Strona główna › Działy › Hyde Park › szukam pomocy w tlumaczeniu technicznego belkotu :D
sprawa jest taka ze moje auto nie przeszlo MOT i mam liste usterek z ktorej nic nie rozumiem. czy moze mi ktos tak "lopatologicznie po polskiemu" napisac o co dokladnie chodzi i co trzeba wymienic. dzieki z gory
tresc:
1. Nearside outer front constant velocity joint gaiter insecurely mounted to its housing [2.5.C.1a]
2. Offside front (lower) suspension arm has excessive play in a ball joint [2.4.G.3]
3. Rear (both main) sub-frame rubber bush deteriorated resulting in excessive movement [2.4.G.3]
sprawa jest taka ze moje auto nie przeszlo MOT i mam liste usterek z ktorej nic nie rozumiem. czy moze mi ktos tak "lopatologicznie po polskiemu" napisac o co dokladnie chodzi i co trzeba wymienic. dzieki z gory
tresc:
1. Nearside outer front constant velocity joint gaiter insecurely mounted to its housing [2.5.C.1a]
2. Offside front (lower) suspension arm has excessive play in a ball joint [2.4.G.3]
3. Rear (both main) sub-frame rubber bush deteriorated resulting in excessive movement [2.4.G.3]
1. Przedni chlapacz od strony kierowcy ochraniajacy przegub podwojny jest niepewnie zamocowany do podstawy.
2. Przednie (nizsze) ramie zawieszenia od strony pasazera ma za duzo luzu w zlaczu kulowym.
3. Tylnia (obydwa glowne-nie wiem czego to dotyczy 😀 ) gumowa tuleja zwrotnicy zniszczyla sie (pogorszyla) co powoduje zbyt duzy ruch.
Kompletnie nie znam sie na samochodach wiec skonsultuj to z kims kto ma o nich jakies pojecie, ja tylko tlumaczylam tekst 😉
ogolnie do d…. ciezka kasa poleci 😉
cherry świetnie, ale muszę jeszcze cos dodać i odrobinę sprostować:
1. Nearside outer front constant velocity joint gaiter insecurely mounted to its housing to :
przednia, [b:0994586a23]lewa[/b:0994586a23]!, zewnętrzna (od strony koła) gumka na przegubie(półośce) źle zamocowana- sprawdź tam z reguły są dwie objemki być może tylko którejś brakuje.
2.Offside front (lower) suspension arm has excessive play in a ball joint to:
[b:0994586a23]Prawy[/b:0994586a23]! , przedni, dolny wahacz ma za duzy luz na swożniu (kulowym) – trzeba wymienić swożeń a w niektórych autach chyba nawet cały wahacz.
3. Rear (both main) sub-frame rubber bush deteriorated resulting in excessive movement to:
Obydwie tylne, główne (między tylnym wahaczem a podwoziem),gumowe
tulejki zużyte – powoduja nadmierny luz – musisz wymienić gumowe tulejki
A najlepiej podejdź z tym do sklepu to ci pokażą jak to to wygląda i zrobią wycenę części , a potem… możesz to taniej kupić na aukcjach internetowych lub w sklepie internetowym jeśli masz oczywiście na to czas i siły, pozdrawiam
Co do ceny to zakładając, ze z przodu tylko objemka+swożeń w drugim kole+ gumki na tył to może by sie i w 50-100F zmieścił z własną robocizną na deszczu, w warsztacie pewnie powyżej 300F krzykną, zresztą diabli ich wiedzą – znajomy za 400 F silnik wymienił to może i taniej tez bedzie…
cherry świetnie, ale muszę jeszcze cos dodać i odrobinę sprostować:
1. Nearside outer front constant velocity joint gaiter insecurely mounted to its housing to :
