Strona główna › Działy › Babski kącik › jak i gdzie do ginekologa?
witam.mam pytanko.mam drobny problem kobiecy z ktorym w Polsce normalnie poszlabym do ginekologa.ale jestem w Anglii.wiec CZY z takim problemem mam isc tylko do swojego GP CZY powinnam isc do swojego GP tylko po skierowanie do ginekologa CZY po prostu moge isc od razu do przychodni ginekologicznej????wszystkie moje znajome ktore pytalam od swojego GP dostaja tylko tabletki antykonc.z ginekologiem zadna nie miala do czynienia.a przy okazji – mieszkam na bramley ls13 moze ktos wie gdzie jest najblizszy ginekolog???z gory dziekuje pa
jak chcesz isc do ginekolga musisz isc najpierw do swego GP on stwerdzi czy potrzebujesz ginekologa czy nie jesli tak na wizyte czeka sie okolo 2 tygodni 😕 zona tyle czekala
pozdrawiam
niestety z odpowiedzi najprawdopodobniej nie bedziecie zadowolone
w UK idzie sie najpierw do GP i to on leczy podstawowe/malo grozne przypadki, jesli wymagana jest wizyta u ginekolga samodzielnie kieruje do specjalisty, pacjent nie ma wiekszego wplywu na to gdzie trafi (ale w rejonie)
bezposrednio mozecie pojsc prywatnie, przeszukajcie forum, bo ktos kiedys podawal namiary do polskiego ginekologa, ale z tego co pamietam nie byl on wysoko oceniany
Ja właśnie dostałam od mojego GP zaproszenie na badanie cytologiczne, bo w moim wieku co 3 lata się tutaj przeprowadza. A pewnie, że pójdę. Ciekawi mnie, czy moje PAP2 nie przeszło w 3 🙄
Sprobuj w Sunnybank Wing LGI. Moze ich zakres uslug pokrywa sie z Twoim problemem. Tylko nie wiem, czy trzeba miec skierowanie od GP czy nie. Chociaz nie wydaje mi sie zeby bylo potrzebne. Z tego co wiem tego rodzaju kliniki nie wymagaja "listu polecajacego" od szanownego lekarza pierwszego kontaktu.
A jakbys poszukala/al na forum, to mozna znalezc np takie posty:
http://www.leeds-manchester.pl//forum/viewtopic.php?t=965
Ela, mozna sie dostac do ginekologa, ale trzeba ominac GP i udac sie do jakiegos sexual health centre, oni raczej szybko kieruja do specjalisty jak z czyms sobie nie radza. Pisze z doswiadczenia 🙂
Pozdrawiam i zdrowia zycze 🙂
A pewnie, że pójdę. Ciekawi mnie, czy moje PAP2 nie przeszło w 3 🙄
kurcze troszke wprawilas mnie w……..szok 😯
jesli pap to nadzerka (sory nie znam tego terminu, moze ang., nie wiem nie interesowalam sie za bardzo tym tematem) to 3 stopien oznacza raka a ty tylko z ciekawosci chcesz sie zbadac 😯 biorac pod uwage fakt, ze masz TZ 😉
[quote:7be800768c]bezposrednio mozecie pojsc prywatnie[/quote]
Probowalam dostac sie prywatnie do lekarza. Tez nie jest to takie latwe, bo rowniez trzeba miec skierowanie od GP. Co mnie najbardziej zaskoczylo moj GP owego skierowania nie chcial mi dac, mimo ze go o to usilnie prosilam. Nie rozumiem dlaczego robil taki problem. przeciez to ja place 😯 ❓
Chcac nie chcac musialam jechac do Polski..
