Strona główna › Działy › Erystyka › Zapraszamy do nowej galerii!
Moja nie rozumieć ❓
Edit: Czy chodzi o ALUZJĘ? 😉
Dopiero teraz przeczytałem Twój post z którego wynika że się spotkacie żeby oglądać zdjęcia.
Kompletne nieporozumienie i kompletnie nie moja sprawa.
Pisanie takiego posta jak Olo, równa się publicznemu wyśmianiu kogoś lub czegoś. I tylko to miałem na myśli.
Zabawne w sumie.
🙂
Tak mawiala moja babcia, ktora pochodzila z Jugoslawii i jezyk polski nie byl jej pierwszym jezykiem.
Taka nasza rodzinna perelka jezykowa.
Zreszta wiele osob tak w Polsce mowi…
Pytalam o ty, czy podkreslona czesc wycietej sentencji tyczy sie mnie.
Jeszcze cos tlumaczyc mam? 😀
Uwielbiam piatki:):)
Wiesz Olo, rozczarowałeś mnie.
Nie znam się na sztuce fotografii, pewnie potrafie odróżnić genialne zdjęcia od beznadziejnych nic po za tym. Te Faty pewnie nie są ani takie ani takie więc nie mi oceniać. Ale znam się na programowaniu. Czasem widzę na ekranie tak beznadziejny kod że aż zęby bolą. Jeśli mogę to poprawię. Jeśli stanowi to potencjalny problem, skontaktuję się z kimś kto może decydować (najczęściej z samym zainteresowanym) i DELIKATNIE, żeby nie obrazić autora powiem że trzeba coś tu poprawić bo mogą być kłopoty. Jeżli ani jedno ani drugie, to milczę. Gdybym zamiast tego zaczął śmiać się na głos przed monitorem, i ściągać wszystkich żeby pokazać co nasz kolega wypłodził, to wiesz za kogo byłbym uznany? Wiesz. Nawet gdybym kolegi bardzo nie lubił.
Twój post niczemu nie służy. Nie sądzę że sprawi iż zdjęcia będą lepsze (jeśli są złe), nie spowoduje zmiany reportera itd.
Jedyne czego można się spodziewać to kolejna awantura bo ktoś publicznie wyśmiany zazwyczaj nie jest dłużny (tym bardziej Fata).
O to Ci chodzi Olo?
Moim zdaniem wyraziłem się najdelikatniej jak tylko potrafiłem/można.
Nie miałem w zamiarze obrażania fatamorgany ale próbe zrozumienia dlaczego pomimo jego wielokrotnego podkreślania że robi zdjęcia nie podsyła jakichś godnych uwagi zdjęć. Czyżby nie posiadał w swojej kolekcji lepszych zdjęć?
O co mi chodzi?
Mam nadzieję że moj komentarz wymusi w nim troche pracy nad publicznie pokazywanymi zdjęciami. Sam nie uważam sie za dobrago fotografa i może właśnie przez to nie pokazuję swoich zdjęć aż tak publicznie. Swoja droga jeżeli fatamorgana robi zdjęcia (jak rozumiem) trochę bardziej profesjonalnie spodziewałem się czegoś więcej. Nie mam tu na myśle zdjęć jak z Natoinal Geographic ale to co jest zaprezentowane w tej galerii jest wręcz żenujące. Brakuje w nich ostrości, pikseloza wręcz poraża, co do kadrów to ciężko ocenic nie widząc tych zdjęć.
Do fatamorgana:
Nie obrażaj się, tylko popracuj nad zdjęciami. Jeżeli potrzebujesz jakichś wskazówek chętnie Ci ich udzielę. Podkreślam że nie jestem fotografem w pełnym tego słowa znaczeniu więc będą to raczej rady co mozna zrobić lub zastosować aby zdjęcia prezentowały się trochę lepiej. Dla przykładu możesz obejżeć trochę moich zdjęć jeżeli tylko wyrazisz na to chęć (wiesz gdzie ich szukać-chyba- a jeżeli nie pisz na priva).
Do ogółu:
Trochę krytyki nikomu jeszcze nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie-może zmotywować.
