Strona główna › Działy › Hyde Park › Definicja słowa "Janusz"
no uxbridge cos w ten desen.jeszcze dodam ze u rodakow to przewarzaja kolory czarno-szaro-biale
slanting_eye wrote:lonsdale to mi sie kojarzy ze skinhedami(w polsce 199pln).lonsdale to kupisz w jjb sport za 3-5funtow.a jak szukasz tanich i fajnych ciuchow to odwiedz charity shop (ja sie tam ubieram),janusze na to lumpex wolaja…
ja na to tez lumpex mowie bo moja mama ne to mowi lumpexy w polsce, a ona mnie na janusza nie wyglada…pare razy bylem tam ale jakos meskie ciuchy to na jak na lekarstwo…zreszta to bezsensu takie gadanie jak dla ciebie wszystko to janusze…wasy-janusze reklamowki-janusze lumpexy-janusze…[/quote]
Ależ wy się ludzie zajęliście pierdółkami teraz…
Wąsa to miał i Nigel Mansell- Brytyjska gwiazda F1 i ma wielu zamożnych Anglików na polach golfowych…
Chodzi przecież o całokształt, ale prawdą jest, że najczęściej nas rozpoznają właśnie po tym co wymieniono. "Adiki", reklamówka, plecaczek, dżiny, wąsy (ja też mam! :lol:) i….sztampowość, jakaś taka sztywność ludzi zakompleksionych, jakby sami sobą pokazywali, że sa z jakiegoś "gorszego" kraju.
To przykre.
Zauważcie też, kto i w jaki sposób rozmawia z miejscowymi.
I o czym… 😉
generalnie to rozmawiaja o tym "ile na godzine"
no uxbridge cos w ten desen.jeszcze dodam ze u rodakow to przewarzaja kolory czarno-szaro-biale
Wygląda więc na to, że mamy sporo wspólnego z … muzułmanami.
Bo ci faceci noszą najczęściej właśnie takie kolory… 😆 😆 😆
Chcialam tylko dodac ze slowa Janusz tez sie uzywa jako odpowiednik wiesniak-burak…
I moze nie nowo przybyly , ale ten co dlugo tu jest, a sie prawie niczego nie nauczyl, i chodzi tu glownie o sprawy moralno-etyczne – TEZ moze byc z powodzeniem Januszem
ALe na mnie prosze nie krzyczec- ja tego slowa rzadko uzywam…chyba tylko wobec jednej osoby 😉
powinniście się wstydzić…
większość ludzi, która tu przyjeżdża to niewykształceni, z małych miejscowości gdzie bezrobocie dotyka połowę mieszkańców… to nie jest ich wina, że rząd obiecuje a potem dba o własne dupska
to są ludzie, którzy owszem nie mają gustu, ubierają się możliwe, ze śmiesznie, ale to nie jest powód do tego aby się z nich nabijać. zostawili swoje rodziny, żeby tu coś zarobić (może i pochwalić się przed znajomymi, ale w gruncie rzeczy chodzi o to żeby mieć cos dla siebie i dla rodziny… normalne przecież)
to są zwyczajni ludzie , nie chcę nazywać ich pospolitymi, nie chcę ich nazywać ciemnogrodem, ciemną masą czy innymi obrzucać epitetami..
wśród nich są trochę lepsi trochę gorsi
tak jak u nas na forum… różnorodność charakterów… tak ! nasz charakter czyni nas innymi… ale do cholery nie można sobie w tę pieprzoną mózgownicę wbijać , że my i nasze zachowanie, gust, stanowisko, "elokwentność" i aparycja (z wąsami lub nie) jest lepsze i nie podlega jakiejkolwiek krytyce.
mamy przyjaciół, znajomych, środowiska w których przebywamy.
nie można się zamykać w tych kameralnych grupach, bo nie chodzi o to żeby spędzać resztę życia wśród tej samej grupy… chcecie coś o ludziach powiedzieć to porozmawiajcie z nimi , przebywajcie z nimi dłużej niż tylko na piwku…
dobrze wiecie, ze ludzie inaczej zachowują sie w grupie a inaczej kiedy sami mogą kontemplować świat .. nawet używając przekleństw
]właśnie ! klnięcie… lną i trudno… co zrobić… nie można przekreślić człowieka tylko dlatego, ze klnie na czym świat stoi… rozumiem, ze może się to nie podobać, ale jest inny sposób na takie zachowanie….
