Strona główna Działy Zdrowie Ciaza – jak dbac o siebie ?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jacek-jestem
    Participant

Gratulacje !!! 😆
    Ja doświadczenia nie mam, więc dam się innym wypowiedzieć. Pamiętam tylko jak moja mama była w ciąży to Bobofruty piła 😉
    Życzę powodzenia i wytrwałości ➡

julka
    Participant

Rowniez przylaczam sie do gratulacji:) 🙂

HardcoR
    Participant

Kilka słów od mojej żoneczki:

[i:729a3ea501]Jako świeżo upieczona mama radze Ci przede wszystkim dużo odpoczywać , bo potem już nie będzie na to czasu, wykorzystuj męża ile sie da jak tylko na to pozwala (mój pozwalał 😆 ), jeżeli chodzi o kwas foliowy to na pewno do minimum 12 tygodnia należy brać, a witaminy nie są konieczne – ja nie brałam przez całą ciąże a dziecko urodziło sie zdrowe i dostało 10 w skali APGAR (zresztą położna powiedziała mi ze oni zalecają witaminy z naturalnego źródła a chemię ograniczają).
    Dieta to rzecz względna – na pewno jedz dużo warzyw i owoców jak możesz ale nie daj sie ogłupić dobrymi radami w końcu twój organizm wie najlepiej czego potrzebuje a jak coś dziecku nie będzie smakowało to da ci natychmiast znać , uwierz mi 😛 .
    Jeżeli chodzi o kremy przeciw rozstępom to wszystko zależy od twojej skóry – smaruj ale jak masz mało podatna na rozciągnięcia to i tak zostaną ślady – sorki 🙁 ,a jeżeli chodzi o ćwiczenia to jak nie ćwiczyłaś wcześniej to ja na Twoim miejscu nie katowała bym sie na siłowni – raczej dużo spacerów, schody zamiast windy, basen.

A tak w ogóle to gratulacje,czeka was jeden z najpiękniejszych okresów w życiu. I jeżeli jeszcze jak pozostawicie pleć dziecka w tajemnicy do końca to będziecie mieć naprawdę cudowna niespodziankę przy porodzie 😀 [/i:729a3ea501]

karlosang
    Participant

Gratulacje co do rad niewiele moge dodac bo w zasadzie wszystko wiesz jedyne co to odstaw maslo kakaowe bo z pewnoscia cale sie niewchlana moja zona uzywala BIO-OIL mozna smarowac bezposrednio albo dodac do kapieli.

Baggins
    Participant

maslo orzechowe podstawa – swietne zrodlo witamin i zdrowego tluszczu :), oprocz tego ja bym radzil brac Omega 3-6-9, albo Omega 3 w kapsach i to przynajmniej 2 razy dziennie po tablecie (jesli ma 1000mg). morskie produkty typu osmiornice, krewety, homary itp – duza zawartosc szybkowchlanialnego bialka. tluszcz omega 3 (miedzy innymi w rybach morskich) znacznie poprawia ”jakosc” dziecka :), wplywa zasadniczo na rozwoj ukladu nerwowego (jak i omega 6). poza tym wapn i magnez w stosunku 2:1, potas – produkty mleczne i zbozowe, platki owsiane, otreby itp., kakao, gorzka czekolada.

pozdro

ela1981
    Participant

ciaza to nie choroba, ale wiadomo trzeba o siebie dbac, dobrze, zdrowo jesc, ubierac sie cieplo (a tak), nie stresowac!!!!!!!!! to najwazniejsze i nie pracowac zbyt ciezko np: z podniesionymi rekami w gorze (zmienianie firan w celu przygotowania pokoju dla noworodka). Dwa ostatnie punkty maja wplyw duzy na ciaze, wczesniej wymienione ~ mniejszy aczkolwiek tez wazne. Jesli masz silna ciaze, jestes zdrowa to prawie nic nie bedzie w stanie ci zaszkodzic (oprocz urazow mechanicznych), jesli gdzies w genach masz, ze np: 8 miesiacu ciazy zaczniesz rodzic, to zadne kremy czy warzywa tego nie powstrzymaja oprocz lekow. Trzeba poprosu dbac o siebie, warto smarowac sie kremami przeciw rozstepom (mi pomogly, mimo, ze bylam pewna, ze tez bede miala jak moja mama i siostra).
    Nie paniukuj, ciesz sie i dbaj o siebie a zobaczysz jak przejdziesz ciaze bezstresowo i jakiego pieknego bobka bedziesz miala (wiem latwo mowic……. jak sie jest po, a u ciebie hormony szaleja)
    pozdrawiam
    a no i jeszcze raz oficjalnie gratuluje 😀 😀 🙂 🙂