[quote:8d1f2769e3]Trochę krytyki nikomu jeszcze nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie-może zmotywować.[/quote]
Zgadzam sie ze troche krytyki (ale konstruktywnej) nikomu nie zaszkodzi.
tonieja: c o to jest konstruktywna krytyka? jakos sie wszytskim zlepia to w archetyp niemal…
Uxbride: forum nie jest od tego, aby spelniac czyjes oczekiwania, wiec to, ze olo Cie rozczarowal zachowaj dla siebie. To tak na marginesie, doskonale zdajesz sobie sprawe 😉
Apropos zdjec. Faktycznie, nie sa dobre. Powiedzialabym prezentuja sie kiepsko. Nie znam sie na programowaniu (tak, ta tendencja do wyliczania, w czym kto jest dobry staje sie nieco meczaca), ale akurat wiem cos na temat obrobki graficznej zdjec i przygotowania do publikacji, no i mam (mam nadzieje) jakies takie ogolne wyczucie i uwrazliwienie artystyczne mnie cechuje. Jakies (na razie jakieś) fotki mi sie zdazaly i zdjec o ktorych mowimy nie oceniam przez pryzmat swoich umiejetnosci – badz tez nieumiejetnosci, ale ogladam sporo zdjec, plakatow, sledze troche serwisy fotograficzne i podziwiam autora, ze je wrzucil albowiem jakoscia techniczna odbiegaja znacznie. Takie zdjecia przypominaja mi obrazy, ktore pojawialy sie w lokalnej prasie jakies 15 lat temu… JAkosc artystyczna…nie powiem, ze do kitu, bo to kwestia interpretacji, subiektywnego spojrzenia na dany kadr. Pomiajac wiec te wszytskie moje nalecialosci, zwiazane z wiedza, doswiadczeniem stwierdzam, ze po prostu nie sa ladne. Nie ma w nich swiatla, nie ma przemyślanej kompozycji, jest jakaś próba odzwierciedlenia rzeczywistości (jesli mają prezentować piękno regionu to gratuluję, mieszkamy w kranie szarosci). Publikujac je autor zdaje sobie chyba sprawę, ze poddaje sie ocenie. Wiec nie ma sie co obrazac, ale faktycznie przyjac do wiadomosci, ze troche nie wyszlo. Gdyby fatamorganę poproszono o ocenę takich zdjeć – cóżby powiedział?
Nie napisałby: masz człowieku talent
Nie napisałby: niezłe zdjęcia, podoba mi się Twoje wyczucie, wizja świata, patrzenie na przyrodę
Nie napisałby:Może troszkę odbiegają od wymagań, jakie dzisiaj stawia świat, może należałbo trochę nad nimi popracować
Co byś napisał fatamorgana?
Tylko proszę nie pisz, że Skipton mówi jednym głosem…
tonieja: c o to jest konstruktywna krytyka?
W moim rozumieniu (!), konstruktywna krytyka jest rodzajem krytyki wskazujacej dokladnie na jej przedmiot oraz zawierajacej wskazowki ktore w rozumieniu osoby krytykujacej maja zniesc przedmiot krytyki.
Skolowalas mnie Twoim pytaniem. Juz pomyslalem ze moje rozumienie konstruktywnej krytyki jest bledne i musialem wyszukac definicje aby sie upewnic.
jakos sie wszytskim zlepia to w archetyp niemal…
Wszystkim? To? Cos wiecej na ten temat prosze.
…
W moim rozumieniu (!), konstruktywna krytyka jest rodzajem krytyki wskazujacej dokladnie na jej przedmiot oraz zawierajacej wskazowki ktore w rozumieniu osoby krytykujacej maja zniesc przedmiot krytyki.
…
Kadr, kolory, ostrośc i jakość przedstawionych zdjęć.
Czego jeszcze w moich postach brakuje prócz tych cech?
Mam jeszcze podać jak zrobić dobre zdjęcie? Bez przesady.
tonieja wrote:…
…
Kadr, kolory, ostrośc i jakość przedstawionych zdjęć.
Czego jeszcze w moich postach brakuje prócz tych cech?
Mam jeszcze podać jak zrobić dobre zdjęcie? Bez przesady.[/quote]
olo: ja sie glownie uczepilem zdania "jeszcze nikomu nie zaszkodzilo troche krytyki". Kazdy ma przeciez prawo wypowiedziec swoje opinie skoro to jest forum dyskusyjne.
Jednakze uwazam ze aby krytyka byla konstruktywna nalezy ja zaserwowac w sposob, ktory nie zrazi a raczej zmotywuje ("pomocna dlon"). Zdaje sobie jednak sprawe ze jestem idealista wiec po prostu zignoruj moj post jezeli jest zbyt oderwany od zycia.
Tylko proszę nie pisz, że Skipton mówi jednym głosem…
Jes, jes, jes:)
Asiku, jak to sie stalo, ze wszyscy siedzimy na forum w piatkowy wieczor?
🙂
Nie mowcie, ze was tez dopadlo siedzenie w pizamie przed komputerem;)
Wiesz Asix doskonale, ze tu nie chodzi o zdjecia. Chodzi o to zeby dolozyc Facie. Powiedz ze nie?
Co do krytyki. Na tym forum sa rowniez blogi. Zapewne zaden z nich nie jest dobry literacko patrzac z perspektywy filologa 😉 Wiecej, niektore sa zalosne, pelne bledow gramatycznych I interpunkcyjnych. Prawde mowiac nie nadaja sie do czytania.
