Strona główna › Działy › Wieści z Polskiego Centrum › Drogi ludzi z Polski
Drogie ludzie z tutaj
Ja was upraszam wy piszcie po angielsku bo nasza sie damn starać ale nie rozumiem was trudno. Ja w polski umiem dobrze nie bardzo ale ja improving wciąż stale jak ty mi pisać tak.
Wy się cieszyć jak powiem tam u nas z tyłu w kraju są takie jak wy w każdej parafii. My je wołać mohair berets nosić i też nam pluć i obrzydzać się na nas bardzo. I my tu jedziemy uciekać i niespodziankujemy się że tu takie też mają i mondre takie nie głupie jak my.
Tak ty nie bój nic jedź do Polski zapoznać je a zmienisz myśl i weźmiesz inne spojrzenie bo wszystkie głupie już tu wyjechały.
Ty Tereso chciało komentarz no i ma.
😆 😆
😯 😯 😯 😯 🙂 😀 😆 😆 😆 😆 😆
Ale riposta!
I któż by sie spodziewał, że tak szanowana i szacowna Pani z długoletnim stażem w mądry kraj i z tak rozległy wiedza tak strzelić kulą w płot!
😯 😯 😯
I to jeszcze na MK trafiło!
Lepiej się Pani nie mogła zbłaźnić…:? 😕
Oj niedobrze to wróży polskiej audycji w BBC Leeds…
Jak tacy ludzie mają brac udział w promowaniu polska kultura i nas jako community, to ja mam czarna myśli. 🙄 🙄 ❓ ❓ ❓ 😕 😕 😕 😕
Ja Pani powiem Pani Tereso coś.
Skoro te głupie tu poprzyjeżdżały, to czy wie Pani jak te głupie som lepsze często niż mądre Anglicy? (Oni to potwierdzać sami!)
Wy macie tylko często duzo pieniądza, ale wcale takie mądre wszystkie nie jesteście, ale my was rozumieć, ponieważ my z tutejsze Anglicy żyć i pracować, to i widzieć jakie one naprawde som…
Jakbym ja teraz przyjechać do Anglii pierwszy raz i tak przeczytać co Pani mysli o mnie i pisze, to ja wracać do Polski chyba, bo to szczyt głupoty i wstyd wielki, żeby tak ludzi niemysląco ponazywać.
My mamy swoje "Janusze", ale żadne tam "Imports" nie jesteśmy, bo czujemy się "Important" dla ten kraj, bo on nas potrzebował, a Wy razem z nim, bo teraz dopiero wy dajecie tyle ogłoszeń, że polskie pracownik potrzebować i nas potem chwalic. To jak to jest, że takich głupot tu czytamy?
Jednego nie rozumiem Pani droga.
Skoro mamy według prawa robić, to proszem mi pokazać jeden zapis prawa, co mówi że trzeba tak ludzi nazywac i potraktowac jak Pani to zrobić..
Ale ja teraz piszem tylko do Pani, bo [b:d5d6adb2d7]ja naprawde nie wierzyć, ze inni Polacy tutaj sa tacy jak Pani [/b:d5d6adb2d7] , bo jesli tak, to ja dziękować za takie ludzie w tak porządny kraju.
I mnie bardzo przykro, że ja się tak zawodzić na Pani strasznie, bo ja byłem żyjąc w przekonaniu, że tu wszystkie Polonusy naprawdę mądrze mysleć.
A tu takie żal. 😕 🙁
Pani mnie i moje friends nazywac głupie.
Ale ja być chrześcijański i Panią nadal miłowac po bratersku i pozdrawiam dlatego.
Niech łaska Boża oraz światło z nieba będzie dla Pani available. 🙂
Osobiscie zapewniam Cie ze sa tutaj zasiedziali Polacy innego pokroju niz p. Teresa, ktorzy umieja zdrowo, realistycznie i tolerancyjnie myslec i ktorzy jezyka ojczystego przez lata nie zapomnieli. Ale niestety z powodu zachowania takiego jakie p. Teresa tutaj wkazala maja bardzo malo do czynienia z osrodkami Polskimi i dlatego nie czesto nas spotkasz na swojej drodze. No bo niby jak i gdzie?
