Strona główna Działy Motoryzacja ubezpieczenie samochodu

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kuba
    Participant

Mam pytanie moze ktos wie jakie sa procedury wymagane przy zakupie samochodu to znaczy; podatki, ubezpieczenia i inne z gory dzieki za informacje

pablo26
    Członek

przy zakupie samochodu nie obowiazuje cie nic.to zależy wszystko od sprzedającego.jeżeli auto posiada ważny MOT i ważny road tax(to takie kółko na szybie)to twoim zadaniem jest go sobie tylko ubezpieczyć.a jeżeli road tax jest nie ważny musisz kupić sobie nowy co możesz zrobić w każdym głównym urzędzie pocztowym.to tego potrzebne ci będzie ubezpieczenie i ważny MOT.

fatamorgana
    Participant

Procedura wymagana i jednak związana z zakupem jest taka, ze auto bez taxu nie ma prawa stać na ulicy. Musi być na posesji (nie na chodniku!), bo jak nie to:
    albo mandat -200Ł, albo blokada, albo tez kosztowna wywózka na lawecie na parking DVLA- znalazłem taki parking i 95% auta na nim to roczniki 90-98, zatem biedniejsi kierowcy łudzący się, ze jak zaoszczędzą to się uda… 😆 😛

Problem w tym, że przepis jest totalnie durny, ponieważ nie uwzględnia niewiedzy nowokupujących i zwłoki jaką zwykle zajmuje pozałatwianie wszystkiego co potrzebne i w zależności od:
    pecha, szybkości działania "poszukiwaczy/sprawdzaczy taxu, przypadku, wrednosci sąsiada, obecności policji lub parkingowych, może skończyc sie tak, że dopiero kupiłeś, ale zanim ubezpieczysz i zrobisz przegląd (MOT=Motorisation Test) a więc zanim będziesz w stanie zakupić dysk taxu, mogą Ci stojące spokojnie pod domem na ulicy autko uwalić w/w…

Pytałem specjalnie na Policji czy jest jakakolwiek zasada ile ma się dni na posiadanie taxu jak się go nie ma kupując auto.
    Powiedziano mi, że max. 1 tydzień, ale jak się może to udowodnić, że nie było inaczej mozliwości.
    Tymczasem życie jest takie, ze najpierw Ci dowalą karę, albo wywiozą auto, a potem będziesz musiał zasuwać i udowadniać…
    😡 😕
    Rzecz w tym, że jest to podatek nielubiany (najdroższy drogowy haracz w Europie) i sporo ludzi go omija, zatem "sprawdzacze" należą do dokładnych a nawet gorliwych. Nie znasz dnia ani godziny….

skottie6666
    Członek

xxx

fatamorgana
    Participant

To brzmi jak reklama siebie samego.
    Za darmo to robisz? 🙄

Poza tym w czym chcesz pomagać? W pisaniu czy dzwonieniu?
    Wszystko już opisaliśmy i poradziliśmy.
    No chyba że ktoś ma problemy z czytaniem i rozumowaniem, ale wtedy i Ty niewiele pomożesz. 😉

kdssi648
    Participant

SIAT UP FAK UP
    GOSC CHCE NIECH POMAGA

POLECAM JESLI CHODZI O UBEZPIECZENIA
    CONFUSED.COM

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kdssi648 wrote:

SIAT UP FAK UP
    GOSC CHCE NIECH POMAGA

CONFUSED.COM

Fata slusznie sie czepil bo zamieszczanie reklam komercyjnych jest niezgodne z regulaminem tego Forum, podobnie zreszta jak obrazanie innych Forumowiczow, misiu kolorowy.

Confused jest dobre ale trzeba tez sprawdzic ubezpieczane ktorych Confused nie wyszukuje, a ktore bywaja znacznie tansze m.in.: Privillege, Prudential, Churchill i Tesco. Moja najnisza stawka w/g confused byla o 100 funtow wyzsza niz to co dostalem od Privillege.

skottie6666
    Członek

xxx

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kdssi648 wrote:

SIAT UP FAK UP
    GOSC CHCE NIECH POMAGA

CONFUSED.COM

I zapewne znów będziesz pyskował na mnie jak Ci teraz powiem, ze pisanie dużymi literami jest niezgodne z regulaminem?
    😆

Ano niech pomaga, jak najbardziej. Ale niech nie zapomina o pewnych zasadach przy udzielaniu tej pomocy….

