Strona główna Działy Finanse Dwa krotkie pytania

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Tomas
    Członek

1 Czy prawda jest ze starajac sie o work tax credit musze pracowac over 40 h tygodniowo? ( jak mnie oswiecila pani w IR) obecnie pracuje 37.5 .. jakie inne warunki musze spelnic? nie mam zony i dzieci.

2 Jak to jest ze niektorzy otrzmuja zwrot podatku bezposrednio na konto nie czekjac na P60 a ja musze czekac na ten nieszczesny kwitek ( pani z IR):) choc na Payslipach widnieje ile mi sie nalezy..tym bardziej ze poltora miesiaca zabierali mi za wysoki podatek.(BW zamiasst 552)..mam napisac jakas prosbe ?

3 szukam pokoju do wynajecia blizej centrum ..:)

Pozdrawiam

Agnieszka_77
    Participant

to sa dwa dlugie pytanie i jedno krotkie…

cheeky girl
    Participant

zeby dostac 'working tax credit’ trzeba pracowac ponad 30 godzin, to wiem na pewno.

nie wierze ze na payslipie pisze ile ci maja zwrocic podatku? Skad niby pracodawca ma to wiedziec?

P60 powienienes dostac niedlugo bo wlasnie skonczyl sie rok podatkowy i pracodawca ma obowiazek wydania ci P60.

pokoju wolnego nie mam 😉

Justi
    Participant

Jeśli jesteś singlem (bez kobiety 😥 ) to, żeby starać się o Working Tax Credit musisz mieć 25 lat lub więcej, pracować powyżej 30 lub więcej godzin w tygodniu i twoje roczne dochody nie mogą przekraczać bodajże 12 000 funtów. Co do tej kwoty to do końca nie jestem pewna, czy w tym roku obowiązuje.

bolek
    Participant

jest tak jak pisze Justi , a ta kwota to dokładnie 11450/rok (tak było za rok podatkowy 2006-2007, za bieżący rok będzie wyższa)

dodam jeszcze , że w przypadku małżeństwa limit wynosił 15900

jednak jeśli mamy przynajmniej jedno dziecko wystarczy mieć ukończone 16 lat i pracować min 16 h/tydzien – tak samo jest gdy jesteśmy disabled

i tu ciekawostka: pod małżenstwo (a właściwie pod "couple") można podciągnąć dziewczynę/chłopaka jeśli teoretycznie macie zamiar się ożenić/zawrzec civil partnership w przyszłości, dziewczyna/chłopak nie musi mieszkać w UK, musi byc jednak obywatelem Unii Europejskiej…

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Tomas wrote:

1 Czy prawda jest ze starajac sie o work tax credit musze pracowac over 40 h tygodniowo? ( jak mnie oswiecila pani w IR) obecnie pracuje 37.5 .. jakie inne warunki musze spelnic? nie mam zony i dzieci.

2 Jak to jest ze niektorzy otrzmuja zwrot podatku bezposrednio na konto nie czekjac na P60 a ja musze czekac na ten nieszczesny kwitek ( pani z IR):) choc na Payslipach widnieje ile mi sie nalezy..tym bardziej ze poltora miesiaca zabierali mi za wysoki podatek.(BW zamiasst 552)..mam napisac jakas prosbe ?

3 szukam pokoju do wynajecia blizej centrum ..:)

Pozdrawiam

Na dwa pozostale nie mam pojecia. Ale co do nr 1:

WTC (Work Tax Credit nie World Trade Center) mozesz otrzymac jezeli:

a) nie masz dzieci, masz skonczone 25 lat i pracujesz co najmniej 30h/tydzien

b) masz dzieci, masz ukonczone 16 lat i pracujesz co najmniej 16h/tydzien

Podstawa prawna:

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/BenefitsTaxCreditsAndOtherSupport/TaxCredits/DG_10039727

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.