Strona główna Działy Mieszkanie Co warto wiedzieć o landlordach i agencjach mieszkaniowych?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • Autor
    Wpisy
    bartosz
    Participant

oczywiście zgaduje ponieważ nie jestem ekspertem w sprawach prawnych ale myślę że kontrakt jest niczym innym jak umową cywilno-prawną i jako taką można ją wypowiedzieć przed jej upływem ale oczywiście eksperci poprawcie mnie jeśli się mylę

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bartosz wrote:

oczywiście zgaduje ponieważ nie jestem ekspertem w sprawach prawnych ale myślę że kontrakt jest niczym innym jak umową cywilno-prawną i jako taką można ją wypowiedzieć przed jej upływem ale oczywiście eksperci poprawcie mnie jeśli się mylę

Oczywiscie ze mozna!!! W kazdej takiej umowie sa szczegoly takiego postepowania. Z reguly wiaze sie to z niedotrzymaniem umowy. Naprzyklad sa "rules" ktore dotycza landlorda i sa te ktore dotycza lokatorow. Jezeli udowodni sie ze podczass trwania umowy landlord "zlamal" ktoras z "rules" zawartych w umowie ( na to mi wyglada w przypadku autora postu ale to trzeba udowodnic) to nie widze powodu aby na tej podstawie wypowiedziec umowe z natychmiastowym skutkiem. W druga strone jest identycznie ( lokator "lamie" umowe….. pets,braki rentu itd) choc w miesiacach zimowych do tego nieletnie dzieci-praktycznie niemozliwe.
    Takze zgodze sie z toba tyle ze nie jest to takie latwe jesli nie ma sie szczegolowej umowy co i jak. A czesto tak bywa……… ( pisze z doswiadczenia, wiele razy tlumaczylem w podobnych sprawach)……. wynika z starego slowianskiego przyslowia………podpisz,jakos tam bedzie. Niestety nieraz z bardzo przykrymi skutkami. Pozdrawiam.

hrv
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    nowy_nowa wrote:

trzeba miec szczescie jesli trafi sie na landlorda ktory machnie reka na wszystko. Narka

Landlady z innege miasta, nabyla dom w momencie wynajmowania go przeze mnie, nie byla za bardzo zorientowana, co w nim jest.
    Takze wiedzialem co robie. Sorki za odejscie od tematu, w zadnym wypadku nikogo do przywlaszczenia nie namawiam.

Baggins
    Participant

czyli ukradles po prostu

kunegunda
    Participant

nie nie ukradl w bialy dzien zajebal. od kiedy bond sie odmieszkuje?

nowy_nowa
    Członek

kunegunda wrote:

od kiedy bond sie odmieszkuje?

Tez sie zdziwilem i napisalem pare slow o tym. Patrz wyzej. Sluszna racja kunegunda. Nara

kargulk
    Participant

czyli wnioskujac moga pojsc na calosc i powiedziec, ze to ona nie dotrzymala umowy i bond im sie nalezy nawet po jej zerwaniu?
    heh jeszcze zapomnialem wam powiedziec o oknach w jakim stanie…ogolnie bardzo stare brzydkie i slabo trzymaja…no i oczywiscie jak brat jej o tym powiedzial ze powinna tez juz o to zadbac na co ona "przeciez te okna sa bardzo dobre!! maja juz bardzo duzo lat!" sama moim zdaniem sie zgasila….eeeehhh jędza stara niema rodziny niema nikogo jest po 60tce i zero serca…k….wa!

nowy_nowa
    Członek

kargulk wrote:

czyli wnioskujac moga pojsc na calosc i powiedziec, ze to ona nie dotrzymala umowy i bond im sie nalezy nawet po jej zerwaniu?

1. sprawdzic dokladnie co w umowie jest. szczegolnie co dotyczy obowiazkow landlorda.
    2. wezwac pisemnie do usuniecia usterek, dac termin, wyslac jako polecony z koniecznoscia podpisu przez landlorda osobiscie.
    3. "zagrozic" w tym liscie ze niedotrzymanie terminu jest lamaniem umowy i "uszczuplisz" rent do 50% dopoki usterka nie zostanie usunieta.
    4. gdy to nie pomoze wypowiadasz mieszkanie z dniem……….. .