Ela, mozna sie dostac do ginekologa, ale trzeba ominac GP i udac sie do jakiegos sexual health centre, oni raczej szybko kieruja do specjalisty jak z czyms sobie nie radza. Pisze z doswiadczenia 🙂
tak tu sie zgadza, ja tylko pisalam, ze przewaznie ktos (a najlatwiej GP) musi skierowac, a podejzewam, ze szybciej dostanie sie skierowanie do ginekologa od GP niz od sexual health centre, bo oni pewnie ❓ maja obszerniejsza wiedze. GP (z wlasnego doswiadczenia) radzi sobie tylko podstawowymi problemami, a jak cos nie tak to skieruje na scan i tam juz mu opisza czy wszystko ok, jak blache sam leczy a jak nie to kieruje do specjalisty.
tak tu sie zgadza, ja tylko pisalam, ze przewaznie ktos (a najlatwiej GP) musi skierowac, a podejzewam, ze szybciej dostanie sie skierowanie do ginekologa od GP niz od sexual health centre,
Akurat moj GP olal mnie komisyjnie i kazal isc wlasnie do takiego centrum, bo "on sie tym nie zajmuje, a tam jest ktos kto ze mna porozmawia". I z centrum dostalam skierowanie na badania, a potem do ginekologa. Ale jak wiadomo sporo tez zalezy na kogo sie trafi 🙂
[kurcze troszke wprawilas mnie w……..szok 😯
jesli pap to nadzerka (sory nie znam tego terminu, moze ang., nie wiem nie interesowalam sie za bardzo tym tematem) to 3 stopien oznacza raka a ty tylko z ciekawosci chcesz sie zbadac 😯 biorac pod uwage fakt, ze masz TZ 😉
Może najpierw poczytaj chociażby w Internecie. To przyniesie więcej pożytku niż dopatrywanie się nieścisłości w czyichś postach 😉
Stopień cytologii a stopień nadżerki to dwie [b:fc61025237]RÓŻNE [/b:fc61025237]rzeczy. Przy nadżerkach wykonuje się biocenozę pochwy, oznacza się 1,2,3,4. Określa to zaawansowanie stopnia stanu zapalnego, a nie raka!. Zazwyczaj przy trójce rozpoczyna się leczenie zachowawcze.
Stopnie cytologii to obecnie CIN I , CIN II i CIN III. Dopiero w czwartym stopniu cytologii można było mówić o stanie przedrakowym a 5 rakowym. Obecnie jest to stopień 3- CIN III.
Dawniej PAP1 ,2 ,3 ,4 , 5
Badania cytologiczne robiłam w Polsce PRZED wyjazdem do UK, obejmowało mnie "stare" 5 stopniowe stopniowanie cytologii- więc "dwójka" nie podlegała żadnemu leczeniu, ewentualnie pw zapalnemu (PAP2 bioceva np, gdziewystępuje podkrwawianie).
Dlatego chcę iść z ciekawości, czy nadal z moją starą dwójką wszystko OK i ewentualnie przypasować do obecnej skali.
Może najpierw poczytaj chociażby w Internecie. To przyniesie więcej pożytku niż dopatrywanie się nieścisłości w czyichś postach 😉
Stopień cytologii a stopień nadżerki to dwie [b:5e395c1763]RÓŻNE [/b:5e395c1763]rzeczy. Przy nadżerkach wykonuje się biocenozę pochwy, oznacza się 1,2,3,4. Określa to zaawansowanie stopnia stanu zapalnego, a nie raka!. Zazwyczaj przy trójce rozpoczyna się leczenie zachowawcze.
http://futuramed.pl/aid216_gid110_cytologia
cytuje z powyzszej strony: wedlu podzialu PAP "..grupa III…W rozmazie widać komórki z cechami dysplazji, czyli zmian budowy, które [u:5e395c1763][b:5e395c1763]mogą prowadzić do przekształcenia w komórkę nowotworową[/b:5e395c1763][/u:5e395c1763]. Jeżeli cytolog opisuje, że zmiany dysplastyczne są [u:5e395c1763][b:5e395c1763]małego stopnia[/b:5e395c1763], można spróbować wdrożyć leczenie przeciwzapalne…"[/u:5e395c1763]
dla mnie to by byla tragedia, dla Ciebie widocznie nie, jesli tylko z ciekawosci chcesz sprawdzic………..
dla mnie to by byla tragedia, dla Ciebie widocznie nie, jesli tylko z ciekawosci chcesz sprawdzic………..
No właśnie jestem ciekawa, czy nie mam raka, ewentualnie czy nie czeka mnie on w przyszłości. Nie tragizuję, bo nie mam powodów na razie.
Ciekawość pierwszy stopień do… poznania. Wcześnie odkryty daje duże szanse na zatrzymanie.