[b:1d6453aa94]chyba jestem ulubiencem Pani Teresy, kolejny emial ponizej:[/b:1d6453aa94] 😉
Piss off z urzywaniem centrum. Wroc spowrotem do polski bo takie ludzie tak jak ty my nie potrzebujemy
Magda nie jest prezeska klubu to jest Krysia Sonko
I ja chcialam z wamy robic interview na nasz program radiowy ale nie bede teraz
Uwazaj z tym ty wyobrazas
UWAZAJ
No ale oczywiście Teresa chodzi do kościoła i się udziela zapewne w nim… obłudny obraz katolicyzmu.
Jakim prawem kobieto śmiesz oceniać ludzi , którzy próbują coś robić w tym kraju, jak wy lub Twoi rodzice kiedyś. Poziom twoich wypowiedzi jest wręcz żenujący. Nie jest to wasz kraj i takie samo prawo mamy do życia w nim i tworzenia czegoś jak i wy. Ja jestem współorganizatorka spotkań Polskich Rodzin w Bradford. Tam starsza Polonia bardzo się cieszy ,że chcemy działać w kościele i podtrzymywać to co oni stworzyli.
Radze się zastanowić nad tym jaką ocenę wystawiasz sobie kobieto , używając epitetów jakich używasz.
Pozdrawiam
[img:49c70ad066]http://img84.imageshack.us/img84/8788/zrozumie263en8.jpg[/img:49c70ad066]
Osobiscie zapewniam Cie ze sa tutaj zasiedziali Polacy innego pokroju niz p. Teresa, ktorzy umieja zdrowo, realistycznie i tolerancyjnie myslec i ktorzy jezyka ojczystego przez lata nie zapomnieli
Zgadza się mi się zdarzało spotkać Polaków którzy mieszkają tu od wielu lat, Polskę dopiero od niedawna odwiedzają a mówią i piszą nienaganną polszczyzną. I wcale nie są wrogo nastawieni do 'nowych’. Ta Teresa to chyba jakaś prowokacja…
…..zapewniam, ze to nie jest prowokacja, to jest troche nie do wiary ale wydaje mi sie, ze p. Teresa wierzy w to co pisze.
Na szczescie ludzi o takiej postawie w Polskim Osrodku (wydaje mi sie, ze slowo Centum bardziej pasuje do tego miejsca) raczej nie ma -ona jest wyjatkiem.
Drogi ludziu!!!!
Mam mala prosbe zapisz sie do OSRODKA ODWYKOWEGO!!!!
ja nie mam pojecia czy bierzesz za duzo czy pijesz za malo…jednak gdy widzisz biale myszki!!! to ostatni gwizdek 😀 😛 … 😈
Właśnie byłem w Polskim Klubie (juz się boję uzywać słów Centrum czy Ośrodek…) i słyszałem strasznie dziwne rzeczy o tej pani…
Ja juz teraz sam nie wiem kto tu naprawdę mądry, a kto głupi…
Czy ta Pani Teresa S. nie zdaje sobie sprawy, że robi totalną antyreklamę innym Polonusom, którzy są tutaj od lat i- jak to już zostało podkreślone- wcale nie patrzą na nas z niechęcią czy wrogością?
Droga Pani. Wypowiadając się w imieniu wszystkich starszych osób tworzących społecznośc polską w Leeds (a kto panią upowaznił do zabierania głosu za wszystkich??? :shock:), popełnia pani wielki błąd pisząc o nas i do nas w taki sposób.
Błąd, ponieważ czytając to ludzie dochodzą do wniosku, że to co myśli i mówi o nas Pani, moga myśleć i inni.
