Strona główna Działy Motoryzacja ubezpieczenie samochodu

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    v-tec
    Członek

Colombia trochę mylisz ubezpieczenie z podatkiem a poza tym jak ktoś ma range rovera to raczej nie parkuje go na ulicy a na podjeździe lub w garażu a stamtąd nie możecie ściągać. Ludzie czasami zapominają opłacić tax bo po prostu zapominają…

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ColumbijczyK wrote:

jesli chodzi o samochody bez taxu, to powiem ci fata ze ogromna liczba to roczniki ponizej 90 roku do 1996,sa rowniez roczniki nawet powyzej 2000 roku, ludzie sa bezmyslni, maja szmal na taki samochod a pozniej nie placa za tax, no to jedziemy po taki samochodzik, i nie wazne czy jest na biegu czy tez reczny zaciagniety, na lawete i tak pojdzie;D Zbieralismy juz nie raz bardzo ciekawa auta jak volvo s80 pelny wypas czy tez mazda 6 czy range rovera itp., az szkoda ruszac. A wiecie co pozniej dzieje sie z tymi samochodzikami? ano crush-test;D Dwa ze nawet jesli taki delikwent opamieta sie i bedzie chcial odzyskac swoje auto to bedzie to go bardzo duzo kosztowac, a za tax zaplacil by dwa razy mniej. No ale ludzie nie mysla;D a propo jakby komus zaginal samochod bez taxu to szukajcie go w sheffield;D

Najpierw powiem tak:
    Z V-teca się angielski prawnik zrobił jak widzę, ale i bez tych porad można sobie albo zapamiętac co mówią policjanci z drogówki na ten temat, albo poczytac na stronach DVLA, zatem ja osobiście wole takie porady odnośnie przepisów i ich zastosowania w praktyce, niż uwagi V-teca mimo wszystko.

Świat i ten kraj tylko wydaje się logiczny. Teoria teorią, a życie życiem i dlatego niektórzy nasi rodacy mieli tyle kłopotów z policją odnośnie swojego (lub nie swojego) ubezpieczenia.

Natomiast co do Kolumbijczyka…
    Taki parking dla nieotaxowanych pojazdów widziałem w Leeds, przy kanale, koło nowo budowanego wiaduktu na południe, przy wyjeździe na (M621) M1.
    Zdaje się, że tam można je odebrać.
    Nie udało mi się ustalić, kiedy zakładają tylko blokadę, kiedy dają na parking, aby móc odebrać za opłatą, a kiedy…ida na crash test…te nieotaxowane. 😯 🙄 ❓

ColumbijczyK
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Colombia trochę mylisz ubezpieczenie z podatkiem a poza tym jak ktoś ma range rovera to raczej nie parkuje go na ulicy a na podjeździe lub w garażu a stamtąd nie możecie ściągać. Ludzie czasami zapominają opłacić tax bo po prostu zapominają…

nie wiem o co ci chodzi, ja ciagle pisalem o tax a nie o ubezpieczeniu wiec nie wiem skad ten pomysl. Spoko doskonale wiem gdzie moge samochod zabierac a gdzie nie ma jak ruszyc, choc przyznam ze nie pracuje w DVLA a tylko jestem podnajmowany czasem. A mylisz sie totalnie, wiele bardzo dobrych marek jest parkowane na ulicy, ludzie maja ekstra samochody a mieszkaja w bunkrach… no ale to Anglia

ps. mam nick Columbijczyk, dziekuje;p

ColumbijczyK
    Participant

fatamorgana wrote:

Natomiast co do Kolumbijczyka…
    Taki parking dla nieotaxowanych pojazdów widziałem w Leeds, przy kanale, koło nowo budowanego wiaduktu na południe, przy wyjeździe na (M621) M1.
    Zdaje się, że tam można je odebrać.
    Nie udało mi się ustalić, kiedy zakładają tylko blokadę, kiedy dają na parking, aby móc odebrać za opłatą, a kiedy…ida na crash test…te nieotaxowane. 😯 🙄 ❓

