Strona główna Działy Hyde Park pomoc dla szwagierki czyli jak sprowadzic egipcjanina do UK?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kubiorek
    Participant

witam.pisze w imieniu mojej szwagierki.historia moze sie wyda niektorym smieszna innym moze romantyczna.otoz.ona mieszka w polsce i jest w trakcie rozwodu.on w egipcie.poznali sie gdzy ona byla tam na wczasach.oboje mowia ze sie kochaja i chca byc razem ALE okazuje sie ze to nie takie proste.ona nie chce zyc w egipcie to iiny swiat.on nie moze zyc w polsce.nie zna jezyka pewnie z praca tez byloby krucho ale najgorsze ze jej rodzice sie absoltunie nie zgadzaja na ten zwiazek i w zaden sposob nie chca pomoc.wiec zostala tylko anglia.ona moze tu przyjechac w kazdej chwili(ma tu mnie i swojego brata) ale zeby opuscic legalnie egipt to graniczy z cudem.on zeby dostac wize na przyjazd do anglii i legalna prace musi miec najpierw zaswiadczenie od angielskiego pracodawcy ze dostanie ta prace po przyjezdzie.ale kto mu da takie zaswiadczenie?????jak on jest w egipcie.pomijajac juz fakt ze spora lapowka przekazana egipskiemu urzednikowi bylaby mile widziana!!
    moze ktos wie jakie sa szanse ja jego przyjazd tutaj? jak to trzeba zalatwic?…..zeby oni w koncu mogli sprobowac byc razem???pozdrawiam p[a

mage
    Participant

Nie bardzo rozumiem dlaczego ona nie moze opuscic Egiptu? Mozesz to rozwinac?

Na ile znam prawo, on moze spokojnie wjechac do UK bedac mezem Polki, chyba ze EEA family permit zaklada ze osoba nie bedaca obywatelem panstwa EEA musi miec prace…

http://www.ind.homeoffice.gov.uk/eucitizens/rightsandresponsibilites/

Family members who are not EEA or Swiss nationals
    If your family members are not EEA or Swiss nationals and are coming to live with you permanently or on a long term basis they will need to apply for an EEA family permit before coming to the United Kingdom. The EEA family permit is similar to a visa and is issued by UKvisas. Your family members should make an application for an EEA family permit at their nearest British diplomatic post

Jezeli nie, to niech ona najpierw przyjedzie do Anglii, znajdzie prace, a potem jego zaprosi. Wtedy na miejscu cos sie powinno dac zalatwic, byc moze przez prawnika.

Skontaktowaliscie sie w tej sprawie z Home Office? Skad masz informacje ze on musi miec najpierw oferte pracy?

v-tec
    Członek

Nie znam egipskiej biurokracji ale nie wydaje mi się żeby robili trudności z wyjazdem z kraju. W końcu to nie Kuba. A jeśli nawet to jak słusznie zauważyłaś kilka zielonych papierków zdziała cuda… Chyba trochę mylisz opuszczenie Egiptu z wjazdem do Anglii, na temat tego drugiego już ci przedmówca dobrze opisał

kubiorek
    Participant

to nie ona nie moze opuscic egiptu tylko on ma z tym trudnosci.
    on byl sie w tej sprawie dowiadywac w kairze.i tak mu powiedzieli.male przekupstwo w wysokosci ok 2,5 tys zl i po okolo 3 mies ma paszport z wiza do anglii.potem jeszcze tylko to zaswiadczenie od angielskiego pracodawcy i w droge.
    ona nie moze go poslubic bo jeszcze nie ma rozwodu i niewiadomo kiedy tgo dostanie.pisalam juz o tym wczesniej.
    a to w takim wypadku najlatwiejsze byloby go tutaj zaprosic??????????????
    tak po prostu?no ale wtedy dostanie tylko wize turystyczna i nie bedzue mogl legalnie pracowac?tak mysle choc sie nie znam na tym.
    ale bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedzi i z home officem tez sie skontaktuje.
    jeszcze raz dzieki

mage
    Participant

Wybacz ale nie uzywasz duzych liter i z interpukncja cos mieszasz, wiec ciezko sie czyta to co piszesz. No ale mniejsza o to.

Ja bym to zrobil tak:

1. Ona sie rozwodzi i zaprasza go do Polski, nie powinno byc problemu chyba ze figuruje jako terrorysta 🙂

2. Biora slub w Polsce

3. Zalatwia jemu rezydenture w Polsce

4. Jada do Anglii

Na ile znam prawo europejskie, taka kolejnosc wydaje sie byc najsensowniejsza.

v-tec
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kubiorek wrote:

to nie ona nie moze opuscic egiptu tylko on ma z tym trudnosci.

