Strona główna Działy Finanse zwrot working tax credit

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    sylwias
    Członek

Witam
    Mam pytanko odnośnie working tax credit i byłabym bardzo wdzięczne jeśli ktoś zna odpowiedź.Pracując w Angli otrzymywałam przez 10 miesięcy po 170 funtów miesięcznie, następnie poinformowałam o większych zarobków i zmniejszyli mi working tax credit na ok 50 funtów miesięcznie.Od 15 października wróciłam po 2 latach na stałę do Polski o czym również poinformowałam i niedawno na mój angielski adres przyszło pismo, że muszę zwrócić 1200 funtów nadpłaty. czy ktoś wie dlaczego
    Pozdrawiam

bolek
    Participant

prawdopodobnie dlatego, że gdy juz płacili ci 50 F to potrącali ci wcześniejszą nadpłatę (powstała gdy otrzymywałaś 170F), ponieważ wróciłaś do Polski – WTC Ci się juz nie należy, zatem nie ma z czego potrącać – żadają zatem zwrotu pozostałej nadpłaty w całości

scoobdoo
    Członek

Nie wiem czy Ciebie to dotyczy – jednak coś mi się nie zgadza z tym, że musisz zwrócić te pieniądze… znalazłem coś takiego:

"Sytuacja zmienia się w istotnym stopniu począwszy od 6 kwietnia 2006. W przypadku aplikacji składanych po tym terminie nie ma konieczności zwracania sumy nadpłaconej za dany rok podatkowy o ile dochód nie był wyższy niż 25000 od dochodu za rok poprzedni."

więcej tutaj:

http://www.brytania.co.uk/index.php?name=News&file=article&sid=79

Decathlon
    Participant

to ja moze dorzuce swoje 3grosze i zapytam, co w przypadku gdy w trakcie roku zwiekszylo sie nasze wynagrodzenie, czy beda kazac zwrocic nam caly tax credit od poczatku roku czy tez moze tylko ta kwote ktora placona byla nam od dnia w ktorym to wynagrodzenie wzroslo…
    pozdrawiam

bolek
    Participant

scoobdoo: wydaje mi sie, że w tym artykule jest błąd:

po pierwsze: samo zdanie jest skonstruowane niezgodnie z zasadami j.polskiego i przez to niezrozumiałe/niejednoznaczne,

jest:'(…) o ile dochód nie był wyższy niż 25000 od dochodu za rok poprzedni."

powinno być: "(…)o ile dochód nie był wyższy o 25000 od dochodu za rok poprzedni"
    lub "(…)o ile dochód nie był wyższy niż 25000"

po drugie : nie ma obowiązku zwracania… bo potrącimy (HMRC) to sobie z WTC za rok następny – nie musi nam Pan/Pani wysyłać pieniędzy…- ale to sie kupy nie trzyma troszke, chyba, że sytuacja dotyczy małżeństwa.

Reasumując – trudno się odnieć do tego tekstu, bo autor nie podał żródła

Decathlon:
    gdy w ciądu ang.roku podatkowego zwiększa (lub zmniejsza) się twoje/wasze wynagrodzenie w stosunku do tego, które podaliście do ustalenia kwoty WTC (lub CTC) – to macie miesiąc na poinformowanie urzędu.
    Urząd skoryguje wtedy cotygodniową/comiesięczną zaliczkę jednak może to zrobić tylko o określony procent – nie może zabrać jej w całości – chyba, że z przedstawionych danych wyniknie, że WTC czy tez CTC wam się już nie należy – za wysokie zarobki.
    Kolejna sprawa to roczne rozliczenie TC (WTC i CTC) po 6 kwietnia gdy będą już znade dokładne kwoty waszych dochodów (na podst. min waszych deklaracji rocznych) urząd dokona rozliczenia i:
    -jeśli wypłacony TC był za niski (wasze dochody spadły) otrzymacie jednorazowe wyrównanie)
    -jeśli wypłącony TC był za wysoki (wasze dochody wzrosły) i nalezy się wam TC na rok następny – to będzie zniego potrącany określony procent nadwyżki przez rok,
    -jeśli wypłacony TC był za wysoki i nie nalezy wam się TC na następny rok (np.powrót do Polski, za wysokie zarobki) to… urząd zarząda zwrotu nadpłacy w całości – i ten właśnie przypadek mamy tutaj.

Co by się jeszcze odnieść do cytowanego przez scoobdoo artykułu to : wydaje mi sie, że autor (tego artykułu) pomieszał pojedyńczą osobę z małżeństwem/parą, nie zrozumiał tekstu oryginalnego i źle przetłumaczył – swoją droga chciałbym się załapac do tej grupy której dochód wzrósł minimalnie poniżej 25000 w stosunku do roku poprzedniego i zgodnie z artykułem – nie muszą nic oddawać…

Decathlon
    Participant

[b:7753463b88]bolek:[/b:7753463b88]
    dzieki wielkie za odpowiedz, czyli z tego co zrozumialem jezeli podwyzszenie placy spowoduje ze moj dochod w tym roku przekroczy ten prog 11ooo(z hakiem)brutto) ktory kwalifikuje mnie do otrzymania TC, to w przyszlym roku podatkowym bede musial cala kwote TC ktora mi przyznano oddac?… 😥

Gienia
    Participant

Raczej tak.Ja dostalem TC, w miedzyczasie moj dochodl wzrosl i na nastepny rok juz mi sie nie nalezalo, mialem nadplate wiec nie mieli z czego odciagac i musze oddawac.