jeśli chcecie oceniać tych ludzi (dla mnie to ludzie … a nie janusze) należy również wziąć pod uwagę przyczyny ich zachowania, wyglądu, mowy
skutki widzimy wszyscy i łatwo jest to komentować, ale nikt nie zadaje sobie trudu, by tych ludzi czegoś nauczyć (jest to trudne, ale nie niemożliwe) i dowiedzieć się dlaczego tak a nie inaczej sie zachowują
czy oni wam coś złego zrobili ? tylko nie piszcie mi , ze przynoszą wam wstyd, bo największy wstyd przynoszą oszołomy z ul.Wiejskiej.
czy padliście ofiarą ich wyrachowanych oszustw, czy zostaliście przez nich pobici ?
wśród ludzi przyjeżdżających do UK są różni ludzie, wśród nich również złodzieje, chuligani, ukrywający sie przestępcy.. normalne.. zawsze sie ktoś taki trafi… nikt nie sprawdza na granicy co ludziom w głowach siedzi
nikt nie tasuje ich wzrokiem i nie każe zmieniać ubrania na modniejsze…
wymyśliliście bzdurę..
grupka robotników, którzy z jednym wózkiem urządzają sobie wycieczkę w tesco to janusze ? a wiecie dlaczego tu są ? dlaczego kupują najtańsze produkty. ? może mają rodziny, dzieci, wnuki, którymi ktoś tam w Polsce sie opiekuje…
jakiś człowiek w bojówkach, z plecakiem lub siatką, w bluzie z rzeceny to janusz ? kurrwa mać ! kretynem jest ten który tak go określa, tylko dlatego bo inaczej sie ubiera
fata:
[quote:d9954003e4]-Janusze (z dużej!) – to wiekszość nowoprzybyłych, ale tych niedoświadczonych i co najgorsze- nieprzygotowanych do pobytu i życia tutaj.
Nowicjusze, ale uwaga! dodajmy że najczęściej na własne życzenie [/quote]
jak można być nowicjuszem na własne życzenie…???
każdy jest zawsze nowicjuszem jeśli bierze sie za coś czego wcześniej nie robił… a nazywanie go januszem z tegoż powodu jest co najmniej śmieszne
fata ..myślałem, ze sie bardziej postarasz
[quote:d9954003e4]-janusze (z małej), to wg. ostatniej terminologii najmniej ciekawa grupa przyjezdnych, czyli drobni cwaniacy (np. tacy co celowo nie płacą rachunków i jeszcze to rozpowiadają chwaląc się, że nigdy nic im się nie stanie, bo "Angliki takie gupie som"…), zajmujący się czasem nie wiadomo czym, pijaczki, ludzie wyglądem i zachowaniem robiący nam niezbyt dobrą opinię, ludzie niczego konkretnego nie umiejący mimo wieku i szkół, niewychowani.[/quote]
ale powiedz mi skąd wiesz, którzy to, jesli sami sie nie pochwalą, ze nie płacą, że nie mataczą … albo jeśłi od kogoś usłyszysz, ze ten i ten to oszust i cwaniak, ale słowa te wypowiedziane są z czystej zawiści (znanej przecież wśród polskich emigrantów na całym świecie)… weźmiesz do serca te słowa i sam zaczniesz je rozgłaszać na lewo i prawo ?
skąd wiesz jakie jest ich wykształcenie
o wyglądzie i zachowaniu pisałem wcześniej
skazywanie człowieka na taki epitet przy analizie, którą mi/nam przedstawiłeś to po prostu przedszkole , nietolerancja i oznaka niewychowania (tak !!! własnie niewychowania)
co innego jeśli to jest twoja własna opinia… oczywiście pomyślę sobie coś o tobie, ale nie będę tego akcentował w każdym poscie…
uxbri
[quote:d9954003e4]Chodzi o to, że Polacy generalnie ubierają się i wyglądają sztampowo[/quote]
tak ! bo ludzie nie są uświadomieni.. nie interesują się modą, bo nie siedzą przed telewizorem i nie czytają kolorowych magazynów, tylko zapierdzielają od rana do wieczora, żeby mieć weekend wolny, napić się i znowu w poniedziałek do pracy
ważne, zeby pracowali uczciwie, a to ze się ubierają zwyczajnie.. co mnie to obchodzi…
w ogóle to zauważyłem, ze jest grupa kilku forumowiczów którzy często irytują się tym, ze nowi na forum pytają o rzeczy , o których nie wiedzą (mimo tego, ze mają opcję szukaj)… łatwiej jest zapytać mieszkańca obcego miasta gdzie jest filharmonia niż szukać informacji turystycznej.. zawsze zapytanie będzie najprostszą formą szukania pomocy, a jeszcze prostszą będzie konkretna odpowiedź, a nie biadolenia jacy to nowi są niezorganizowani i ofermowaci… patrzcie na siebie ! wam w życiu wszystko wychodziło ? noż kurrwa mać ! to tylko was klonować i taki sztab wysłać do polski żeby coś zrobili !
