Strona główna Działy Hyde Park zagubienie dokumentów w Anglii a wyjazd

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jozek
    Participant

Witam
    Znajomemu ukradli/zgubił portfel w Londynie z wszystkimi dokumentami(dowód, kasa, prawko, dowód rej auta, karty bankomtowe) itd.
    Najgorsze, że miał dowód osobisty, a musi wracać do Polski (w polsce praca, rodzina itd) a bilet lotniczy jest na jutro. Nie ma niestety innego dokumentu.
    Poczytaliśmy w necie co i jak, byliśmy na Policji, mamy zaświadczenie o zgubieniu.

Jedziemy jutro do Konsulatu w Londynie załatwiać.
    Ktoś się orientuje jak wygląda cała procedura a w szczególności ile się czeka na taki tymczasowy paszport uprawniający tylko do wyjazdu z Anglii ?
    Inne porady i szczegóły mile widziane, bo sytuacja jest ciężka, a pewnie ktoś już coś takiego miał. Dzięki i proszę o szybkie odpowiedzi

Kaliko
    Participant

konsulat nie wystawi paszportu(tymczasowego) a pewnego rodzaju papierek pozwalajacy wrocic do kraju, reszte dokumentow nalezy wyrobic w Polsce.Oczywiscie za wyjatkiem dokumentow angielskich. Tak wiec kolega wroci do kraju ale ponowny przylot na wyspy jedynie z nowymi dokumentami

jozek
    Participant

Jak to nazwać to już mniejszy problem.
    Tylko ile się czeka na taki papierek uprawniający do wyjazdu do Polski (chodzi o praktykę a nie ile jest napisane na stronce) ?
    W Polsce wyrabianie wszystkiego od początku to już inna bajka …
    🙁

bolek
    Participant

nie mam pojęcia jak z samolotami , ale samochodem kolega pojechał do Polski bez problemu z zaswiadczeniem z Policji, powrót oczywiście z nowymi dokumentami

v-tec
    Członek

Co do samolotu na check-inie trzeba okazać dokument ze zdjęciem.

jozek
    Participant

Załatwianie w konsulacie trwa podobno dość długo do nawet 2 tyg, chodź zwykle z tydzień. W Polsce kolega zostawił stary, nieważny już paszport. Na takim paszporcie nie można wyjechać z Polski, [b:ee2c9f89a3]ale można na nim wrócić z zagranicy[/b:ee2c9f89a3]. Ten paszport został wysłany do Anglii i mamy nadzieję, że przyjedzie szybko.

jozek
    Participant

Paszport przyszedł na szczęście dość szybko – w 3 dni. Na tym paszporcie wracał autokarem. Kontrola tylko na granicy niemiecko-polskiej. Strażnik graniczny chwilę posapał, że paszport nieważny, i że wy zawsze gubicie dokumenty itd. ale wszystko ok.

marianna26
    Członek

moja kolezanka zgubila dokumenty w grudniu zeszlego roku. minal ok miesiac zanim sie zorientowala, ze ich nie ma. zadzwonila do konsulatu w londynie i umowili ja na spotkanie… byla na nim w zeszlym tyg. papiery, na ktorych moze przekroczyc granice dostala w tym tyg.
    moze i mozna zalatiwc to szybciej..nie wiem. jej to zajelo pare miesiecy
    pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 8 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.