Strona główna Działy Hyde Park Rodacy broncie sie :)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Pandasos
    Członek

Witam.. ostatnio przeglądałem wirtualną polske i trafiłem na ciekawy temat… oto on….

Brytyjski karp nie dla Polaka

Brytyjska Agencja Ochrony Środowiska przygotowała wielką kampanię plakatową przeciwko połowowi karpi i szczupaków w rzekach, jeziorach i kanałach. W kampanii, wzorowanej na drogowych znakach zakazu, pada ostrzeżenie, że w Wielkiej Brytanii takie połowy są niedozwolone.

W kraju tym wędkarstwo wymaga licencji i traktowane jest jako czynność rekreacyjna. Ryby złapane na wędkę wrzuca się z powrotem do wody. Jada się natomiast ryby morskie lub hodowlane. Imigranci zakaz łamali, a złapani na połowach tłumaczyli się nieznajomością prawa. Teraz tłumaczeń nie będzie. Wcześniej klub wędkarski w Luton umieścił wokół szlaku wodnego ostrzeżenie przed polowaniem na łabędzie.

Co mnie zaintrygowało to informacja że Imigranci w Angli wpierniczają łabędzie. Ostatnia linijka artykułu o tym mówi..

Ja się pytam was czy to prawda? Z tytułu można wnioskować że tu chodzi o Polaków.

😯

Baggins
    Participant

ja lubie w sosie curry

Uxbridge
    Członek

Byl kiedys watek na ten temat zdaje sie. Ogolnie rzecz cala wyglada na typowy urban myth. Ktos kiedys znalazl niezywego labedzia, inny widzial jak Polacy uciekali znad stawu i poszla plota. Teraz to ciagle odzywa. Byly tez opowiesci ze Polacy mewy wcinaja itp.
    Nie sadze zeby Polak, najbardziej nawet zdesperowany polowal na labedzia. Po pierwsze w Polsce nikt tego nie robi, wiec raczej nikomu by do glowy nie przyszlo. Po drugie za duzo zachodu – latwiej cos buchnac w markecie niz uganiac sie za ptactwem.
    Co innego z karpiem – tutaj wierze ze nasi lowia. Ze wzgledu na tradycje, dla sportu i zeby posmakowac swiezej rybki…
    A ze dla Anglikow lowienie i jedzenie karpia to barbarzynstwo, wiec uwierza tez w labedzia.

Pandasos
    Członek

Co do karpia to jasna sprawa….co do biednego ptactwa…to lipa…..W Polsce fakt jakis szacunek ma sie do tego ptaszka…Jednak zeby od razu zakazy stawiac…przed polowaniem? Nie widziałem zeby ktos z flinta polowal na nie..

derailed
    Participant

A gdzie tu w Leeds mozna kupic karpia???
    Spedzam pierwsze swieta w Anglii i sie nie orientuje…
    Maja na Markecie???
    I czy ewentualnie maja Amura albo Tolpyge??

Uxbridge
    Członek

Nie wiem czy dostanie sie tu karpia. Chyba ze wyjda naprzeciw oczekiwaniom Polakow. Ale wtedy beda to zapewne mrozonki bo o ile wiem karpi sie tu nie hoduje. Dla Anglikow ta ryba ma charakter ozdobny lub sportowy i jej jedzenie postrzegane jest jako dosc obrzydliwe. Tak jak dla nas byloby np. jedzenie wiewiorek.
    Po za tym, uznaje sie ja jako niesmaczna. Cos w tym jest, bo ja np. karpia jadam na swieta ale po prawdzie inne ryby smakuja mi znacznie bardziej.

derailed
    Participant

Jak nie znajde to lososia norweskiego kupie i tez sie zje… 😆

rollingstone
    Członek

re: labedzi i urban myths
    kiedys, chyba z rok temu chodzil taki kawal o emigrantach:

wszystkie labedzie w brytyjskich stawach wyzdychaly bo Polacy szybciej doplywaja do chleba

re: sprzedazy karpia, w ubieglym roku sprzedawali w Tesco i Sainsburym
    http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=418488&in_page_id=1770

Pandasos
    Członek

rzeznia…jaki kawał….to normalnie cios dla mego ego… 😡

rysiul
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    derailed wrote:

Maja na Markecie???
    I czy ewentualnie maja Amura albo Tolpyge??[/quot

slyszalam ze w Polskim Centrum przy kosciele w sklepie maja miec karpie tylko wczesniej trzeba zamowic 😀 😀

tonieja
    Członek

rowniez w Bradford w sklepie Patson beda sprzedawali karpia ale trzeba wczesniej zamowic (http://www.bradford24.pl/index.php?site=patson-polskie_produkty). Nie wiem do kiedy mozna skladac zamowienia.

kunegunda
    Participant

ciekawe w jakim jeyku napisali zakaz.
    Ostatni skierowany do polakow byl po rosyjsku

Indra
    Participant

Ja widzialam karpie w Morrisonie:)

yuuki
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    derailed wrote:

Maja na Markecie???
    I czy ewentualnie maja Amura albo Tolpyge??

u Emilki na Beestonie chociaz male halo sie zrobilo tgo pewnie bedzie rarytas z pod lady 😉

Gienia
    Participant

Tak ,widzialem ostatnio info ze karpia mozna zamawiac w sklepie Polskim Osrodku .Podobno po okzyjnej cenie.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.