dmosia
    Participant

Też serdecznie gratuluję "odmiennego stanu" i życzę, żeby ten czas minął w spokoju i bez jakichkolwiek problemów. Ciąża jest naprawdę wyjątkowym okresem w życiu kobiety, chociaż często nie tak sympatycznym jak to opisują w wielu mądrych poradnikach. Jeśli lekarz nie stwierdzi żadnego zagrożenia, to przede wszystkim proponuję maksymalnie się relaksować i dbać o spokój psychiczny. Czasem jest to niezwykle trudne, ale jeśli masz przy sobie kochanego, wyrozumiałego i opiekuńczego mężczyznę to wszystko będzie w porządku.
    Jeżeli chodzi o witaminy i różne mikroelementy, to też uważam, że najlepsze są świeże owoce i warzywa. Gdy ja byłam w ciąży, miałam niedobór żelaza, więc od czwartego miesiąca musiałam dostawać zastrzyki (przyjmowanie tabletek nie dawało efektu, bo miałam za słabą wchłanialność). Organizm sam domagał się szpinaku i soku z buraków oraz zwiększonej ilości różnych dziwnych potraw. Bardzo lubiłam zmiany smaków, więc niedługo po zjedzeniu śledzia lub ogórka kiszonego biegłam do cukierni po pączki, a przez cały dziewiąty miesiąc po obiedzie musiał być obowiązkowo budyń.
    Będąc w ciąży starałam się odżywiać zdrowo, ale bez jakiegoś ortodoksyjnego podejścia do rzeczy. Jadłam tyle na ile miałam ochotę, a przytyłam tylko 10 kg. Bardzo cieszyłam się tym zupełnie nieznanym dla mnie stanem i starałam się podchodzić do nowej sytuacji z rozsądkiem. Czytałam książki dla przyszłych mam, ale nie za wiele i nie wszystkie rozdziały. Świadomie omijałam te dotyczące problemów i ewentualnych powikłań. Miałam bardzo pozytywne nastawienie do siebie i swojego zmieniającego się ciała. Naprawdę nie warto przejmować się rozstępami i innymi "niespodziankami", bo dziecko jest najważniejsze i zmieniamy się dla niego.
    Macierzyństwo jest momentami bardzo trudne, ale uwierz mi, że nie ma nic ważniejszego i piękniejszego w życiu. Bardzo szkoda mi kobiet, które nie mogą zostać mamami.
    Tobie Malgon życzę żebyś czas oczekiwania na narodziny dziecka przeżyła jak najspokojniej i jak najradośniej. Bardzo ważne jest pozytywne nastawienie do ludzi i do świata w ogóle.

Malgon
    Participant

Bardzo dziekuje za gratulacje, dobre zyczenia i oczywiscie porady 🙂

Kilka slow komentarza jeszcze:

Te witaminy biore bo sa razem w zestawie z kwasem foliowym, taki gotowy zestaw dla przyszlych mam i tych karmiacych tez. Chyba nie zaszkodzi, a jednak wole to niz pozniej zastrzyki 🙁

Plec dziecka wolimy poznac – i dowiemy sie dokladnie w Sylwestra 🙂
    btw Usmialam sie bo pielegniarka umawia mnie na USG i stwierdza "moge was umowic na Sylwestra, przeciez i tak nie bedziecie swietowac bo ty pic nie mozesz?!" Zal mi jej jak ona bez alku nie wyobraza sobie Sylwestra 😆 Zreszta 1 unit jest "dozwolony raz na 1-2 tygodni. 😉

A ten Bio-oil to dostepny w Boots np?? Nie widzialam, musze poszukac.

Baggins, chyba sie nie zrozumielismy, mi chodzilo o maslo do smarowania ciala, a ty raczej kulinarnie do sprawy podszedles? btw maslo orzechowe (peanut butter!!) jest zabronione bo jakies paskudztwo siedzi w orzechach ziemnych, wszystkie inne sa OK. 🙂

Gorzkiej czekolady tez wolalabym unikac, wolalabym sie nie "zakorkowac" 🙂 I tak trawienie jest inne przy szalejacych hormonach 🙂

