Strona główna › Działy › Hyde Park › Ustawa lustracyjna i nie tylko
dziś dowiemy się o porażce bądź sukcesie partii rządzącej w sprawie przed Trybunałem Konstytucyjnym (orzekanie o sprzeczności z konstytucją) dotyczącej ustway lustracyjnej
słucham tok.fm i smiech mnie ogarnia jak słyszę mularczyka i dorna i innych zwolenników lustracji, ich poplątane , nieuzgodnione wypowiedzi, ich brak cywilnej odwagi i cynizm…
cały ten proces to taki bat na PiS, które ta partia sama na siebie kręci…
w ogóle polityka obecnego rządu jest dla mnie jednym wielkim nieorozumieniem.. ludzie, którzy mówią w mediach o jednym a robią coś wprost przeciwnego, ludzie, którzy próbują odebarać nam pewnego rodzaju wolność, którą nasi rodzice (i my również) wywalczyli…
zajmowanie się rozliczaniem przeszłości nie prowadzi do poprawy sytuacji gospodarczej i społecznej w naszym kraju…
to już jest hiostoria.. kto był a kto nie był agentem to mnie to nie interesuje, chcę mieć dobrą pracę, spokojne życie i możliwość decydowania (głos) na szczeblu lokalnym i nie tylko…
był czas żeby to zrobić, ale ci sami ludzie którzy teraz biegają z pochodniami i szyku7ją stos na czarownice sami skończą w płomieniach..
straszą nas otwarciem akt IPN, a przecież PO sama o to prosiła, nie chcieli żadnej ustawy, po prostu otwarcie archiwów.. a społeczeństwo samo oceni..
żenujące jest to co wyprawia prawa strona sceny politycznej i mam nadzieję, że ci ludzie w końcu odejdą z przyczyn naturalnych..
niestety dafunk, nie moge podzielic Twojego optymizmu, a przynajmniej nie sadze, aby prawica tego typu umarla szybko. bedzie miala szanse bytu tak dlugo, jak dlugo beda mogli glosowac ludzie naiwnie wierzacy, ze ich powodzenia lub niepowodzenia nie zaleza od nich samych, ale od jakis tajemniczych czarnych charakterow
obecny rzad perfekcyjnie gra na ludzkich animozjach i kompleksach i dzieki temu moze miec wg mnie ciagle niezle poparcie
najstraszniejsze jest jednak to, że kompromitacje rządu tylko umacniają jego pozycję – ludzie wierzą złotoustym politykom prawicy, którzy każdą porażkę potrafią zinterpretować jako sukces, który był skutkiem strategii i taktyki obozu rządzącego…
i kurski ma rację – ciemna masa to kupi.. i nawet jego słowa nie zmusiły tej masy do refleksji
eeech…
ja niestety wracam do tej rzeczywistości irracjonalnej już w lipcu, ale nie takie rzeczy trzeba było ścierpieć :]
To nie sa politycy.
To sa politykierzy..
A rzadza…
… chyba sie robi ciekawiej niz u Orwella… 😕 😕
właśnie słucham odczytanie werdyktu TK..
nic nie rozumiem z tych cyferek 😀
ale i tak okazuje się , że wiele punktów ustawy jest niezgodnych z konstytucją…
Towarzyszu…
Tylko Ty i Twoi czerwoni bracia uwazacie ze rozliczanie przeszlosci do niczego nie prowadzi. Zapomniales ze miliony polakow maja prawo wreszcie do odniesienia moralnego zwyciestwa nad swoimi katami z PRL-u. To prawda ze odebranie emerytury jednemu czy trzem SBekom nie poprawi sytuacji gospodarcej w naszym kraju, ale zwiekszy poczucie sprawiedliwosci. Byc moze nie zadowoli to takich jak ty , ktorzy patrza tylko na Polske pod wzgledem ekonomicznym. Wolnosc i poczucie sprawiedliwosci jako wartosci byly zawsze pielegnowane w naszym narodzie. Nikt kto nastaje na Panstwo Polskie i obywateli Rzeczypospolitej nie powinien sie czuc bezkarny. Nasza historia uczy ze do dzis wielu naszych okupantow czuje sie bezkarnie . Nie mozemy wiec pozwolic aby szansa ukarania winnych za zbrodnie na naszych obywatelach zostala zmarnowana. Musimy dac przyklad ,ze wszelikie przewinnienia zostana z czasem ukarane. Na pochybel wszystkim SBekom, Ubkom,komuchom i Milicji obywatelskiej.
