Strona główna Działy Hobby Czy lubicie podróżować?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ewuski
    Participant

CZY LUBICIE PODRÓŻOWAĆ?

Co Was najbardziej pociaga za granica? Dlaczego podróżujecie?
    Dla odpoczynku?
    Zeby poznac inne obyczaje, przyrode, ciekawych ludzi?
    Zwiedzac, zobaczyc zabytki, 'dotknac historii’?
    Uprawiac sporty?

Wolicie zwiedzac Europe czy inne kontynenty?

Czy sami planujecie swoje wyjazdy, wolicie trekking i wyprawy z plecakiem czy oferty biur podrozy?

Z kim podrózujecie? Z rodziną? Przyjaciółmi? Ze specjalnie poznanymi na wyjazd ludzmi? A moze sami?

W jakich ciekawych miejscach juz bylicie? czy warto tam pojechac? Dlaczego? Czy bylo jak sie spodziewaliscie czy cos Was tam mile/ niemile zaskoczylo?

Gdzie chcielibyscie jeszcze pojechac? Dlaczego?

Co przywozicie ze swoich podróży?

Ze mnie chyba dziwny przypadek, bo jestem domatorka, a jednoczesnie ciagle mnie gdzies ciagnie.
    W Polsce glowna przeszkoda byly pieniadze, teraz udaje mi sie cos po kawalku realizowac z moich podrozniczych marzen. W ubieglym roku wycisnelam z urlopu na maksa co sie dalo nie tracac tez czasu w weekendy. I chcialabym, zeby tak bylo dalej.

Niektorzy znajomi z pracy rowniez wykorzystuja wiele urlopu na zobaczenie innych miejsc w Europie i poza (np. Indie, Barbados, Chiny)

Jestem ciekawa Waszych opowiesci o innych krajach.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ewuski wrote:

Ze mnie chyba dziwny przypadek, bo jestem domatorka, a jednoczesnie ciagle mnie gdzies ciagnie.

Ja gdy zbyt długo nigdzie się nie ruszam to ciągnie mnie żeby się ruszyć, a gdy już się ruszę to myślę sobie jak to fajnie było w domku 🙂
    (ale to tylko tak na marginesie)

slanting_eye
    Członek

[quote:ec6c445bab]CZY LUBICIE PODRÓŻOWAĆ? [/quote]

bardzo lubie.jak jest okazja to ja lapie

[quote:ec6c445bab]Co Was najbardziej pociaga za granica? Dlaczego podróżujecie?
    Dla odpoczynku?
    Zeby poznac inne obyczaje, przyrode, ciekawych ludzi?
    Zwiedzac, zobaczyc zabytki, 'dotknac historii’?
    Uprawiac sporty? [/quote]

innosc

[quote:ec6c445bab]Wolicie zwiedzac Europe czy inne kontynenty?
    [/quote]

bez znaczenia .byle zobaczyc cos innego

[quote:ec6c445bab]Czy sami planujecie swoje wyjazdy, wolicie trekking i wyprawy z plecakiem czy oferty biur podrozy?
    [/quote]

nigdy nie bylem z biurem podrozy i jakos mnie nie ciagnie do zorganizowanego grzania d… w 40stopniowym upale(98% biur wlasnie to oferuje).dzieki WWW wszystko mozna dobrze zaplanowac i ograniczyc koszta do minimum.poza tym wole leciec na krotki wypad albo na dlugo3tygodnie minimum

[quote:ec6c445bab]W jakich ciekawych miejscach juz bylicie?[/quote]

paryz- dwa razy na stopa25-35 dni(8-9 lat temu).spanie pod chmurka i zarcie na darmowkach z bezdomnymi

rpa-kraj mojej zony.polecam chociaz jest niebezpiecznie.nastawilem sie na robienie fotek a okazalo sie ze jest strach wyjac aparat.

amsterdam-zniewolone wolne miasto:)

[quote:ec6c445bab]Gdzie chcielibyscie jeszcze pojechac?[/quote]

japonia indie wegry maroko usa kanada………….

Cristiano
    Participant

Zdecydowanie podroz dookola swiata to marzenie na cale zycie, i niechodzi tu tylko o 80 dni 🙂

Podrozuje sie przede wszystkim zeby poznac inna kulture, obyczaje, codziennosc i innosc…Bezapelacyjnie podrozuje tez po to zeby odpoczac, zregeneorowac sily w innym otoczeniu!

