Strona główna › Działy › Hyde Park › Nowe polaczenia lotnicze z Doncaster-Sheffield do Polski…
Doncaster – Wroclaw 😀 😀 😀 Juz sie nie moge doczekac. Chyba zaczne czesciej latac do Polski 😛 😛
Ja z tegoz wlasnie lece jjjjjjuz niebawem ….. Zobaczymy co to za cudo.
OJ jak sie ciesze,ze nie musze juz sie kulac do Liverpool’u tudziez Luton co gorsza :/
lotnisko jest OK, bardzo podobne do tego w Liverpool. Bylem tam jakies 2 lata temu krotko po tym jak zostalo uruchomione. Pamietam, ze nie bylo zadnych oznaczen i bardzo trudno bylo je znalezc -teraz pewnie jest OK.
Moze faktycznie kiedys bedzi emozna sobie na weekendzik wpadac tak o do POlski TANIMI LINIAMI bo czesto sam lot 4 razy krotszy niz ten caly dojazd do lotnisk 🙄 Zmienia sie powoli i b.dobrze!
btw przypomnialo mi sie jak to ostatni raz na Lech Walesa Airport uslyszalam: Panstwo tez do Lutonu ?? 😆 ??
Wiec niewykluczone,ze niedlugo bede latac "do Donkastera" 🙂 ?
P.S. Wybaczcie mam goraczke 🙂
A ja mieszkam rzut kamieniem od Londynu, a na Luton jadę trzy godziny za 30f z przesiadkami 😕
A potem za taką samą kwotę lecę do Polski ale dwie godziny 😆
W Manchesterze było bosko. Do Liverpoolu niecała godzina za 5 funtów w obie strony.
A ja mieszkam rzut kamieniem od Londynu, a na Luton jadę trzy godziny za 30f z przesiadkami 😕 .
Kup wczesniej bilet kolejowy na internecie ,ale wybierz stacje wczesniej np. Pewsey – a gdyby sie pytali dlaczego pan wsiadl tutaj? – to powiesz ze nie zdazyles i musiales dogonic pociag swoim wierzchowcem.
Zaoszczedzisz 16 funtów , hoho jedzenia na tydzien dla niektórych ,moze nie wyzerki ale..
lotnisko jest OK, bardzo podobne do tego w Liverpool. Bylem tam jakies 2 lata temu krotko po tym jak zostalo uruchomione. Pamietam, ze nie bylo zadnych oznaczen i bardzo trudno bylo je znalezc -teraz pewnie jest OK.
Nie do konca, sa oznaczenia ale…
patrzac na mape najsensowniej bylo by jechac A1(M) a potem M18, i tak sie ostatnio kierowalem, lecz okazalo sie ze niema zjazdu z M18 i itak musialem wbic sie do Doncaster i przejechac (droga nr A638) nad M18
dojazd do Doncaster/Sheffield airport jest bardzo prosty. Jedzie sie 1h z Leeds. Pierwsze trzeba sie kierowac na Hull M62, a potem M18 (zjazd 35) i A614. Zreszta po drodze jest sporo oznaczen. Dla mnie to akurat super polaczenie do Katowic, chociaz z Leeds do Krakowa to jeszcze lepsza opcja;-))) Nie ma jak mieszkac na poludniu 😆 😆 😆
[quote:7edcd5310b]Kup wczesniej bilet kolejowy na internecie ,ale wybierz stacje wczesniej np. Pewsey
Zaoszczedzisz 16 funtów[/quote]
Kupując bilet od wcześniejszej stacji zaoszczędzi? 😯
Wiedziałem że te taryfy w Anglii są porąbane, ale żeby aż tak?
to ze cena zalezy od odleglosci to chyba nie jest takie porabane, co? 😛
[quote:5b4cafa4e4]Kup wczesniej bilet kolejowy na internecie ,ale wybierz stacje wczesniej np. Pewsey
Zaoszczedzisz 16 funtów
Wiedziałem że te taryfy w Anglii są porąbane, ale żeby aż tak?[/quote]
No, ja też trochę nie rozumiem.
korzystalem 2 tyg temu z lotniska Doncaster do Gdanska mila,szybka sprawna obsluga,lotnisko ok i ogolnie niema powodow do narzekan na ltonisko Lecha Walesy tez narzekac nie moge 🙂 we wrzesniu znowu korzystam :))no i oczywiscie dobre polaczenie Leeds-Doncaster
v-tec wrote::e19d2ec6af wrote:Kup wczesniej bilet kolejowy na internecie ,ale wybierz stacje wczesniej np. Pewsey
Zaoszczedzisz 16 funtów
Wiedziałem że te taryfy w Anglii są porąbane, ale żeby aż tak?[/quote]
No, ja też trochę nie rozumiem.[/quote]
Jezeli odleglosc miedzy stacjami wynosi okolo do 15,20, 30 km (na podstawie moich doswiadczen) to bez wzgledu jak wczesniej kupimy bilet to zawsze trafimy na stala cene -"cheap day single" lub "return".W innych przypadkach im wczesniej kupimy bilet tym wieksze mamy znizki, zaleza one takze od dnia tygodnia i pory dnia, a takze od danego operatora.( np.teraz w lecie nie ma duzych znizek w kierunku miast portowych)
Po kupieniu bilety poprzez internet , a takze zaznaczeniu na której stacji chcemy wydrukowac bilet ,otrzymuje sie numer jak przy biletach lotniczych , który wpisyjemy w maszyne na stacji.Otrzymujemy bilet oraz miejcówke na dana godzine.Potem musimy znalesc numer wagonu,potem numer siedzenia a w nim powinien byc umieszczone potwierdzenie ze te miesce jest zarezerwowane od stacji X do Y
Ja raz spoznilem sie na pociag ,bo dymy spawalnicze dotarly do czujników na lotnisku Stansted ale automaty przepuscily mnie na stacjach a konduktor patrzyl tylko na kierunek i date.
Zarejestruj sie Ux na http://www.firstminutefares.co.uk/ i pobróbuj sobie kupic wczesniej bilety (czasem trafisz na 20 róznych taryf) takze "cofajac" sie na inne stacje
No niestety, w moim przypadku tak dobrze nie ma. Mogę jechać do Londynu (stała cena, lub powrotny w weekendy taniej – odpada) lub do Oxfordu z przesiadką (też stała cena) za ok 15 funtów. W Londynie 4 f za metro i następne 10 na Luton autobusem. Z Oxfordu na Luton – ok 15 f autobusem. Wychodzi ok 30 tak czy siak. Gdybym chciał oszukać, to mógłbym jechać na gapę do Oxfordu, bo w pociągu nigdy nie sprawdzają a bramki w Oxfordzie są nieczynne wieczorem. Ale to odpada.
Samochód – najszybciej i najtaniej, ale postój na lotnisku ok 10f za dzień.
Do Gatwick jest podobnie a do Stansted jeszcze dalej.
10 na Luton autobusem.
Z Oxfordu na Luton – ok 15 f autobusem.
Gdybym chciał oszukać, to mógłbym jechać na gapę do Oxfordu, Ale to odpada.
.
A linia easybus na Luton juz od 2 funtów.
A megabus do Oxfordu od 1,5 do 5,5
Nie musisz oszukiwac , wystarczy ze kupisz na dworcu permit to travel wrzucajac jakiesz grosze do automatu, potem pokazujesz go ewentualnie konduktorowi ze chciales jednak kupic bilet, po czym doplacasz reszte.(osobiscie jeszcze nie mialem okazji próbowac ,ale taka uslyszalem rade )