Pozdrawiam 😆
doprawdy śmieszne jak bardzo można być zaślepionym chęcią zemsty na poibierających emeryturę urzędnikach SB, MO, UB, PZPR, PCK, PKP, PKO, SKO i reszty literaków…
jeżeli chodzi o organy ścigania i służby bezp[ieczeństwa to część z tych pracowników wierzyła, że to co robią jest najlepsze , a system któremu służą to najlepszy system w jakim przyszło im żyć i że trzeba walczyć z wrogami ludu.. najśmieszniejsza jest analogia toku myślowego panów z PiS’u 😀 oni też tak samo główkują tyle , że pod banderą IV RP…
wywodzę się z trójmiasta, mój ojciec pracował w stoczni im. lenina i strajkował i walczył o to, żebyś ty siwyrb i tobie podobni mieli prawo przedkładać obywatelom swoje pomysły jakkolwiek byłyby one głupie…
mój ojciec ma teraz z tego 500 zł renty (czyli brakuje mu jeszcze jakieś 250 żeby zaplacić za prąd i mieć na chcleb i serek homogenizowany) i to chyba ja powinienem wołać o pomstę (w końcu to mój rodzic najukochańszy a co rodzinie złego wyrządzą tego nawet czarna owca nie wybaczy)
jestem za tym aby akta IPN były dostępne dla każdego.. jeśli chcesz rozliczyć kogoś to rozliczaj – teczek będą tysiące ! ale nie można pozwolić, zeby te teczki były narzędziem szantażów czy ele4mentem zastraszenia (co ma w chwili obecnej miejsce), lustracja ? buhahahahahaa a co kogo obchodzi czy rektor taki a taki donosił na kolegów..?
polacy tworzyli ten system, służyli mu i nie wiem jak ty, ale ja pamiętam, ze w tamtych czasach kombinowało się, żeby przeżyć.. jedni skałdali oświadczenia inni tylko podpisywali.. i teraz bądź mądry i oceń sam kto co robił… otwiorzą archiwum i dowiesz się kto był przydatny a kto nie, kto podpisał a kto śpiewał jak w szansie na sukces…
niech te staruchy się same lustrują, trują, pierdzą i bóg jeden wie co jeszcze, ale niech do cholery zrobią coś dla gospodarki, niech się wezmą za drogi, za mieszkania, za służbę zdrowia … ale niestety wolą w nocy chodzić z latarą do IPNu i badać w świetle żaróweczki 4,8 V jakieś zapiski świni z SB
i jeśli już z kimś chcą walczyć to moze najpierw zaczną z całym aparatem bezpieczeństwa PRLu a nie skupiają sie na obywatelach (często szantażowanych przez służby) i chcą jakieś prywatne niedokończone wojenki wygrać.. takie małe trzy patafiany (kaczyńskix 2 i gosiewski) to po prostu zbiorowisko zakompleksionych miniaturek, którym ktoś dał troszkę władzy… ale na szczęście TK pokazał, że nie można przeginać .. jest konstytucja i ona jest jarzmem na chore umysły PiS’u
ja czerwony towarzysz ? buhahahahahaa teraz to palnąłeś 😀
Lustracja 17 lat po fakcie rzeczywiście nie ma większego sensu, ale odebranie wielotysięcznych emerytur oficerom i generałom sb – tak.
I jeszcze zdegradować i postawić przed sądem jaruzela i jego klikę (tylko że będą tak przeciągać proces że nie dożyje do wyroku 🙁 )
Z tego co pamieteam zeby moc rzadzic trzeba miec czym straszyc i miec co obiecywac 😈
Dafunk ma racje w wielu kwestiach.
Choc to bardzo trudna materia do dyskusji, ciagle trwa spor o to czy lustrowac, kogo, za co i w jaki sposob?
Niestety nasi, krajowi pseduo-politycy (tu celowo uzywam tej nazwy) uzywaja tej kwestii jako wypelniacza czasu czy tez programu dzialanosci politycznej. Luki w strategii ( o ile wogole takowa mieli) rozwoju kraju, poprawy sytuacji gospodarczej, geopolitycznej, przekladanej na dobrobyt zwyklego Kowalskiego i jego rodziny – wypelniaja tematem rzeka – LUSTRACJA. Czas ucieka,mijaja dni, miesiace, lata…Efektow nie widac, spor tylko sie zaognia, generalowie i inni oficerowie aparatu bezp. otrzymuja renty i emerytury w wysokosci 5-7 tysiecy zlotych, a ich ofiary z ledwoscia tysiac!!!
