Strona główna › Działy › Prawo › Wniosek o obywatelstwo – po 5 czy po 6 latach :-)
Niestety, nie zrozumialem twoiego pytania i teraz widze moja niekompetecje jaka sie popisalem az mie to zmusilo do wykopania niebieskiej ksiazeczki i zeczywisci jest to residence permit to mi sie pomieszalo. Ale data jaka jest tam wpisana jest data wystawienia a nie jak napisales (od kiedy moge pzebywac). W tym momencie trohe glupieje bo albo jestem niedoinformowany i myle pjecia albo zeczywiscie jak mage napisala ze gdzies w 2006 zmienily sie przepisy wiec tak czy tak musze sie doinformowac.
Jestes jednym z nielicznych na tym forum, ktory z godnoscia potrafia sie przyznac do bledu. Duzy + za to 😉
Niestety, nie zrozumialem twoiego pytania i teraz widze moja niekompetecje jaka sie popisalem az mie to zmusilo do wykopania niebieskiej ksiazeczki i zeczywisci jest to residence permit to mi sie pomieszalo. Ale data jaka jest tam wpisana jest data wystawienia a nie jak napisales (od kiedy moge pzebywac). W tym momencie trohe glupieje bo albo jestem niedoinformowany i myle pjecia albo zeczywiscie jak mage napisala ze gdzies w 2006 zmienily sie przepisy wiec tak czy tak musze sie doinformowac.
Spokojnie, bez ironii 🙂 Wiekszosc Polakow myli Residence Permit z Permanent Residence.
Zgaduje ze wystapiles gdzies w 2006 roku lub pozniej? Ja w 2005, i tam jest pole: "Valid Until:"
Tak czy owak, bez wzgledu na to czy jest data czy jej nie ma, to nie jest Permanent Residence w rozumieniu prawa.
widzisz ja mam permit bezterminowy od 2006 ale moja zona ma od 2004 i tylko na 5 lat czyli teraz moge wystapic po ILR z tytulu Work permit co jest po 5 latach tylko czy bedzie sie liczyc od czasu dostania Residence Permit czy tez bedzie sie liczyl ten odbebniony udokumentowany rok z przed Resi.. Perm… wiec pozwul ze zapytam [b:6147d065df]Wniosek o obywatelstwo – po 5 czy po 6 latach 🙂 Odpowiedz z cytatem[/b:6147d065df]
widzisz ja mam permit bezterminowy od 2006 ale moja zona ma od 2004 i tylko na 5 lat czyli teraz moge wystapic po ILR z tytulu Work permit co jest po 5 latach tylko czy bedzie sie liczyc od czasu dostania Residence Permit czy tez bedzie sie liczyl ten odbebniony udokumentowany rok z przed Resi.. Perm… wiec pozwul ze zapytam [b:1b4a91cf13]Wniosek o obywatelstwo – po 5 czy po 6 latach 🙂 Odpowiedz z cytatem[/b:1b4a91cf13]
Zanim to pomieszali w 2006 roku sytuacja byla jasna, a bylo to:
rok pobytu: residence permit
4 lata pobytu: permanent resident (PR) czyli ILR
5 lat: obywatelstwo, zakladajac ze od min. 12 mies masz PR
Teraz mozesz miec PR dopiero po 5 latach… a obywatelstwo tez po 5 ?? Nie widze za bardzo mozliwosci wystapienia o obywatelstwo po 5 latach, skoro nadal trzeba miec PR przez ostatnie 12 mies w momencie wystepowania.
A co do Twojego pytania… PR liczy sie od momentu przyjazdu, czyli zgodnie z obecnymi przepisami rok z Residence Permit wlicza sie do PR.
pozdro
zeczowo i na temat dzieki wiec bede robil to co robie CZEKAM za cztery lata zorientuje czy prawo sie znowu niezmienilo i czy to jest 5 czy 6 lat POZDRO
Paszport,czyli obywatelstwo nie świadczy o tym kim się czujesz.Ciągle mogę być Polakiem z Brytyjskim paszportem, tyle, że pewnie mojemu dziecku dędzie łatwiej podróżować po świecie niż 100%-wemu Polakowi który potrzebuje wciąż jeszcze mnóstwo wiz,żeby zwiedzać.
