Strona główna › Działy › Finanse › który wybrać bank???
Witam wszystkich serdecznie:)
Czy ktoś umiałby mi powiedziec gdzie założyc sobie konto, w którym banku???
Który bank ma najlepsza oferte???
Gdzie najtańsze sa przelewy???
Gdzie mało pobieraja za prowadzenie konta???
Z góry wszystkim dziekuje:):)
Nie polecam NatWestu bo pobieraja oplate za prowadzenie konta jakie zakladaja Polakom, jesli ci nie maja jeszcze credit ability (dopiero co przyjechali do anglii). Wiekszosc znajomych ma konta w Barclay’sie. Ja jestem z Halifax’em i jestem bardzo zadowolona. Ale jesli dopiero co przyjechalas, to dadza Ci w nim karte ktora mozesz uzywac tylko w bankomacie. Bez chipa. Dopiero po pol roku dostaniesz normalna Vise.
Dlatego tez, jak juz mowilam, wiekszosc Polakow podaza w strone Barclays. Przynajmniej tych, ktorych znam.
Julka
Mam konto w NatWest darmowe, zalozone zaraz po przyjezdzie, niestety tez nie polecam gdyz karta Maestro ktora daja to nieporozumienie. Ciagle mam z ta karta problemy przy bukowaniu biletow, do tego nie ktore sklepy internetowe jej nie akceptuja.
Zastanawialem sie nad Loydsem, gdyz daja Vise, a po 3, 4 miesiacach karte kredytowa.
Ps. Przy otwieraniu konta bank odrazu proponuje platne opcje w ktorych sa wszelakie ubezpieczenia, trzeba samemu pytac o te darmowe.
Male Uaktualnienie: tydzien temu bylem w Natwescie starac sie o Mastercard, niestety mi odmowili, a dzis niespodzianka, przyslali mi dokumenty do podpisania z zawiadomieniem ze otrzymam w/w karte kredytowa z limitem 900. Poprzeczytaniu postow ponizej widze ze limit nie jest szokujacy, ale dobre i to, zadluzac sie i tak nie zamierzam.
Hmmm… Dostales Maestro szczesciarzu:) Niestety najczesciej dostaje sie karte Solo. Ktora nie nadaje sie kompletnie do niczego, poza placeniem za zakupy w Morrisonie… 😕
No i oplata miesieczna wynosila 8 funtow. Ogolnie to lepiej chyba pojsc do baku, ktory daje conajmniej Vise Electron.
Julka
Z bankami i warunkami jakie zaoferują to jest loteria. Zależy gdzie i na kogo się trafi i to nawet w ramach tego samego banku. W jednym oddziale dostaniesz kartę do wybierania gotówki (nieporozumienie) i jeszcze zapłącisz za posiadanie konta, a w innym oddziale tego samego banku otworzysz konto gratis z kartą debetową (która jest w tym kraju tak samo funkcjonalna jak kredytowa). W jednym banku po 2 latach zamieszkiwania w UK dostaniesz po bólach kartę kredytową z limitem Ł300, w innym od ręki zaproponują ci Ł2,000.
Cwańsze banki 'wciskają’ nowym klientom 'lepsze’, płatne konta, trzeba nie dać się zrobić i upierać się przy podstawowym gratisowym koncie które jest w ofercie każdego banku.
ja mam konto i w barclaysie i hsbc i zdecydowanie hsbc jest lepszy daja mi praktycznie wszystko co potrzebuje karty maestro karty kredytowe z naprawde duzym limitem wiele udogodnien zwiazanych z ubezpieczeniami mam nizsze oprocentowanie za kredyt hipoteczny naprawde sobie chwale a barclays im dalej tym gorzej moze dla mniej wymagajacych to dobry bank karte daja i mozna placic praktycznie wszedzie ale nie polecam zaznaczam ze oba konta mam 3 lata
osobiscie nie mam dobrych doswiadczen z hsbc .. pewnie dlatego ze z nimi pierwszymi toczylam walke (sic!) o zalozenie 'czegokolwiek’ gdzie pracodwaca moglby przelac mi wyplate..
chociaz trzymam konto bo z niego przlewam kase do domu-tylko do tego mi w tej chwili sluzy.
po roku z czystym rachunkiem wybralam sie do A&L i musze przyznac ze nie mam zadnych problemow z nimi (dobrze oprocentowane current acc. i do tego konto oszczednosciowe oba w wersji internetowej).