Odczuwasz potrzebe oceny na forum ktoregos z nich? Mniej czy bardziej 'konstruktywnej’, ale miazdzaco negatywnej?
Zdjecia lepsze, gorsze – szczerze mowiac to jest roznica dla tych co w tym siedza. A kaleczenie jezyka chyba ma wieksze znaczenie. Wiec po mojemu chodzi o to ze to zdjecia Faty. I o nic innego. A ja go bronie nie dlatego ze to Fata. Niby dlaczego?
I napisalbym tak w obronie kazdego, kto bylby obsmiany za to czym sie zajmuje w celu obsmiania wlasnie – bo tak to odbieram. I och, nie odmawiam nikomu prawa do krytyki czegokolwiek na forum. I nawet obsmiewania. Tylko nie miej potem pretensji do Faty jak odpowiada tym samym.
Bronisz swojego prawa do krytyki (ktorego ja nie neguje). Ale odmawiasz mi prawa do wyrazenia swojego subiektywnego odczucia w stosunku do postu Ola.
[quote:6cc0029cc1] to, ze olo Cie rozczarowal zachowaj dla siebie[/quote]
Smakowite.
Asiku, jak to sie stalo, ze wszyscy siedzimy na forum w piatkowy wieczor?
🙂
Nie mowcie, ze was tez dopadlo siedzenie w pizamie przed komputerem;)
Czy to nie zalicza sie do zespolu uzaleznienia od Internetu? Tworzymy sobie spolecznosc, jestesmy anonimowi…. No moze nie calkiem, bo przeciez niektorzy forumowicze sie spotykaja.
Apropos galerii to czy osoba zarzadzajaca nia nie myslala o zainstalowaniu jakiejs darmowej, bardziej profesjonalnej galerii PHP? Co prawda znam tylko Coppermine i nie sadze aby byla znacznie lepsza od tej na leeds.pl ale moze warto poszperac? Czy ktos jeszcze uwaza obecna galeria za nieintuicyjna czy to tylko moj problem? (Doughhh 🙂 )
Ej!
To, ze spedzam przed komputerem kazda wolna chile, nie znaczy wcale, ze jestem uzalezniona!
Ide spac. Branoc Ludziki:)
Ej!
To, ze spedzam przed komputerem kazda wolna chile, nie znaczy wcale, ze jestem uzalezniona!Ide spac. Branoc Ludziki:)
Nie kazda, bo przeciez sie z kosmitami na dworcu spotykasz 😀
Dobranoc
LUDZIE, CO Z WAMI ???????
Urlopu wam potrzeba!
Typową POLSKOŚCIĄ zajeżdża!?! 😯 👿
Pamiętacie co to przyjażń, wzajemne poszanowanie i pozytywne nastawienie? czy już zapomnieliście co to??? NIE WSTYD WAM ❓
tonieja wrote:Uuu… ale komentarz. Sam bym teraz chcial zobaczyc obiekt krytyki ale zdjecia gdzies wcielo.
Wchodzosz na strone leeds.pl a nie na forum i tam masz Photos u góry. Wybierasz galerię i coś tam jeszcze (skomplikowane jak na zwykłą galerię trzeba przyznać ) i możesz "podziwiać 😈
Mój faworyt 🙂 http://www.leeds.pl//glr/070615132620.jpg
Najciekawsza jest tak "kropka" :mrgreen:[/quote]
Wiesz co koleś?
SPODZIEWAŁEM SIĘ TEGO PO TOBIE….
Nastepny mędrek z ciebie.
W tej galerii nie chodzi o mistrzostwo i najwyższą jakość, ale o pokazanie tej części kraju.
A żeby to zrobić naprawdę perfekcyjnie, trzeba bardzo dużo czasu na samo zrobienie zdjęć i warunki a dopiero potem na ich przygotowanie.
Najpierw wiele dni robiłem zdjęcia, potem wiele je segregowałem, wybierałem, dzieliłem itp. Z kilkunastu tysięcy w albumach nie tak łatwo wybrać 300-400.
Zasuwam z tym wtedy gdy ty i inni zajmują się pisaniem pierdół, beznadziejną krytyką rzekomego rasizmu itp. albo gdy sobie śpicie
(większość czasu na zdjęcia i ich wklejanie to godziny nocne), więc bądź łaskaw odwalić się albo zrozumieć, że zwyczajnie jestem cholernie zmęczony i czasem coś pominę.
Dziwne że wg. ciebie "nie umiem", skoro moje wystawy i zdjęcia konkursowe w Polsce są akurat głównie z…krajobrazu. I te były najczęściej wyróżniane.
A skoro jestes taki cwany i umiesz sie czepiać, to gdzieś był jak zapraszałem na spotkanie?
Wyłgałeś się tym, że musisz zapłacić landlordowi czynsz.
Głupszej wymówki nie było?