Czy naprawdę paszport stwierdza kto jest lepszym Polakiem?Może lepiej zapytać kto był na wyborach?
Czyli – jesli dobrze rozumiem – o ILR mozna wystapic dopiero po 5 latach?
I dostaje sie je automatycznie? Co to znaczy, ze automatycznie? przysylaja Ci do domu nawet jak nie prosisz czy ze nie musisz spelniac jakichs dodatkowych wymogow ale wniosek zlozyc musisz?
I czyli, ze do ILR ani do obywatelstwa nie jest potrzebny Residence Permit?
A co do pytania mage, to moze jest tak, ze sa przypadki (narodowosci, malzenstwa z Brytyjka/ Brytyjczykiem itp.), kiedy o Permanent Residence mozesz wystapic wczesniej niz przed uplywem 5 lat? Ale akurat nie dotyczy to Polakow lub Twojego przypadku konkretnie?
Fragment tlumaczenia informacji na temat warunkow, jakie trzeba spelnic starajac sie o obywatelstwo brytyjskie :
"Osoby nie posiadające obywatelstwa brytyjskiego mogą wystąpić o tzw. naturalizację. (Dotyczy to również osób ze Wspólnoty Zjednoczonego Królestwa i Irlandii). Aplikant musi:
mieszkać legalnie w Wielkiej Brytanii przez 5 lat (ostatni rok powinien być wolny od wszelkich limitów)
mieć ukończone 18 lat
być zdrowym na umyśle
mieć dobry charakter
znać w wystarczającym stopniu język angielski, walijski lub szkocki gaelicki (w zależności również od wieku i stanu umysłowego)
być ściśle związanym z Wielką Brytanią.
Żona lub mąż obywatela brytyjskiego mogą wystąpić o naturalizację jeśli mieszkali w Wielkiej Brytanii legalnie przez co najmniej 3 lata. Czas pobytu nie może być objęty żadnymi limitami czasowymi w momencie składania aplikacji, aplikant musi mieć ukończone 18 lat, być zdrowy na umyśle, lecz nie musi znać języka w wystarczającym stopniu. Nie ma również konieczności zamieszkania na stałe w Wielkiej Brytanii po naturalizacji. Niemniej jednak, osoba taka musi mieć dobry charakter.
Osoba taka nie może opuścić Wielkiej Brytanii na dłużej niż 450 dni w ciągu 5 lat lub 270 dni w ciągu 3 lat. W żadnym wypadnu nie może opuścić Wielkiej Brytanii na dłużej niż 90 dni w ostatnim roku. "
Mage nastepnym razem postaram sie bardziej na temat, obiecuje 😀 Nie moglam sie oprzec pokusie, ciekawa jestem w jaki sposob sprawdzaja dobry charakter kandydata na obywatela Zjednoczonego Krolestwa 😕
ciekawa jestem w jaki sposob sprawdzaja dobry charakter kandydata na obywatela Zjednoczonego Krolestwa 😕
zapewne poprzez test wielokrotnego wyboru.. 😉
Mage nastepnym razem postaram sie bardziej na temat, obiecuje 😀 Nie moglam sie oprzec pokusie, ciekawa jestem w jaki sposob sprawdzaja dobry charakter kandydata na obywatela Zjednoczonego Krolestwa 😕
Tez mnie to kiedys zastanawialo, gdzies pozniej znalazlem wyjasnienie, jest banalne.
Nie mozesz miec zadnych wykroczen przeciwko prawu, drogowe takze sa brane pod uwage, oprocz speedingu i parkingu. O ile dobrze pamietam (jak znajde to podlinkuje) chodzi o wykroczenia w ktorych ktos wyladuje w sadzie na rozprawie i zostanie uznany winnym.
