Strona główna Działy Motoryzacja kilka pytan w sprawie auta

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Michalwroc
    Członek

witam
    mam kilka pytan w sprawie auta..
    kupilem auto lecz chce jezdzic nim od lipca ..
    czy musze je ubespieczac?
    ma wazny mot i tax
    czy moze stac normalnie przy domu? czy niebedzie zadnych problemow?

kolejne pytanie co pokolei powinienem zrobic po zakupie mam tylko potwierdzenie na druczku ze kupilem…

ps moze jakies propozycje co do taniej ubespieczalni? mam 23 lata albo jak nieprzeplacic? prosze PRIV

pozdrawiam

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Michalwroc wrote:

witam
    mam kilka pytan w sprawie auta..
    kupilem auto lecz chce jezdzic nim od lipca ..
    czy musze je ubespieczac?
    ma wazny mot i tax
    czy moze stac normalnie przy domu? czy niebedzie zadnych problemow?

kolejne pytanie co pokolei powinienem zrobic po zakupie mam tylko potwierdzenie na druczku ze kupilem…

ps moze jakies propozycje co do taniej ubespieczalni? mam 23 lata albo jak nieprzeplacic? prosze PRIV

pozdrawiam

Nie masz obowiazku ubezpieczac auta ktorym nie jezdzisz. Oczywiscie stoi pod domem na Twoje ryzyko.

Osoba (lub komis) od ktorej kupiles auto powinna wyslac dowod z adnotacja o sprzedazy do DVLA, ktore z kolei przysle Ci nowy dowod poczta. Jezeli nie dostaniesz go w ciagu kilku tygodni, upewnij sie ze sprzedawca wyslal dowod a jezeli tak – mecz DVLA.

Co do ubezpieczalni, mam dosc dobre doswiadczenia z Tesco, chociaz slyszalem opinie mieszane.

rudy_691
    Członek

co do ubezpieczalni, jak masz 23 lata bo ja tez tyle mam, to polecam Zurich Insurance http://www.zurichinsurance.co.uk – ale to wszystko zalezy od tego w jkiej dzielnicy mieszkasz, mi wyszlo najtaniej ze wszystkich wlasnie w Zurich. pozdro

siedziuk
    Członek

skorzystaj ze strony confused.com jest to wyszukiwarka ubezpieczen, mi sie najtaniej udalo z quinn-direct.co.uk a wiek mam do Ciebie podobny , szczescia zycze

v-tec
    Członek

Abstrahując od sensu kupowania auta po to żeby stało pod domem 🙂 wydaje mi się że wóz musi być ubezpieczony zawsze, niezależnie czy nim jeździsz czy nie. Załóżmy że będziesz musiał wykupić tax wtedy musisz okazać się aktualną polisą i nie wytłumaczysz że nie używasz auta.
    Ubezpieczalnie przekazują dane dotyczące wykupionych polis do dvla, baza danych jest udostępniona policji i nie wiem co oni z tym robią..

Nie ma problemu jeśli wóz parkuje na terenie prywatnym (i nie jeździ rzecz jasna), wtedy możesz go czasowo wyrejestrować, nie musisz ubezpieczać, i jeszcze możesz odesłać naklejkę z szyby do dvla i dostaniesz zwrot za niewykorzystany okres.

Michalwroc
    Członek

auto kupione okazyjnie taka prawda
    a co do taxu i mot predko sie niekonczy
    chce ubespieczyc auto w lipcu bo puxniej jade nawakacje a prawda taka ze do pracy mam 5-7 min na piechote
    i pewnie najwazniejsza kwestia koszty ubespieczenia:/ troche przerazaja zeby za auto 1,6 z 1997 roku placic 900f w najlepszym wypadku , moze cos poradzicie;p
    pozdrawiam

fatamorgana
    Participant

Poradzimy. 😉
    Abyś poczytał posty w takich samych tematach, bo do znudzenia pisane było o tych ubezpieczeniach (jakie, gdzie, dlaczego takie drogie…itd.).
    Co mamy poradzić komuś, kto jest młody, niedoświadczony za kierownicą i nie ma zapewne zniżek? 😯
    Tego nie zmienimy, ani nie załatwi się specjalnego bonusu przecież.
    Pozostaje wybierać spośród tego co jest i tyle…
    P.S.
    Przejdź ulicami i przyjrzyj się w jakim stanie są tu auta zaparkowane przy chodnikach-często zaledwie kilkuletnie i fajne fury. Wtedy łatwiej zrozumiesz dlaczego płaci się dużo…

Pozdrawiam.

