Strona główna › Działy › Hyde Park › Dziekujemy Ci Tony…
http://wiadomosci.onet.pl/1525400,28350,wiadomosceu.html
Tony Blair odchodzi z rządu.
Co na tym możemy zyskać, a co stracić?
Jakie macie opinie w tej sprawie?
Niewątpliwie to dzięki niemu i jego ugrupowaniu ten rynek się otworzył.
W dodatku ludzie z jego gabinetu sami podkreślali, że są z tej decyzji zadowoleni, choć zapewne nie brali pod uwagę takiego napływu.
Na pewno kończy się szczególny okres w bieżącej historii Wlk. Brytanii.
Okres dla nas w końcu korzystny, choc przed rozszerzeniem Unii, wielu Polaków musiało zawracać z granicy, czy byc traktowanym jak gorsi- również za jego kadencji.
Pamiętacie jednak słynną kontrowersyjną wypowiedź ich pracownika ambasady w Polsce jak po jej przechwyceniu i ujawnieniu wyszło na jaw, iż brytyjscy urzędnicy państwowi podkreślali, że ten kraj (czyli Anglia) dał Polakom przez kilkanaście miesięcy więcej miejsc pracy niż Polska swoim obywatelom przez kilka lat?
W świetle tego, nasza sympatia do Tony’ego i jego partii wydaje się uzasadniona, ale czy to wszystko?
Kim jest Gordon Brown i czy będzie kontynuował linię lajburzystów, czy ulegnie naciskom przeciwników emigracji unijnej?
Zapraszam do komentarzy.
Tony Blair wielkim przywódcą był.
Człowiek miał wizję, chciał swój kraj który pod wieloma względami odstawał (na niekorzyść) od Europy zmodernizować i w dużym stopniu mu się udało. Nieszczęsna decyzja o przyłączeniu się do inwazji Iraku była początkiem jego końca, ale rozumiem dlaczego ją podjął, też początkowo popierałem inwazję.
Podobną dobrą robotę wykonała kiedyś Ms. Thatcher.
Niechby polscy politycy mieli 10% tej klasy co Blair.
[quote:b3ee841110] Kim jest Gordon Brown i czy … ulegnie naciskom przeciwników emigracji unijnej? [/quote]
No cóż, my już w tym kraju jesteśmy 🙂 więc przeciwników możemy mieć gdzieś, a zbyt entuzjastyczne podejście do ’emigracji unijnej’ może zakończyć się np. przedwczesnym dopuszczeniem rumunów do pracy, przez co nam się raczej nie polepszy..
Tony Blair
Brytyjski polityk, premier Wielkiej Brytanii, lider brytyjskiej Partii Pracy,
wiceprzewodniczący Międzynarodówki Socjalistycznej
Urodził się w 6 maja 1953 roku w Edynburgu
6 maja Blair skończy 54 lata. Na czele rządu Wielkiej Brytanii stoi nieprzerwanie od 1997 roku.
Wykształcenie
Uczył się w prywatnej szkole Fettes, określanej mianem "szkockiego
Eton". Ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie w Oksfordzie.
Brytyjski premier Tony Blair ogłosi 9 maja, że ustępuje ze stanowiska, ale przejęcie kierownictwa rządu przez obecnego ministra finansów
Gordona Browna odbędzie się nie wcześniej niż 30 czerwca.
Niepowodzenia brytyjskiej misji w Iraku i krajowe problemy budżetowe
przyczyniły się do znacznego spadku popularności Blaira, który 9 września ubiegłego roku oświadczył, iż w ciągu roku opuści fotel premiera.
Dziesięciolecie rządów Blaira skończy się odejściem w niesławie i atmosferze skandalu. Jeśli doniesienia potwierdzą się, Blair zrezygnuje dwa lata przed upływem kandencji. Jak pisze "Newsweek" ostatnie dni Blaira na Downing Street nie są najlepsze zarówno dla niego, jak i dla macierzystej partii – New Labour. "To finisz niezwykłej, ale koniec końców tragicznej, kariery politycznej" – pisze gazeta.
Coraz bardziej przegrana wojna w Iraku i skandal korupcyjny związany z
kupowaniem miejsc w Izbie Lordów – to główne powody topnienia poparcia dla premiera i jego partii. Sondaże pokazują, że w planowanych na 3 maja lokalnych wyborach do walijskiego i szkockiego parlamentu
New Labour uzyska wyjątkowo słaby wynik.
Anglicy ktorych znam nieznosza Blaira…
Mi tam jest obojetny, chociaz jednak czuje do niego sympatie dlatego, ze dzieki niemu moglam sobie tu przyjechac, 3 razy wczesniej i teraz 4-ty raz (okazalo sie ze ostatni 😛 )… i (nie wiem czy to jego zasluga tez, ale powiedzmy ze tak) nie musze placic 8500 za studia i moge dostac pozyczke studencka..
A ostatnio ogladalam program o Gordonie Brownie, w pewnym momencie byla piosenka 'Gordon is a moron’ – podobno mu to znajomi raz spiewali jak byl mlody… a tak w ogole jak byl mlody to nawet niezle wygladal 😉
Mi tam jest obojetny, chociaz jednak czuje do niego sympatie dlatego, ze … nie musze placic 8500 za studia i moge dostac pozyczke studencka..
Ciekawe co musiałby zrobić Tony żebyś go polubiła, przysłac ci worek złota może? 🙂
Jak już, to złotego piasku raczej… 😆 8) 😉
No jakby mi przyslal worek zlota (nawet i piasku zlotego, ale nie piachu, tylko proszku zlotego 😛 ) to moze bym go polubila… 😉
Czy ja go musze lubic?.. Wcale nie 😛