Strona główna Działy English Zone Unfortunate expressions

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    tonieja
    Członek

chcac zapytac sie kolegi [b:9ea9c68860]"Czy trabiles [klakson samochodu] dzisiaj na mnie rano?" [/b:9ea9c68860]
    powiedzialem [b:9ea9c68860]"Were you horning me in the morning" [/b:9ea9c68860]
    co oznacza cos w stylu [b:9ea9c68860]"Czy podniecales mnie rano?"[/b:9ea9c68860].

Masa ludzi dookola i smiech. Uzywac tego zwrotu tylko jezeli chcecie wykonczyc jakiegos Angola ze slaba pompka.

Nie probujcie rowniez mowic na nikogo "Big boy". Raz tylko tak kogos okreslilem i okazalo sie ze to jednoznacznie tlumaczy sie jako "Facet o duzym przyrodzeniu" 😉

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tonieja wrote:

Nie probujcie rowniez mowic na nikogo "Big boy". Raz tylko tak kogos okreslilem i okazalo sie ze to jednoznacznie tlumaczy sie jako "Facet o duzym przyrodzeniu" 😉

No nie dokladnie chyba, pani w przedszkolu mowi tak na mojego dzidka, zeby go pochwalic 🙂

tonieja
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

ela1981 wrote:

tonieja wrote:

No nie dokladnie chyba, pani w przedszkolu mowi tak na mojego dzidka, zeby go pochwalic :)[/quote]

lepiej uwazaj na niego 😉

Mialem na mysli ze mowiac tak o doroslym facecie wywolamy tylko jedna reakcje. Czyli okreslenie nie jest az tak jednoznaczne jak twierdziem.

tonieja
    Członek

Zablysnalem kiedys w wyzszej klasy restauracji wloskiej. Okreslilem [b:a46e262ba0]"pizza wheel"[/b:a46e262ba0] mianem [b:a46e262ba0]"cutting circle"[/b:a46e262ba0]. To chyba mozna porownac do okreslenia samochodu przez "metalowy byk".

Gdy przybylem do Bradford, pierwsza prace wykonywalem w fabryce. Kiedys doznalem kontuzji palucha u stopy. Powiedzialem kierownikowi "I have dropped wooden board on my [b:a46e262ba0]finger[/b:a46e262ba0] and now I am unable to walk".
    Spojrzal sie na mnie jak na wariata. Wszystko bylo by dobrze gdybym uzyl slowa [b:a46e262ba0]"toe"[/b:a46e262ba0] zamiast [b:a46e262ba0]"finger"[/b:a46e262ba0], poniewaz [b:a46e262ba0]"finger"[/b:a46e262ba0] uzywany jest tylko i wylacznie w kontekscie dloni. Opisowe wyrazenie [b:a46e262ba0]"feet fingers"[/b:a46e262ba0] prawie przyprawilo znajomych z biura o palpitacje.

julka
    Participant

Jatez mowie feet figers. I juz sie do tego przyzwyczaili anglicy…

Malgon
    Participant

Ciekawe tematy poruszacie 🙂 hehe ja jakos nigdy nie musialam uzyc slowa toe/toes 🙂 hehe

7sisters
    Participant

Moze 'fish fingers’?

julka
    Participant

7sisters wrote:

Moze 'fish fingers’?

A moze nie?

Ja rozumiem, ze sie kojarzy, ale tego byloby juz za wiele:>

tonieja
    Członek

Opisujac pewna zdarzenie z homoseksualista powiedzialem [b:94f279b47b]"while I was on the bus stop he came next to me"[/b:94f279b47b]. Oczywiscie mialem na mysli fakt ze podszedl do mnie a nie ze doszedl obok.

Swinskie skojarzenie mieli z "Meat Feast Pizza". Podobno gdy wymowilem to jako Mit Fest Pizza nabralo to bardzo perwersyjnego znaczenia. Do tej pory nie wiem dokladnie o co chodzilo.

Faktem jest ze Brytyjczycy potrafia z kazdego nawet najbardziej niewinnego slowa wyluskac jakies drugie, zjechane znaczenie.

Sandgirl
    Członek

Ja tez mialam problemy z fingers/toes na poczatku.

Ale kiedy ja sie przyzwyczaje, ze hair IS a nie hair ARE 😕

Malgon
    Participant

tonieja wrote:

Swinskie skojarzenie mieli z "Meat Feast Pizza". Podobno gdy wymowilem to jako Mit Fest Pizza nabralo to bardzo perwersyjnego znaczenia. Do tej pory nie wiem dokladnie o co chodzilo.

Prawdopodobnie wiem o co im chodzilo 🙂

Pewnie brzmialo to jakbys mial na mysli "meat fist" /mi:t fyst/ ??
    fisting to jedna z zabaw erotycznych przy uzyciu piesci delikatnie mowiac (w koncu to forum czyta tez mlodziez) 🙂 jesli do tego dodamy jeszcze mieso … faktycznie nieciekawie/perwersyjnie moze sie skojarzyc 😉

7sisters
    Participant

Rozwalilo mnie ostatnio nastepujace tlumaczenie:

front glass doormat = wycieraczka przedniej szyby # windscreen wiper

tonieja
    Członek

🙂

Wiem ze kursuje taki zart ale ponizszego zwrotu autentycznie uzylem. Bylo to dawno temu, kiedy ledwo co skladalem slowa angielskie w calosc:

na dole listu podpis

Thank you from the mountain

Znacznie pozniej zdarzylo mi sie napisac w CV ze odbylem probation (staz/praktyka). Na moje CV nie dostawalem zadnych odpowiedzi. Znajomy holender kiedys zapytal widzac moje CV – "Czy mozna wiedziec za co dostales probation?". Potem okazalo sie ze dla wielu Holendrow probation jednoznacznie kojarzy sie z odbywaniem jakiegos rodzaju kary wzamian za wiezienie. U Anglikow niekoniecznie takie znaczenie sie nasuwa jako pierwsze.

Samar
    Członek

Ja mialem dosc zenujacy moment, kiedy Panu ktory przyszedl naprawic boiler chcialem powiedziec ze w razie potrzeby bede w kuchni a wyszlo " If you want me I’ll be in the kitchen" 😳

mia
    Członek

U mnie w pracy wszyscy sie smieja gdy tylko uslysza moje "Come here, I’ll show you sth" lub "Show me that". Dziwne, bo sami tego uzywaja (zamiast 'demonstrate’ ofkorz 🙂 ). No coz, tak to jest jak sie pracuje samej z 5-cioma facetami. Mi to sie podoba… 😀

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.