Strona główna Działy Zdrowie praca a ciaza

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Co tam słychować na Piotrkowskiej i na Bałutach?
    Witaj.
    Zobacz tu:
    http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/famchild/fc_expecting_a_baby.asp
    Tam masz linki wyjaśniające możliwości przyszłej mamy.
    Pozdrawiam.

v-tec
    Członek

Znowu ten permament.. 😥

iwona24
    Participant

witam wszystkich, byc moze sie powtorze ale naprawde nigdzie nie moge znalezc rzetelnych informacji, pracowalam przez agencje niecale 5 tygodni, i nadal mam zamiar pracowac, jestem w 13 tygodniu ciazy i chciaabym sie dowiedziec czy przysluguje mi jakis zasilek? przed i po urodzeniu dziecka, tylko prosze o odpowiedzi kogos kto to naprawde wie i nie odsylajcie mnie do roznych linkow bo juz tam czytalam ale na roznych stronach sa rozne informacje. bo ja obawiam sie ze mam zbyt malo czasu przepracowane, acha i czy istnieje cos takiego jak "becikowe"? dziekuje za informacje i pozdrawiam wszytkich

fatamorgana
    Participant

Nie rozumiem…
    Stosowanie przepisów odnoszących się do kobiet w ciąży odbywa się w oparciu o te przepisy.
    Podana strona zawiera dane o regulacjach prawnych, które aktualnie obowiązują, więc to one stanowią podstawę do ubiegania się o cokolwiek, a nie opinie "klientów".
    Starając się o jakiś rodzaj benefitu, powołujemy się na dany przepis, a nie na wypowiedzi z forum. Czy tak?
    Przepisy nie mogą się wzajemnie wykluczać i sobie przeczyć.
    Gdy w grę wchodzą bardzo szczegółowe sprawy podane są przecież infolinie czy adresy, gdzie uzyskuje się informacje szersze.
    W takich np. Job Center, sporo się można dowiedzieć o benefitach i ich uzyskiwaniu. Trzeba jednak znać i rozumieć język.

A Ty mówisz, ze na różnych stronach sa różne informacje…
    Strona rządowa ma "oryginalne" i raczej jasno sformułowane przepisy, oraz informacje oficjalne, więc to one powinny stanowić podstawę działania.
    😯 😕

Pozdrawiam.
    P.S. Pewnie lepiej nam się czyta jak ktoś krok po kroku nam po polsku "przełoży", ale i tak za chwilę, będzie trzeba albo pójść gdzieś do urzędnika, albo zadzwonić i poprosić o aplikację a potem sobie z nią poradzić, a wtedy procedura i tak będzie wg. w/w no i po angielsku…

marianek
    Członek

moze i racja fata ale chyba jasno ci iwona przedstawila ze interesuja ja fakty. i naprawde czasami lepiej zapytac o zdanie kogos kto to sam przeszedl.

ja moge poradzic tyle:

idziesz do job center a tam mila pani daje ci numer pod ktory musisz zadzwonic. jesli nie masz telefonu mozesz zadzwonic z job centre. (moze ktos zadzwonic w twoim imieniu)

rozmowa telefoniczna trwa ok. 30-45 min. pytaja cie o prace, adresy itp.
    po kilku dniach wysylaja ci formularz w ktorym sa twoje odpowiedzi, ty je sprawdzasz i im odsylasz

pozniej dostajesz list z odpowiedzia czy ci sie cos nalezy czy tez nie.

mi sie nie nalezy 😥

no ale jakos to bedzie

mam nadzieje ze ci choc troszeczke pomoglam.

no i ze nie namieszalam

poszukaj tez na http://money.leeds.pl/money/zasilki_cb.php

powodzenia

fatamorgana
    Participant

Czyli dokładnie to samo i w takiej kolejności jak mówią wymienione strony.
    Procedura zawsze jest taka sama i standardowa.
    🙂
    Wydaje się to nie do końca jasne, ale tylko dlatego, że ktoś jeszcze tego nie przerabiał.
    Nie ma się co stresować. Tam są przyjaźni ludzi. 🙂 🙂

Pozdrawiam.

sloneczko
    Członek

ja wlasnie urodzilam niedawno (moj maluszek ma 4 i pol misiaca) takze orientuje sie nieco w tych tematach. Otoz jesli masz przepracowany rok u jednego pracodawcy – niewazne czy na permanent czy nie (moze byc dla agencji ale chodzi o ciaglosc pracy) – nalezy ci sie 9 misieczny Statuory Maternity Pay. Przez pewien okres masz cala wyplate, pozniej sie zmniejsza do ok. polowy. Rozmawiaj z pracodawca. Jesli nie masz ciaglasci pracy, mozesz sie starac o Maternity Allowance z Job Centre. Dalej Child benefit – na pierwsze dziecko to jakies £17 z pensami:) Forme dostaniesz w szpitalu albo pod tym nr 08450302 1444. Mozna sie takze starac o Child Tax Credit, ale trzeba miec przepracowany pewien okres. Nie jestem dokladnie pewna ile. Po forme zadzwon pod 0845 300 3900. £ 500 Sure Start Grand mozesz otrzymac tylko jesli masz placony Income support (dla osob bezrobotnych lub pracujacych mniej niz 16 godzin na tydzien, po roku pracy), albo Child Tax Credit. Forme mopzna wybrac z Job Centre. Jesli cos niejasne moj nr 07707562951 lub mail e_jamroz@o2.pl

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.