Strona główna Działy Motoryzacja samochod Z Angli -sprowadzanie

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    tomala_x
    Członek

chce sprowadzic samochod bez rejestrwania go na moje nazwisko .
    jak moge taki samochod sprowadzic.wiem ze w niemczech sa jakies
    samochody na ktore sie wykupuje tablice tymczasowee !!!
    ale czy tez tak mozna w angli
    prosze o podpowiedz dziekujee
    jeszcze jedno sprowadzilem taki jeden samochod z angli sprzedalem go
    i co teraz mam zrobic mam isc do dvl i cos im powiedziec czy zostawic ta spraweeee i zapomniec o niejjjjj
    dziekuje pozdrawaimm

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tomala_x wrote:

chce sprowadzic samochod bez rejestrwania go na moje nazwisko .
    jak moge taki samochod sprowadzic.wiem ze w niemczech sa jakies
    samochody na ktore sie wykupuje tablice tymczasowee !!!
    ale czy tez tak mozna w angli
    prosze o podpowiedz dziekujee
    jeszcze jedno sprowadzilem taki jeden samochod z angli sprzedalem go
    i co teraz mam zrobic mam isc do dvl i cos im powiedziec czy zostawic ta spraweeee i zapomniec o niejjjjj
    dziekuje pozdrawaimm

😯
    Jak to "są jakieś samochody"?
    Chodzi Ci zapewne o tablice zwane celnymi, ale teraz ceł nie ma w Unii przecież. Kupujesz, bierzesz i jedziesz z tym do kraju. Akcyza też zmieniona więc zrobiło się wreszcie prościej.
    Akurat niedawno przerabiałem temat od A do Z, więc chyba niczego nie zapomniałem.
    Z tego co piszesz nie za bardzo wynika, czy chcesz sprowadzić dla siebie, ale zarejestrujesz na kogoś z krewnych albo przyjaciółkę, albo zwyczajnie chcesz sprzedać.

Sprawa jest w sumie prosta:
    Kupujesz, bierzesz rachunek, wszelkie dokumenty i…wywozisz wóż albo na lawecie, albo nawet jedziesz nim do Polski.
    (Musisz mieć dowód zakupu, dowód rej, i ubezpieczenie graniczne -np. PZU)
    W przypadku lawety i gdy auto było zakupione jako wyrejestrowane, powypadkowe (written off) i najczęściej nie ma wtedy dowodu rejestracyjnego (zostaje skasowany), zwyczajnie bierzesz na lawetę czy do TIR-a z rachunkiem zakupu, zaś o dokumenty aplikujesz w centralnym urzędzie DVLA w Swansea. Ponieważ dowód rej. może być wystawiony jedynie na adres brytyjski, więc prościej jest aplikować o dokument zwany Cerftificate of Permanent Export (czyli dowód wywozu auta za granicę), bądź Salvage Certificate, czyli Certyfikat zakupu pojazdu powypadkowego -wyrejestrowanego.

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/ImportingAndExportingAVehicle/DG_4022582
    Opisana procedura jest bardzo prosta. Dowód rejestracyjny posiada na stronie 3, czerwony "odcinek" przeznaczony właśnie na okoliczność exportu auta. Wypełniasz i wysyłasz do lokalnego DVLA (adres znajdź w tej samej stronie), a oni :
    albo wystawiają Ci certyfikat exportowy, albo nic Ci nie wystawiają. Po prostu w Polsce zarejestrowanie nastąpi na podstawie dowodu rej, zaś tu ów pasek czerwony świadczy o tym, że mogą pojazd definitywnie wyrejestrować.
    Czasami w tym DVLA jest niezły burdel szczerze mówiąc. Jak w polskich urzędach jedni gadają tak inni inaczej. Lepiej się upewniać jak coś wydaje nam się nietypowe.

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/AdviceOnBuyingAndSellingAVehicle/DG_4022404

Ale tu uwaga na haczyk!

:0ba26b9352 wrote:

…the vehicle has been categorised as[b:0ba26b9352] 'C’ salvage[/b:0ba26b9352] by the insurance industry and they have destroyed the registration document or certificate

….
    Salvage kat C, oznacza że samochód został po uszkodzeniu wyrejestrowany, ale koszt jego naprawy i dostosowania do ruchu przekracza jego wartość, o co w tym kraju- przy okropnych cenach takich usług – nietrudno (naprawa blacharska plus lakierowanie jednych drzwi w serwisie firmowym kosztuje nawet ponad 500-800 Ł!
    Nie mając dowodu rej. sprawa potrafi się skomplikować.
    Dopiero od niedawna coś ruszyło naprzód w DVLA w takich tematach i ponoć w 10 dni to robią, ale wcześniej czekało się dłużej.

