie solarium 😯 (no przeciez wieczne wakacje na tych wyspach), przybajerzanie samochodow np w nawigacje satelitarna (bez mapy Polski, a po powrocie sciaganie i nieuzywanie bo ktos wybije szybe i ukradnie), wiec jak nasi krajanie to widza to jedni mysla bogacz (a inni odwrotnie), no i bawia sie Ci niektorzy w Polsce i nagle musza wracac to tych back-to-back’ow z grzybem na scianie, po to zeby znowu zyc maxymalnie oszczedzajac……….fajny teatrzyk
to tyczy sie tylko niektorych, tak na zapas, coby lawiny nie wywolac
Swietnie to ujelas… 😆 😆 😆
A mnie zupelnie nie interesuje jak mnie widza "nasi" i nie widze zadnego powodu dla ktorego mialoby mnie to zaczac interesowac:)
Howgh 😉
a mnie dziwi jak ktos moze placic za pisanie takich artykulikow???? czy tu czy na onecie dajmy na to. oczywiste oczywistosci powtarzane srednio 2 razy w tygodniu. watpie czy nabazgranie czegos takiego zajeloby wiecej niz 30min 90% ludziom na tym forum. ctr+c & ctrl+v & male zmiany stylistyczne.
Czy to tak naprawde wazne kto i jak nas widzi??Najwazniejsze,zebysmy widzieli w sobie,prawdziwego siebie.Swiat nie konczy sie na czubku czyjegos jezyka ani tam tez nie zaczyna.
A mnie zupelnie nie interesuje jak mnie widza "nasi" i nie widze zadnego powodu dla ktorego mialoby mnie to zaczac interesowac:)
Amen
Wiekszosc jakich spotkalem, a ktorzy nie byli nigdy na wyspach lub gdziekolwiek za granica, mysla ze to sa krainy mlekiem i miodem plynace. Eldorado ktore jest tylko dla nielicznych…..
Bzdura jak cholera…
😀 😀 :Dnic dodac nietrzeba
derailed wrote:Wiekszosc jakich spotkalem, a ktorzy nie byli nigdy na wyspach lub gdziekolwiek za granica, mysla ze to sa krainy mlekiem i miodem plynace. Eldorado ktore jest tylko dla nielicznych…..
Bzdura jak cholera…
😀 😀 :Dnic dodac nietrzeba[/quote]
niekoniecznie… emigracja jest teraz na porzadku dziennym. pare lat temu jak ktos sie dowiedzial ze zyjesz w jukeju to wytrzeszczal oczy i faktycznie myslal ze anglia to wonderland gdzie masz wszystko. teraz jak bywam w polsce, fakt ze mieszkam w anglii nie wzbudza u nikogo zdziwienia ani zadnych spekulacji na temat zawartosci mojego portfela. wyjazdy ludzi staly sie na tyle powszechne ze coraz wieksza czesc naszego spoleczenstwa w polsce (mam na mysli rowniez tych co nigdy nie wyjezdzali) zdaje sobie sprawe z tego ze zarabiasz wiecej ale rowniez placisz wiecej za mieszkanie, podatki, wszelakie rachunki. nawet najwieksi ignoranci maja telewizor w domu i czasem nawet przez przypadek slysza o tym jak to na prawde jest.
z drugiej strony kazdy wie ze anglia rzeczywiscie jest lepszym krajem pod wzgledem finansowym i gdy wspominam o wakacjach w moskwie czy ny moim znajomym mieszkajacym w polsce, wcale sie nie dziwia ze mnie na to stac.
To zależy jeszcze Alynno co to za zapyziała dziura, dla niektórych to wciąż coś wielkiego jeżeli ktoś nie klepie biedy w Polsce tylko siedzi za granicą…..
😉