Strona główna Działy Mieszkanie jakie ogrzewanie i grzejnik?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Miro
    Członek

Mam taki pytanie zamierzam szukac nowego mieszkania i chcialem sie dowiedziec jakei ogrzewanie jest tansze na zime elektryczne czy gazowe?

tonieja
    Członek

Instalacja elektrycznego ogrzewania jest tansza ale w eksploatacji w moim mniemaniu tansze jest ogrzewanie gazowe. Zalezy to tez od jakosci/wydajnosci urzadzen grzewczych.

7sisters
    Participant

Generalnie gazowe jest tansze od elektrycznego, jednak nowoczesne ogrzewanie elektryczne z dobrymi regulatorami moze sie okazac tansze w uzytkowaniu niz stary, niewydajny kociol gazowy.

Dobrym pomyslem jest tez korzystanie z kominka w salonie (jezeli jest) jako dodatkowego zrodla ciepla. Srednio jest trzy-cztery razy tanszy w uzytkowaniu niz centralne, a w ciagu dnia wystarcza na ogrzanie mieszkania jezeli na zewnatrz nie jest bardzo zimno.

Zwroc tez uwage czy dom ma dobre okna i izolacje termiczna – powinien miec przynajmniej 20cm welny mineralnej na strychu. Nawet najlepsze ogrzewanie bedzie kosztowne przy zle zaizolowanym domu!

tonieja
    Członek

Wg mnie konieczna jest mozliwosc dokladnego programowania piecyka (tak i ele jak i gaz). Zwroccie na to uwage.

Miro
    Członek

aha rozumiem a jesli jest napisane ze mieszkanie posiada ogrzewanie (economy 7) to co to oznacza??

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Miro wrote:

aha rozumiem a jesli jest napisane ze mieszkanie posiada ogrzewanie (economy 7) to co to oznacza??

Economy 7 oznacza taryfe pozwalajaca na zroznicowane stawki za prad w roznych porach doby. Najtanszy prad jest noca i wtedy oplaca sie np. wlaczyc pralke albo ogrzewanie.

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    7sisters wrote:

Najtanszy prad jest noca i wtedy oplaca sie np. wlaczyc pralke albo ogrzewanie.

tosz to paranoji mozna dostac
    prac w nocy, moze jeszcze odkurzac zeby penow kilka zaoszczedzic??

v-tec
    Członek

ela1981 wrote:

prac w nocy, moze jeszcze odkurzac zeby penow kilka zaoszczedzic??

to byłaby przesada, ale żeby pralkę włączać w nocy nie ma problema, bo ona jest jak sama nazwa wskazuje automatyczna 🙂
    Lepsze pralki mają pokrętełko którym można ustawić z jakim opóźnieniem pralka zacznie pracować. Kilka penów dziś, kilka jutro i uzbiera się na piwo..

A co do tematu wątku to skoro 1kWh energii el. kosztuje ok. 10p a gazu 2-3p to odpowiedź jest oczywista. Tyle że piec elektryczny ma 100% sprawność, a w bojlerze gazowym szczególnie starego typu duża część ciepła wychodzi kominem… No a jeszcze jak uwzględnimy taryfę nocną…

Dzieju
    Participant

ela1981 wrote:

7sisters wrote:

prac w nocy, moze jeszcze odkurzac zeby penow kilka zaoszczedzic??[/quote]

Zdziwila bys sie ile anglikow majac economy 7 pierze w nocy…

economy 7 w Yorkshire 12.30am to 7.30am (GMT); 1.30am to 8.30am (BST)

Srednie zuzycie w UK to elektryka 3300 kwh (oczywiscie niestosuje sie to kogos kto ma ogrzewanie elektryczne) gaz 21000 kwh,
    Przy elektryce 1 unit na liczniku to 1 kwh, przy gazie: zalezne czy licznik ma 4 czy 5 cyferek przed przecinkiem, 4 – ok 32 kwh, 5 – 11 kwh

ela1981
    Participant

Dzieju wrote:

ela1981 wrote:

7sisters wrote:

prac w nocy, moze jeszcze odkurzac zeby penow kilka zaoszczedzic??[/quote]

Zdziwila bys sie ile anglikow majac economy 7 pierze w nocy…
    [/quote]

hmmmmmmmmm a czego uwazasz, ze anglicy sa wzorem do nasladowania w sprawach rodziny, domu i finansow itp.

bardziej podoba mi sie argumentacja V-tec’a 😀

ewuski
    Participant

Czy to jakas roznica czy nasladowany jest Anglik czy Polak? Wazne, zeby nasladowac z glowa i te rozwiazania, ktore sie przydaja.
    Prac w nocy nie probowalam, ale bojler wlaczam raz na 3 noce, zeby bez sensu nie chodzil, bo wody cieplej starcza w nim na dluzej niz jeden dzien. Rachunki za prad dzieki temu mi zmalaly.

Taryfa nocna jest zdahje sie 2 razy mniejsza niz dzienna, a jesli sie rano wstaje albo siedzi w nocy dluzej to mozna ten czas wykorzystac np. na pranie lub inne "elektryczne" przyjemnosci.
    Mi sie wydaje to logiczne, jesli ktos chce zaoszczedzic.

Zreszta argumentacje v-teca i dzieju maja ten sam sens przeciez. Co z tego, ze prad jest drozszy skoro moze byc tak, ze sie kwh zuzywa mniej niz gazu, a wiec tez moze sie oakzac, ze zaplacimy mniej. Duzo zalezy tez od urzadzen i izolacji, jak juz przedmowcy stwierdzili.

ela1981
    Participant

wszystkie argumenty, ktore prowadza do oszczedzania sa sluszne
    ja poprostu jestem za leniwa, zeby prac no i potem wywieszac po nocy, wole to zrobic w ciagu dnia i wieczor miec wolny 8)

vivaldi1
    Członek

Rozbawiły mnie trochę wasze posty . Przecież macie na rachunkach elektrycznych koszt kWh . Te tanie to tak jak w Polsce nocne do ogrzeweania akumulacyjnego . Wiecie też ile kosztuje m3 gazu . Z wielkim przybliżeniem z 1 m3 gazu jest około 10 kWh tyle , że gazowe urządzenia mają różną sprawność . W UK chyba jest obowiązek stosowania kotłów kondensacyjnych więc będzie ona porównywalna ze 100%-tową sprawnością urządzeń elektrycznych .

7sisters
    Participant

vivaldi1 wrote:

Rozbawiły mnie trochę wasze posty . Przecież macie na rachunkach elektrycznych koszt kWh . Te tanie to tak jak w Polsce nocne do ogrzeweania akumulacyjnego . Wiecie też ile kosztuje m3 gazu . Z wielkim przybliżeniem z 1 m3 gazu jest około 10 kWh tyle , że gazowe urządzenia mają różną sprawność . W UK chyba jest obowiązek stosowania kotłów kondensacyjnych więc będzie ona porównywalna ze 100%-tową sprawnością urządzeń elektrycznych .

A mnie rozbawil Twoj post. Przypomina przemowienie Kaczusia: wiedza na temat – 10%, logika wypowiedzi – 0%, pewnosc siebie – 100%.

vivaldi1
    Członek

Brawo dla moderatora i jego wiedzy fachowej . Te piękne teksty o regulacji ogrzewania elektrycznego i o kominku . O conajmniej 20-tu centymetrach wełny . To znaczy ile ma jej być ? 4 metry ? A rury pewnie będziesz izolował grubością nieskończoną . Ja Ci z wiedzy nawet 10% dać nie mogę . Elokwencja i cynizm doskonała . Cała reszta to ziobro .
    Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.