Strona główna Działy Motoryzacja Wymiana prawa jazdy na angielskie

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    HardcoR
    Participant

Witam,
    Wczoraj mialem "spotkanie" z patrolem policji i niestety okazao sié ze ok, ubezpieczenie mam, tax i MOT tez ale moje prawo jazdy (nowe polskie) jest niewazne tutaj bo jestem w UK ponad 12 miesiécy i po tym czasie powinienem wymienic na angielskie. A jako ze mam "niewazne" prawo jazdy to równie nie mam ubezpieczenia.
    Byem dzisiaj w biurze DVLA i potwierdzio sié nieststy ze musze wymienic prawko na nowe.

I tutaj mam do Was pytanko: czy wymienialiscie swoje polskie prawka na UK czy dalej pomimo tych 12 miesiécy jezdzicie na polskich.??

Jutro wybieram sie do DVLA z wnioskiem o nowe prawko ale cos mi sie wydaje ze bede jednym z niewielu posiadajacych prawko UK. 🙂

pzdr
    HardcoR

bolek
    Participant

a g..wno… 😆 , ani policja ani biuro DVLA nie mają racji… chyba, ze masz powyżej 65 lat i kierowałeś autobusem lub ciężarówką (jeśli to biuro w Leeds to sie nie dziwie, bo bałagan mają niekiepski) – przepis, na który się powołali dotyczy obywateli państw spoza Unii Europejskiej – poniżej wykładnia dla obywateli Unii

Tu macie link do pełnej strony : http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556

A tu skrót dla bardziej leniwych:

[b:252b7b25cf]Visitors[/b:252b7b25cf]

If you hold a valid community licence and are visiting GB, you can drive any vehicle if your licence is valid. The appropriate full entitlement for the vehicle you wish to drive must be shown on your licence.

[b:252b7b25cf]Residents
    [/b:252b7b25cf]
    If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
    [b:252b7b25cf]Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period[/b:252b7b25cf]

Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

* until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the longer period
    * if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five years after becoming resident, whichever is the shorter period
    * if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident

In order to continue driving after these periods, you must get a British driving licence.

Pozdr

PS. Lepiej je wyślij bezposrednio do DVLA, bo w biurze w Leeds lubi coś zginąć np. dowód lub paszport (zdażyło się) – od kiedy jesteśmy w Unii , polskie dokumenty są w cenie… 😆

no i jeszcze w ramach zartu: nie będziesz jednym z nielicznych którzy posiadają prawko UK – większośc Anglików posiada takie prawko, Polacy też, szczególnie Ci którzy pracują jako kierowcy bo pracodawca czesto tego wymaga 😆

fatamorgana
    Participant

😯 😯 😯
    Nie ma się jednak co dziwić, że o policjantach i ich "bystrości inaczej" jest tyle kawałów…
    Hardcor się nie przejmuj, bo już kilka razy było pisane, że Bobbies (gliny) często sami nie wiedzą co plotą.
    A plotą trzy po trzy, bo nie dość, ze nie znają swoich przepisów, to jeszcze zmuszają do czegoś, do czego nie mają prawa.
    Niby jak wymyslili, że masz wymienić?
    Na specjalnym spotkaniu z władzami i Policją w dniu 9.07 2006 było to wyraźnie wyjaśniane przez wyższego ranga oficera Policji.
    Osobiście spisywałem jego wypowiedź i mam dalej w notatkach, że możemy jeździć [b:4171b1c5e0] bezterminowo na europejskim prawku[/b:4171b1c5e0]
    I dlatego właśnie, nawet nie starałem się o zmianę, bo UK licence mi potrzebne jak dziura w moście.
    Przepisy sa ustanowione przez Ministry of Transport pod którego egidą działa DVLA, które podaje jak byk, kiedy i czy należy wymienić.
    W zestawieniu z tym, jakiś policjant z jakimś twierdzeniem własnym wygląda bladziutko. Nauczcie się mówić wprost, że znacie przepisy zawarte na stronie internetowej DVLA i wiecie, że nie ma takiego obowiązku aby wymienić.
    Taktownie należy wyjasnić, że mamy prawo nie zgadzać się z decyzją policjanta, zwłaszcza że nie jest w stanie nam udowodnić swoich racji, zaś jego własna pamięć to nie jest żaden dowód i może sobie takie racje wsadzić w d… (tego już nie mówić! 😆 )
    A jak mu się coś nie podoba, to walcie śmiało, że skierujecie skargę do jego przełożonych z podaniem źródła przepisu do którego przecież się stosujecie…
    Nikt nie ma prawa na nas wymuszać czegoś, czego nie mamy obowiązku robić! A poza tym- przynajmniej w tym kraju- policjant reprezentuje prawo, a nie sam je stanowi.