Niewazny jest kontynent czy tez ograniczenie terytorialne, najistotniejsze zeby dotknac czegos nowego…

Pozdrawiam

ewelin
    Participant

Taak podróż dookoła świata 🙂 to jest to co chciałabym zrobić, najlepiej samochodem masto za miasteczkiem, każde…

żeby zobaczyć jak żyją ludzie, jakie prace wykonują, skosztować ich specjalności kulinarnych, przyroda, krajobrazy…

a ze swoich podróży przywożę coś charakterystycznego dla danego miejsca, coś na co spojrzę i będę wiedziała od raz z jakiego miejsca to mam… 😉

pozdro 🙂

fatamorgana
    Participant

Brawo Leeds!
    W Manchesterze na ten sam temat właściwie zero odzewu.
    🙂 😉
    Tam chyba nikt nigdzie nie jeździ.

A przecież podróżowanie i ruszenie się gdziekolwiek poza podwórko tyle człowiekowi daje… 🙂

cyklop
    Participant

na podrozowanie darmowe plus zarobki okolo1400 funtow miesiecznie bez placenia podatku polecam jako chef de partie z p&o albo innymi liniami propozycje pracy znajdzieciena caterer.com trzeba tylko miec kilka lat na tym stanowisku pracujac na ladzie ,ale na pewno znajdzie sie sporo ludzi ktorzy tu juz pracuja dluzszy okres na kuchni,wiec polecam ,zwiedzasz zakatki swiata wszystkie plus jeszcze placa niezle,przyjemne z pozytecznym ,a jesli gdzies ci sie spodoba zawsze za zarobione pieniadze mozessz tam wrocic praca jest 4 miesiace na morzu potem 2 miesiace wolne wiec czasu sporo,pozdro cyklop

Amber
    Participant

– Najbardziej nieznany kraj leży pod twoim kapeluszem –

cheeky girl
    Participant

Ja uwielbiam podrozowac…wlasnie ostatnio wzielam atlas i zastanwialam sie gdzie by tu pojechac w tym roku 😀

Chcialabym wykorzystac fakt ze mam troche znajomych w roznych czesciach swiata, wiec w przyszlym roku planuje wypad do Kunming w Chinach.
    Najbardziej to lubie poznawac ludzi i ich kulture, jak zyja, co jedza, itp. ale ciekawe zabytki, cuda natury, piekne zakatki tez mnie bardzo pociagaja.

W zeszlym roku zaszalalam i wybralam sie pierwsze do Grecji…z biura podrozy ale nastepnym razem chyba wolalabym sama cos sobie zorganizowac 😉 )
    Potem byla CHorwacja…podroz samochodem, piekne miejsca po drodze, szczegolnie granica Austriacko-Slowenska w gorach i potem jeden dzien w Wenecji…troszke tloczno i drogo 🙂 ale i tak bylo warto, szczegolnie polynac gondola.

A tak na miejscu to rozne zakatki UK, okolice Leeds, Yorkshire Dales na jedno dniowe wypady, wschodnie wybrzeze…zawsze jest ciekawie.

I tez marzy mi sie wyprawa do jakichs odleglych krajow (szczegolnie Ameryka Poludniowa) z plecakiem, bez rezerwacji w hotelu i z grupa znajomych.

Moze cos zorganizujemy??? 😉

ela1981
    Participant

lubie podrozowac bylam ~ Wlochy – kilka razy (rozne miasta, miejsca), Francja (lazurowe wybrzeze i Paryz), Hiszpania i oczywiscie jednodniowe wycieczki po Angli – kraje, ze sie tak wyraze oklepane, pospolite, choc swietnie sie bawilam, teraz marzy mi sie jakas Afryka dzika czy cos podobnego, niestety musimy jeszcze poczekac az maly bedzie wiekszy……………………i chcialabym kiedys do Moskwy poleciec i do USA

cyklop
    Participant

I tez marzy mi sie wyprawa do jakichs odleglych krajow (szczegolnie Ameryka Poludniowa) z plecakiem, bez rezerwacji w hotelu i z grupa znajomych.

Moze cos zorganizujemy??? :wink:[/quote] dobry pomysl z ta organizacja wypadu,ale raczej polecalbym wynajac mala chalupke w peru i stamtad wyruszac na jednodniowe eskapady ,podroze z plecakiem ,nie sa jeszcze bezpieczne niestety w ameryce poludniowej,pomysl jednak warty uwagi ,jak by co to w to wchodze ,pozdro

dmosia
    Participant

Ja też bardzo lubię podróżować, ale nie sama. Podziwiam ludzi (zwłaszcza kobiety), którzy wybierają się sami w najodleglejsze nawet zakątki świata. Ja, od stanu prenatalnego, jestem zdeterminowana do życia w parze (już w brzuchu mamy miałam towarzystwo).
    A w podróżach fajne towarzystwo, to przynajmniej dla mnie, bardzo ważna sprawa. Zawsze wolałam indywidualne wyjazdy z zaufanymi ludźmi, niż zdawanie się na przypadkowe osoby. I chociaż na zorganizowanych wycieczkach też można poznać interesujących ludzi, to niestety prawdopodobieństwo, że trafi się na kogoś marudnego i małostkowego jest dość spore.

