Strona główna › Działy › Wieści z Polskiego Centrum › Drogi ludzi z Polski
[b:9148b9c25f]ponizej emial, ktory przyszedl na leeds@leeds.pl.
mysle, ze ciekawy?[/b:9148b9c25f]
Drogi ludzi z Polski
Prosze obserwowac ze my nie mamy tutaj po za polske zadnego centrum. Prosze to nie uzywac i wygnij to z waszego musku.
My mamy Polskie OSRODKI. Prosze to tylko uzwac. Wy z Polski nie macie pojecza na co naszych osrodki sa i na to polega. Prosze zapytac te ktore sa urodzone tutaj albo te ktore zaczeli te osrodki.
Jest tablica i wyszy nad drzwiami ze to jest Polski Osrodek Katolicki.
Centrum to jest centrum miasta, swiata ale mowicie ze to jest wsrodku ogrodka wiec my jestesmy wsrodku Leeds, albo Toronto, albo Sydney, albo Wellington, albo Chicago, a nie jestemy w Warszawie, Torunia, Gdanska.
Prosze nigdy urzywac centrum po to jest paskudne slowo do naszego parafii.
Dziekuje bardzo ludzie z Polski
Tzw. stara polonia nie lubi jak używamy słów angielskobrzmiących (centrum) zamiast naszych polskich (ośrodek), bo oni pielęgnują polską mowę (nawet jeśli niezbyt dobrze nią władają 😉 )
Przyznam że jestem nieco zawstydzony (choć sam nie nadużywam centrów i im podobnych) 😳
PS. MK, why nie mogę zmienić niczego w swoim profilu ?
wyglada na stylizacje – gramatycznie nawet poprawnie, ale te fonetyczne wtrety… musk??? ja bym napisala moosyk
Czegos tutaj nie rozumiem. Skoro chca tak bardzo pielegnowac polska mowe to dlaczego tyle bledow w tym liscie sie pojawilo????? Jak np.:
'do naszego parafii’
'Jest tablica i wyszy nad drzwiami’
'Wy z Polski nie macie pojecza na co naszych osrodki sa i na to polega. Prosze zapytac te ktore sa urodzone tutaj albo te ktore zaczeli te osrodki. ’
Czy Ci ludzie sa zazdrosni??? Nie chca nas tutaj?
Dzisiaj w pracy jedna Angielka opwiadala mi o pewnej starszej Pani z Polski, ktorej sie bardzo nie podoba, ze tutaj jestesmy, ze ubiegamy sie o 'benefity’ itp, itd…Czy ona wstydzi sie nas? Rasistka wobec wlasnego narodu?
Czegos tutaj nie rozumiem. Skoro chca tak bardzo pielegnowac polska mowe to dlaczego tyle bledow w tym liscie sie pojawilo????? Jak np.:
'do naszego parafii’
'Jest tablica i wyszy nad drzwiami’'Wy z Polski nie macie pojecza na co naszych osrodki sa i na to polega. Prosze zapytac te ktore sa urodzone tutaj albo te ktore zaczeli te osrodki. ’
Czy Ci ludzie sa zazdrosni??? Nie chca nas tutaj?
Dzisiaj w pracy jedna Angielka opwiadala mi o pewnej starszej Pani z Polski, ktorej sie bardzo nie podoba, ze tutaj jestesmy, ze ubiegamy sie o 'benefity’ itp, itd…Czy ona wstydzi sie nas? Rasistka wobec wlasnego narodu?
na ich temat niema co dyskutowac "to nie nasi polacy" ilekroc bede o nich slyszal bede za kazdym razem sie powtarzal "to nie nasi polacy" nawet neiwiem jak onas mowia Polacy czy polacy 😆 😆 😆
Przychylam sie do pytania o niemoznosc zmiany niczego w profilu. Zniknelo mi miejsce do wpisania adresu e-mail i przez to nie moge nic zmienic:)
Pozdrwiam.
Julka
A mi sie po prostu wydaje ze ta stara polonie ominela cala 'rewolucja jezykowa’ ktora jak mi sie wydaje jest naturalnym zjawiskiem.
Slownictwo ktorym oni sie posluguja tez nie jest juz w 100% w uzyciu wiec tak samo jak i my nie mozemy miec do nich pretensji ze mowiaa nieco starodawnym jezykiem tak i oni do nas ze poslugujemy sie slowami obecnie uzywanymi w zyciu coedziennym w polsce jak w mediach, szkolach itp.
bez sensu jest takie krytykoiwanie nas nowej poloni
To i tak jeszcze nie najgorzej.