przednia, [b:ca09fe4671]lewa[/b:ca09fe4671]!, zewnętrzna (od strony koła) gumka na przegubie(półośce) źle zamocowana- sprawdź tam z reguły są dwie objemki być może tylko którejś brakuje.2.Offside front (lower) suspension arm has excessive play in a ball joint to:
[b:ca09fe4671]Prawy[/b:ca09fe4671]! , przedni, dolny wahacz ma za duzy luz na swożniu (kulowym) – trzeba wymienić swożeń a w niektórych autach chyba nawet cały wahacz.3. Rear (both main) sub-frame rubber bush deteriorated resulting in excessive movement to:
Obydwie tylne, główne (między tylnym wahaczem a podwoziem),gumowe
tulejki zużyte – powoduja nadmierny luz – musisz wymienić gumowe tulejkiA najlepiej podejdź z tym do sklepu to ci pokażą jak to to wygląda i zrobią wycenę części , a potem… możesz to taniej kupić na aukcjach internetowych lub w sklepie internetowym jeśli masz oczywiście na to czas i siły, pozdrawiam
Co do ceny to zakładając, ze z przodu tylko objemka+swożeń w drugim kole+ gumki na tył to może by sie i w 50-100F zmieścił z własną robocizną na deszczu, w warsztacie pewnie powyżej 300F krzykną, zresztą diabli ich wiedzą – znajomy za 400 F silnik wymienił to może i taniej tez bedzie…
Bolku czy Lolku, jestem Cheeky jak by co 😉
duze PODZIEKOWANIA za wielka pomoc :*
Cheeky – oczywiście … 🙂 , przepraszam – klawiatura ostatnio płata mi figle…
Tak jeszcze dodam: nearside – to strona od "chodnika"(od strony chodzienia – walkside), w UK lewa, offside – od srodka jezdni – w UK prawa, ale np w USA jest odwrotnie, bo i ruch prawostronny.
no wlasnie o tym dzisiaj z Cheeky dyskutowalysmy,ze zalezy po ktorej stronie jezdzisz 🙂 i w PL byloby odwrotnie 🙂
Cheeky – oczywiście … 🙂 , przepraszam – klawiatura ostatnio płata mi figle…
Tak jeszcze dodam: nearside – to strona od "chodnika"(od strony chodzienia – walkside), w UK lewa, offside – od srodka jezdni – w UK prawa, ale np w USA jest odwrotnie, bo i ruch prawostronny.
A ja napisalam wczesniej zle po konsultacji z Angielka, nawet dwoma!!! I to na dodatek nauczycielki 😆 😆 😆
ale w sumie to nie ich dzialka, bo ucza Francuskiego i matmy 😉
ja kiedys po MOT też miałem usterki z opisem typu: "Nearside(…)","Offside(…)" – zapytałem wiec szefa warsztatu i… też nie wiedział… – musiał się konsultować z mechanikiem, który robił ten przeglad…hehehe 😀
Dla pewności skonsultowałem się z… Google…i trafiłem tam na rozmowę Anglika z Amerykaninem – co rozwiało wątpliwości…, pozdrawiam
ja kiedys po MOT też miałem usterki z opisem typu: "Nearside(…)","Offside(…)" – zapytałem wiec szefa warsztatu i… też nie wiedział… – musiał się konsultować z mechanikiem, który robił ten przeglad…hehehe 😀
Dla pewności skonsultowałem się z… Google…i trafiłem tam na rozmowę Anglika z Amerykaninem – co rozwiało wątpliwości…, pozdrawiam
Ja mam jutro MOT, mam nadzieje, ze nie dostane takiej litanii jak kolezanka wyzej 😉
Ja mam jutro MOT, mam nadzieje, ze nie dostane takiej litanii jak kolezanka wyzej 😉
Wiec powodzenia !
”cheeky wrote:Ja mam jutro MOT, mam nadzieje, ze nie dostane takiej litanii jak kolezanka wyzej 😉
Wiec powodzenia ![/quote]
Dzieki, ale juz za pozno!!! Nie przeszlo autko przegladu 😥
M.in 2 kola do wymiany, troszke spawania i pare innych drobiazgow.