Strona główna › Działy › Prawo › Wniosek o obywatelstwo – po 5 czy po 6 latach :-)
Heja,
Zgodnie ze strona HomeOffice:
1. Aby wystapic o obywatelstwo brytyjskie musisz mieszkac minimum 5 lat na terenie krolestwa.
2. W momencie wystepowania musisz ostatnie 12 miesiecy przebywac jako Permanent Resident.
3. O Permanent Resident mozesz wystapic po 5 latach.
W zwiazku z tym napisalem do wydzialu zajmujacego sie Naturalizacja, no i dostalem odpowiedz taka jak wyzej, czyli ze 5 lat, ale ostatnie 12 miesiecy PR. No wiec pytam, jak to z PR, przeciez moge dopiero po 5 latach wystapic o niego, 5 + 1 = 6 coooo???????
A oni ze nie zajmuja sie sprawami PR.
Czyli jak napisze do Immigration to mi powiedza ze po 5 latach.
😆 😆 😆
po 5ciu bo jest napisane ze musisz mieszkac na terenie UK 5lat wiec w momencie kiedy starasz siie o ta niebieska ksiazeczke niebieska ksiazeczke Permament Residency musisz im wykazac ze tu mieszkasz (peyslipy i takie tam z calego roku wstecz) wiec kiedy dostajesz PR masz udokumentiwany jeden rok pobytu i zostaje jeszcze cztery.
Ktoras z gazet polonijnych nawet publikowala co trzeba zrobic, zeby zostac obywatelem Welkiej Brytanii- no nie pamietam ktora.
Oprocz tych pieciu lat pobytu trzeba tez miec zdany test z wiedzy na temat Wlk. Bryt. Inland Revenue wydrukowal pomoc.To jest taki bryk okolo 150 stron o historii i czasach wspolczesnych Krolestwa formatu A4 niebieski.Nie pamietam dokladnie tytulu ale cos dla 'obywateli przygotowujacych sie do zamieszkania w UK’
No kupilem to ale sie mi zapodzialo, w kazdym razie na razie z tego rowniez odpytuja.Tak sobie mysle, ze osobiste wrazenie osoby przepytujacej tez sie liczy.
Sam sprobuje za 3 lata.Powodzenia wszystkim i zyczcie mi tego samego.
Pozdro
Po 5 czy 6 latach… źle postawione pytanie!
Moim zdaniem o brytyjski paszport można wystąpić dopiero gdy w nocy zacznie się człowiekowi śnić się po angielsku.
A to dlatego że lepiej być 100-procentowym Polakiem niż pseudo-Anglikiem
Moim zdaniem o brytyjski paszport można wystąpić dopiero gdy w nocy zacznie się człowiekowi śnić się po angielsku.
8) ja wole byc 100% Polakiem i zawsze nim bede. 😆
Pozdrawiam wszystkich pseudo-Anglików. 😛
Niedlugo wszyscy bedziemy miec paszport europejski wiec co za roznica 👿
po 5ciu bo jest napisane ze musisz mieszkac na terenie UK 5lat wiec w momencie kiedy starasz siie o ta niebieska ksiazeczke niebieska ksiazeczke Permament Residency musisz im wykazac ze tu mieszkasz (peyslipy i takie tam z calego roku wstecz) wiec kiedy dostajesz PR masz udokumentiwany jeden rok pobytu i zostaje jeszcze cztery.
To co dostajesz po roku pobytu nazywa sie: Residence Permit. Zauwaz ze masz tam wpisana date do ktorej mozesz przebywac na terenie UK, takze to nie jest to samo co Permanent Residence, znane jako ILR – Indefinite Leave to Remain.
We wniosku o obywatelstwo jest napisane ze musisz miec ILR wlasnie, przez ostatnie 12 miesiecy.
Zgodnie z prawem UE teoretycznie mamy prawo do ILR, ale na stronach HO jedyne ulatwienie dla obywateli UE/EEC jest informacja ze nie trzeba aplikowac o PR, po 5 latach sami dostaniemy automatycznie. Ale nadal jest napisane ze trzeba czekac 12 miesiecy.
