Strona główna Działy Finanse konkubinat i prawa do zasiłków

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Renata1972
    Członek

witam,
    Pisałam już na waszym forum w sprawie przyjaciółki, która od sierpnia mieszka niedaleko Leeds, teraz ponownie proszę w jej imieniu o poradę. Prosi, aby się dowiedziec, jak to jest jak się żyje w konkubinacie. Prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. Jej partner narazie utrzymuje ją i jej dzieci (trójkę). Renata jeszcze nie pracuje, bo dopiero teraz dzieci zostały przyjęte do szkoły. Czy dostanie zasiłek na dzieci i insurance number jeśli jeszcze nie pracuje, ale jej partner pracuje?
    Proszę odpowiedzcie, bo tak jak mi napisała moja przyjacióka, każdy mówi co innego, a wy jesteście pewnym źródłem 🙂
    pozdrawiam serdecznie
    PS acha, moja przyjaciółka nie ma jeszcze rozwodu, mąz przebywa w Polsce.

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Renata1972 wrote:

witam,
    Pisałam już na waszym forum w sprawie przyjaciółki, która od sierpnia mieszka niedaleko Leeds, teraz ponownie proszę w jej imieniu o poradę. Prosi, aby się dowiedziec, jak to jest jak się żyje w konkubinacie. Prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. Jej partner narazie utrzymuje ją i jej dzieci (trójkę). Renata jeszcze nie pracuje, bo dopiero teraz dzieci zostały przyjęte do szkoły. Czy dostanie zasiłek na dzieci i insurance number jeśli jeszcze nie pracuje, ale jej partner pracuje?
    Proszę odpowiedzcie, bo tak jak mi napisała moja przyjacióka, każdy mówi co innego, a wy jesteście pewnym źródłem 🙂
    pozdrawiam serdecznie
    PS acha, moja przyjaciółka nie ma jeszcze rozwodu, mąz przebywa w Polsce.

Dla Inland Revenue nie ma znaczenia stan cywilny, istotne jest tylko mieszkanie pod wspolnym adresem. Jezeli odpowiednie warunki (wysokosc zarobkow i posiadanie dzieci) sa spelnione, para zyjaca w konkubinacie otrzyma zasilek.

Jezeli chodzi o NIN to jest z tym troche biurokratycznych problemow dla osob niepracujacych (poszukaj na forum bo temat juz byl) ale formalnie przysluguje on jak psu buda.

bolek
    Participant

tak jak pisze 7s – nalezy sie, decyduje twoje(jej) oświadczenie o stanie faktycznym

co do NIN-u to też otrzyma, tylko trwa to troszke dłużej

można to tez zrobić szybciej – pójść na dzień – dwa do pracy…

Wyświetlanych postów: 3 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.