Hmm a to ciekawe ze jest tam jakis parking, jestes pewnien ze to DVLA, powiem ci jedno ze my zbieralismy samochody z calego west yorkshire i tez kawalek north i wszystko szlo do sheffield. Ale kto wie moze ten parking jest tylko dla Leeds, w koncu to duze miasto;P Zapytam nastepnym razem z ciekawosci jak bede u nich. Jesli chodzi o system zabierania takich samochodow, to nie bede sie wymadrzal bo nie zapoznalem sie, powiem ci tylko jak to wyglada kiedy pracuje z nimi, najpierw jest naklejka pozostawiona na samochodzie, informacja o tym ze samochod nie posiada tax, tutaj nie wiem ile sie czeka zeby dostac w prezencie blokade, ale ostatnio dzien pozniej po zalozeniu blokady zabieralismy takie samochody od razu na parking w sheffield, wiec akcja byla bardzo szybka i sprawna, oczywiscie nawet przy zabieraniu samochodu jest mozliwosc zaplaty i wtedy zostawiamy, co z reszta w wielu przypadkach sie tak dzialo, czasem odbieraja zaraz po przywiezieniu na parking. Ile taki samochod stoi na parkingu? nie mam pojecia, ale tez zapytam bo mnie to zaciekawilo;P wiem tylko od jednego mezczyzny ktoremu pomoglem uruchomic samochod na parkingu ze jak odbieral swoja mazde to zaplacil 250 funtow.

fatamorgana
    Participant

No widzisz, ja też jestem ciekaw wielu spraw z tego kręgu, bo za cholere się nie mogłem ich dowiedzieć ani na www, ani w urzedzie, ani u glin.
    Wiem natomiast, ze mój sąsiad Anglik, młody kolo znajacy się dobrze na Applach, chyba zapomniał do swojego całkiem świeżego Vauxhalla kupić tax i założyli mu blokadę. Blokada była 3 dni, bo jego nie było jakoś… A moze to był piątek?
    A w weekendy nie pracują tacy jak Ty?
    W każdym razie poszedł potem do urzedu, zabulił penalty i zdjęli.
    Natomiast w poblizu mojego rewiru widziałem 4 razy jak laweta wywoziła auta, ale były to uwaga! starsze roczniki.
    I chyba na ten parking niektóre trafiały.
    Nie wiem czy to zalezy od rocznika auta. A warto byłoby wiedzieć.
    Mało tego. Znajomy Pakistan (a właściwie Kashmiri) handluje autami kupowanymi na aukcjach. Często kupuje auta bez taxu. I jak to bywa, stawia pod chałupą, ale na ulicy. Sąsiadów widać ma jak w Polsce- uczynnych i życzliwych- więc mu już dwa razy DVLA lawetą po takie autka przyjechało…
    I to o 8:00 rano! Wyszedł, tłumaczył, pokazał fakturę zakupu ale nic nie pomogło. Kierowca dostał nakaz i nie ma gadki! Najciekawsze było to, ze auto kupił…poprzedniego dnia wieczorem! Szybcy byli i sąsiedzi i DVLA, co nie? Musiał zabulić 200 Ł i od tamtej pory już takich nie kupuje, albo bierze fałszywy tax disc (nie tylko Polak potrafi, oj nie tylko…).
    Na moje pytanie dlaczego nikt nie dał mu szansy na zakup taxu tego dnia (tego samego ranka!) skoro wieczorem przecież nie można, odparł:
    "Bo te skur…y chcieli kasę i o to w tym chodzi!" 😯 😯 😯 👿

Poza tym, na wspomnianym przeze mnie parkingu (odkryłem go przypadkiem, jak po zakupach materiałów w hurtowni budowlanej poszedłem się wysikać w krzaczki obok… 😆 😉 ), jest napis (na bramie) mówiący, ze w celu odebrania auta prosze dzwonić pod numer…