Z reguly to pomaga. Chyba ze na upartego i ciemnego trafisz to twoja korzysc, wykorzystasz czas ktory ci pozostal przy minimalnych kosztach.

nowy_nowa
    Członek

kargulk wrote:

eeeehhh jędza stara niema rodziny niema nikogo jest po 60tce i zero serca…k….wa!

W bisnesie nie ma miejsca na serca i zrozumienie. Nie zapomnij o tym!!!

nowy_nowa
    Członek

hrv wrote:

nowy_nowa wrote:

trzeba miec szczescie jesli trafi sie na landlorda ktory machnie reka na wszystko. Narka

Landlady z innege miasta, nabyla dom w momencie wynajmowania go przeze mnie, nie byla za bardzo zorientowana, co w nim jest.
    Takze wiedzialem co robie. Sorki za odejscie od tematu, w zadnym wypadku nikogo do przywlaszczenia nie namawiam.[/quote]
    No to ci sie udalo. Oczywiscie ze wiele "landlordow" kupuje tutaj chalupy z ludzmi i osprzetem nie sprawdzajac co jest a czego nie ma. Czesto wiaze sie to z ucieczka przed revenue. Za duze dochody to szybko inwestuja by za duzo dochodowego nie placic. Szczegolnie luty-marzec nasila sie taka sytuacja. Kupuja na umor, byle co, byle gdzie, byle sie na koncu zgadzalo………i to nie w twoim mieszkaniu a w jego rozliczeniu podatkowym. "Sledzilem" kiedys ten rynek i zorientowalem sie dosc szybko o co chodzi w tym wszystkim. Szczegolnie stare terrace w smiesznych cenach sa kupowane choc nabywca nawet nie wie gdzie ta ulica wogole jest ze juz nie wspomne o zawartosci lokalu. Widac na takich "ludzi" trafiles stad ta beztroska ich o zawartosc lokalu przed i po okresie wynajmu. Pozdrawiam.

Indra
    Participant

nowy_nowa wrote:

3. "zagrozic" w tym liscie ze niedotrzymanie terminu jest lamaniem umowy i "uszczuplisz" rent do 50% dopoki usterka nie zostanie usunieta.

Z tego co ja sie orientuje prawnie nie mozna przestac placic ani "uszczuplac" czynszu. Niech napisza oficjalne pismo z lista usterek jak nowy_nowa napisal/a, jak nic sie nie stanie niech udadza sie do cab i/albo enviromantal health officer w Yorku.

Sprawdz tez tu: http://www.adviceguide.org.uk/index/your_family/housing/disrepair_in_rented_accommodation.htm

I organizacja Shelter rowniez zajmuje sie takimi sprawami o ile mi wiadomo.
    http://england.shelter.org.uk/get_advice/repairs_and_bad_conditions

jackyl
    Participant

a ja bym sie zainteresowal czy bond zostal wplacony do odpowiedniego programu zabezpieczajacego typu dps – od kwietnia 2007 kazdy landlord musi zabezpieczyc w ten sposob bond najemcy, jezeli tego nie zrobi w ciagu zdaje sie dwoch tygodni, grozi mu kara w wysokosci 3-krotnosci bondu. czego nie wiem – i nie chce mi sie szukac – to czy ta 3-krotnosc bondu moze uzyskac najemca przez sad dla siebie, czy kara idzie 'dla panstwa’. dostaliscie jakies pismo, ze bond jest zabezpieczony w ciagu 2 – 3 tygodniu po wprowadzeniu sie?

hrv
    Participant

Baggins wrote:

czyli ukradles po prostu

Jak jeszcze tam mieszkalem, wyrzucilem wszystkie meble z domu,pytajac oczywiscie o zgode. Landlady powiedziala, ze zawartosc mieszkania jej wogole nie interesuje i moge z tym zrobic, co zechce. No i zrobilem.
    Takze nie nazwalbym tego kradzieza, tym bardziej ze dostalem od niej bardzo dobre referencje i jak juz pisalem, oferte wynajmu.

