Strona główna Działy Czarna lista uwaga na oszustow podszywajacych sie pod paypal

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    ina
    Participant

Nowa forma wydobywania od nieostroznych danych z kart kredytowych i platniczych. Otrzymalam maila nadanego niby przez paypal, ze dokonano transakcji zakupu aparatu fotograficznego za kwote ponad 48 dolarow.Poniewaz nic nie kupowalam mail mnie zdenerwowal i chcialam zablokowac placenie za cos czego nie kupilam. W mailu od niby paypal – faktura zakupu -jest link na ktory trzeba kliknac aby zablokowac nieautoryzowana transakcje i otrzymac ew. refundacje. Po kliknieciu otwiera sie strona z formularzem logowania do paypal. Grafika zludnie przypominajaca oryginalna strone. Po wpisaniu loginu i hasla pojawia sie kolejny formularz gdzie sa pytania o nazwisko, imie, bank, rodzaj i numer karty, numer zabezpieczenia, date waznosci. Moja nieufnosc wzbudzil dopiero ostatni punkt formularza- pytanie o PIN do karty 😯 . Przeciez tego nie wolno wymagac!!! 😕 Dla sprawdzenia wrocilam do formularza logowania i wpisalam dane z kapelusza a nie loginy do paypal. Nie ma znaczenia co wpiszesz- otwiera sie formularz z pytaniami o dane karty!!! 😯 wielopietrowe oszustwo dobrze pomyslane. Ostrzegam – jesli ktos dostanie maila z podobna sprawa niech ma sie na bacznosci. Cala robota ma na celu wylacznie wydobycie danych karty, i po jakims czasie moze sie okazac ze ktos zaplacil wasza karta z czarter jachtu na Karaibach… ❗ Jak to trzeba miec sie na bacznosci… 😕

Anonim
    Gość

Zainstaluj sobie dobry program antywirusowy, a automatycznie takie maile wylądują w folderze SPAM. Nawet nie będziesz się denerwować ich czytaniem 😉

ina
    Participant

mam avasta, na wirusy dziala, a to nawet nie wyglada jak spam- nawet nadawca jest service@paypal.com

Anonim
    Gość

Ja mam Nortona i wszystkie maile tego typu, wyglądające jak… są w folderze SPAM. Nawet "głupia" poczta na WP rozróżnia SPAM.

bolek
    Participant

jeżeli podałaś login i hasło do paypal-a i próbowałaś się zalogować… i potem otwarł się kolejny formularz… to.. chyba mają juz twój login i hasło do paypal-a – lepiej zmień szybko…
    jeśli po podaniu nr karty, daty ważności itd, prośba o pin była na kolejnym formularzu – to juz pewnie mają dane twojej karty i mogą przeglądać katalogi wyprzedazy…

tonieja
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

jeśli po podaniu nr karty, daty ważności itd, prośba o pin była na kolejnym formularzu – to juz pewnie mają dane twojej karty

formalnosc techniczna: nawet jezeli wszystkie dane bylyby na jednym formularzu ktory nie zostal "wyslany" (przez klikniecie jakiegos przycisku), to i tak jest mozliwosc ze maja dane wpisane do pol tegoz formularza.

bolek
    Participant

hehe, no da sie – ale to już wyższa szkoła jazdy…

tonieja
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bolek wrote:

hehe, no da sie – ale to już wyższa szkoła jazdy…

eee tam, zaraz wyzsza 🙂
    Web 2.0 nadchodzi! Ajax-owe strony staja sie standardem.
    Nareszcie jakas odmiana 😀 (facebook, google mail, google personalized home page, …)

v-tec
    Członek

Przekręt stary jak świat (to znaczy jakieś 2 lata ma…).
    Dostawałem już wiele takich maili. Windows Mail (Vista) podkreśla je na czerwono, ale nawet bez tego bym je ignorował. Jedyny sposób w jaki loguję się do banku, paypala itpd. to ręczne wpisanie adresu w odpowiednim miejscu. I wszyscy phiserzy mogą mi naskoczyć.

Poza tym wydaje mi się że mylicie PIN z kodem CVV. Ten 1szy jest zapisany w głowie właściciela karty i używany do autoryzowania transakcji dokonywanych osobiście. 2gi jest podany na odwrocie karty i autoryzuje transakcje zawierane na odległość, które mają to do siebie że możemy je reklamować i to wystawca karty musi udowodnić że my je zawarliśmy (adres dostawy towaru), w przeciwym wypadku anuluje skutki dealu (czyli zwraca środki na konto).
    Jak widać wbrew rozpowszechianym hiobowym wieściom nie jest tak łatwo oszustom dobrać się do naszych pieniędzy. Wyrwy na kontach częściej spowodowane są naszą własną działalnością 🙂

beesqp
    Participant

Naprawdę jestem pełen podziwu… dla ludzkiej naiwności. "Moja nieufnosc wzbudzil dopiero ostatni punkt formularza- pytanie o PIN do karty".
    Boże! Widzisz i nie grzmisz! Kobieto, ktoś Cię kiedyś sprzeda a Ty się o tym nawet nie dowiesz. Kant stary jak świat (dużo starszy niż 2 lata) 😉
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Phishing

jaandona
    Participant

Powinnaś swoją drogą zgłosić to na policji. Oni już mają metody. Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.