Dziwi to nas tym bardziej, że podobno jest Pani jedną z osób zaangażowanych w ową polską audycję w BBC, więc wszyscy byli pewni, że kto jak kto, ale to Pani w jak najlepszy sposób będzie nas- Polaków – oraz polską kulturę i to co najlepsze promować, tymczasem to co Pani tutaj pisze dobitnie świadczy, że z takim nastawieniem prędzej pani wyrządzi polskiej community więcej szkody niż pożytku, ponieważ zaprzecza Pani większości wyznawanych zasad oraz zwyczajnej ludzkiej kulturze robiąc z nas wszystkich głupków- nie mając do tego podstaw.
Sądziłem, że ktoś mający za sobą w tle tak powazne medium jak Radio BBC Leeds, wykaże więcej taktu i dobrego wychowania, biorąc w dodatku udział w dyskusji jako "przedstawiciel starszej części Polonii".
Nie wiem czy w zacietrzewieniu (to może być dla Pani niezrozumiałe słowo) nie zauważa Pani, ze takimi słowami i wypowiedziami o odcieniu wyłącznie negatywnym, spowoduje Pani co najwyżej swoje własne wyalienowanie (to już raczej zrozumiałe) spośród ludzi mających naprawdę dużo rozumu i dobrej woli, a także – na podstawie opinii zasięgniętych na terenie Polskiego Ośrodka (!)- wśród osób z Pani polonijnego otoczenia, ponieważ znam wystarczająco dużo osób starszych, a także młodszych stamtąd, które maja dla nas wiele sympatii i bardzo chętnie współpracują z nami, a my z nimi.
Także biorąc to wszystko pod uwagę, jestem naprawdę spokojny o postrzeganie nas wśród Polonii starszej, jako że od roku czasu bierzemy czynny udział z wydarzeniach Ośrodka Polskiego (przepraszam najmocniej jeśli Panią znów uraziłem…) ku obopólnemu zadowoleniu!
Mam nadzieję, że jakoś Pani zrozumie ten mój niełatwy, ale nie najgorszy przecież język pisany, a jak ma Pani problem z właściwym zrozumieniem moich słów, to przepraszam ale jakoś inaczej pisac nie umiem, no taki już ze mnie "głupek" widać… 😆
Pani pozwoli, że ja teraz skomentuję Pani wypowiedzi- jak to sama Pani zasugerowała…
[quote:f0c00c9a55]
Piss off z u[b:f0c00c9a55]rz[/b:f0c00c9a55]ywaniem centrum. Wroc spowrotem do polski bo takie ludzie tak jak ty my nie potrzebujemy.[/quote]
1. Jestem niezmiernie ciekawy co powie Radio BBC Leeds jak im przytoczę Pani wypowiedź…( a nie omieszkam tego uczynić przy pierwszej nadarzającej się okazji, zaś ta wkrótce się nadarzy, ponieważ wybieramy się tam z wizytą)…
2. Pani łaskawie pozwoli, że to ja a także inni moi rodacy przybyli tutaj w ostatnich 3 latach [b:f0c00c9a55] sami zdecydujemy ile tu będziemy [/b:f0c00c9a55]mieszkać i kiedy oraz czy ewentualnie wracać…
3. Jak juz powyżej powiedziano, rząd brytyjski sam zdecydował, że Anglia potrzebuje Polaków i dlatego my jesteśmy IMPORTANT for this country- like all analysis reports and national business said!
4. Jesteśmy tu zgodnie z obowiązującym prawem brytyjskim (żeby było jaśniej dla Pani: since 1.05.2004 the British job market has been opened for all EU countries, so… for Poland too…), więc bardzo prosze nie sugerować czegoś innego niż prawo stanowi, ponieważ bardzo szybko mogę ja i inni oskarżyć Panią o dyskryminację (a Pani żyjąc tu od dawna wie, że takie sprawy są rozstrzygane na korzyść pokrzywdzonych…), a jeśli dalej będzie Pani takie rzeczy pisać, sprawa może zakończyć się dla Pani bardzo nieprzyjemnie, chociażby dlatego, że nie sądzę, aby BBC Leeds chciało mieć cokolwiek wspólnego z osobą łamiącą brytyjskie prawo, więc od dzisiaj proszę aby Pani bardzo uważała co pisze na temat Polaków….