A kwestia bondu…
    Byla to kwestia dogadania sie, moj obecny landlord rowniez nie bedzie robil mi problemu z ta forma odzyskania bondu. Byc moze paru z was potepia te droge, jest ona jednak najbezpieczniejsza.Moj znajomy otrzymal zwrot 7 funtow z calego bondu.Mieszkania nie zdemolowal, po prostu pokryli sobie koszty malowania.

nowy_nowa
    Członek

Indra wrote:

Z tego co ja sie orientuje prawnie nie mozna przestac placic ani "uszczuplac" czynszu.

Mozna Indra w skrajnych przypadkach. Czytalem kiedys raport z procesu w podobnej sprawie……….bodajze w Yorkshire post. Ludziom woda na glowa sie lala a landlord olewal ich zimnym potem. Pamietam ze lokatorzy to Anglicy byli a landlord-hindus. Wyslali list, mieli potwierdzenie,napisali w nim ze na zadne wczesniejsze prosby telefoniczne nie reagowal,opisali usterki,napisali termin by do tego sie ustosunkowal oraz napsiali ze jesli nie zareaguje na list ostatnim "narzedziem" jaki maja , jest "uszczuplenie" rentu w 50%. Napisali tez ze oczywiscie pozostale 50% dostanie doplacone jak usterke usunie. Olal i to. Wiec zmiejszyli mu direct debit o 50%. Po 3 miesiacach przyszlo wezwanie do sadu. Zalozyl im sprawe. Nie odpowiedzial na list, nie wysylal ponaglen w sprawie rentu. I sprawe przegral. Wyrok dosc dziwny byl jak pamietam. Usuniecie usterek w ciagu dwoch tygodni oraz zadosc uczynienie za szkody moralne na poczet lokatorow ( i tu zdziwko…. dokladnie na sume rentu co mu ukrocili, czyli 3×50% ) oraz wplata na cele charytatywne ( do wyboru) jednej trzeciej kosztow rozprawy. Oczywiscie wszelkie koszta rozprawy i adwokatow tez landlord zaplacic musial.
    Okazalo sie bowiem ze jest przepis prawny, UNIJNY, ktory o tym mowi i choc zadko ale w tym przypadku wlasnie na ten przepis sedzia sie powolal w uzasadnieniu wyroku.
    Dlatego bylo to w gazecie bo niecodzienny wyrok. ( bo z UNI wziety a to stosuja tutejsze sady jeszcze zadko……….. moim zdaniem za zadko! )
    Jaki moral?? Otoz skoro Angielski sedzia moze wydawac wyroki "pobrane" z unijnego prawa to moze go stosowac kazdy sedzia na terenie calej UNI. Dlatego czekam z niecierpliwoscia na podobne wyroki z polskich sadow bo tam "samowolka" jeszcze lepsza wsrod pseudo-landlordow. Zycze autorom tego postu powodzenia i szczesliwego,pozytywnego, zalatwienia sprawy. Pozdrawiam

nowy_nowa
    Członek

jackyl wrote:

a ja bym sie zainteresowal czy bond zostal wplacony do odpowiedniego programu zabezpieczajacego typu dps – od kwietnia 2007 kazdy landlord musi zabezpieczyc w ten sposob bond najemcy, jezeli tego nie zrobi w ciagu zdaje sie dwoch tygodni, grozi mu kara w wysokosci 3-krotnosci bondu. czego nie wiem – i nie chce mi sie szukac – to czy ta 3-krotnosc bondu moze uzyskac najemca przez sad dla siebie, czy kara idzie 'dla panstwa’. dostaliscie jakies pismo, ze bond jest zabezpieczony w ciagu 2 – 3 tygodniu po wprowadzeniu sie?

Tak tu masz racje to tez wazny szczegol. Zapomnialem napisac. Ale po to jest nas tu tyle na tym forum ze jak kazdy cos doda, oczywiscie do tematu, to jak sie "posklada" w calosc………..powinno sie dac rady. Bardzo sluszna uwaga Jackyl.Narka

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 76)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.