Poza tym, kochany zapomniałeś, że istnieje coś takiego jak PM (słownie private message), co pozwala zarówno pomagać, jak i czynić sobie reklame do woli… 🙂

Z tym Privilege to radzę uważać…
    Kto ma chęć i dużo czasu, niech zajrzy wstecz, jakie miałem z nimi problemy… 👿

I UWAGA!
    Właśnie niedawno powiedziano mi, ze jest możliwość wykupienia takiego ubezpieczenia, na którym [b:221aedddd7]można jeździć dowolnym samochodem, mimo że nie jest ubezpieczony na nas!!![/b:221aedddd7]
    Jak zdobędę szczegóły- zaraz podam.

To by było coś, bo wiecie jak tu jest z tymi polisami…

p
    Członek

mi się wydaje że różnymi autami można jeżdzić jak się ma pełne ubezpieczenie

v-tec
    Członek

fatamorgana wrote:

Właśnie niedawno powiedziano mi, ze jest możliwość wykupienia takiego ubezpieczenia, na którym [b:bb420013cd]można jeździć dowolnym samochodem, mimo że nie jest ubezpieczony na nas!!![/b:bb420013cd]

Tylko po co? Jak ktoś ma samochód to go ubezpiecza i nim jeździ, a ponadto może okazjonalnie prowadzić inny wóz. Czegóż trzeba więcej?

cheeky girl
    Participant

fatamorgana wrote:

I UWAGA!
    Właśnie niedawno powiedziano mi, ze jest możliwość wykupienia takiego ubezpieczenia, na którym [b:f01fba3411]można jeździć dowolnym samochodem, mimo że nie jest ubezpieczony na nas!!![/b:f01fba3411]
    Jak zdobędę szczegóły- zaraz podam.

To by było coś, bo wiecie jak tu jest z tymi polisami…

Ja mam wlasnie takie ubezpieczenie. Ale jesli chce jechac innym autem to tylko obowiazuje mnie "Third party insurance’ (czyli nasze OC), pomimo tego, ze wykupilam 'Full Comprehensive’. Ubezpieczenie mam w Post Office.

fatamorgana
    Participant

V-tec, czyżbyś zapomniał o opisywanych tu problemach niektórych rodaków z uzywaniem/prowadzeniem pojazdu, gdy nie są jego właścicielami?
    Mało razy się tak zdarza? A chociażby prowadzenie za kogoś, jak jest śpiący, po spożyciu, chory?
    Poza tym, w świetle brytyjskiego prawa jak nie ma ubezpieczenia na kierujacego posiadacza, są kłopoty i kary.
    Po co je mieć? ❓

v-tec
    Członek

Fata nie obraź się ale o brytyjskim prawie masz pojęcie takie jak ja o astronomii.
    Prawo nakazuje kierowcy bycie ubezpieczonym od szkód wyrządzonych osobom trzecim. Kropka.
    To czy i kiedy jesteś ubezpieczony określają wyłącznie warunki twojej polisy a jakie one są to już zostało wyżej napisane i to 3 razy, jak ktoś dalej nie rozumie to nic nie poradzę.
    Jak widzisz jest to trochę inaczej rozwiązane niż w Polsce. Ta uwaga dotyczy także wielu innych spraw.

ColumbijczyK
    Participant

jesli chodzi o samochody bez taxu, to powiem ci fata ze ogromna liczba to roczniki ponizej 90 roku do 1996,sa rowniez roczniki nawet powyzej 2000 roku, ludzie sa bezmyslni, maja szmal na taki samochod a pozniej nie placa za tax, no to jedziemy po taki samochodzik, i nie wazne czy jest na biegu czy tez reczny zaciagniety, na lawete i tak pojdzie;D Zbieralismy juz nie raz bardzo ciekawa auta jak volvo s80 pelny wypas czy tez mazda 6 czy range rovera itp., az szkoda ruszac. A wiecie co pozniej dzieje sie z tymi samochodzikami? ano crush-test;D Dwa ze nawet jesli taki delikwent opamieta sie i bedzie chcial odzyskac swoje auto to bedzie to go bardzo duzo kosztowac, a za tax zaplacil by dwa razy mniej. No ale ludzie nie mysla;D a propo jakby komus zaginal samochod bez taxu to szukajcie go w sheffield;D

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.