Nie wiedziałem, ze taki masz drogi, skoro płacisz go ponad dwie godziny!
A spotkania w klubie trwają min. 3 godz.
😈 😆
Widziałem kilka twoich zdjęć na blogu Asix i na pewno nie będę pisać głupot na ich temat, zwłaszcza, ze mam tyle szacunku dla każdego kto robi zdjęcia, zeby mu nie wysmiewać skoro poświęca czas żeby je zrobić.
Masz zerowe pojęcie o etyce fotograficznej człowieku.
Mnie byłoby głupio się tak ośmieszać jak ty to zrobiłeś.
Brakuje ci po prostu taktu i kultury, które są w tym środowisku normą.
Byłeś kiedyś na wystawie? Nawet jak się komuś zdjęcia nie podobają, to nie zachowuje się jak wieśniak.
Gdzie jest napisane, ze w galerii są tylko najlepsze zdjęcia?
Nawet nie umiesz odróżnić galerii pokazującej kraj od galerii najlepszych prac, które się wystawia.
I ty chcesz opiniować? 😯
Uczestniczę aktywnie w profesjonalnym forum fotograficznym i tam w życiu nikt by tak nie napadł na kogoś. Po prostu ludzie umieją się zachować, a jak mają jakieś uwagi to je napiszą na priva.
Jak kolega koledze, no ale ty człowieku nie wiesz nic o takich zachowaniach zapewne…
Polacy to naprawdę wredny naród.
Zawistne to i złośliwe jak mało kto.
###############################################
Dla wszystkich zainteresowanych:
Ta galeria ma pokazać gdzie co i jakie jest, a nie porażać wspaniałością i kolorkami. Poza tym, wyraźnie napisałem, że dopiero część jest wstawiona.
Mało tego, spora część była robiona zimą, ale jak ktoś szuka kropek zamiast rozpoznać porę roku (a zima i wczesna wiosna do kolorowych tutaj nie należą…) to potem mu szaro…
Jak ktoś poszukuje/oczekuje najwyższej jakości to niedługo będę robił pokaz najlepszych prac, ale na pewno dwie osoby ze Skipton mile widziane nie będą.
Sposób techniczny prezentacji fotografii w galerii nie zależy ode mnie.
Sprawdziłem na 3 monitorach i akurat tam było wszystko ok. Rozmiarem i jakością.
Nie wiem kto co ma w domu, ale wiem ze monitory są bardzo róznie skalibrowane. Poza tym ja mogę tylko wstawić zdjęcie, reszta nie jest w moich rękach.
Mapka jest tylko dla pokazania gdzie są dane regiony (okazuje się, ze nie każdy to wie). W dodatku wiem, ze sporo osób chce zobaczyć "jak to tam wygląda", zanim tu przyjadą. Natomiast poszczególne kategorie tytułowe (tam są dokładnie opisane ) są tak podzielone, aby nie trzeba było przeglądac 100 czy więcej zdjęć z jednego rejonu w jednej masie- stąd grupy część północna, południowa etc…
Lista grup została ułożona zgodnie z rejonizacją i dostępnością zdjęć, więc po przejrzeniu przez kilka osób uznałem, że skoro każda z nich sobie radzi bez problemu (w końcu wystarczy tylko klikać), to jest ok.
A na koniec dodam, ze chętnie słucham opinii czy uwag, ale na pewno nie w taki sposób podanych jak wyżej i od takich ludzi. Mam lepszych kolegów po fachu, więc ich uwagi mi wystarczą, zatem olo nie sil sie na swoją pomoc.
Nie trzeba dużej dawki rozumu, aby się kapnąć, ze galeria dopiero powstaje, więc musi minąć jakiś czas, zanim wszystko jest dopracowane.
Jakby tak ruszyć głową, to przecież widać, ze cała strona się zmieniła, więc ktoś wykonał kawał dobrej roboty, gdzie zatem był czas aby zajmowac się tylko galerią?
Mój idol od krajobrazu -Joe Cornish kilka lat kompletował swoja galerię krajobrazu samego tylko Lake District. Ja zacząłem dopiero odkrywac ten kraj od zaledwie 3 lat i nie mam tak dobrze, aby ciągle łapać najlepsze warunki jak on.
Poza tym, sporo zdjęc pochodzi ze skanowania (ziarno i niedoskonałości ostrości), z czasów "przedcyfrowych", bo uznałem że lepiej pokazać takie, niż nie pokazać nic.
No ale nadmiar używania głowy niektórych męczy.
Skoro z tematu tak lekkiego i zupełnie niewinnego, skierowanego na zwyczajne zainteresowania krajoznawcze robi się na tym forum taki syf, to po prostu dziękuję i wychodzę…
Zobaczymy co pokażą inni, może oprócz pełnej gęby kiedyś coś wreszcie zrobią?