Strona główna › Działy › Hyde Park › Polak-emigrant okiem Polaka
taki oto artykuł dzisiaj znalazłem
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,68946,4776895.html
rzeczywiście na forum leeds jest kilka osób, które namiętnie szufladkują rodaków (i nie tylko), siebie umieszczając na podium…
teraz przynajmniej wiem jakie były pobudki stworzenia przez spokoboya postaci zwanej "Janusz"… [quote:6de2b5e43c]przejaw kompleksu niższości przemieszanego z megalomanią[/quote:6de2b5e43c]
podsumowanie jest jednak trafne…
[quote:6de2b5e43c]Według tych opinii w Irlandii można spotkać tylko wąsaczy, discopolowców, Marianów, zakompleksionych budowlańców oraz skąpców. Ale czy rzeczywiście? Jedno jest pewne. To, co łączy Polaków czy to na emigracji czy w kraju to negatywny światopogląd. Ocenę wszystkiego i wszystkich zaczynamy od wytykania tego, co inne, brzydsze i gorsze, często niestety zatracając proporcje. Zapomnieliśmy przecież, że nam samym żyje się całkiem znośnie i wszystkim naszym znajomym też niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Inaczej już dawno by nas tu nie było….[/quote:6de2b5e43c]
dlatego znajac mentalnosc naszych rodakow, staram sie trzymac jak najdalej od nich, ostroznie wybierajac sobie znajomych i nie zagadujac nikogo np. w autobusie, tylko dlatego ze mowi po polsku (a taki przypadki znalem).
A ja wręcz odwrotnie, raczej chętnie fraternizuję się z rodakami.
Nawet gdyby mieli wobec mnie niecne zamiary to w żaden sposób nie są w stanie mi zaszkodzić. Ale takich raczej nie spotykam.
😯
-niebylo wczesniej zachowan prosto z polskiej wsi.Dlatego ze wies nie przedostawala sie przez szereg pytan w Dover zadawanych przez Oficera Emigracyjnego.
Mieszkalem kilka lat na wsi, ze wsi pochodzi moja Zona. Powiem Ci cos: wole ludzi ze wsi niz malych, zakompleksionych cwiercinteligentow.
Dlatego dla mnie czy moich znajonych bylo szokiem widziec hordy Januszow i ich proste zachowania…
jak JANUSZE zalaly U.K trudno mi bylo sie odnalezc w tej nowej rzeczywistosci- to byl szok cos niespotykanego wczesniej byl to szok dla mnie moich polskich i nie polskich kolegow
Cos mi sie zdaje ze glowna przyczyna Twojego rozgoryczenia jest fakt ze nie tak latwo latos dostac prace w kolejnej chlodni lub przy zbieraniu pomidorow…
Oczywiscie szczerze przyznam sie ze jest cos takiego w czlowieku ,ze aby poczuc sie lepiej wytyka sie bledy innych, nie tylko ja to przechodzilem ,moi znajomi z Gazety Polish Express czy Cooltury ,koledzy ktorzy zakladali tu biznesy mogli wrescie poczyc sie kims wyzszym,lepszym kazdy lub prawie kazdy kto jest tu dluzej przechodzil ten okres w swoim zyciu i i nie chodzi tylko aby bylo z kogo sie posmiac.
Jak to przeczytalem to sie mi zrobilo niedobrze. A moze po prostu za duzo wczoraj zjadlem?
.Moze zaczne cos pisac o cpunach???Co ty na to??
Przepraszam, musze konczyc bo sobie zarzygalem karpet.
nie wiem jakie znaczennie ma segregowanie ludzi na tych ze wsi i tych z miasta, na tych co byli przed i po wejsciu Polski do Uni, na Anglikow i Polakow……………….
