Strona główna Działy Dziecko Maternity Allowance

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    meadan
    Członek

Czy ktoś mi może odpowiedzieć, czy się zakwalifikuję?

Zacznę od tego, że miałam stałą pracę od czerwca 2006, ale złożyłam wypowiedzenie, bo znalazłam lepiej płatną pracę w zawodzie. Teoretycznie pracę skończyłam z dniem 1 stycznia 2008. Umowę z nowym pracodawcą mam od 7 stycznia 2008. W międzyczasie okazało się, że jestem w ciąży (termin porodu na 29 sierpnia), zamierzam pracować jak najdłużej się da.
    Z informacji jakie znalazłam w internecie, aby dostać Maternity Allowance muszę być zatrudniona u jednego pracodawcy przez 26 tygodni przed 15 tyg do dnia porodu, czyli odpadam.
    Jednak nie rozumię tego, bo będę zatrudnioną ponad 2 lata z tygodniową przerwą przy zmianie pracodawcy i przez to mam nie dostać ani grosza od państwa?
    Jeśli ktoś wie coś na ten temat proszę o odpowiedź.

byle-kto
    Participant

Niestety, chyba masz rację – nie przysługuje ci żaden z tych zasiłków 🙁 i nie chodzi tu o tygodniową przerwę w zatrudnieniu, ale raczej o zmianę pracodawcy.
    Ale może należy ci się inna pomoc?
    "If you don’t qualify for Statutory Maternity Pay or Maternity Allowance, you may be able to get some Incapacity Benefit or a Sure Start Maternity Grant instead if you or your partner or civil partner are claiming benefits or tax credits."
    Powodzenia

meadan
    Członek

Żadne benefity nam nie przysługują ze względu na zarobki.
    Dziwne dla mnie to prawo, no ale cóż…

v-tec
    Członek

Wydaje mi się że mylisz maternity allowance ze statutory maternity pay. To 2gie może ci nie przysługiwać, ale 1sze niemal na pewno tak, a są to minimalnie mniejsze pieniądze lub takie same. Więcej na http://www.direct.gov.uk

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Wydaje mi się że mylisz maternity allowance ze statutory maternity pay. To 2gie może ci nie przysługiwać, ale 1sze niemal na pewno tak, a są to minimalnie mniejsze pieniądze lub takie same. Więcej na http://www.direct.gov.uk

Zgadzam sie V-tec. Ponizej wytlumaczenie:

http://www.adviceguide.org.uk/index/life/benefits/benefits_for_families_and_children.htm#benefits_for_maternity

pauli
    Członek

napweno powinnas dostac maternity allowance zadzwon pod te nr tel tam wszystko wyjasnia 08456088590 lub 01782426044

meadan
    Członek

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi – jak juz się zorientuję co mi przysługuje dam znać.

justynakojder
    Participant

MA dostaniesz napewno ja pracowalam w anglii dokladnie 26 tyg – to jest min zeby sie ubiegac o MA i do tego zmienilam pracodawce
    SMP dostaje sie gdy przepracowano min 26 tyg ale u jednnego pracodawcy.
    MA wynosi obecnie 112,75 funtów na tydz i jest wyplacane przez 39 tyg.
    pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.