Strona główna › Działy › Hyde Park › znowu wojsko
"Mnie wymeldowała matka bo ja tego nie robiłem przed pryjazdem tutaj tzn poszła do wku zapytać co zrobić dostała nie wiem czy tam czy gdzie indziej świstek przysłała mi go ja go wypełniłem odesłałem dostarczyła go gdzie trzeba i po kłopocie także nie wiem po co to tak komplikujecie."
Właśnie wróciłem z Polski, w której nie byłem prawie dwa lata – od prawie dwóch lat byłem poszukiwany przez Prokuraturę Rejonową za uchylanie się od zasadniczej służby wojskowej – przy odprawie paszportowej podczas powrotu do Anglii zatrzymano mi paszport na dwie godziny (dlaczego nie zrobiono tego za pierwszym razem?!), co spowodowało, że swoim samolotem nie poleciałem. Powiedziano mi, że jestem osobą poszukiwaną i wręczono wezwanie do Prokuratury, w której stawiłem się godzinę później – tam pan prokurator dokonał przesłuchania, spisując wszystko skrupulatnie, następnie podpisałem się pod tym i… po sprawie! Wyznaczono mi zaoczną karę grzywny (przyślą czek na podany adres w Polsce, gdyż wcześniej się wymeldowałem). Następnego dnia znów byłem na lotnisku i tym razem odprawa paszportowa poszła gładziutko, choć i tak miałem dokument z Prokuratury (w razie czego)… 🙂
Na moje pytanie w Prokuraturze dlaczego nie zasądzono kary pozbawienia wolności (opcja do dwóch lat…) usłyszałem, iż wcześniej nie byłem karany (Krajowy Rejestr Osób Karanych) i to podziałało łagodząco… Dodam, że mam już prawie 30 lat, więc do wojska i tak by mnie nie zaciągneli…
Uogólniając – wszystko odbyło się w miarę spokojnie i sprawnie – rzekłbym nawet szablonowo… Strachu się tylko najadłem, ale niepotrzebnie. Teraz do ojczyzny mogę już latać bez przeszkód, choć ta ojczyzna wciąż czasami siermiężna…
Post dedykowany zainteresowanym i zestresowanym 😆
Pozdrawiam!
a ten czek ze tak zapytam na jaka kwote byl?
a ten czek ze tak zapytam na jaka kwote byl?
Dostałem najniższą możliwą karę, a może nawet jeszcze mniej – 500 zł. na hospicjum dla dzieci plus koszty sądowe 350 zł.
Chyba nie powinienem narzekać, słyszałem, że niektórzy otrzymali grzywny grubo przekraczające 2.000 zł….
A czemu pytasz?
Pozdrawiam.
Z tego co wiem, to wymeldowanie z domu nic nie daje. Należy jeszcze wysłać wiadomość do WKU, że z domu się wymeldowało i wyprowadziło zagramanicę i nie wie się kiedy, i czy się wróci. Czytałam kiedyś na stronach WKU.
W ogóle to wojsko jest nadal obowiązkowe w Polsce, czy rzeczywiście to już ostatni przymusowy pobór w tym roku? Jakoś nie doczytałam nigdzie dokładnie 🙄
pytam tak z ciekawości to po pierwsze a po drugie to sam niewiem czy kiedyś w przyszłości nie będę musiał płacić,z drugiej strony lepiej zapłacić niż isć posiedzieć z chłopakami w celi ze 2 latka! DZIEKI
W ogóle to wojsko jest nadal obowiązkowe w Polsce, czy rzeczywiście to już ostatni przymusowy pobór w tym roku? Jakoś nie doczytałam nigdzie dokładnie 🙄
Ten rok jest już ostatnim – na szczęście… 😕
To dobrze, bo tak na marginesie to wg mnie Polska łamie prawa człowieka, zmuszając mężczyzn do odbycia obowiązkowej służby wojskowej. Bywa, że ludzie mają już ustabilizowane życie, rodziny. A przecież prawem człowieka jest prawo do życia w rodzinie, prawo do pracy… Dla mnie to całe wojsko to żenada była 8)
HA HA HA 'wojsko łamie prawa człowieka’, a to się uśmiałem ( po prostu fajnie to zabrzmiało) :).
A przecież prawem człowieka jest prawo do życia w rodzinie, prawo do pracy…
jesli chodzi o prawa czlowieka…
Article 8
1. Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence.
2. There shall be no interference by a public authority with the exercise of this right [b:2d76afcece]except such as is in accordance with the law and is necessary in a democratic society in the interests of national security, public safety or the economic well-being of the country, for the prevention of disorder or crime, for the protection of health or morals, or for the protection of the rights and freedoms of others.[/b:2d76afcece]
Mój starszy jest majorem, więc od zawsze byłem 'blisko wojska’, niemal 'w wojsku’ haha, więc można powiedzieć , że nie miałem praw człowieka:), hahaha. Dlatego strasznie mnie rozśmieszyło to sformuowanie. W każdym bądź razie nie jest tak źle, teraz to wogóle przedszkole, umażają jak leci, byle studia, szkołki niedzielne =rezerwa itd. a żeby 'ścigali’ no to naprawde trzeba być asem… robić numery z komisją i takie tam:).
ci ktorym udalo sie uniknac wojska powinni je oskarzyc o zycie w stresie przez 28lat
dla niektórych pełnoletnich rozwydrzonych bachorów wojsko było świetna lekcja dyscypliny…. 😕
jesli chodzi o prawa czlowieka…
Article 8
Przyznam, że tego nie doczytałam. Eh. Mimo tego i tak łamią prawa człowieka 😈
dla niektórych pełnoletnich rozwydrzonych bachorów wojsko było świetna lekcja dyscypliny…. 😕
Raczej pijaństwa, ćpania i przemocy 8)