Ja tak od początku rozumiem.

:e28f806697 wrote:

on byl sie w tej sprawie dowiadywac w kairze.i tak mu powiedzieli.male przekupstwo w wysokosci ok 2,5 tys zl i po okolo 3 mies ma paszport z wiza do anglii.potem jeszcze tylko to zaswiadczenie od angielskiego pracodawcy i w droge.

?? O ile wiem to wizy wydaje konsul brytyjski a oni są wyjątkowo mało przekupni. Chyba że masz na myśli fałszywkę. Poza tym jak już będzie miał wizę to jakiekolwiek zaświadczenia są zbędne.

Anyway wypisuję się z tego wątku ponieważ uważam że wiązanie się przez europejską kobietę z muzułmaninem choćby jak atrakcyjnym = kopanie sobie grobu własnymi rękami

siwyrb
    Członek

Lepiej Ty jej chlopie wytlumacz, ze nie powinna sie wiazac z zadnym egipcjaninem.
    Popila na tych wakacjach i wzielo ja na czulosci.
    Po jakiego grzyba jest jej potrzebny ten egipcjanin?
    Wszystko to smierdzi mi to jakasak byl glupi prowakacja, bo nie wieze zeby ktos byl az tak glupi.
    Ludzie leczyc sie i wracac na wies .
    Pozdrawiam
    Siwy

siwyrb
    Członek

sory za literowke

kubiorek
    Participant

Bardzo sorki za bledy interpunkcyjne oraz, ze lekcewaze duze litery panie MAGE. To dla zaoszczedzenia czasu.
    a co do zaproszenia go do polski to raczej z tym tez jest problem,poniewaz osoba ktora go zaprasza musi byc posiadaczem wlasnego mieszkania a wlascicielem domu w ktorym mieszka ona jest jej mama,ktora jak pisalam juz wczesniej nie zrobi nic zeby jej pomoc, wiec nie wyrazi zgody na jego przyjazd.
    a na temat czy europejka powinna sie wiazac z muzulmaninem nie mam zdania.ona prosila mnie o pomoc tylko tyle
    dziekuje za odp.

rollingstone
    Członek

zrobilabys szwagierce najlepsza przysluge gdybys odwiodla ja od tego poronionego pomyslu. Pojechala podgnebiona babeczka na urlop, zakrecil sie kolo niej egzotyczny facet (pewnie jeszcze powiesz ze to byl kelner hotelowy) a ona po wakacyjnym 'romansie’ mysli ze to milosc. Nie raz taka historia juz sie powtarzala – nagminne byly takie wypadki tutaj, ze Angielki jechaly na urlop do Maroka i przywozily sobie arabskich kochankow, ktorzy w momencie otrzymania paszportu zmywali sie – co bylo ich planem od samego poczatku. Angielki w wiekszosci juz sie zmadrzyly i nie daja sie lapac na takie sztuczki, wiec te same tricki sa stosowane teraz do innych obywatelek unii. Nazwij mnie cynikiem ale w milosc wakacyjna jaka opisujesz nie wierze.

Ciekawe tez dlaczego wysokosc 'lapowki’ cytujesz nam w zlotowkach – czy ten koles nie prosi twojej szwagierki zeby mu te forse na zalatwienie spraw przyslala i jeszcze bilet samolotowy kupila?

kubiorek
    Participant

ok.kwota lapowki ma wyniesc 5000 funtow egipskich o ile dobrze pamietam.tak lepiej???? 🙂
    dziekuje za bardzo szczere odpowiedzi.choc pewnie bedzie jej przykro jak przeczyta niektore z nich.pozdrawiam pa

filipek
    Participant

Cos tu jest nie tak.Pada konkretne pytanie a znowu stadko myslicieli i inteligentow wrzuca swoje trzy grosze na temat milosci polsko-muzulmanskiej a tylko jedna osoba stara sie pomoc.Zenada.

rollingstone
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    filipek wrote:

Cos tu jest nie tak.Pada konkretne pytanie a znowu stadko myslicieli i inteligentow wrzuca swoje trzy grosze na temat milosci polsko-muzulmanskiej a tylko jedna osoba stara sie pomoc.Zenada.

wszystko jest zupelnie ok. To jest miedzy innymi forum dyskusyjne a nie tylko informator co, jak i gdzie zalatwic. Dziekujemy za twoje trzy grosze dotyczace meritum pytania. 🙂

fatamorgana
    Participant

🙂 🙂 🙂 😉

cyklop
    Participant

niech przyjedzie najlepiej sama do uk tu tez jest pelno podplanych ,przystojnych panow bedzie miala w czym wybierac spodka tez wiele kolezanek z podobnymi klopotami ,pomoga jej na pewno je rozwiazac,pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.