Strona główna Działy Hyde Park Urodziny Królowej Elżbiety II- czyli o brytyjskiej monarchii

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    fatamorgana
    Participant

Tak spojrzałem w kalendarz i piszą, że dzisiaj (21.04) sa urodziny Królowej Elżbiety.
    No to życze wszystkiego najlepszego i 100 lat, ale z tej okazji chciałbym zapytać was co myslicie o tej brytyjskiej koronie, czyli Królowej, dworze i samej monarchii jako takiej?
    Czy jest to wg. was żywa ikona brytyjskości, czy jedynie nadmiernie kosztowny luksus, który tylko przypomina dawną świetnośc Anglii pod rządami monarchów?
    Jak wiadomo, znaczna część Brytyjczyków lubi swoją królową i bardzo ją szanuje. Ale nie brak krytycznych głosów i to od dawna, ale zwłaszcza od momentu śmierci księżnej Diany.
    Jak to widzicie?

Zapraszam do opinii.
    Pozdrawiam.

BeToN
    Participant

Cześć wszystkim 😀
    Co do krolowej niemam nic, poniewarz zajmuje się swoją robotą!!!!!!! i ma mniejszy fundusz reprezentacyjny niz Polski prezydent, jest na 238 miejscu najbogatszych mieszkancow GB okolo 240M funtów(dane podane z angielskiej telewizji nadawanej w czwartek 19 kwietnia), i nie wazne ze jest spokrewniona jest z rodzina królwska Belgii, Luksemburgu nawt i Polski( http://pl.wikipedia.org/wiki/Windsorowie), wiec 100 lat Elka 😆
    Przynajmniej ja jestem z toba, i niektórzy przy tobie 😳

rudy_691
    Członek

wedlug mnie cala ta brytyjska monarchia nie ma juz racji bytu…moze 100 lat temu…a teraz i tak za wszystkich decyzje podejmuje parlament…krolowa w tej chwili jest bardziej obiektem turystycznym niz osobistoscia…

rollingstone
    Członek

http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_20060629/ai_n16506536)

jak z powyzszego artykulu wynika Monarchia _nie_ jest nadmiernie kosztownym luksusem dla podatnika.

Monarchia i Krolowa osobiscie jest ikona i uosobieniem tradycji ktore z coraz wiekszym tempem zanikaja z codziennego zycia.

Krytyka rodziny krolewskiej po smierci Diany ma swoje zrodlo w dzisiejszym PM i jego poplecznikach ktorzy maja wlasne aspiracje aby wejsc na 'tron’ (vide zona PM). Prognostycy przewiduja ze po nastepnych wyborach trendy powroca do equilibrium. Nie zanosi sie na to ze GB przestanie byc Constitutional Monarchy. Mialoby to implikacje dla Commonwealth.

Wyświetlanych postów: 4 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.