Są tacy co na nas mówią "bloody poles". 😕 😯 👿
Ale nadgorliwe analizowanie jednego słowa, którego jedni używają potocznie, inni zaś wcale, zaś jeszcze inni używają podobnego nie daje nic nikomu…
Ludzie tak naprawdę sami często nie wiedzą jak nazywać miejsce, gdzie jest kilka organizacji na raz, więc nie ma sensu walczyć z wiatrem, bo i tak dochodza nazwy slangowe, potoczne i zapożyczone.
Moim zdaniem obydwie nazwy właściwie oddają charakter miejsca, ale i tak [b:a01fe45a3e]najważniejsze jest to, co się w tym Ośrodku/Centrum dzieje, a nie jak się on nazywa w naszej mowie codziennej[/b:a01fe45a3e].
Czasami próbuję zrozumieć tych starszych ludzi i zastanawiam się na ile oni rozumieją współczesny świat, skoro większość życia spędzili jednak w innych czasach.
Ale czegokolwiek nie wiedzą i nie przeżyli, nie daje im to oczywiście podstawy do wybrzydzania na nas jak na kogoś gorszego.
Kto wie…może nie mając o tym kompletnie pojęcia jesteśmy dla nich…no wiecie kim. 😉 😯
J…….i!
😯 😆
Mnie i znajomych kiedyś w drzwiach autobusu usłyszawszy polską mowę, zaatakowała babulenka słowami: "Przestańcie używać tych złych języków" 🙂
Można i tak:D
Się przyznaj, że klęliście…
Oni bardzo źle widzą jak nowsi przeklinają w miejscach publicznych.
I jest to ponoć główny zarzut w naszym kierunku (do tego stopnia popularny, że nawet w czasie jakichś różnych spotkań poruszany).
Nie ma się co dziwić, bo my tak samo negatywnie ocenimy za to Anglików. 😕
Mi o słownictwo i składnię chodziło;)
PS. MK, why nie mogę zmienić niczego w swoim profilu ?
Dzieki za zwrocenie uwagi. Juz jest OK.
v-tec wrote:PS. MK, why nie mogę zmienić niczego w swoim profilu ?
mi też foto wcięło na całe świeta ale już jestem…śliczniutki jak zawsze 😀
Szanowni Państwo,
Nazywam się Magda Ions i niektórzy z Was znają mnie z Polskiego Centrum. To, że na ulotce pojawiło się właśnie słowo"Centrum" a nie "Ośrodek" w dużej mierze jest kwestią przypadku. Po prostu "centrum" lepiej pasowało na ulotke informacyjną a jednocześnie oddawało istotę tego, czym jesteśmy i czym chcemy być: centrum polskości tu w Anglii, w Leeds. Post dookoła którego jest ta dyskusja został wysłany przez osobę stosunkowo młodą, więc to nie "starsza " Polonia "się burzy". To nie prawda, że jesteście tu niechciani. Nie myślcie w ten sposób, proszę. Wszyscy jesteśmy Polakami i nie wolno nam tworzyć podziałów tam gdzie ich naprawdę nie ma. Nie chcę, by mój post brzmiał patetycznie, ale tak zwyczajnie i po prostu postarajmy się wspólnie działać i na wspaniałych podwalinach tego co tu w Leeds jest stworzone, budujmy dalej razem. Z poważaniem i sympatią – Magda:-)
[b:53fe88bb39]po otrzymaniu emaila odpisalem:[/b:53fe88bb39]
[i:53fe88bb39]Bardzo dziekuje za emiala.
Wydaje mi sie, ze przesylka jest adresowana do wiekszej ilosci osob wiec wstawilem ja na forum Leeds.pl.
Komentarze mozna znalezc tutaj:
http://www.leeds.pl/forum/viewtopic.php?t=3270
Serdecznie pozdrawiam,[/i:53fe88bb39]
[b:53fe88bb39]i otrzymalem odpowiedz….[/b:53fe88bb39]
Po co mam miec komentarze. Jak jestescie w obcym krajem musicie zrobic wedlug prawa i jak one robia a nie dac swoje glupie pomysly.
Czy wszyscy z Polski sa takie jak ty – glupie.
Ja nigdy nie bylam w Polsce i mnie nie ciaga pojechac do Polski bo ja widze jak ludzie sa z Polski. Jak to wyglada umie po polsku a wy nie umiecie tak dobrze po angielsku.
Czy ty wiesz co to jest Polish warfare? To sie dzieje w kazdej parafii. Ja slysze to wszedzie to samo.
Czy ty wiesz co my wolamy was z Polski? My mowimy o was "Imports"
Daj to na komentarz.
[b:53fe88bb39]… zgodnie z zyczeniem "dalem to na komentarz"[/b:53fe88bb39]