Strona główna Działy Nauka CIMA czy ACCA?

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Jasmine
    Participant

Witam wszystkich. Może ktos mógłby mi pomoc. Zastanawiam sie nad wyborem jednego z tych dwoch kursów (CIMA lub ACCA). Obecnie kończe pierwszy poziom AAT ale chyba czas na coś bardziej poważnego. Generalnie nie wiem jaka jest różnica wiec może ktoś z Was mógłby mi doradzić który byłby bardziej przydatny…myśle o pracy w księgowości…póki co jestem Trainee Accoutance(part-time) ale na początek dobre i to:) Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów

MK
    Członek

ACCA -to był mój wybór.

Kryterium, które przeważyło było jedno -te kwalifikacje sa uznawane na calym swiecie. Z CIMA, nie do konca tak jest (przynajmniej jakis czas temu bylo). ACCA cieszy sie tez duzo wieksza renoma. CIMA jest nastawione na management accountant, ACCA jest bardziej ogolne. To chyba podstawowe roznice, wiecej znajdziesz jesli porownasz program obu studiow.

Zrobilem, tez dosc prosty test. Wpisalem na kilku polskich (zakladam, ze kiedys wroce do PL) serwisach internetowych z ofertami pracy haslo CIMA, nastepnie ACCA. Jakis rok temu nikt nie szukal pracownikow z kwalifikacjami CIMA, byly natomiast bardzo intratne oferty dla posiadajacych kwalifikacje ACCA (glownie w korporacjach).

Z ciekawosci podobny test przeprowadzilem kilka minut temu, wynik:

CIMA -5 ofert
    ACCA -28 ofert

Czyli, swiat sie zmienia!

Jasmine
    Participant

Dzieki wielkie, bardzo pomocna odpowiedz-juz wiem co wybiore, bo podobnie jak Ty myśle o powrocie do Polski (w bliższej lub dalszej przyszłości-:)wiec chyba warto spróbować z ACCA.Pozdrawiam

monika2
    Członek

ACCA- to rowniez i moj wybor.
    Teraz jednak musze "przerzucic sie" na ACA, ale to z racji nowej pracy i kwalifikacji tam wymaganych.
    ACA jest podobne do ACCA tylko bardziej nastawione na audyt i chyba bardziej popularne tutaj.

MagdaBD
    Participant

Witam:) Podobnie jak Jasmine myslę o ACCA (od września), czekam jeszcze na szczęsliwy finał rejestracji (no a po cichu nieśmiale liczę na choć odrobinkę szczodrości w zakresie zwolnienień 🙂 . Zastanawiam się tylko którą szkołe wybrać BPP czy Kaplan’a? Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia.

Z góry dzięki:)

Pozdrawiam,

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.