Strona główna › Działy › Hyde Park › Znowu!!!!
Znowu jebudup i znowu zaloba. Wyrazy wspóczucia dla rodzin, ale zeby od razu oglaszac zalobe narodowa. No ja ciez pie++++le to jest masakra jakas….
Ja nie moge, zalosne…..
wiesz zginelo 20 jak mniemam "wielkich" osob, onet publikuje cala liste z tytulami, nie ma w tym nic zlego moim zdaniem
……………Zginęli żołnierze, mężowie, ojcowie i [b:6868441dd9]to jest najtragiczniejszy wymiar tej katastrofy[/b:6868441dd9] – powiedział premier…………….
zastanawialem, czy gdyby zgineli w wypadku samochodowym tez ogloszono by zalobe narodowa???
a moze to zaloba po rozbitym samolocie??
Ale z drugiej strony, ogloszenie zaloby nie wiaze sie z niczym innym, jest tylko symboliczne, a jezeli doda otuchy rodzina ofiar, to dlaczego nie…..
Tragedia jest to ze dziennie gina ludzie na ulicy bez sensu i jakos nikt z tego nie robi zadnej zaloby…..
I wtedy tez gina:
"mezowie, ojcowie, zony, matki i to jest najtragiczniejszy wymiar kazdej takiej katastrofy"
A jak 20 "wielkich" sie rozwali samolotem to robia z tego pogrzeb narodowy….
Dla mnie to jest bez sensu….
Ale z drugiej strony, ogloszenie zaloby nie wiaze sie z niczym innym, jest tylko symboliczne, a jezeli doda otuchy rodzina ofiar, to dlaczego nie…..
Jak dla mnie to zalobe nosi sie przedewszystkim w sercu, a nie afiszuje sie z nia na zewnatrz…
Zaraz sie okaze ze rodziny dostana po 200 tys PLN zadoscuczynienia… 😯
Jak dla mnie to zalobe nosi sie przedewszystkim w sercu, a nie afiszuje sie z nia na zewnatrz…
jezeli tak bedzie to bedzie to zwykla zagrywka polityczna, pokazanie jaki to prezydent jest wspanialomyslny, szkoda tylko ze nie z jego kieszeni.
A co do zaloby, watpie zeby rodziny o to prosily, watpie tez by im tak naprawde na tej zalobie zalezalo, ale jak juz napisalem ogoloszenie zaloby nikomu nie szkodzi….
A ubedzie Cie z powodu tej zaloby,zaplacisz za to?Nie rozumiuem w czym problem ze ktos chce uroczyscie uczcic smierc zolnierzy wykonujacych swoje obowiazki sluzbowe dodajac splendoru tym ludziom i otuchy rodzinom ofiar.
A ubedzie Cie z powodu tej zaloby,zaplacisz za to?Nie rozumiuem w czym problem ze ktos chce uroczyscie uczcic smierc zolnierzy wykonujacych swoje obowiazki sluzbowe dodajac splendoru tym ludziom i otuchy rodzinom ofiar.
Zaplaca podatnicy jeleli wspanialomyslny prezydent podejmie taka decyzje by ulzyc rodzina w cierpieniu zasilajac ich konta.
Ale to nie o to chodzi. Masz racje piszac ze ktos chce uroczyscie uczcic ich smierc. Ale jak zgina na wojnie a nie jak sie bujaja samolocikiem po kraju. Wtedy to ma dla mnie sens. Ale zeby od razu z tego robic zalobe narodowa to totalny debilizm.
Jak sie rozwalil Lesiu M to pilota chcieli zlinczowac. To moze powinni mu dac medal za brawurowy upadek…No prosze Ciebie….
Slyszales kiedys zeby w innych krajach oglaszano zalobe narodowa jak zolnierze zgineli na poligonie, albo w wypadku na cwiczeniach, albo jadac sluzbowo od punktu A do punktu B???