Moim marzeniem, jest chociaż raz być na każdym kontynencie. Niestety do tej pory poza Europą byłam tylko w Egipcie, co na pewno nie wyczerpuje mojej chęci bliższego poznania Afryki. Chciałabym pojechać do Kenii albo Tanzanii na "bezkrwawe łowy".
    Najbardziej jednak (pewnie nie będę oryginalna) interesuje mnie Wschód, przede wszystkim Indie (trawestując – zobaczyć Tadż Mahal i umrzeć!) oraz Kambodża, Birma i Tajlandia ze swoimi przepięknymi buddyjskimi zabytkami. Będąc już w Azji nie pogardziłabym także odwiedzeniem Chin (dziwny, pełen sprzeczności kraj) oraz Japonii, gdzie na pewno ciekawym przeżyciem byłoby bliskie zetknięcie się z kulturą i zwyczajami tak silnie ukształtowanymi przez szintoizm.
    Marzę również o podróży do Kanady i Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku, Urugwaju i Brazylii.
    Dalekie podróże są z pewnością bardzo interesujące i pociągające (głównie ze względu na różnice kulturowe, mentalnościowe, religijne i krajobrazowe), ale niestety mają swoje wady: są drogie i najczęściej trudno się w takie podróże (te bardziej egzotyczne) wybrać z dziećmi poniżej 12-15 lat.

A z moich skromnych na razie doświadczeń podróżniczych poleciłabym Egipt, bo bez wątpienia warto zobaczyć piramidy, Dolinę Królów, Luksor (Karnak), Półwysep Synaj, Aleksandrię, Świątynię Hatszepsut, czy zbiory Muzeum Egipskiego.
    Niezwykle ciekawym, bardzo bogatym i różnorodnym jeśli chodzi o zabytki krajem, jest Rosja. Sama Moskwa nie zrobiła na mnie oszałamiającego wrażenia, choć z pewnością warta jest zwiedzenia. Niedaleko Moskwy leży Zagorsk, ważne centrum prawosławia, porównywany do naszej Częstochowy. Znajduje się tam zabytkowy zespół architektoniczny Ławry Troicko-Siergijewskiej, a w soborze Troickim piękny ikonostas namalowany przez A. Rublowa.
    Bardzo ciekawym miastem jest Sankt Petersburg i jego "prigoroda" [carskie rezydencje Peterhof, Puszkin (Carskie Sioło)]. Warto wybrać się się do miasta nad Newą w okresie białych nocy – niezapomniane wrażenie. Bogactwo zabytków i wspaniałej sztuki jest tak wielkie, że aż trudno w tym miejscu wymieniać.

Poza tym każda podróż wzbogaca człowieka, a ciekawych miejsc jest mnóstwo. Z europejskich miast mam szczególny sentyment do Pragi (opłacało się Czechom być zachowawczymi w czasie wojny). Uwielbiam klimat tego miasta, podobnie zresztą jak Krakowa.

Kocham też Polskę z Kazimierzem nad Wisłą, Sandomierzem, Bieszczadami i Tatrami, Słowińskim Parkiem Narodowym i Pojezierzem Pomorskim.

fatamorgana
    Participant

W czasie ubiegłorocznych Wyjazdów Forumowych okazało się, ze jest tu w pobliżu kilka bardzo ciekawych osób, rasowych podróżników.
    Młodzi, pełni zapału obieżyświaci zwiedzili sporo dzieki własnemu planowaniu i znajomości geografii.
    Nie przeczytacie o nich w gazetach, nie znajdziecie ich galerii jakoś łatwo, ale…są tu i mają przepiekne wspomnienia, zdjęcia i być może w końcu podzielą się z tym z nami.
    🙂

ewuski
    Participant

A gdyby Was poproszono o podanie jednego kraju/ regionu itp. miejsca, ktore juz zwiedziliscie, co to by bylo?

Dlaczego?

slanting_eye
    Członek

zdecydowani paryz , ale dluzszy pobyt
    a dlaczego?KLIMAT

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.