Strona główna Działy Erystyka O kangurach, Królu Ubu i Ealingu…

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Shaman
    Członek

Nie wiem czy artykul nadaje sie do tego dzialu ale co mi tam…

http://wiadomosci.onet.pl/1453532,2678,poddany_ubu_krola,kioskart.html

Mi sie podobal :)…

derailed
    Participant

Kazdy robi to co chce… Jezeli mu tak zle z polskim obywatelstwem to niech sie go pozbedzie. Nikt nikomu nie zabrania…

rollingstone
    Członek

Jako wyksztalcony czlowiek Michal jest niezmiernie naiwny. Nigdy ale to przenigdy od polskosci i zwiazkow z Polska sie nie uwolni – nie pomoze zmiana nazwiska ani zrzeczenie sie obywatelstwa, ani brak kontaktu z rodzina czy brak wyjazdow do kraju. Nawet jesli obcegami chcialby z siebie to wyrwac to do konca zycia mowy polskiej nie zapomni zeby nie wiadomo z jakim perfect angielskim akcentem mowil, jego zycie i czas w Polsce mialo bezwzgledny wplyw na jego osobowosc i doswiadczenia zyciowe, bo w Polsce a nie gdzie indziej sa jego korzenie, zeby nie wiadomo jaki wspanialy nowy zyciorys sobie wykoncypowal. Moze uda mu sie caly swiat przekonac ze nie jest Polakiem – ale samego siebie bedzie do konca oszukiwac ze z Polska nie ma nic wspolnego bo z papierkiem czy bez ta Polska w nim siedzi, chocby przez miejscowosc urodzenia. Reszte zycia spedzi na udawaniu i oklamywaniu samego siebie bo przeszlosci nie da sie wykreslic.

Dzieju
    Participant

Ma prawo do tego wiec, jak chce to prosze bardzo,
    tylko ze to nic nie zmieni, szkot nie przestanie byc szkotem dlatego ze przeprowadzil sie do Yorkshire, mimo ze mowie o tym samym panstwie.
    Michal nawet po zrzeczeniu sie obytalestwa bedzie obywatelem, UK pochodzenia Polskiego. A jak nie chce miec nic wspolnego z rodakami to nie musi zrzekac sie obywatelstwa, wystarczy zmienic towazystwo.

Zastanowilo mnie co innego
    – Ludzie oceniają cię po tym, co robisz i skąd jesteś – tłumaczy. – Może jestem idealistą, ale nie chcę, żeby inni mówili o mnie "to jest gość z Polski",

Jak bardzo inni oceniaja nas po tym ze jestesmy z Polski??
    Pamietam bylem kiedys na urodzinach u kumpeli z pracy. Po jakims czasie gdy byli wszyscy lekko wstawieni przyszla jakas dziewczyna, wiec Viki oprowadzala ja i poznawala z wszystkimi, stalem akurat z Mikem i Kevinem, wiec Viki przedstawia:
    "Kevin is an angel, Mike is a slut, Andres is polish"
    Pytalem ja pozniej dlaczego tak powiedziala, 2 pierwsze okreslaja osoby jakie sa a jakim okresleniem jest bycie polakiem??
    Nie potrafila jednoznacznie odp zwlaszcza ze wtedy byla juz lekko wstawiona.

Wiec jak myslicie co oznacza dla miejscowych bycie polakiem, jak nas postrzegaja??

Uxbridge
    Członek

To taki sam bunt, jak noszenie irokeza czy dredow. Chec podkreslenia wlasnej autonomii w opozycji do swiata w ktorym sie wyroslo. Tyle ze dredy czy irokez sa odwracalne i nikomu nie szkodza. Niby jego decyzja tez, ale w praktyce bedzie mial wiecej problemow niz korzysci.
    Troche to glupie i naiwne. Nie trzeba "wypisywac sie z Polski" zeby nie zgadzac sie z mysleniem czy zachowaniem sporej rzeszy rodakow. Zwykla ucieczka. Zamiast udowadniac ze mozna byc Polakiem bez polskich wad, woli udawac ze nim nie jest.

v-tec
    Członek

Ja mam dokładnie odwrotnie niż ten Michael, jestem Polakiem, nie żebym się z tym jakoś obnosił ale też w żaden sposób się tego nie wstydzę. Nie mam absolutnie żadnych ciągot żeby starać się o brytyjskie obywatelstwo, nawet książeczki rezydenta nie mam. Bycie Anglikiem w Anglii, Polakiem w Polsce – jakież to banalne!

Anonim
    Gość

Wzruszajaca historia. JEDEN przypadek zrzeczenia sie obywatelstwa.

Redakcjo Onetu czas napisac cos o przesladowanych „wesolkach” kochajacych inaczej lub odgrzebac cos sprzed 2 miesiecy.
    Smietnik.
    😕

Shaman
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Dzieju wrote:

"Kevin is an angel, Mike is a slut, Andres is polish"
    Pytalem ja pozniej dlaczego tak powiedziala, 2 pierwsze okreslaja osoby jakie sa a jakim okresleniem jest bycie polakiem??
    Nie potrafila jednoznacznie odp zwlaszcza ze wtedy byla juz lekko wstawiona.

Wiec jak myslicie co oznacza dla miejscowych bycie polakiem, jak nas postrzegaja??

Spotkala mnie podobna sytuacja i tez nie potrafili mi powiedziec dlaczego tak mnie przedstawili

A Michael ma prawo do tego jak kazdy – tylko co to zmieni???

A noszenie irokeza czy dredow wcale buntem byc nie musi, tudziez nie powinno przysparzaczadnych problemow. Wazne przeciez co pod kopula a nie co ja pokrywa

Anonim
    Gość

"Od Australijczyków usłyszał historię o Polakach, którzy postanowili zrobić sobie zdjęcie z nieżywym kangurem. Wyskoczył im wprost pod koła, gdzieś na australijskim pustkowiu. Jeden wyjął aparat, a drugi podniósł i podtrzymał martwe zwierzę. Żeby było śmieszniej, założyli mu kurtkę. Ale kangur wcale nie zdechł. Ocknął się i uciekł. Polacy pojechali na policję. Cały posterunek się zleciał, żeby posłuchać ich zeznań, jak to kangur zniknął w kurtce, a wraz z nim przepadły paszport, prawo jazdy, portfel z pieniędzmi i kartami kredytowymi, które były poupychane po kieszeniach"

dobre 😆

Wyświetlanych postów: 9 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.