Strona główna Działy Finanse transfer zagraniczny z HSBC

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Amber
    Participant

Rok temu koszt transferu wynosił niezależnie od kwoty 21 funtów.Usługa online nie była wtedy możliwa, bank miał ją uruchomić, ale sprawa był w toku. Sądzę, iż od tego czasu nastąpiły zmiany mam nadzieję, że na lepsze.Sorki za trochę przestarzałe wiadomości 😳

tonieja
    Członek

Moje konto HSBC oferuje mozliwosc transferu zagranicznego wprost ze strony Internet Banking. Mozna bylo tego dokonac tylko w godzinach dziennych i kosztowalo bodajze 7GBP. Pieniadze mialy by byc na koncie w Polsce do kilku dni roboczych. Przelicznik walutowy oczywiscie gorszy niz w kantorze.

Nie testowalem!

scoobdoo
    Członek

Dziękuję za odpowiedzi, miałbym jeszcze pytanie odnośnie wypłaty kartą (mam MAESTRO i MASTERCARD – obie z HSBC) w polskim bankomacie, czy przy zamianie waluty (z FUNTA na EURO i z EURO na PLN) jest jakaś bardzo niekorzystna sytuacja tzn, czy ktoś wypłacał i wie ile "potrącą za taką operację"? Wyrażając się dokładniej: gdybym miał 100 Funtów to w kantorze dostałbym jakieś 480 PLN, wyplacając powiedzmy 500 PLN z bankomatu ile Funtów zniknie z konta? Może nie są to duże kwoty i nie ma potrzebt kombinować z przelewami… 😕

MK
    Członek

nie odpowiem bezposrednio na Twoje pytanie. Aczkolwiek, na dzien dzisiejszy najlepszy transfer pieniedzy z UK do PL (& w druga strone) oferuje Natwest / PKO BP.

Banki dzieki podpisanej umowie oferuja transfer calkowicie bezplatny. System dziala w nastepujacy sposob:

1. [b:eeaa642488]musisz miec otwarte konto Natwest Welcome w Natwest, [/b:eeaa642488](prowadzenie konta kosztuje 2 funty miesiecznie, do konca stycznia 2008 jest promocja, dzieki ktorej kazda osoba, ktora otworzy konto otrzyma od banku 20 funtow, wiecej informacji na temat konta Natwest Welcome mozesz znalezc miedzy innymi tutaj http://www.leeds.pl/money/index.php)

2. [b:eeaa642488]musisz (Ty lub znajoma osoba) miec otwarte konto w PKO BP, [/b:eeaa642488] (najlepiej, zeby konto bylo prowadzone w GBP -wowczas nie nastepuje przewalutowanie transferu, jesli zdeponujesz w banku 150 funtow otwarcie & prowadzenie takiego konta jest bezplatne, jesli nie chcesz nic deponowac oplata za prowadzenie to 5.40 plz)

3. [b:eeaa642488]Przelewu pomiedzy kontami dokonujesz telefonicznie,[/b:eeaa642488] jesli zadzwonisz do Natwest do godz 15.30 z bardzo duzym prawdopodobienstwem pieniadze beda na koncie w PKO BP na drugi dzien rano, na 100% beda po 3 dniach)

dokonalem kilku takich transferow & za kazdym razem wszytsko bylo OK wiec smialo moge polecic 🙂

pozdr

Urtica
    Członek

akurat mam przyklad z 7 stycznia:
    500.00 PLN @ 4.6685 – 107.10
    CASH ADVANCE FEE – 2.68

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.