[u:0480582a52]owszem przekroj spoleczenstwa polskiego w UK mi takze za bardzo nie pasuje ale mam to gdzies bo na [b:0480582a52]przyjaciol[/b:0480582a52] wybieram ludzi, ktorzy trzymaja pewnien poziom (poziom, ktory TYLKO I WYLACZNIE MI odpowiada) [/u:0480582a52]niezaleznie od w/w podzialow, a inni no coz ~ niech zyja jak chca
po raz kolejny rozmawiamy na ten sam temat czy to ma sens, chyba nikt z nas zdania nie zmienil
pogody ducha zycze na swieta
Typowo polskie zachowanie …widziec czyjes pod lasem a nie widziec swego pod nosem… 👿
moze troszke SAMOKRYTYKI 😈
Tak sie sklada ze Dafunke Dalej o zyciu w U.K Guzik ,wiesz pojawiles sie pozno w Angli jak i na tym forum i probowales miec tu swoje piec minut. Guzik wiedziales i nadal guzik wiesz .Tak naprawde pisalem o Januszach poprostu dla jaj zeby bylo smiesniej inni nazywaja ich Jozkami ,Marianami czy Stefanami. Tych postaci nie trzeba fikcyjnie tworzyc one sa na codzien w kazdym wiekszym miescie U.K czy Irlandii. Niektore mniejsze miasta sa glownie zasiedlone chlopami prosto z polskich Bylych PGR!!!:) Mamy w Anglii caly przekroj polskiego spoleczenstwa- mamy tutaj rowniez Narkomanow Czy Cpunow tez -DAFUNKE.!!!! Gdybys byl w Angli wczesniej i mieszkal tu przed wejsciem Polski do Uni zrozumialbys mnie i innych ktorzy izolowali sie od Polakow ,niektorzy dalej to robia mi juz przeszlo. Dawniej choloty tu nie bylo ,nie bylo Jozkow ,Januszow czy Marianow .Jakkolwiek ich nazwiesz -niebylo wczesniej zachowan prosto z polskiej wsi.Dlatego ze wies nie przedostawala sie przez szereg pytan w Dover zadawanych przez Oficera Emigracyjnego.Janusz czy Jozek mial na twarzy wypisane ze jest Jozkiem i dlatego nie wjezdzal nikt kto nie przekonal oficera emigracyjnego ze jedzie nie do pracy.Dlatego dla mnie czy moich znajonych bylo szokiem widziec hordy Januszow i ich proste zachowania poniewaz dawniej ,aby byc Legalnie w U.K- trzeba bylo cos soba reprezentowac,trzeba bylo miec kase aby w ogole wjechac do U.K.Trzeba bylo znac jezyk i trzeba bylo zdobyc wize studencka lub zaplacic 700£ lub tysiaka za Biznes Wize.aby mieszkac legalnie i pracowac tutaj. Nie bylo agencji zatrudniajacych i wykorzystujacych polakow jak ma miejsce to teraz.Wielu polakow decydowalo sie na bycie nie -legalnie i nikt nachlany nie obnosil sie na ulicy ze jest polakiem spiewajac dyskopolowe piosenki jak ma miejsce nie czesto to teraz.Kazdy z nas zyl wczesniej i skromnie oszczedzal kase i wtapial sie w tlum innych narodowosci,nie potrzebne bylo sie obnoszenie ze swoja polskoscia,oczywiscie chodzilem do Polskiego clubu Na Hamersmith czy do polskich restauracji,ale czesciej odwiedzalem miejsca wcale niezwiazane z Polska.Dlatego jak JANUSZE zalaly U.K trudno mi bylo sie odnalezc w tej nowej rzeczywistosci- to byl szok cos niespotykanego wczesniej byl to szok dla mnie moich polskich i nie polskich kolegow.Oczywiscie szczerze przyznam sie ze jest cos takiego w czlowieku ,ze aby poczuc sie lepiej wytyka sie bledy innych,nie tylko ja to przechodzilem ,moi znajomi z Gazety Polish Express czy Cooltury ,koledzy ktorzy zakladali tu biznesy mogli wrescie poczyc sie kims wyzszym,lepszym kazdy lub prawie kazdy kto jest tu dluzej przechodzil ten okres w swoim zyciu i i nie chodzi tylko aby bylo z kogo sie posmiac.Czesto poprostu pozycja ktora wypracowalo sie tutaj i znaczenie jako polaka wsrod innych narodowosci porostu legla w gruzach poprostu Janusze swoim zachowaniem niszczyli to. Na szczescie jest wiele takze pozytywnych opini o polakach nie tylko Janusze zalali U.K wielu zdolnych ,mlodych ,przedsiebiorczycz osob z wieloma zdolnosciami takze przyjechalo na wyspe i to oni maja pozytywny wplyw na ten kraj.A Janusze beda i byli taka a nie inna sytuacja w Polsce i juz mnie tak nie ruszaja jak kiedys kazdy sie zmienia Ty tego nie zrozumiesz jestes ciagle na dorobku i malo wiesz madralo!!! A Janusze byli dla Jaj aby bylo smieszniej.Moze zaczne cos pisac o cpunach???Co ty na to??