5. Urzywaniem się inaczej pisze droga Pani…
[quote:f0c00c9a55]Magda nie jest prezeska klubu to jest Krysia Sonko. [/quote]
Dziekujemy za przypomnienie, ale wiemy o tym, ponieważ wraz z panem Marcinem byliśmy obecni na walnym zebraniu członków Polskiego Centrum Katolickiego w dniu 11.02, gdzie to wybrano Panią Sońko, a my również głosując przyczynilismy się do tego. Jak Pani sama widzi, interesujemy się życiem Polonii oraz tym co się dzieje na terenie Polskiego Centrum… Z tym większą uwagą bedziemy się teraz przyglądac Pani. 🙂
[quote:f0c00c9a55]
I ja chcialam z wamy robic interview na nasz program radiowy ale nie bede teraz [/quote]
A tym niech się Pani naprawdę nie przejmuje, bo my też mieliśmy z Panią robić interview, ale teraz też nie będziemy, bo my mamy zasada, ze tylko ludzie kulturalni i na wysokim poziomie chcemy rozmawiać a nie z takimi co wyzywają wszystkich od głupich….
W sumie miała Pani rację: z głupimi rzeczywiście nie warto robić wywiadów…
Wybierzemy się za to do tych, co Panią zatrudniają w tym radio, oni na pewno mają kultura i klasa. 🙂
[quote:f0c00c9a55] Uwazaj z tym ty wyobrazas
UWAZAJ [/quote]
Nie za bardzo jestem pewien co chciała Pani wyrazić, ale…
Obiecuję że będe na pewno uważać. A już szczególnie na Panią. 🙂
Tak w ogóle, to Pani adres pomyliła. Pani musi do Tonego Blaira napisać, ze my tu niepotrzebni… Prosze śmiało napisać… W końcu on tu rządzi.
Może akurat ktoś tam Pani posłucha…
I jeszcze jedno: Pani nas tak nie wysyłać do domu szybko i głupimi nie nazywać, bo jak nie daj Boże w kiblu czy łazience rura gdzieś w weekend strzelić, to ….jedynie Polski głupek wtedy pomóc! Bo mądre Anglicy wygodni i w domach i pubach siedzieć i nic ich nie obchodzić, że woda leje i coś smierdzieć! A co będzie jak drzwi ktoś zniszczy, czy klamka się zatnie? A co będzie jak prąd wybije? Pani zadzwoni po jakiegoś Anglika, ale on wyśle Polaka, bo żaden inni nie pojedzie, ha!!!
A jak nie Pani, to inni tak zrobią.
Anglicy wiedzą, ze Polak zawsze dobry i dobrze zrobi, a Pani nie wie i głupków z nas robi? To kim Pani jest w takim razie- ja jestem ciekaw naprawdę bardzo? Nie Polka, nie Angielka (bo oni się tak nie zachowują), to kto?
Nas dzisiaj panowie co w siatkówkę grali, bardzo ładnie i kulturalnie przyjęli. Nas nikt jak głupich i importes nie potraktował…
Myśmy się w kilka minut porozumieli jak ludzie na poziomie i normalni, przyjaźnie i bardzo sympatycznie.
I my takich ludzi zawsze cenimy i szanujemy.
Panią tez bysmy chcieli poszanować, ale nam Pani nie pozwala, oj nie…
A Pan Kierownik w Ośrodku kiedyś może za nami nie przepadał, ale zrozumiał i widzi, że my nie jakieś byle co, ale młodsi i energiczni ludzie, co sie moga przydać i w czymś pomóc, zeby ten Ośrodek zaczął żyć i byc prawdziwym centrum polonijnym dla nas wszystkich.