A smakow tez nie mam specjalnie. No moze troche ostrzejsze potrawy jem. "To na chlopca" podobno 😉 haha
    Ile ja juz sie nasluchalam ludowych przepowiedni …

ela1981
    Participant

a propo przesadnego smarowania brzusia ~ to nie nalezy tego robic (przynajmniej w zaawansowanej ciazy) bo mozna wywolac wczesniejsze skurcze, oczywiscie kremem posmarowac i zostawic to jest ok, ale czasem niektore kobiety np: siedza i ogladaja film i masuja bobka a tak nie wolno (ja tez tak robilam poki sie nie dowiedzialam)

a i kwas foliowy to podstawa, sprawdz sobie Gosiu, czy taki mix witaminowy zawiera go tyle samo co osobna tabletka czyli czy jest zapewnione dzienne zapotrzebowanie

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Malgon wrote:

Ile ja juz sie nasluchalam ludowych przepowiedni …

poczekaj az sie urodzi to wtedy zwarjujesz jak kazdy bedzie ci dobre rady dawal:
    nie wywieszaj upranych ubranek dziecka w nocy bo dziecko bedzie lunatykiem
    nie uzywaj starych ubranek dziecka na szmaty bo bedzie……. szmaciarzem
    szok
    a co najgorsze, ze pewnie do niektorych bedziesz sie stosowac zgodnie z zasada~nie zaszkodzi bo przeciez to o moje wlasne dziecko chodzi

Baggins
    Participant

troche offtop ale moze wie ktos??

[quote:175ba8bd34]btw maslo orzechowe (peanut butter!!) jest zabronione bo jakies paskudztwo siedzi w orzechach ziemnych[/quote]

co to za paskudztwo? szukam i szukam i znalezc nie moge. chyba ze chodzi o alergie

Malgon
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Baggins wrote:

troche offtop ale moze wie ktos??

[quote:94393ba3a4]btw maslo orzechowe (peanut butter!!) jest zabronione bo jakies paskudztwo siedzi w orzechach ziemnych

co to za paskudztwo? szukam i szukam i znalezc nie moge. chyba ze chodzi o alergie[/quote]

Alergia w rzeczy samej! A to nie paskudztwo? 🙂
    http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/nutrition/foodsafety/peanutsexpert/

i mimo,ze ja alergiczka nie jestem, lepiej dmuchac na zimne 🙂

Malgon
    Participant

ela1981 wrote:

a propo przesadnego smarowania brzusia ~ to nie nalezy tego robic (przynajmniej w zaawansowanej ciazy) bo mozna wywolac wczesniejsze skurcze, oczywiscie kremem posmarowac i zostawic to jest ok, ale czasem niektore kobiety np: siedza i ogladaja film i masuja bobka a tak nie wolno (ja tez tak robilam poki sie nie dowiedzialam)

a i kwas foliowy to podstawa, sprawdz sobie Gosiu, czy taki mix witaminowy zawiera go tyle samo co osobna tabletka czyli czy jest zapewnione dzienne zapotrzebowanie

Ze smarowaniem/glaskaniem (nawet) to wiem, a szkoda bo az sie prosi, prawda? 🙂 Ale niestety pobudza to macice i wywoluje niepowolane skurcze 🙁 O tym uprzedzila mnie juz siostra (sama urodzila 4ke wiec sporo wie)

A odnosnie kwasu – te zestawy witamin (nie wiem czy moge reklame robic? wiec nie podaje nazwy) maja dopasowana ilosc wszystkich skladnikow i sa specjalnie przystosowane. Podaja takze ile to jest % DRA (Daily Recommended Allowance) i kwasu foliowego akurat spozywam 200% dziennej dawki 🙂

Baggins
    Participant

a to gra :), bo ja wsuwam codziennie prosto ze sloika, tyle ze organiczne (polecam Holland&Barret)

pauli
    Członek

ja od poczatku smaruje sie bio-oil i polecam go bo mi bardzo pomaga w kazdej drogeri go dostaniesz lub aptece. co do diety to uwielbiam sery plesniowe a w tym stanie moge powiedziec ze je kocham wiec raz na jakis czas cos tam przemyce, rob sobie zapas migdalow bo zgaga to tragedia a lepiej jesc cos naturalnego niz tabletki (tabletki pomagaja mi na jedna godzine) co do witamin to ja ich nie biore jem tylko do sniadamia kwas foliowy. Jak zaczynaja sie bule to popros polozna o maszyne ktora je likwiduje przykleja sie takie plastry i przez nie przechodzi mrowienie to jest zadarmo a oddajesz to dopiero gdy urodzisz lepiej nie uzywac termoforu w moim przypadku dziala on jak plachta na byka bul staje sie nie dozniesienia.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.