I było tam logo DVLA.
    Chyba ze to były tzw. abandoned cars. Nie mam pewności.
    Jest jeszcze jedna możliwość. Mogą to byc auta zarekwirowane przez policję. Od pewnego czasu stosuje się to, aby zmusić do zapłacenia mandatów podobno. 🙂 🙄

v-tec
    Członek

ColumbijczyK wrote:

mam nick Columbijczyk, dziekuje;p

Tak, wiem, tyle że twój nick wydał mi się od początku delikatnie mówiąc nieszczęśliwy. Taki z ciebie columbijczyk jak ze mnie chińczyk. Pozwoliłem sobie więc nieco go twórczo przetworzyć.
    Szczerze mówiąc nie widzę też żadnego powodu dla którego kogoś miałyby obchodzić dane o powierzchni upraw koki czy czego tam którymi pies wie po co nas bombadujesz

ColumbijczyK
    Participant

v-tec wrote:

ColumbijczyK wrote:

mam nick Columbijczyk, dziekuje;p

Tak, wiem, tyle że twój nick wydał mi się od początku delikatnie mówiąc nieszczęśliwy. Taki z ciebie columbijczyk jak ze mnie chińczyk. Pozwoliłem sobie więc nieco go twórczo przetworzyć.
    Szczerze mówiąc nie widzę też żadnego powodu dla którego kogoś miałyby obchodzić dane o powierzchni upraw koki czy czego tam którymi pies wie po co nas bombadujesz[/quote]

po pierwsze to juz to nadaje sie do erystyki, po drugie czlowieku teraz wiem dlaczego na ciebie tak jada i im sie kompletnie nie dziwie, po trzecie zachowales sie po chamsku i tyle. Atakujesz kogos za nic, a swoje mysli na temat mojego nicku i to co mam napisane zostaw dla siebie. Ja mam szacunek do kazdego i nikomu nicka nie zmieniam. Wiesz rozczarowales mnie, a myslalem ze porzadny z ciebie forumowicz…nie mam zamiaru juz wiecej komentowac twoich wypowiedzi na moj temat, po prostu daj sobie spokoj. Koniec tematu

ColumbijczyK
    Participant

fatamorgana wrote:

No widzisz, ja też jestem ciekaw wielu spraw z tego kręgu, bo za cholere się nie mogłem ich dowiedzieć ani na www, ani w urzedzie, ani u glin.
    Wiem natomiast, ze mój sąsiad Anglik, młody kolo znajacy się dobrze na Applach, chyba zapomniał do swojego całkiem świeżego Vauxhalla kupić tax i założyli mu blokadę. Blokada była 3 dni, bo jego nie było jakoś… A moze to był piątek?
    A w weekendy nie pracują tacy jak Ty?
    W każdym razie poszedł potem do urzedu, zabulił penalty i zdjęli.
    Natomiast w poblizu mojego rewiru widziałem 4 razy jak laweta wywoziła auta, ale były to uwaga! starsze roczniki.
    I chyba na ten parking niektóre trafiały.
    Nie wiem czy to zalezy od rocznika auta. A warto byłoby wiedzieć.
    Mało tego. Znajomy Pakistan (a właściwie Kashmiri) handluje autami kupowanymi na aukcjach. Często kupuje auta bez taxu. I jak to bywa, stawia pod chałupą, ale na ulicy. Sąsiadów widać ma jak w Polsce- uczynnych i życzliwych- więc mu już dwa razy DVLA lawetą po takie autka przyjechało…
    I to o 8:00 rano! Wyszedł, tłumaczył, pokazał fakturę zakupu ale nic nie pomogło. Kierowca dostał nakaz i nie ma gadki! Najciekawsze było to, ze auto kupił…poprzedniego dnia wieczorem! Szybcy byli i sąsiedzi i DVLA, co nie? Musiał zabulić 200 Ł i od tamtej pory już takich nie kupuje, albo bierze fałszywy tax disc (nie tylko Polak potrafi, oj nie tylko…).
    Na moje pytanie dlaczego nikt nie dał mu szansy na zakup taxu tego dnia (tego samego ranka!) skoro wieczorem przecież nie można, odparł:
    "Bo te skur…y chcieli kasę i o to w tym chodzi!" 😯 😯 😯 👿

Poza tym, na wspomnianym przeze mnie parkingu (odkryłem go przypadkiem, jak po zakupach materiałów w hurtowni budowlanej poszedłem się wysikać w krzaczki obok… 😆 😉 ), jest napis (na bramie) mówiący, ze w celu odebrania auta prosze dzwonić pod numer…