On teraz jest nam pomocny i też go będziemy szanować tak, [b:f0c00c9a55]jak każdy kulturalny i porządny człowiek na to zasługuje.[/b:f0c00c9a55]
Bardzo serdecznie Panią pozdrawiam i życzę powodzenia w kraju kulturalnych i tolerancyjnych ludzi. 🙂
Fata ja mysle ze ta pseudo POLKA nic z tego co napisales nie zrozumie…
ona zyje w swoim malutkim swiatku ktory wlasnie zaczal sie jej walic…
a wina obarcza nas Polakow!!!!ponoc jej rodakow?
jestem ciekaw co ona wie o Polsce i Polakach?
Mimo wszystko pozdrawiam p Tereso 8)
[quote:83600d3203]Ja nigdy nie bylam w Polsce i mnie nie ciaga pojechac do Polski bo ja widze jak ludzie sa z Polski. Jak to wyglada umie po polsku a wy nie umiecie tak dobrze po angielsku.[/quote]
hehe. .. umnie Pani umie bardzo ladnie po Polsku my pewnie tak nie umiemy po angielsku
LOL 😛
😆 😆 😆
Tzw. stara polonia nie lubi jak używamy słów angielskobrzmiących (centrum) zamiast naszych polskich (ośrodek), bo oni pielęgnują polską mowę (nawet jeśli niezbyt dobrze nią władają 😉 )
Przyznam że jestem nieco zawstydzony (choć sam nie nadużywam centrów i im podobnych) ….. ?
Ja tylko chcialam sprostowac,ze slowo CENTRUM (means center in Latin) pochodzi z jezyka lacinskiego,a nie jest tworem anglojezycznym!
Nt podejscia p.Teresy sie nie wypowiadam …
moze pozniej jak dojde do siebie to uczynie ..
Najwidoczniej dzielimy sie na roznych Polakow???!!!
[quote:e0245f0303]Ja nigdy nie bylam w Polsce i mnie nie ciaga pojechac do Polski bo ja widze jak ludzie sa z Polski. Jak to wyglada umie po polsku a wy nie umiecie tak dobrze po angielsku.
hehe. .. umnie Pani umie bardzo ladnie po Polsku my pewnie tak nie umiemy po angielsku
LOL 😛
😆 😆 :lol:[/quote]
chyba powinnismy zaprosic Pania T. na mala pogawedke po angielsku. moze wtedy do niej dotrze co chcemy jej przekazac!!
What about that Ms Teresa??? Do you fancy a chat show with Poles who can’t speak English and even use the right words in their native language??? 😆 😆
Cheeky, give over!
I wouldn’t weaste my breath … just to prove her that our English is much better than her Polish ??? Without a shadow of a doubt it is!!!
And yet it is probably pointless anyway, as Mrs Teresa’s point of view and idea of Poles living here in Leeds is already fixed 😉
Biedna pani Teresa…Nie rozumiecie, ze moherowy beret obsunal jej sie na oczy, podczas pisania maila. Stad tyle bledow.
Nie wiem dlaczego ta pani, tak sie uczepila tego okreslenia – CENTRUM (chyab nie rozumie, ze slowo osrodek poniekad pochodzi od slowa centrum – "0-srodek" , srodek – cos co znajduje sie w centrum). Mniejsza z tym.
Strasznie sie skompromitowala, szczegolnie poziomem swojego jezyka polskiego. Jesli ona dziala w tymze osrodku, to nie dziwie sie, ze byl on bliski zamkniecia dzialalnosci. Spojrzmy na wiekowych Polonusow, mieszkajacych w UK ponad 20-30 lat. Przepieknie, czysto i poprawnie mowia po Polsku, az milo ich sluchac. No i nigdy nie raczyli by napisac czego takiego jak pani Teresa.
Dajmy spokoj tej wtornej analfabetce i do tego jeszcze aroganckiej i bezczelnej!