Strona główna Działy Prawo Rozliczenie za pracę w agencji

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    rafal_best1
    Członek

Zaistniało pewne zapytanie.
    Od czerwca 2006 pracowałem dla agencji(moja pierwsza praca w uk) aż do końca lutego 2007. Od marca rozpoczełem prace bezpośrednio dla firmy bez pośrednictwa agencji. Nowy pracodawca rozliczał mnie będzie z podatku na bierząco(będe otrzymywał ewentualny zwrot podatku nadpłaconego raz w miesiącu). W czasie pracy dla agencji nie otrzymałem żadnego zwrotu podatku. Czy za okres pracy w agencji musze rozliczyć się sam?

bolek
    Participant

Istnieje też na nie pewna odpowiedź… 😀

Jezeli otrzymałeś od agencji druk P-45 po zakończeniu pracy i jego część zwaną "Copy for new employer" przekazałeś nowemu pracodawcy, to może Cię on rozliczyć za rok podatkowy 6 kwiecień 2006-5 kwiecień 2007 do końca sierpnia lub września 2007 (nie pam. dokładnie-prawdop. będziesz musiał napisac oświadczenie/wniosek), jeśli tego nie zrobi – musisz zrobić to sam do 31 stycznia 2008.
    Jeśli nie przekazałeś P-45 – musisz poczekać na druk P-60 od nowego pracodawcy i zrobić to sam w terminie j.w.

Co do nowego pracodawcy to teoretycznie, w przybliżeniu, może on korygowac twoje tygodniowe lub miesięczne zaliczki na podatek ale przypuszczam, że na koniec roku (podatkowego !!!) będziesz miał znowu do wyboru dwie opcje opisane powyżej.

Dla przypomnienia:

Rok podatkowy 2006-2007 trwa: od 6 kwietnia 2006 do 5 kwietnia 2007 max. termin rozliczenia 31 styczeń 2008

Rok podatkowy 2007-2008 trwa: od 6 kwietnia 2007 do 5 kwietnia 2008 max. termin rozliczenia 31 styczen 2009

Decyduje data otrzymania czeku/wpływu wypłaty na konto! – nie zaś termin wykonywania pracy!

Przykład: jeśli ktoś otrzymał wypłatę za marzec’2007 7 kwietnia 2007 – to jest to już dochód w roku podatkowym 2007-2008

Pozdr

v-tec
    Członek

Istnieje b. prosty sposób żeby sprawdzić czy pracodawca rozlicza nas na bieżąco (i w związku z tym nie musimy nic robić) czy nie (wtedy możemy sami poprosić o zwrot nadpłaty bo prawdopodobnie ją mamy)
    w 1szym wypadku na payslipie (ostatnim przed 5. kwietnia) mamy tax code 503L
    a w 2gim 503L W1 (jeśli płacą nam co tydzień) lub 503L M1 (wypłaty miesięczne)

W 1szym wypadku zauważymy że sumy na payslipie podane narastająco (to date) odpowiadają łącznym dochodom od początku roku pod. (nawet jeśli pracowaliśmy w kilku miejscach)
    a w 2gim są to kwoty zarobione tylko w bieżacym miejscu pracy (dlatego pracodawca nie może nas rozliczyć, nie wie ile zarobiliśmy gdzie indziej)

hammer18
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

Istnieje b. prosty sposób żeby sprawdzić czy pracodawca rozlicza nas na bieżąco (i w związku z tym nie musimy nic robić) czy nie (wtedy możemy sami poprosić o zwrot nadpłaty bo prawdopodobnie ją mamy)
    w 1szym wypadku na payslipie (ostatnim przed 5. kwietnia) mamy tax code 503L
    a w 2gim 503L W1 (jeśli płacą nam co tydzień) lub 503L M1 (wypłaty miesięczne)

W 1szym wypadku zauważymy że sumy na payslipie podane narastająco (to date) odpowiadają łącznym dochodom od początku roku pod. (nawet jeśli pracowaliśmy w kilku miejscach)
    a w 2gim są to kwoty zarobione tylko w bieżacym miejscu pracy (dlatego pracodawca nie może nas rozliczyć, nie wie ile zarobiliśmy gdzie indziej)

a ktos mi powie czemu tax code mi zmienili mialewm caly czas 503l/1 a etraz mam 522l i wogole payslip wydrukowany jets na inna firme niz pracuje 😯 😯 😯

v-tec
    Członek

Hamer tłumaczyłem ci już chyba że liczba w kodzie zmienia się co roku ponieważ oznacza kwotę wolną która jest co rok podwyższana (522= Ł5,220 tax free)
    a czemu masz wypłatę z innej firmy niż pracujesz no tego ja już nie mogę wiedzieć 😯

hammer18
    Participant

aha dzieki ja zapracowany jetsem wiec nie pamietam 🙂

ale ja podejrzewam 🙂 mojego jednego z szefow sciga cos takiego jak skarbowka 🙂 i niewiem czy walow nie kreci z podatkiem moim juz sie spotkalem u kilku pracownikow ze co miesiac maja z innej firmy wyplate!ja dostalem z innej firmy przelew na konto i z innej firmy payslip

rafal_best1
    Członek

Dzięki za cenne wiadomości.
    Dostarczyłem P-45 do nowego pracodawcy, kod podatkowy też mam nowy 522L, teraz tylko zobaczymy co z rozliczenia za ubiegły rok wyniknie ❓

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.