Pozdrawiam.
    Jak masz więcej pytań a nie chcesz tak publicznie mówić o wszystkim, to wal na priva.

v-tec
    Członek

W Anglii tablice tymczasowe nie są potrzebne. Kupujesz auto i zgłaszasz permanent export do dvla (jest na to odcinek w dowodzie rej.), możesz od razu uzgodnić ze sprzedawcą żeby zgłosił export, a jak nie bedzie chciał to poczekaj aż dostaniesz dowód na swoje nazwisko i wtedy zgłoś. Blach nie trzeba zwracać. Jeśli jest opłacony road tax odeślij winietkę dostaniesz zwrot za niewykorzystany okres. To samo radziłbym zrobić z samochodem który już wywiozłeś, dopóki nie zgłosisz wywozu musisz opłacać road tax!

tomala_x
    Członek

no ale jeszli zglosze do dvl ze bede exportowal samochod to jak mam nim przyjechac do polski !!musze chyba wykupic ubezpieczenie.
    a jeslzi zglosze do dvl ze biore samochod na export to bede mogl go zarejestrwoac w polsceeee mimo ze bedzie wyrejestrwoany w anglii

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tomala_x wrote:

no ale jeszli zglosze do dvl ze bede exportowal samochod to jak mam nim przyjechac do polski !!musze chyba wykupic ubezpieczenie.
    a jeslzi zglosze do dvl ze biore samochod na export to bede mogl go zarejestrwoac w polsceeee mimo ze bedzie wyrejestrwoany w anglii

Stawiajże pytajniki, bo nie wiem czy pytasz, czy stwierdzasz…

To zależy, czy auto jest w tej chwili używane przez kogoś tutaj normalnie, czy wystawione do sprzedaży, czyli bez ubezpieczenia.
    Da się pojechać na upartego na czyimś ubezpieczeniu (na kontynencie nie ma wszędzie takich surowych przepisów ubezp. jak w Anglii, że tylko osoba widniejąca w polisie może prowadzić pojazd).
    Ale pewniejszym i bezpieczniejszym sposobem jest to, co opisaliśmy już kiedyś, czyli ubezpieczenie transgraniczne z PZU, albo…wykupienie normalnego ubezpieczenia tutaj, ale zwykłe zerwanie umowy w ciągu dwóch tygodni od zakupu, do czego masz prawo bez podawania przyczyny, a wtedy zwrócą Ci pieniądze na konto (całość chyba).

Nikogo nie bedzie interesowało czy już wywiozłeś auto, czy zrobisz to za tydzień. Byleś spełniał wymogi prawne odnośnie poruszania się po angielskich drogach i europejskich.
    Po prostu wypisujesz odcinek Notice of Permanent Export i wysyłasz do lokalnego DVLA, to spowoduje wyrejestrowanie auta tutaj.
    Ciebie już NIC tutaj więcej nie obchodzi.
    Poza ew. zwrotem nadpłaconego taxu i ubezpieczenia.
    Prościutkie i praktyczne.
    Dzięki UE masz teraz łatwiznę. Kiedyś na granicach to była walka o przepisy i nieustanne kontrole.
    Jest normalne, ze aby zarejestrowac auto w Polsce musi być ono wyrejestrowane w Anglii. Nieważne czy w tym samym tygodniu, choć jest oczywiste, że najpierw jedno, potem drugie. Niektórzy wysyłali ten odcinek z Polski.
    🙂 😉

v-tec
    Członek

Możesz spokojnie ubezpieczyć auto przyjechać do Polski i wtedy zgłosić export wszystko będzie perfect legalnie, ale jeżeli zgłosisz export w dniu wyjazdu z Anglii to też będzie ok bo list zanim dojdzie do dvla miną ze 2 dni (wyślij 2gą klasą 🙂 ) za ten czas będziesz w Polsce

ludins
    Participant

kiedys kolega mnie pytał o ten temat,ale nie mogłem nic znaleść ,co w przypadku gdy wioze auto na lawecie?tez ubezpieczenie potrzebne??