Pozdrawiam.

😛 😈

v-tec
    Członek

Ja w przeciwieństwie do faty radzę w podobnym wypadku nie wdawać się w dyskusje z niepoinformowanym gliną, tylko go delikatnie olać, to znaczy mówisz yes, yes officer, potem odjeżdżasz i zapominasz o sprawie 🙂

Jak będziecie za dużo dyskutować, udowadniać swoją rację i straszyć przełożonymi to pan policjant może się lekko wnerwić i np. założyć kajdanki a z rękami skutymi z tyłu niezbyt wygodnie się prowadzi 😆

HardcoR
    Participant

Jeszcze wczoraj wieczorem przewertowałem stronę DVLA i niestety nie znalazłem tam żadnych informacji na interesujący mnie temat czyli konieczności wymiany prawka dla obywateli UE. Dzisiaj w biurze DVLA ( już teraz wiem skąd się biorą pakistańscy taksówkarze – oni sie tam klonują, w tym biurze DVLA 😛 ) była ogromna kolejka , udało mi się dopchnąć do jednego z pracowników i po naświetleniu mu sytuacji stwierdził ze muszę wymienić prawko. Kurna, mętlik jak sto pięćdziesiąt!!!
    Póki co będę nie wymieniał, pojeździmy -zobaczymy 🙂

dzięki za odpowiedzi i sorki za literówki 😛

HardcoR

bolek
    Participant

podałem link do strony DVLA i moim zdaniem to ona jest najbardziej wiarygodna, policjant i urzednik mylą nas, jak sądze, z obywatelami krajów z poza Unii
    Pozostaje jeszcze kwestia: 3 lata czy bezterminowo – jak pisze Fata – na oficjalnej stronie jest 3 lata, więc tego bym się trzymał, ale kiedyś już to przerabiałem i wydaje mi się, że stronka miała inny wygląd i było napisane: "bezterminowo", – pewnie przepisy się zmieniły, to by tłumaczyło wyższego ranga funkcjonaiusza…

Pozdr

fatamorgana
    Participant

V-tec jak zwykle w gorącej wodzie kąpany…
    Każdy przypadek funkconariusza- głąba jest inny i dlatego należy dostosować "jazdę" z nim po paragrafach do "istniejących warunków".
    Za nieporozumienia na temat niejasności w przepisach jeszcze nikomu nie założyli kajdanek, zwłaszcza że Hardcor miał jednak prawo jazdy i to europejskie. Znaczek unijny niczego mu nie mówił?

Dzisiaj w DVLA był próbny alarm pożarowy i masowa ewakuacja, więc może mieli dodatkowe zamieszanie, bo i petenci wyjść musieli i było opóźnienie.
    🙂 😛 🙄
    Zgadza się, należy trzymać się tego co jest napisane i dlatego nie należy się od razu naginać.
    Mam lepszy pomysł.
    Napisze jutro oficjalne pismo do DVLA w tej sprawie i ciekawe co odpowiedzą. Będą wtedy musieli dobrze sprawdzić jak jest…
    Odpowiedź opublikuję na forum, żeby każdy wiedział.

Pozdrawiam. 🙂

Aha, najlepszymm dowodem zupełnych różnuc w tym co napisane a co stosowane było moje poprzednie doświadczenie z DVLA.
    W zasadach exportowania auta za granicę jest wyraźnie napisane, że po otrzymaniu świstka z dowodu rej. auto DVLA wyrejestrowuje i …wystawia certyfikat exportowy jako potwierdzenie.
    Wysłałem 2 auta do Polski w ub. roku i…do dzisiaj nic nie przyszło. W czasie odwiedzin "upewniających" jakiś łebek plątając się w opisie i zasięgając dwa razy opinii starszego rangą zza winkla, oświadczył w końcu mojej zdumionej nieco twarzy, że…niczego nie otrzymam, bo nie jest mi to potrzebne. Wystarczy, że u nich w komputerze auta nie ma jako istniejącego w UK! 😯 😯 😯 😆 😆 😆

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.