Bo ja nigdy….
oczywiscie jest to wielka tragedia, takie rzeczy jednak sie zdarzaja i nikt tego nie zmieni, zgineli ludzie i to jest najgorsze, ale bez przesady ogladalem fakty na tvn i na 27 minut programu ok 24 min poswiecone temu wypadkowi 😯 codziennie gina ludzie w rozbojach, wypadkach itd. ale caly prawie program informacyjny takiej stacji jak tvn to chyba przesada!
Wlasnie sluchalem Zetki, pokryja koszty pogrzegu, wypaca odprawy, itd itp,
Zetka podaje ze w przypadku majora koszty wyniosa 85 tys zl, a w przypadku generala 125 tys zl,
Nie wiele sie pomyliles Derailed……
derailed i tutaj nie ma innej możliwości jak się z Tobą zgodzić:) To robi się wręcz niesmaczne, a jedyne uzasadnione ogłoszenie żałoby miało miejsce po zapadnięciu się dachu w Katowicach i śmierci JPII. I moim zdaniem dla uczczenia takich zdarzeń o wiele lepszym rozwiązaniem byłaby narodowa minuta ciszy załóżmy o godzinie 12tej w dzień, bo to bardziej mobilizowałoby społeczeństwo niż 3dniowa żałoba na którą z resztą sobie wszyscy zlewają, bo więcej w niej biadolenia niż konkretów…:/ To się nazywa nadużywanie władzy i robienie sobie jaj ze zwykłego obywatela, bo idąc takim tokiem rozumowania każdy z nas powinien domagać się takiej celebracji po śmierci najbliższych… Ja bynajmniej tak to pojmuję.
kazdy pogrzeb oficera (zolnierza niezawodowego rowniez ale do jakiejs tam kwoty) jest pokrywany przez wojsko (panstwo). w przypadku wysokich stopniem mamy cala ta orkiestre, strzelanie itp. Przysluguje rodzina rowniez zasilek z okazji smierci. wiec nie siejcie propagandy, ze ”Zetka podaje ze w przypadku majora koszty wyniosa 85 tys zl, a w przypadku generala 125 tys zl,
Nie wiele sie pomyliles Derailed……” – bo wyglada na to ze jest to odosobniony przypadek, a tak nie jest. to po prostu ch…wa polityka panstwa, ale nie od dzis. te grube emerytury w wieku 3x lat itp.
tym bardziej, ze ”nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera”.
zgodze sie oczywiscie, ze zaloba narodowa to gruba przesada.
Mnie także nie podoba się ogłaszanie żałoby narodowej za każdym razem jak zginie parę osóbw jednym czasie.
Najdziwniejsze jednak jest to,że oficerowie zostaną pośmiertnie awansowani…tak jakby zginęli w czasie służby….Cyżby fakt, że lecieli do domów wojskowym samolotem, ma jakieś znaczenie….? Taka namiastka slużby…
Ja nie mogę sobie wyobrazić jak to jest że samolot którym lecieli podobno najlepsi polscy piloci się rozbija… to jakaś straszna ironia losu…
tak gina codziennie ludzie na ulicach, ale to nie to samo, czasem gina z wlasnej glupoty……. ale tez smutno
odprawy to moze przesada, bo nie zgineli na polu walki, koszty pogrzebu zawsze pokrywa panstwo w przyp. wojskowych, ale zaloba dla mnie ma troche inny wymiar… jest oglaszana na wskutek tragicznych wydazen w kazdym kraju, a najlepszy przyklad ~ to zaloba , ktora ogloszona w lipcu 2007 roku dla uczczenia pamieci ofiar wypadku autobusowego (26 osob) we Francji, a w 2006 tez zginelo 23 gornikow w kopalni Halemba tez byla zaloba………jest masa takich przykladow
zaloba to poprostu uczczenie pamieci, zlozenie holdu, nikomu nic nieszkodzi, dziwie sie, ze tak oponujecie, ale wiadomo kazdy powinien miec zdanie na rozne tematy
pozdrawiam