I było tam logo DVLA.
    Chyba ze to były tzw. abandoned cars. Nie mam pewności.
    Jest jeszcze jedna możliwość. Mogą to byc auta zarekwirowane przez policję. Od pewnego czasu stosuje się to, aby zmusić do zapłacenia mandatów podobno. 🙂 🙄

hmm no ciekawa sprawa z tym parkingiem w Leeds, ale dowiem sie tylko jak bede znow w sheffield, w soboty raczej DVLA nie pracuje, a jesli chodzi w tygodniu to oni juz o 7 rano potrafia budzic ludzi bo chca zabierac ich samochody, wiec trzeba uwazac;D

fatamorgana
    Participant

No to ja jestem ryzykant!
    Wstyd sie nieco pochwalić, ale rok temu miałem przypadkową i nerwową nieco okazję przeprowadzić mały "eksperyment".
    Tak się porobiło, że był kłopot z MOT, bo potrzebowałem dzień w dzień auto, a zrobienie MOT wraz z drobnymi poprawkami przed nim, zajęło by w sumie sporo czasu, więc wciąż musieliśmy przesuwać termin. A tymczasem tax wygasł….
    Zgłosiłem wóz na wszelki wypadek jako SORN, ale nie był on off public road.
    Bez taxu jeździłem …miesiąc. (przy wyczynach niektórych Pakistanów i Cyganów to jest nic, ale…ilu tak spróbuje?).
    Jak się udało?
    Ano powiedziano mi o godzinach pracy lawet.
    A ponieważ wyjeżdżałem do pracy wtedy dość wcześnie rano, więc zwyczajnie większą część dnia auta nie było pod chałupą, zaś sąsiadów nie mam wrednych i dlatego nic złego się nie stało.

Oczywiscie nikogo nie namawiam do powtórek, ale jak już ktoś będzie w podobnej sytuacji (zdarza się) to lepiej zostawić wóz w warsztacie i pojechać te 2 dni busem do pracy. Bywa jednak, że bez auta ani rusz. 😕 🙁

Columbijczyk, mam nadzieję, ze nie zadzwonisz do DVLA?
    (tax mam aktualny jakby co…) 😆

ColumbijczyK
    Participant

fatamorgana wrote:

Columbijczyk, mam nadzieję, ze nie zadzwonisz do DVLA?
    (tax mam aktualny jakby co…) 😆

czekaj, oszzz ty cholerooo juz dzwonie;p jaki ich byl numer;P No cos ty, w zyciu, nie rob ze mnie jakiegos konfidenta;D Z nikim nie mam zamiaru tutaj walczyc, a tych co chca probowac mnie obrazac bede po prostu ignorowac.

kdssi648
    Participant

Co fo informacji dot ubezpieczen to polecam http://www.confused.com

harryadr
    Participant

moze mi ktos pomóc przy wyborze ubezpieczenia na auto w zasadzie chcodzi mi o firme. Mój kochany Churchill zaproponował 234,98Ł miesiecznie wiec sorrki ale chyba zgłupieli:D wrazie czego podam niezbedne dane
    Autko
    ======
    Nissan primera 1,8 2000r
    Bez modyfikacji
    planowany przebiek w roku to do 7000mil
    ==============
    ja
    1983r prawojazdy od 06.2002<6LAT!> Area LS8-3LE
    problem jest z zaświadczeniem z polski tzn brak wypadków
    niestety w Pl ubespieczałem auto na rodziców wiec takowego nie posiadam.
    prosze o podzielcie sie wiedzą:D

|damian|
    Participant
    v-tec
    Członek

[quote:18b3624b8b]moze mi ktos pomóc przy wyborze ubezpieczenia na auto w zasadzie chcodzi mi o firme. Mój kochany Churchill zaproponował 234,98Ł miesiecznie wiec sorrki ale chyba zgłupieli[/quote]
    To jest stawka ROCZNA 🙄

harryadr
    Participant

niestety nie
    rozłożyli mi na dziesieć rat po 234Fz hakiem uważam ze to smiechu warte

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.