fatamorgana
    Participant

😯
    Oczywiście że nie!
    Tu nie trzeba nic szukać. Wystarczy ruszyć głową.
    Zaś samej lawety – tak. 🙂
    Czego dotyczy podstawowe ubezpieczenie OC?
    Nie kradzieży, nie zniszczenia, ale…odpowiedzialności cywilnej kierującego, wobec innych uzytkowników ruchu pojazdów.
    Na lawecie nie ma mowy o kierowaniu wiezionym pojazdem…

Co innego ubezpieczenie takiego auta jako towaru w transporcie.
    Ale to osobna sprawa.

tomala_x
    Członek

no ale jakby nie bylo zeby samochod sprowadzic trzeba go ubezpieczyc .prawda ???tego chyba sie nie uniknie bojak zatrzyma patrol …..
    jak ominac sprawe ubezpieczenia bo to tez koszt zwlaszcza ze zaraz chce go ubezpieczyc w polsce bo go chce tam zarejestrwoacc ???

fatamorgana
    Participant

😯 😯
    Odkryłeś bardzo ważną rzecz.
    Do przejazdu autem po drogach potrzebne jest ubezpieczenie.
    Albo ja tak niejasno piszę, albo Ty masz wyswietlacz popsuty?
    Mam wrażenie- może mylne- że koniecznie chcesz pokombinować, ale chyba kompletnie nie przeczytałeś wszystkiego wcześniej!
    Jak chcesz to kupuj te ubezpieczenie, a nawet wariant full, skoro jest Ci potrzebne do przejazdu.
    Tutaj czy z PZU…
    Ale nie pisz takich rzeczy jakbyś był we mgle, bo dopiero co Ci napisaliśmy jak się robi, a Ty teraz wyskakujesz z "omijaniem" jakimś…:shock:

Popatrz na radę Bolka:
    "wpisz sobie w google "one day insurance" i popatrz co wyskoczy"…

Pozdrawiam.

Btw. Jak chcesz te auto "[b:ff0d81c9f0]zaraz ubezpieczyć[/b:ff0d81c9f0] i zarejestrować, skoro i tak najpierw musisz przełożyc kierownicę i całą resztę z tym związaną na drugą stronę??? 😯
    To nie ma tak szybko. Najpierw załatwisz przegląd i zaświadczenie, ze pojazd jest przystosowany do warunków polskich.

BeToN
    Participant

Co do ubezpieczenia granicznego wykupionego w polsce mozna wziasc na minimum miesiac i kosztuje 180pln!!! ALE jest nie wazne w angli poniewaz auto angielskie wiec i ubezpieczenie angielskie musi byc, ktore kosztuje na 7 dni 70pound no i czeba pamietac o MOT i TAX-sie!

Ewentualnie mozna jechac na bialych tablicach tzw. TRADE PLATE ale zwykly uzytkownik ich nie otrzyma z DVLA sluza one do jazdy niesprawnymi autami czyli bez: MOT i TAX-u mozesz nawet nie miec swiatel sprawnych!!!

v-tec
    Członek

BeToN wrote:

…sluza one do jazdy niesprawnymi autami czyli bez: MOT i TAX-u mozesz nawet nie miec swiatel sprawnych!!!

Beton przestań proszę…
    Trade plates służą do jazdy samochodem który stoi u dealera albo w komisie (jazdy próbne itp.) i zaręczam ci że wóz musi być 100% sprawny (nie musi mieć tax disku bo płaci się miesięczną opłatę za posiadanie takich tablic, a ubezpieczenie jest opłacone hurtem na wszystkie auta które są na placu)

fatamorgana
    Participant

Ciekawych rzeczy można się jednak dowiedzieć… 🙄 ❓ ❗ 💡
    Największą zagadką jest jednak nadal kolega Tomala, ponieważ jeszcze się nie zdecydował w jakiej formie sprowadzi auto (auta). Na części, a może w całości.
    A ponieważ on sam jeszcze nie wie, więc i my nie wiemy co mu doradzić. 😕 🙁

tomala_x
    Członek

ale gdzie mozna wykupic ubezpieczenie na tydzien czasu chodzi mi o firme angielska ??? z tego co wiem to mozna nam iesiac ale kosztuje 170 funtow .
    a co z tym ubezpieczeniem na tydzien czasu ???szukam sobie fajnej bryki nie wiem czy nie zdecyduje sie na jakiegos desel omega

tomala_x
    Członek

ooooooooo znalazlem cos one day insurance wpisalem to co mi kolega zaproponwal i cos tam jest ???!! zaraz zajrzeee

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.