Decathlon
    Participant

😕 to moze jakis urlop bezplatny pomoze, zeby mimo wszytko nieprzekroczyc tego progu…

bolek
    Participant

no tak, jeśli okaże się że twój dochód przekroczy magiczny próg to będziesz musiał wszystko oddać, chyba, że…,jak tutaj radzą w urzędach, – zrobisz sobie dzidziusia…
    zresztą nazwa "próg" jest tutaj raczej stosowana niepoprawnie – TC spada liniowo wraz ze wzrostem zarobków, aż przy zarobkach gdzieś w przedziale 11-13k (nie pamiętam dokładnie) spadnie do zera – i wtedy mówi się, że przekroczyłes "próg" – żaden z tego próg – mając minimalnie niższe zarobki mozna dostawać np. 5 funtów TC miesięcznie…

Bezpłatny urlop pomoże, ale:
    -więcej zarobisz pracując niż dostaniesz TC z tego tytułu
    -raczej nie uda ci się wziąść "urlopu bezpłatnego" na koszty i codzienne wydatki… z wyjątkiem dojazdów do pracy…

|damian|
    Participant

[code:1:6bdc2ed0ef]Raczej tak.Ja dostalem TC, w miedzyczasie moj dochodl wzrosl i na nastepny rok juz mi sie nie nalezalo, mialem nadplate wiec nie mieli z czego odciagac i musze oddawac.[/code:1:6bdc2ed0ef]
    oddaje sie tak samo jak pobiera tzn w ratach tygodniowych lub miesiecznych?

Gienia
    Participant

Przysylaja czek na np;2000 i mozesz to zaplacic natychmiast lub rozloza ci na raty miesieczne na rok ,bezprocentowo.

Decathlon
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

ale przypuscmy kwota przyznanego TC to 2000f, a kwota ktora przekroczylibysmy limit tych 11000 pracujac to np 1000, wiec jezeli wzialbym urlop bezplatny i niezarobilbym tego 1000 a co za tym idzie nieprzekroczylbym granicy tych 11000 to i tak bylbym 1000 do przodu gdyz TC nizostalby mi odebrany… no chyba ze TC wliczany jest dodochodu…

rollingstone
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Decathlon wrote:

bolek wrote:

ale przypuscmy kwota przyznanego TC to 2000f, a kwota ktora przekroczylibysmy limit tych 11000 pracujac to np 1000, wiec jezeli wzialbym urlop bezplatny i niezarobilbym tego 1000 a co za tym idzie nieprzekroczylbym granicy tych 11000 to i tak bylbym 1000 do przodu gdyz TC nizostalby mi odebrany… no chyba ze TC wliczany jest dodochodu…[/quote]

od takich kalkulacji zaczyna sie demoralizacja narodu. Tok myslenia – nie oplaca mi sie zarobic wiecej bo utrace benefity (ergo niech pracuja na mnie inni a ja sobie odpoczne na urlopie bezplatnym). Z zalozenia dodatki i benefity typu TC sa dla osob ktore po prostu [b:ee504bbbca]nie sa w stanie[/b:ee504bbbca] zarobic wiecej niz zarabiaja a nie dla osob ktore celowo daza do tego zeby sie w najnizszym pulapie utrzymac. Dzieki Bogu Cameron postuluje o reforme welfare, ktora co prawda jeszcze nie zahacza o TC, ale i do tego sie mam nadzieje dobiora i poczynania ktore tutaj ktos propaguje ukroca.

Zeby dostac bezplatny urlop w pracy trzeba podac powod swojego zadania. Ciekawe jaki powod podasz ty pracodawcy. Watpie ze powiesz prawde – jednym slowem kombinatorstwo i zlodziejstwo. Wystarcza ze mamy domorosle badziewie – jeszcze nam tutaj takich polaczkow dojacych system potrzeba.

Decathlon
    Participant

ouc, wiedzialem ze ktos w koncu zacznie oceniac… z mojego punktu widzenia wyglada to tak iz nie jest to kombinatorstwo lecz czysta kalkulacja, szkoda by mi bylo oddac 2000f tylko dlatego ze przekroczylem limit TC o 100-200funtow, bo mniejwiecej o taka sume wzrosnie moj dochod po podwyzce… to chyba tyle w mojej obronie

v-tec
    Członek

Rolling wyjątkowo piszesz bzdury, a ty dziesięcioboista się nie bój. Przez to że pracujesz NIGDY nie będziesz do tyłu. Jeżeli na przykład zarobisz o Ł1,000 więcej okaże się że musisz zwrócić Ł300 tax creditu. Albo Ł500, ale na pewno nie więcej niz Ł1,000 które zarobiłeś, nigdy to że pracujesz nie działa na twoją niekorzyść i nigdy z benefitu nie dostaniesz tyle co z pracy. Popularne powiedzonko 'nie pracuję bo mi się nie opłaca, z benefitów mam więcej’ to dzieło polskich półgłówków

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.