Strona główna Działy Finanse BR tax code

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Amelia
    Participant

witam, tydzien temu zostalam przerzucona na BR tax code, poniewaz moj poprzedni pracodawca nie przeslal mojego P45. Udalo mi sie wywalczyc go dopiero kilkanascie dni temu. W ostatni poniedz. zanioslam mojemu pracodawcy to nieszczesne P45, ktory to obiecal niezwlocznie przeslac je do IR. Czy ktos orientuje sie sie ile czasu minie nim przerzuca mnie spowrotem na normalny tax code i kiedy odzyskam nadplacona kwote? Czy musze wypelnic w tym celu jakies forms, czy to juz zostanie automatycznie zrobione po otrzymaniu P45 przez IR? Z gory dziekuje za wszelkie informacje 🙂
    Podrawiam

lemieuxleeds
    Participant

z tym czekaniem to roznie ale nie powinno to trwac dluzej jak 3 tygodnie a co do zwrotu to mysle ze najlepiej udac sie do taxoffice zaraz po otrzymaniu wageslipu z dobry taxcodem i tymi z br to wroca nadplacona kwote z ktoras tam kolejna pensja a jak nie to mozna poczekac do konca roku podatkowego otrzymasz P60 a taxoffice przesle ci pieniazki czekiem to tak wszystko w duzym uproszczeniu…

v-tec
    Członek

Jeżeli dostaniesz kod 522L co powinno nastąpić w ciągu kilku tygodni nie musisz nic robić ani czekać do końca roku ewentualną nadpłatę otrzymasz z powrotem wraz z następną wypłatą.
    W międzyczasie jeśli nie chcesz płacić większego podatku wypełnij druk P46

lemieuxleeds
    Participant

moze cos sie zmienilo bo ja pare lat temu musialem isc do taxofficu zeby wrocili mi pieniadze czekalem pare miesiecy i nic mnie nie chcieli wrocic z pensja

M I K E
    Participant

Mnie rowniez sie to zdarzylo kilkukrotnie. Najlepiej isc osobiscie to urzedu skarbowego czy tez biura podatkow i przy biurku wraz z urzednikiem wszystko dokladnie wyjasnic, pilnujac przy tym bardzo, aby ten zaktualizowal wszystko w systemie komp. w zapisie twojej historii.
    Jesli to zakonczy sie sukcesem, powinni natychmiast zmienic twoj kod podatkowy na wlasciwy. Jak juz ktos wspomnial wczesniej – pieniazki (nadplacone) powinny byc dolaczone do ktorejs z kolejnych wyplat.

PS

Radze tez, z kazdej kolejnej pracy (po zakonczeniu wspolpracy) zabierac najbardziej aktualne P45 – gdzy to ulatwia i przyspiesza droge poprawnego rozliczania w nastepnej.

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.