Strona główna Działy Finanse Podatek, podatek i jeszcze raz podatek…

Wyświetlanych postów: 2 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    narty
    Członek

Pytanie dosc typowe 😉
    Prace w Angli zaczalem 13 Lipca 2006.
    Do dnia dzisiajeszego pracuje w tej samej firmie.
    Gdy zaczalem pracowac bodajze z pierwszych dwoch albo trzech wyplat zabrano mi Emengercy Tax. W praktyce mial zostac oddany w przeciagu 3-4 tygodni 😀 dziaisj jest juz lekko ponad 10 miesiecy moich oczekiwan… Probowalem zalatwic to jakos wczesniej ale niestety Panowie w Wage Office w mojej firmie chyba nie wiedza na czym swiat stoi 😉
    Wiele razy wypelnialem druk p45 z nadzieja ze cos to zmieni no ale nic.
    Druga sprawa to to ze przez caly ten czas mialem kod podatkowy 503l W1 czyli kod tymczasowy. Zabierali mi z kazdej wyplaty przez caly ten okres okolo 16%.
    Teraz gdy zmienili mi kod na poprawny 522L place podatku nieco powyzej 10%.
    na chlopski rozum biorac ten fakt powinienem zwrocic sie o zwrot w wyskosoci ~5%.
    Jezeli tak to prosil bym o info gdzie uderzyc o co pytac i wogole…
    Tzn wiem ze powinno sie isc do IR tylko nie mam pewnosci czy moje domysly na temat tego sa wlasciwe.
    W ubieglym roku podatkowym zarobilem 13480,83 Gross a podatku 2082,89.
    Moj ostatni payslip figuruje na kwote 238,33 Gross a podatek do zaplacenia 25,17.
    Z gory dzieki za pomoc

v-tec
    Członek

Porównaj kwotę zapłaconego podatku z tym co ci pokaże http://www.listentotaxman.com (który to już raz podaję ten adres? na pewno nie ostatni 🙂 ).
    Jeżeli masz nadpłatę napisz prośbę o zwrot do najbliższego urzędu skarbowego (na zwykłej kartce, dołącz kopię P60 jeśli masz, ale jak nie masz to nic nie szkodzi)

Wyświetlanych postów: 2 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.