Niestety, nie zrozumiales mojego pytania.
Wszystko dobrze?
Czy ja zadalem pytanie: jakie jest wasze zdanie o obywatelstwie brytyjskim?
A moze mi sie sni po angielsku?
A moze chce byc pseudo-anglikiem? Co Tobie do tego?
Jak na razie nikt nie zrozumial o co mi chodzi nawet.
Podoba mi sie Twoja odpowiedz 😀
Nikt cię nie zrozumiał bo widocznie niezbyt jasno wytłumaczyłeś. I przyjmij do wiadomości że nie muszę ograniczyć się do odpowiedzi na twoje pytania, mogę wyrazić swoją opinię nie prosząc o twoje pozwolenie.
Ale najlepsze jest to:
[quote:950cc589fc]To co dostajesz po roku pobytu nazywa sie: Residence Permit. Zauwaz ze masz tam wpisana date do ktorej mozesz przebywac na terenie UK[/quote]
To znaczy że jak minie ta data będziesz musiał wyjechać?
A kiedy to będzie?…
W takim razie zadzieram kiece i lece… Przez sen podobno gadam juz po Angolsku od ponad roku:) hihi:)
Tu sie zgodze.
w brytyjskim paszporcie i tak bedzie napisane ze jestes Polish.najlepszym sposobem na zdobycie paszportu jest zlozyc aplikacje ktora zlozy w twym iminiu adwokat, jest to moze troche drozsze ale skuteczniejsze, ja tak zrobilam i brytyjski paszport mialam w reku po 9 miesiacach od zlozenia aplikacji.
Na moim forum tacy userzy sa blokowani
A na moim takie posty jak twój są usuwane.
Twoje dziwne opinie nikogo nie interesują.
Możesz je wyrażać na 'swoim forum’
[/color:90bb857f0d]
w brytyjskim paszporcie i tak bedzie napisane ze jestes Polish.
Wiem o tym.
najlepszym sposobem na zdobycie paszportu jest zlozyc aplikacje ktora zlozy w twym iminiu adwokat, jest to moze troche drozsze ale skuteczniejsze, ja tak zrobilam i brytyjski paszport mialam w reku po 9 miesiacach od zlozenia aplikacji.
O wreszcie ktos na temat pisze. A ile lat pobytu mialas w dniu skladania aplikacji? I ktorego dnia to bylo? (to wazne poniewaz zmienily sie przepisy gdzies w 2006 roku)
pozdro
[b:6cf03e1a59]Super 100% Polacy mieszkajacy w Anglii… ciekawe co powiecie jak Wam zginie cudowny paszport polski… albo zwyczajnie utraci waznosc? Kolezanka czekala 9 miesiecy… szczerze zycze abyscie dostali szybciej. O zalatwieniu innych formalnosci nie wspomne… coz, powodzenia.[/b:6cf03e1a59]
No w sumie to 'mage ’ ma racje .Zapodał posta ,bo chciał odpowiedź na temat a nie kto jest stu procentowym Polakiem.
Paszport,czyli obywatelstwo nie świadczy o tym kim się czujesz.Ciągle mogę być Polakiem z Brytyjskim paszportem, tyle, że pewnie mojemu dziecku dędzie łatwiej podróżować po świecie niż 100%-wemu Polakowi który potrzebuje wciąż jeszcze mnóstwo wiz,żeby zwiedzać.
Czy naprawdę paszport stwierdza kto jest lepszym Polakiem?Może lepiej zapytać kto był na wyborach?
Osobiście czuję sie Polakiem i takie uwagi jak Vitka uważam za nie na miejscu.Bardzo kocham Polskę i tęsknię za nią ale też czuje sie Polakiem i mimo,iz będę się starał o paszport UK to nie będę pluł na Anglię która daje mi lepsze możliwości życia niż mój własny kraj.
Pozdro