Strona główna › Działy › Hobby › ROUTER
ja mam tiscali i ogolnie p2p to u mnie jest porazka…najszybciej chodzi limewire bo dobija do 80kb…a jaki masz upload ? bo wlasnie myslle nad przejsciem na Virgin ale interesuje mnie upload
Posiadam lacze z Virgin media wersja 20 Mb/s.
Maksymalny download to okolo 2540kB/s
Maksymalny upload to okolo 90kB/s
Ocene pozostawie Tobie.
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak sie ustawia network key tak zeby nikt sie do mnie nie podpial do routera z zewnatrz i uzywal mojego neta.
Nie moge tego znalezc…
ja mam tiscali i ogolnie p2p to u mnie jest porazka…najszybciej chodzi limewire bo dobija do 80kb…a jaki masz upload ? bo wlasnie myslle nad przejsciem na Virgin ale interesuje mnie upload
siemka sprawdz to https://www.bethere.co.uk/broadbandoffice.do
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak sie ustawia network key tak zeby nikt sie do mnie nie podpial do routera z zewnatrz i uzywal mojego neta.
Nie moge tego znalezc…
to mysle powinno pomoc http://moya.toya.net.pl/podstrona.php?m=pomoc_wifi_xp2
ps. przepraszam za post pod postem 😳
Pewno ze pomoze, o to mi chodzilo dzieki 😆
Z BT nikt nie przychodzi bo sprzęt dostajesz pocztą (nawet gdyby przyszedł to przecież nie pozwoliłbym mu mieszać w moim kompie!) a płytka 'instalacyjna’ z virgin nie zawiera żadnych niezbędnych sterowników, dowód: ja jej nie odpaliłem a internet mam. Idę np. do starbucks i podłączam się do wifi i jakoś nie muszę instalować sterownika. Sterowniki do karty sieciowej są na załączonej do niej płytce (i z reguły preinstalowane na kompie) przecież nie provider je dostarcza!! Dziwię się trochę że obaj tak się rzekomo znacie na komputerach a takie rzeczy opowiadacie.
PS. BT i virgin działają wg całkowcie odmiennych technologii
kurde v-tec my ciegle mowimy o MODEMACH a ty ciagle o wifi…jeszcze raz…nie kazdy modem to router a i nie kazdy router to modem…ja kupilem odblowany router z BT (Voyager 2500v) na ebayu…mam komp stacjonarny i chyba musze jakos podpiac MODEM to kompa, tak ? a jak podpiac to chyba system musi go jakos rozpoznac, tak ? a rozpoznaje go dzieki sterownikom…ktos kto ma laptopa to nie ma tego problemu bo jak ma router wifi to podlacza sie przez wifi…a w kompach stacjonarnych wifi to raczej nie jest standard tylko trzeba dokupic karte z taka smieszna antenka ktora wystaje z tylu…wiec albo podlaczasz przez kabel sieciowy i nie trzeba ci sterownikow, albo podlaczasz przez USB i potrzebna ci sa sterowniki…juz inaczej tego nie wytlumacze 😆
wytłumaczę ci to witek w najprostszy sposób
komputer łączy się z urządzeniami uzywając pewnego powiedzmy maszynowego języka.. aby te wszystkie układy scalone mogły przesyłać informacje między sobą potrzebne są sterowniki (drivers) czyli taki kod, który zapewnia zrozumienie procesów komputera i urządzenia i jeszcze potrafi to wszystko zsynchronizować
są urządzenia do komunikacji z innymi urządzeniami.. a łączą się z nimi nie przy pomocy sterowników , ale pewnych protokołów i standardów przyjętych na całym świecie
aby połączyć się z monitorem komputer potrzebuje karty graficznej wymagającej sterwowników
aby połączyć telefon z komputerem przez bluetooth potrzebujesz adapter bluetooth wymagający sterowników
aby połączyć mikrofon i głośniki z komputerem potrzeba karty dźwiękowej wymagającej sterowników
aby połączyć komputer kablem z routerem przewodowym potrzebujesz karty sieciowej (ethernet) wymagającej sterowników
aby połączyć komputer z routerem bezprzewodowym czyli z siecią bezprzewodową potrzebujesz karty wifi (wireless) wymagającej sterowników
instalując system na kompie prosi on po instalacji o sterowniki (lub jesli jest to dystrybucja visty z zaiplementowanymi sterownikami to potrzebuje update’u sterowników)
witek… nowego laptopa dostajesz z systemem (XP, vista i inne) i potrzebujesz sterownika aby podłączyć urządzenie…
karta wifi łączy się z routerem bezprzewodowym za pomocą protokołu 802.11g (ogólnoświatowy)
do routera nie potrzebujesz sterowników tylko do karty poprzez którą komputer łączy się z routerem
z modemem jest już inaczej… modemy od ntl’a trzeba było konfigurować (podłączyć pod kompa wgrać sterowniki i cieszyć się internetem.. lub nie :P).. BT najwidoczniej przysyła modemroutery skonfigurowane, jednoczesnie uaktywniając twoje konto (mają cię przecież w swojej bazie, wiedzą do jakiego koncentratora jesteś podłączony i znają twój numer telefonu, więc wysłać skonfigurowany modemrouter to dla nich lepiej niż dać goły programowo sprzęt i jeszcze wysyłać technika, który musi ten sprzęt skonfigurować (jemu tez trzeba płacić)
mam nadzieję, że teraz rozumiesz jaka jest różnica między routerem a modemem
PS. modem telefoniczny też masz w kompie i też do niego potrzebujesz sterowniki..
w/w urządzenia są zintegrowane lub zewnętrzne.. w laptopach oczywiście prawie wszysto jest zintegrowane 🙂
A oto statystyki prędkości jakie możemy osiągnąć w Leeds, dla dzielnicy leeds wg. speedtest: http://www.speedtest.net/global.php?continent=3&country=4®ion=169&city=317