Strona główna Działy Mieszkanie Wszystko o Leeds City Council i council tax

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Uxbridge
    Członek

Wejdź na stronę internetową swojego council’u. Tam powinna być sekcja Council Tax i zapewne mozesz tam zglosic swoje zamieszkiwanie. Ja tak zrobiłem w Manchesterze.
    Jeśli nie powiadomisz councilu, może będziesz miał szczęście i cię nie namierzą. Ale nie liczyłbym na to. Oni mają system w którym odnotowywane są wpływy z każdej nieruchomości. Jeśli z jakiejś pieniądze nie spływają, to zainteresują się dlaczego. A wtedy gotowe kłopoty, bo przyjdzie płacić zaległe i mogą nie być skłonni do rozkładania na raty.
    Jeśli uporczywie nie będziesz płacił, to sprawa prosta. Najpierw upomnienia, a potem sąd i komornik. Tutaj to idzie szybko. A komornik inaczej jak u nas, zabiera wszystko, nawet bezwartosciowe rzeczy (oprócz osobistych rozumie się)
    Ale najpewniej po prostu właściciel cię wtedy usunie z mieszkania i tyle.
    Więc nie radzę kombinować.

Shaman
    Członek

bronic sie nie ma po co bo to nie gryzie ani nie bije 😕
    a zarejstrowac sie powinno i placic tez
    telefon znajdziesz na http://www.google.co.uk dla ulatwienia podpowiem ze w wyszukiwarke nalezy wpisac leeds city council 😉

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    wioslarz wrote:

Powiedzcie mi jak to dziala.Jak sie tam zarejestrowac i co bedzie jesli tego nie zrobie.
    Czy da sie sie przed tym bronic,i jak.
    Co bedzie jesli nie zaplace.

Z gory dzieki bardzo i pozdrowienia

Dzwonisz, lub idziesz osobiscie do: http://www.leeds.gov.uk/Advice_and_benefits/Council_tax/page.aspx?pageID=2ABD04E1E373EF7C80256E0F004AE83D

Uniknac sie tego nie da, to jest po prostu podatek miejski. Mozna starac sie o znizke, jesli sie mieszka samemu, albo jest sie niepelnosprawnym lub studentem, albo ma sie niskie zarobki i mozna sie starac o Council Tax Benefit. Wiecej szczegolow na stronie ktora ci podalam.

Jesli nie zaplacisz to beda sie z toba kontaktowali, az w koncu przysla komornika 😉

ela1981
    Participant

ja kiedys na poczatku jak przyjechalam gadalam z angolem z agencji wynajmu mieszkan i on uswiadomil mi jak c.tax jest wazny – jak nie placisz to do sadu (i ty wcale nie musisz byc na rozprawie!!!!!!!!!!!) – wyrok – winny – wchodza na dochody – i po sprawie.

Zapytaj sie agencji od ktorej wynajmujesz dom, bo czesto one zglaszaja do cc.

v-tec
    Członek

Nikt nie bedzie od razu podawał cię do sądu.
    Najpierw dostaniesz rachunek do zapłacenia i ze 2 – 3 razy ponaglenie.
    Dopiero jak to nie poskutkuje sprawa oprze się o magistrates.

wioslarz
    Członek

a ile moze byc za domek 2 pokoje salon i td

Shaman
    Członek

zalezy gdzie?

Uxbridge
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    wioslarz wrote:

Na stronach councilu mozna znalezc kategorie danej nieruchomosci oraz stawki taksu ktora zalezy od kategorii. Ale mniej niz 100 funtow na miesiac raczej nie bedzie. A w dobrej okolicy moze wyjsc i 200.

cheeky girl
    Participant

Uxbridge wrote:

wioslarz wrote:

Na stronach councilu mozna znalezc kategorie danej nieruchomosci oraz stawki taksu ktora zalezy od kategorii. Ale mniej niz 100 funtow na miesiac raczej nie bedzie. A w dobrej okolicy moze wyjsc i 200.[/quote]

No bez przesady Ux, ja place £79 za 3 pokojowy dom, w nie najgorszej dzielnicy 😉

Uxbridge
    Członek
    ”cheeky wrote:

No bez przesady Ux, ja place £79 za 3 pokojowy dom, w nie najgorszej dzielnicy 😉

Sama czy na spółkę? Jeśli to cała opłata to rzeczywiście fantastycznie nisko tam się cenią. Ja w Manchesterze płaciłem 80 (minus zniżka dla samotnego) za dość obskurne 2 pokojowe mieszkanie w średnich rejonach.
    Teraz na południu płacę 100 (już ze zniżką) za mieszkanko 1.5 pokojowe (pokój + mała sypialenka)

cheeky girl
    Participant

Uxbridge wrote:

”cheeky wrote:

Sama czy na spółkę? Jeśli to cała opłata to rzeczywiście fantastycznie nisko tam się cenią. Ja w Manchesterze płaciłem 80 (minus zniżka dla samotnego) za dość obskurne 2 pokojowe mieszkanie w średnich rejonach.
    Teraz na południu płacę 100 (już ze zniżką) za mieszkanko 1.5 pokojowe (pokój + mała sypialenka)[/quote]

Dzielone na 3 na dodatek 🙂 i fajny domek i duzy ogrod 😆

Tak wiem, ze poludnie jest ogolnie drogie…nie ma jak u nas na polnocy, wszystko lepsze 😉 😆 😆 😆

v-tec
    Członek
    ”cheeky wrote:

No bez przesady Ux, ja place £79 za 3 pokojowy dom, w nie najgorszej dzielnicy

Ux wcale nie przesadza. Poniżej Ł100 łapie się tylko najniższa kategoria A (do której jakimś cudem twój ładny domek należy), kat. B to wydatek ok. Ł100, a dalej jest już tylko gorzej.

Dokładne stawki dla każdej kategorii zależą od miejscowości, ale nie różnią się wiele. A sama kategoria w kórej znajduje się nasz dom zależy od jego wartości w 1991 roku (wtedy w ramach przygotowań do wprowadzenia council taxu przeprowadzono ogólnokrajową wycenę nieruchomości)

wioslarz
    Członek

Mieszkam na Morley-chyba nie stety.DOm to tradycyjny budynek dzielony na 2 , 2 pokojowe domy.ale mnie nastraszyliscie,chyba stad nawieje. dzieki za poprzednie wieadomosci..

mika
    Członek

kto mi powie co to znaczy council tax A czy B czy C,itd??
    od czego ta literka zalezy?
    ktory jest najniższy,a ktory najwyższy??

Dziekuję!

fatamorgana
    Participant

To są klasy/grupy wartości mieszkań/domów, według których naliczane są wysokości podatku lokalnego council tax.
    Najtańsze, mają te szeregowce z cegieł- familoki, gdzie c. tax wynosi do ok. 80Ł/dom/m-c
    I na rachunku za c. tax pisza tam Band A.
    Czy jest najniższy to widać po cyferkach. 😆

Tu masz wszystko:
    http://www.leeds.gov.uk/page.aspx?egmsIdentifier=EF415B6C41C8D44380256E0F004A2BAB

Na przyszłość polecam najpierw wejść na strony urzędów miast- bo oni mają na ten temat wszystkie najwazniejsze informacje- musza zresztą mieć, bo tak wynika z przepisów.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.