Strona główna › Działy › Hobby › Chetni na trening AIKIDO w Leeds
No dobra dobra, ale co z tym wspolzawodnictwem. A co do starosci, to coz zrobisz. Moj ojciec niczego nie trenuje i ma problemy ze sciegnami. I to nie w wieku 60 lat, tylko 45 … :>
No dobra dobra, ale co z tym wspolzawodnictwem. A co do starosci, to coz zrobisz. Moj ojciec niczego nie trenuje i ma problemy ze sciegnami. I to nie w wieku 60 lat, tylko 45 … :>
Starosc nie radosc 🙂
Ujmijmy to tak:
Klasyczne Akido pochodzi od Aiki-jutsu, ktora byla sztuka zabijania. Tak jak wszystkie jutsu polegala na jak najszybszym unicestwieniu przeciwnika. Z tego wynika, ze Aikido niestety nie moze sobie pozwolic na wspolzawodnictwo (zawody itp), gdyz bez watpliwosci skonczyloby sie to polamanymi konczynami lub nawet skreconym karkiem. Niechybnie Akido, ktora teraz jest okreslona jako sztuka milosci, przeistovzyla by sie spowrotem w sztuke zabijania.
Popularne "sztuki walki", ktore promuja wspolzawodnictwo (Karate, TKD, Judo itp) zostaly sczegolowo przewertowane i pozbawione technik, ktore moglyby podwyzszyc kontuzyjnosc zawodnikow tego sportu walki. Usunieto niebezpieczne ciosy, zabronione jest uderzanie miejsc szczegolnie zagrazajacych zyciu zawodnika.
Co do samoobrony, napisze tylko tyle, ze znam kobiety ktore wlasnie dzieki Aikido uniknely "nieprzyjemnosci" z tej "zlej" czesci meskiej populacji. (m.in. wlasnie nasza instruktorka) .
P.S. Dla niezdecydowanych kobiet polecam lekture: [img:1290e07caa]http://www.leeds-manchester.pl/forum//upload_img/miniaturki/IMG_4753176d3f991775.jpg[/img:1290e07caa]
Dobra wiadomosc dla wszystkich zainteresowanych, dzisiaj (03/12/2007) odbyl sie pierwszy trening Aikido w Kaizen Martial Arts Academy.
Pod uwaznym okiem senseia Tomasza Krolaka cwiczyly az 3 osoby 🙂
To dobry wynik jak na pierwszy trening, ale dosc zaskakujacy sadzac po ilosci wypowiedzi osob chetnych w tym temacie. No coz w glebi serca mam nadzieje, ze przybedziecie tlumnie na nastepny trening, ktory odbedzie sie 10/12/2007 na sali KMAA.
Jesli ktos ma nadal jakies watpliwosci prosze o kontakt z jednym z instruktorow, naprawde chetnie pomoga.
Dla przypomnienia :
[quote:22433c56fb]Treningi prowadzic bedzie Tomasz Krolak ktory wywodzi sie z sekcji Aikido z Warszawy, PFA, 1Dan, jego nr kontaktowy: 07891581890,
i ja czyli Magdalena Maciejewska z sekcji olsztynskiej AAI, 1DAN. Moj nr kom to: 07824552059. W razie jakis pytan prosimy smialo dzwonic,
[/quote]
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam.
Jakie macie wrazenia po pierwszym treningu?
Ja najbardziej z wilkę checią sie zpaisze na treningi , myśle z eud amis ie namówić paru moich znajomych ale w tygodniu ODPADA, neidziwie sie z etak mało nas przyszło , weekend , weekend , i jeszcz e raz weekend byłby najlepszy rozwiązaniem . jeśli ruszy coś w weekend myśle ze wieceij osób ruszy , dajcie znac co i jak . czy znacie jakieś sekcje samoobrony dla kobiet prowadzone w yorkshire prze zpolskich instruktorów iw weekendy .
Jestem nawet chętna na prywatne treningi z panią , tyle że w eekendy , niemam żadnego pojecią o samoobronie ,a le z checią sie naucze. Pozdrawiam .
Witajcie!
Jako prowadzący muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z podejścia oraz zaangarzowania początkujących adeptów! Jeszcze kilka zajęć i będzieby mogli przejść do bardziej zaawansowanych technik! 🙂
Treningi Aikido opierają się na ćwiczeniu pewnej (dość dużej) liczby technik ćwiczonej z różnych ataków, więc po pewnym czasie wracamy do tych samych. Dla początkujących oznacza to, że mogą przyłączyć się w każdym momencie.
