Strona główna › Działy › Zdrowie › Ciaza – jak dbac o siebie ?
haha 🙂 nie mieszcze sie w obiektywie 😉
zartuje, zmienie zmienie niebawem
Nie zmieniaj nie zmieniaj chyba ze masz jeszcze jakis smakowitszy konsek 😀
Jestem juz mama z kilkunastoletnim stazem ale pamietam swoje dwie ciaze.Dwie zupelnie rozne.Pierwsza,byla dosc uciazliwa z powodu roznych tak zwanych"ojawow",szczesliwie tylko przez pierwsze trzy miesiace.Potem juz bylo milo.Pamietam ze zjadalam ogromne ilosci owocow,a obok brzoskwin i truskawek nie umialam przejsc obojetnie.Pracowalam cala ciaze do ostatniego dnia.Bylam w ciaglym ruchu i chwalilam to sobie pozniej,kiedy zaczal sie prod.Caly ten wyczekiwany moment potrwal nie wiecej niz okolo 30minut.Bardzo mile wspomnienie.Oczywiscie bole porodowe byly ale znosne i nawet ich nie zapamietalam.Moja corcia urodzila sie zdrowa i silna wazyla 4kilogramy.W calej ciazy przytylam 6,5kg.Mysle ze to efekt ciaglego ruchu.Druga ciaza,od poczatku byla inna,kilogramami zjadalam sery biele i pilam smietane.Mialam wiecznie ochote na miesko i kielbaski.Przytylam 25kilogramow.Nie pracowalam juz tak intensywnie jak przy pierwszej ciazy,poniewaz mialam ciaze zagrozona i czesto odwiedzalam szpitalny oddzial.Brak ruchu dal sie we znaki kiedy porod sie rozpoczal.Mialam fatalna kondycje,bole byly potworne.Rodzilam przez trzy dni po czym zdecydowano zaaplikowac mi kroplowke.Mila pomoc aby synus szybciej sie wydostal.No i wydostal sie po nastepnych 12 godzinach.Wazyl 3,5kg(i gdzie to mieso ktore w niego ladowalam).Nie moglam go ogladac przez tydzien a pozniej nawet przytulac bo lezal 1,5msc w inkubatorze.Przy okazji zostal zarazony gronkowcem w szpitalu wiec czas pobytu sie przedluzal.Na szczescie wszystko dobrze sie zakoczylo i z nieco wyrosnietym juz nie noworodkiem wrocilam do domku.Napewno doradzalabym Ci Malgon duzo ruchu,spacerki i jak juz ktos wspomnial wczesniej relax,teraz jest na to czas pozniej juz go tyle nie znajdziesz.Niewiem czy to ma jakis zwiazek ale kiedy bylam w pierwszej ciazy,tak jak wspomnialam duzo pracowalam bylam wiecznie czyms pochlonieta i zabiegana,moja corka dokladnie jest dokladnie taka.W drugiej ciazy bylam juz nieco leniwa i moj syn rowniez ma takie symptomy.Ale to juz takie sobie gdybanie…Gratuluje stanu i zycze powodzenia.Odea
Witam serdecznie!!!!
Chcialam zawiadomic ze najmlodszy forumowicz Maksymilian jest juz z nami. Po 22 godzinach porodu przyszedl na swiat w poniedzialek 11 lutego !!!! Czujemy sie dobrze i uczymy siebie nawzajem.
Pozdrawiamy goraco!!!!!
Gratuluje!
Bardzo dzielna jestes!
Buzki dla Mamy i Synka:)
gratulacje!!!!!!!!!!!!
11 luty porod, a 13 juz w domciu (bo pewnie z domu piszesz), super
pozdrawiam
Witam serdecznie!!!!
Chcialam zawiadomic ze najmlodszy forumowicz Maksymilian jest juz z nami. Po 22 godzinach porodu przyszedl na swiat w poniedzialek 11 lutego !!!! Czujemy sie dobrze i uczymy siebie nawzajem.
Pozdrawiamy goraco!!!!!
Witamy Maksia 😀 i pozdrowienia dla dzielnej Mamy!
POwiedzial Ci juz czemu nie chcial wyjsc? 😉
Malgon jak przbiega ciaza? Juz pewnie niedlugo co?
Z tego co ja wiem Malgon jest szczesliwa jak nigdy ….
Buzia jej sie nie przestaje usmiechac….
I dobrze wyglada!!!!!!!!
Pozdrowienia i buziaczki dla Maksia!!!!!
Moze jakies spotkanko mam z dzieciaczkami? (U mnei jest duzo miejsca i zabawek…) Moze jak zrobi sie cieplej… Co wy na to?
a ja jestem ciekawa jak sobie Malogn poradzilas z papierosami, wiem, ze trudno rzucic (wlasnie moj maz juz 3 tygodnie nie pali 😀 ) ale niektore kobiety w ciazy to rzucaja odrazu z dobra wiadomoscia
pozdrawiam
ja tez rzucilam od razu i nie zapalilam az do konca karmienia piersia.
Jakos nie bylo to dla mnie meczarnia. Motywacja byla dosc konkretna.
Potem dopiero jak nie wyrabialam psychicznie…zaczelam znow popalac…
Jestem jestem, jeszcze sie trzymam 😀 i kilka tygodni zostalo.
Znow sie przeprowadzalismy i nie mialam internetu (zadna nowosc z BT)
Ciaza generalnie mi sluzy i jestem z niej zadowolona i pewnie dlatego ciagle sie szczerze, Marta 🙂 Jest juz troche ciezko i niewygodnie (zwlaszcza w nocy! – nie dosc ze ciezko o wygodna pozycje i zasniecie wogole to jak juz sie zasnie to maly nasicka na pecherz 🙂 wiec co noc to samo – wedruje sobie po omacku po mieszkaniu)
aha – palenie rzucialam prawie od razu i nawet dosc bezbolesnie, doszlo do tego,ze obecnie mnie niezle odrraza zapach fajek. Oby tak zostalo!
p.s. Nadal pracuje (glownie z domu) i na macierzynski chce isc dopiero 2tyg przed terminem. czy to norma? BYlam ostatnio na szkolce rodzenia i pollowa babek juz dawno w domu 🙄
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za troske!
Malgon,czy juz masz swoj skarbek po drugiej stronie???? Ja jestem w tych sprawach bardzo ciekawska 😀
Jeszcze 2.5 tyg rzekomo 🙂
Ciekawosc rozumiem i na pewno dam znac 😀
Ciekawosc rozumiem
he, he i najgorsze, ze ta ciekawosc dlugo pozostaje we krwi 🙂
a potem przyjdze czas na: a jak twoje jada, a jak wydala, a jak sypia
8)
Witajcie dziewczyny.ja mam dopiero cala przeprawe przed soba bo dopiero 10 tydzien ale milo ze mozna sobie poczytac o doswiadczeniach innych,a gdzie bedziesz rodzila Malgon