Podawanie falszywych danych do aplikacji rowniez moze sie zakonczyc wpisaniem na czarna liste.
Majac obywatelstwo uzyskane w drodze naturalizacji, jest mozliwosc odebrania go w przypadku gdy popelnisz powazne wykroczenie – uznaje sie jakoby aplikant mial zly charakter.
Tak nawiasem mowiac, gdybym mial jakis wplyw na polskie prawo, dodalbym wymogi na kazde stanowisko panstwowe: dobry charakter.
Mage wracajac do zasadniczego watku ze zdziwieniem stwierdzam, ze zgodnie z przepisami na obywatelstwo brytyjskie trzeba czekac minimum 6 lat 😯 Oczywiscie zakladajac, ze spelnimy wszystkie wymagania.
Starania o obywatelstwo brytyjskie mozna rozpoczac po uplywie 12 miesiecy od otrzymania prawa stalego pobytu. O prawo stalego pobytu na terenie UK, (indefinitive leave to remain) mozna się starac po okresie pieciu lat od momentu zamieszkania na terenie UK. Piec lat plus 12 miesiecy, prosty rachunek.
Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki.
A wracajac do dobrego charakteru, to doczytalam, ze potwierdzeniem tegoz sa dwa listy referencyjne od niespokrewnionych obywateli Zjednoczonego Krolestwa.
A wracajac do dobrego charakteru, to doczytalam, ze potwierdzeniem tegoz sa dwa listy referencyjne od niespokrewnionych obywateli Zjednoczonego Krolestwa.
Tak, to prawda. Ale jest tez wymagana niekaralnosc, niezaleganie z podatkami itp… to jest bardziej zwiazane z dobrym charakterem, tak mysle 🙂
Czyli – jesli dobrze rozumiem – o ILR mozna wystapic dopiero po 5 latach?
No tak pisza na stronach…
I dostaje sie je automatycznie? Co to znaczy, ze automatycznie? przysylaja Ci do domu nawet jak nie prosisz czy ze nie musisz spelniac jakichs dodatkowych wymogow ale wniosek zlozyc musisz?
Dobre pytanie, tez bym chcial wiedziec. Mniemam ze nie jest wymagane aplikowanie, mozesz sie zaczac tytuowac Permanent Residence po 5 latach i juz. W razie czego sprawdza to jakos… Do domu to nic nie przysla sami, chyba ze jakis rachunek np. z TV License albo CC 🙂
I czyli, ze do ILR ani do obywatelstwa nie jest potrzebny Residence Permit?
Na chwile obecna nie, poniewaz przy wniosku o Permanent Residence ( ILR ) nie ma nic o Residence Permit, przynajmniej ja nie znalazlem? Natomiast do naturalisation trzeba miec ILR.
A co do pytania mage, to moze jest tak, ze sa przypadki (narodowosci, malzenstwa z Brytyjka/ Brytyjczykiem itp.), kiedy o Permanent Residence mozesz wystapic wczesniej niz przed uplywem 5 lat? Ale akurat nie dotyczy to Polakow lub Twojego przypadku konkretnie?
A to nie wiem, poczytam, chociaz mnie to nie dotyczy dlatego… nie interesowalo mnie to wczesniej.
Ulka wrote:A wracajac do dobrego charakteru, to doczytalam, ze potwierdzeniem tegoz sa dwa listy referencyjne od niespokrewnionych obywateli Zjednoczonego Krolestwa.
Tak, to prawda. Ale jest tez wymagana niekaralnosc, niezaleganie z podatkami itp… to jest bardziej zwiazane z dobrym charakterem, tak mysle :)[/quote]
No wiesz, to że nie siedziałem w więźniu i płacę podatki (a mam inne wyjście jak mi odciągają z wypłaty?) to jeszcze nie świadczy o tym że mam dobry charakter 🙂