😯
😯
Nie czuje sie odpowiedzialny za zachowanie kogokolwiek poza mna samym i moim wlasnym dzieckiem. Nie bardzo rozumiem dlaczego Polacy mieliby zrujnowac moja reputacje, tak samo jak Anglikom z ktorymi pracuje nie przyjdzie do glowy zeby sie wstydzic za swoich rodakow szalejacych w Krakowie czy kolonizujacych Minorke.
Twoje przeczulenie na punkcie tzw. 'Januszy’ wydaje mi sie obsesyjne i nie wynikajace z zadnych racjonalnych powodow. Byc moze, jak sam napisales, chcesz poczuc sie lepiej krytykujac innych ale to raczej nie jest powod do dumy…
Nie twierdze ze wszyscy Polacy to szczyt dobrego wychowania i taktu ale ich zachowanie nie odbiega zwykle od tego czego moznaby sie spodziewac od przecietnego brytyjskiego prola. Spoleczenstwo tutaj jest przyzwyczajone do emigracyjnego kolorytu i nie tak sklonne do myslenia stereotypami jak Polacy. Znacznie istotniejsze niz Twoja narodowosc jest tutaj to co sam soba prezentujesz, wiec na tym radzilbym Ci sie skoncentrowac jezeli tak bardzo Ci zalezy na Twojej reputacji.
😯
spokoboy.. jak to jest, że ludzie oceniający innych czy to po ubiorze, czy to po pochodzeniu, czy nawet po rzuceniu wzrokiem na ogólny wygląd i zachowanie nie potrafią się pogodzić, że ktoś ich osądzi według tego klucza…
ty w pijanym rodaku, w śpiewającym zwrotkę piosenki discopolo krajanie zobaczysz tylko janusza… ale skąd wiesz cokolwiek o ich życiu prywatnym ? dla mnie pijany Polak to tylko pijany Polak, a nie jeden z tłumu januszy opanowujących coraz większe terytorium UK… dla mnie ktoś kto śpiewa piosenki discopolo to tylko amator tego gatunku (nie jest to mój gust), ale nie wyrywam się z oznajmieniem całemu światu, że to na pewno janusz… dla mnie mieszkaniec wsi to tylko mieszkaniec wsi i jeśli przyjechał tu za pracą tzn, że ma nędzne życie…
spokoboy po prostu nie potrafisz zaakceptować odmienności, różnorodności i szukasz kogoś kto będzie odpowiadał za twoje błędy życiowe i frustracje…
to co napisałeś tu na forum upoważnia innych do wydania oceny twojej osoby tak samo jak to, że ty masz chęć nazwania kogoś januszem dlatego, że pije tanie piwo przed sklepem albo słucha muzyki, której ty nie trawisz lub mieszka np w miejscowości mniejszej niż ta, w której ty mieszkasz…
nie wiem co ci przemówi do tej twojej makówki, żebyś zrozumiał, że kryteria oceny, które używasz wobec rodaków niekoniecznie muszą być wiarygodne i jedynie słuszne…
[quote:c26f866c7f]Moze zaczne cos pisac o cpunach???Co ty na to??[/quote]
a pisz sobie… mnie nie pytaj czy możesz….
😯
nie wiem czy trudno jest uciekc od stereotypów.nie wiem czy latwo sie ich pozbyc np takich.
http://www.youtube.com/watch?v=oidh5oH0Y_U&feature=related 😀
wiem jedno, ze zmiana otoczenia w wielu przypadkach nie zmieni sposobu myslenia.
sam operuje stereotypami, jak równiez jakims tam doswiadczeniem na temat moich kochanych wspólplemienców.nie sá one pozytywne,ale staram sie bardzo.pozostaje mi dodac tylko cytat
[quote:81ff8893c3]szczesc boze naszej calej rodzinie[/quote]