Gdy będziemy zbliżali się do egzaminów to i tak nacisk zostanie położony na wymagane techniki :). Żaden sensei nie chce aby jego studenci 'oblali’ egzamin :D.
Asiwa: trening dla pań jest równie intensywny jak dla panów a moim zdaniem to lepiej, gdy trenować będziesz z panami bo wówczas sytuacja będzie bardziej realistyczna ;). Staramy się aby treningi sobotnie rozpoczęły się jak najprędzej bo wiemy jak bardzo Wam na tym zależy (nam zresztą też :D).
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wspólnego treningu!
Tomek
prosze dac znac gdy trenigi sobotnie zaczną się. tylko wtedy mi pasuje . pozdrawiam .
Siemka
Mozna wpasc w poniedzialek przynajmnie popatrzec jak sobie radzicie?
w zsadzie bym pobiegal z wami ale nie dane mi przyjsc na caly trening…pozdrawiam
Spoko, jasne, ze mozesz wpasc popatrzec. Zapraszamy, ale moze jednak sie skusisz i sie przylaczysz 😛
pozdrawiam 😈
z checia…ale naprawde ciezko mam z czasem w ten poniedzialek.posdr
Ja też uważam, że sobota jest optymalna. Z chęcią dołączę do sobotniej grupy (jak deklarowałem wcześniej)
A co to za egzamin 😯 ???? Pytanie do prowadzącego
Każda sztuka walki wywodząca się z Dalekiego Wschodu posiada system ocen adeptów. Najczęściej są to stopnie KYU dla uczniów oraz stopnie DAN dla mistrzów. Ilość stopni kyu oraz dan w każdej sztuce walki czy nawet w różnych stylach tej samej sztuki walki bywa różna, ale wspólne pozostaje to, że idąc w hierarchii im wyższy numerek w stopniu kyu tym ktoś jest bardziej początkujący (np. 4 kyu jest niżej od 3 kyu) natomiast w stopniach dan jest odwrotnie (4 dan jest wyższy od 3 dana).
W przyjętym przez nas systemie wszyscy, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w aikido nie mają żadnego stopnia i będą szykowali się do egzaminu na 7 kyu. Dalej będzie 6 kyu, 5 kyu itd… :). Wymagania egzaminacyjne będą dostępne po wstąpieniu do klubu :D.
Po co zdawać egzaminy?
Każdy zdany egzamin jest wyznacznikiem rozwoju umiejętności i doskonalenia techniki. Są również stymulatorem do dalszej ciężkiej pracy. Aczkolwiek wymagania na każdy kolejny stopień są różne od poprzednich, to często zdarzają się powroty do zadań z niższych stopni, czasem egzaminator wychodzi do przodu 😈 . To zależy od niego/niej.
Pierwsze egzaminy będziemy organizować razem z Magdą za kilka miesięcy, gdy stwierdzimy, że poziom studentów jest wystarczający i kandydaci słysząc czego się od nich wymaga zamiast 😳 czy 😯 robią 😀 .
Jeszcze jakieś pytania??? Śmiało!
Pozdrawiam!
gdzie moge kupic kimono i jaki jest jego koszt jesli ktos sie orjetuje to prosze o pomoc
Hej,
Z tego co sie zorietowalam to najlepsze i chyba najtansze sa kimona w sklepie w leeds centrum. Nie pamietam dobrze nazwy sklepu. Jest on na Vicar Lane jak sie idzie prosto w strone ulicy Chapel Road za duzym skrzyrzowaniem pod ktorym biegnie autostrada. A cena zalezy od rodzaju kimona jakiego szukasz. Jak takie do aikido to lekka plecionka, ok 25£, jak ciezka typu senior do Judo to ok. 50£, ataka zwykla tania karateka to do 20£, maja rozne kolory, rozmiary, spory wybor.
A jesli sie wybierasz do nas na aikido to moge dodac , ze wlasciciel klubuobiecal ze jak juz rusza soboty to dla adeptow placacych miesiecznie zafunduje kimono w pierwszym miesiacu i ubezpieczenie w drugim 8)
pozdrawiam