Odwracaja uwage spoleczenstwa od kwestii najbardziej palacych – takich jak reforma sluzby zdrowia, kwestia budowy milionow mieszkan, poprawa sytuacji ekonomicznej nauczycieli, artystow, pielegniarek ( tu lista jest bardzo dluga).
Dziennikarze podsycaja atmosfere, robiac z tematu lustracji czy jednego orzeczenia Trybunalu Konstytucyjnego wydarzenie EPOKOWE. To istna bzdura!!! Nie ma takiej potrzeby. Szary czlowiek lustruje codziennie swoj portfel w poszukiwaniu srodkow na zaplacenie podstawowych rachunkow.
To jest prawdziwa lustracja! Sztuka lustracji!
Jesli nie dojdzie w tym kraju do kolejnej rewolucji to bedzie cud, a ludzie beda dalej jezdzic klepanymi autami z zachodu, placic cala jdena pensje za mieszkanie i kupowac tylko najtansze produkty w sklepach,zeby przetrwac -czekajac na lepsze jutro.
mnie zastanawia co dalej ? co znowu wymyślą panowie spod znaku płaszczyka i szpady (buhahahaha ale palnąłem pasuje do PiS hehehehee jakie wymowne…)
trzeba mieć nadzieję, że to orzeczenie TK w jakiś sposób ostudzi zapał bliźniaków… ale z kolei z doświadczenia wiem, że za jakiś czas znowu bubel prawny będzie głównym tematem w mediach.. :/
znam kogoś kto popierał pomysł ustawy lustracyjnej PiS’u, nawet prowadziłem z nim w poczekalni lotnisa w Krakowie burzliwą dyskusję na tematy polityczne i na każdą moją krytykę partii rządzącej jego argument był jeden – lustracja jest ważna.. ja mu o rynku pracy – on lustracja, ja mu o szpitalach i lekarzach – on lustracja ! ja o szkolnictwie – on o lustracji ! ja mu, że jak to jest – kochasz tę partię a od dwóch lat pracujesz w anglii – on nie wiedział co powiedzieć – więc zaczął o lustracji.. 😀
a niedawno zdecydował, że nie rozliczy sie z polskim fiskusem za zeszły rok.. żenada.. i obawiam sie, że część ludzi wierzących w te populistyczne hasełka koalicji taki tok myślenia przyjmuje… zagłosujmy, mówią dobrze (a sami wyjeżdżają z kraju i kryją sie w szeregach imigrantów).. no i głosują, ale pogrążają ludzi w kraju… to jest dopiero chamstwo i niedojrzałość polityczna 🙁
eeech
Lustracja, nawet po siedemnastu latach jest nadal potrzebna. Wniosek ten wysuwam na podstawie histerycznych wypowiedzi jej przeciwników. Co takiego jest w tych aktach, że nawet po siedemnastu latach i zniszczeniu części archiwum nadal bronią oni dostępu do nich jak socjalizmu? Można się śmiać ze sposobu wysławiania się przedstawicieli koalicji, ale język przeciwników lustracji też nie jest wiele lepszy. Wystarczy zresztą sobie poczytać o wywiadzie Michnika w Die Welt http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4121721.html .
W krajach postkomunistycznych na różne sposoby dokonano lustracji i dekomunizacji. Najmocniej zrobiono to w Niemczech i Czechach, kto chce to może sobie znaleźć materiały o tym w internecie.
Wielu przeciwników tej ustawy mówi, że jest ona zła (co w dużej mierze jest prawdą), że lepsze jest całkowite otwarcie archiwów (PO i Olejniczak). Ciekawe, czy się teraz do tego zabiorą? Czy może chodziło im raczej o argumenty do uwalenia tej ustawy i teraz zapomną o swoich obietnicach.
O maly wlos nie nastala by era powiedzenia – "Miec teczke w rekawie"
Choc znajac zycie, polskie pseudopolityczne sily znow zaczna toczyc spor o to, w jakiej formie otworzyc archiwa IPN, dla kogo, za ile, itd.
Ta absurdalna sytuacja, trwajaca juz 18 lat, na prawde nie sklonila tych pseudopolitykow do refleksji?