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Abstrahując od sensu kupowania auta po to żeby stało pod domem 🙂 wydaje mi się że wóz musi być ubezpieczony zawsze, niezależnie czy nim jeździsz czy nie. Załóżmy że będziesz musiał wykupić tax wtedy musisz okazać się aktualną polisą i nie wytłumaczysz że nie używasz auta.
    Ubezpieczalnie przekazują dane dotyczące wykupionych polis do dvla, baza danych jest udostępniona policji i nie wiem co oni z tym robią..

DVLA nie wylapie Cie na podstawie polaczenia 'nie ma ubezpieczenia’ i 'placi podatek’ bo to nie jest nielegalne; mozesz przeciez miec auto w ogrodku, nie miec ubezpieczenia i placic podatek (!) choc oczywiscie madre to nie jest.

Jezeli masz watpliwosci, po prostu podejdz sobie na pobliski komisariat i zapytaj czy rzeczywiscie masz obowiazek posiadac w takiej sytuacji ubezpieczenie.

fatamorgana
    Participant

Stanie auta na ulicy (public road) wymaga posiadania taxu. Nie wymaga posiadania ubezpieczenia. Ale jak ruszając nawet na drugie miejsce parkingowe pod domem w kogoś się stuknie, to brak polisy oznacza problemy. Był ruch pojazdu, więc była i odpowiedzialność względem innych użytkowników.
    Proste. 🙂

Juliusz S?owacki
    Participant

Na stronie autotrader albo confused (po wypełnieniu formulaża) znajdziesz całą listę ubezpieczeń, od najtańszych począwszy.
    ALE za każdym razem gdy wypełnisz ten formulaż te same ubezpieczenia będą miały różne ceny więc gdy znajdziesz najtańsze a na drugi dzień ono będzie już droższe zadzwoń do danej firmy i się potarguj, powiedz że wczoraj to ubezpieczenie było tańsze i za tą niższą cenę chcesz ubezpieczyć swoje autko. Powinno podziałać.
    Za kilka dni kolejne (droższe firmy) zaczną przysyłać ci maile i listy z propozycją potargowania się bo "komputer jest bezduszną maszyną która nieuwzględnia czynnika ludzkiego i dlatego proponują ci dogadanie się co do ceny"
    Dziwne? wiem, ja też się dziwiłem ale tak to działa. 😯

Michalwroc
    Członek

i sprawa sie spieprzyla niemoge znalesc taniego ubespieczenia:/ wszedzie wychodzi sporo ponad 1000

v-tec
    Członek

No jak to pisałeś ze za 800… 😯
    Spróbuj na churchill.com wpisz mały przebieg i poodznaczaj wszystkie opcje, ale z tym autem które masz to tanio nie będzie przynajmniej na początku…

Michalwroc
    Członek

hehza 800 wyszlo na moneysupermarket a jak przekierowalo mnie na strone ubespieczalni dopatrzylem sie ze komputer sam zaznacza znizke z 3 lat jak odznaczylem to wyszlo ponad 1700

Michalwroc
    Członek

kolejne pytanie kupione auto miesiác temu chce je teraz sprzedac:/ a niemam tego papierka do wypelnienia jakby umowy co zrobic??

fatamorgana
    Participant

😯 😯 😯 😯 😯

Po raz kolejny nie bardzo rozumiem jak pomóc, bo jeszcze mniej rozumiem o co chodzi.
    Jaki papierek?
    Czy mógłbyś się choć odrobinę Michał postarać i napisać jaśniej, a nie jak to bywa -półsłówkami?
    Coś mi się wydaje, że robisz sobie jakieś niepotrzebne problemy.
    Napisz jaśniej ew. na priva.

Pozdrawiam.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.