A&L daje karte kredytowa (mam podstawowa) ktorej nie polecam uzywac – najlepsza metoda na drozsze zakupy jak auta laptopy i inne wydaje sie byc znalezienie banku z karta kredytowa z 0% oprocentowaniem przez okolo rok – prosta jak drut aplikacja, wszystko przez net, dosyc wysokie limity. tym sposobem kupilam dobrego laptopa bez pozyczek splacam go bez zadnych dodatkowych oplat, procentow i tak dalej wtedy kiedy mam kase. najlepsze rozwiazanie dla dobrze zorganizoawnych (trzeba pamietac o minimalnych wplatach i terminach) posiadaczy internetu.
osobiscie uwazam ze angielskie banki daja dobre mozliwosci lawirowania jesli ma sie zaciecie i obowiazkowosc do trzymania reki na pulsie.
powodzenia
ja mowie Loyds TSB.
Wczesniej bylem 4 lata w NatWESt i to byla kompletna lipa (choc dalej mam tam konto niestety), dla poczatkujacych zdecydowanie polecam Loyds.Od reki dostaniesz Visa card, ktora jest akceptowana prawie wszedzie.Oplata za konto tez jest rozsadna.O ile sie nie myle to pierwsze 3 miesiace 2 funty a potem 6 lub 8 funtow.
LOYDS
Hmmm… Dostales Maestro szczesciarzu:) Niestety najczesciej dostaje sie karte Solo. Ktora nie nadaje sie kompletnie do niczego, poza placeniem za zakupy w Morrisonie… 😕
No i oplata miesieczna wynosila 8 funtow. Ogolnie to lepiej chyba pojsc do baku, ktory daje conajmniej Vise Electron.
Julka
chyba jakies nieporozumienie 😯 zarowno za SOLO jAK I MAESTRO nie ma zadnych miesiecznych oplat.chyba ze ktos da sie wyfrajerowac na pakiety ubezpieczeniowo-jakies tam za ktore bank sciaga fee okolo f10/miech.a co do visy electron to jest rownie bezuzyteczna co ww.
O czym wy mówicie przecież karta solo to karta debetowa równie dobra jak maestro, a od dłuższego czasu już nie wydają nowych (zastapiła ją maestro właśnie). W UK karty debetowe są równie dobre co kredytowe zarówno w tradycyjnych sklepach jak i w necie.
Co do visa electron to rzeczywiście niektóre punkty np. stacje benzynowe jej nie honorują, w necie także raczej nie jest akceptowana. Ale o ile wiem ang. banki nie stosują visy electron a 'zwykłą’ visę w charakterze karty debetowej (miałem kiedyś electron z Polski i stąd pamiętam o pewnych problemach)
widac v-tec ze wizzairem nie latasz bo tam biletek mozna zabukowac tylko albo kredytowkami albo visa debit card a za maestro mozna kupic tylko whisky w bezclowym 😉
Nigdy nie leciałem wizzem ale ponieważ to co piszesz wydało mi się podejrzane znalazłem taki wycinek na ich stronie pod 'How to book’:
Wizz Air accepts Visa, American Express, MasterCard and Switch/Solo debit and credit cards for payment
chyba jakies nieporozumienie 😯 zarowno za SOLO jAK I MAESTRO nie ma zadnych miesiecznych oplat.chyba ze ktos da sie wyfrajerowac na pakiety ubezpieczeniowo-jakies tam za ktore bank sciaga fee okolo f10/miech.a co do visy electron to jest rownie bezuzyteczna co ww.
Solo byla bez ubezpieczen, co bylo podkreslane przy podpisaniu umowy o konto. A Visa Electron przydaje sie o wiele lepiej. Mozna nia spokojnie zabukowac bilety w wiekszosci tanich linii lotniczych i do tego oplata za oplacenie biletu jest nizsza przy Electronie niz przy Visa Debit.
Julka
Ale o ile wiem ang. banki nie stosują visy electron a 'zwykłą’ visę w charakterze karty debetowej (miałem kiedyś electron z Polski i stąd pamiętam o pewnych problemach)
Do pierwszego angielskiego konta dostalam wlasnie karte VISA Electron. Mam ja do dzis i z konta korzystam przy bukowaniu biletow i oplacaniu rachunkow. Nie zmyslam 😉
Julka