dla mnie osobiście szczytem uniejętności jest znaleziebnie sobie dobrej pracy w Polsce, ale do głowy mi nie przyjdzieżeby obrzucać błotem tych , którzy z kraju wyjechali…
za granicą jest po prostu łatwiej znaleźć pracę, która zaspokoiłaby nasze potrzeby materialne !
i to jest przyczyna, którą pod uwagę bierze większość przyjezdnych !
a to że nie potrafią sobie czasami poradzić to nie jest powód aby nazywac ich januszami/ Januszami !!!
jeśli im pomożemy to na pewno będzie lepiej, a skoro stać nas tylko na drwiny i śmiech to tak naprawdę kto tu jest januszem ?
żal mi was.. was, którzy tak nadużywacie tego słowa… można naubliżać innym oczywiście.. ale chociaż nie róbcie tego publicznie wobec ludzi , których znacie tylko z widzenia.
ps: w poznaniu słowo janusz oznacza człowieka, który daje się nabrać na wszystko… nie wyciąga wniosków i ciągle daje sie oszukać… a już na pewno nie jest to osoba, która potrafiłaby załatwić sobie pracę w anglii… czy nawet tu dotrzeć…
już nawet bra słów :/
bądźmy bardziej tolerancyjni.. na pewno przez to zyskamy
a to że są Polacy, którzy zachowują sie niekulturalnie… a co ? w Polsce takich nie ma ? albo czy takich anglików nie ma ?
takie jest życie, taka jest ludzkość, taka jest cywilizacja..
dafunkonline, zgadzam sie z toba prawie w stu procentach. Niektorzy zapomnieli juz jak to bylo jak sami wyjechali z kraju poraz pierwszy…
Ci ktorych najbardziej krytykuja, osmieszaja i wyszydzaja pewnie naleza do klasy spolecznej (lub pokolenia) z ktora w ojczyznie by nie mieli absolutnie nic do czynienia i rzadko spotykali na swej drodze. A tutaj ze wzgledu na wspolna narodowosc tacy rzucaja im sie w oczy. No chyba ze i w kraju tez namietnie wysmiewali sie z ubogich, czy niezaradnych czy wprost naiwnych albo po prostu mniej inteligentych lub mniej poinformowawanych od siebie.
Jesli wszyscy Polacy ktorzy tu sa i tu zostana, to za 5 lat najdalej wszystko sie wyrowna, wszyscy jednakowo beda zorientowani w terenie i dopiero wtedy skonczy sie przemadrzalstwo i brak tolerancji.
Zagadzam sie po czesci z Toba co czlowiek to inny charakter,kazdy ma jakies inne powody dla ktorych tu przyjechal i nikt tu nie dyskryminuje kogos,ze pochodzi z malej wioski to jest gluip itp Chodzi glownie o to,ze Polacy strasznie sie zmieniaj przyjezdzajac tutaj,nie wiem czym tkwi problem,ale podejrzewam ,ze w pieniadzach , chodz i to mnie dziwi bo to juz nie czasy kiedy sie wyjezdzalo za granice i zbijalo kokosy ,a wracajac do domu budowales dom,samochod i jescze ci zostalo na koncie.Glowny problem polega na tym ,ze spotykajac nowego rodaka slyszysz tylko o pieniadzach kto sobie cos kupil ,ze dvd auto , i poda, ile kto wypil i kto ma lepiej platna prace 😯 Dla mnie taka osoba to "janusz"!!!!
no a o czym ma nowa fala gadac, na czym byli ostatnio w operze 😆 ? Badz wyrozumiala realistka.
No ja rozumiem ale nie tylko o pieniadzach prosze!!!!!W granicach rozzsadku:)
Jesli wszyscy Polacy ktorzy tu sa i tu zostana, to za 5 lat najdalej wszystko sie wyrowna, wszyscy jednakowo beda zorientowani w terenie
Czyżby? 😉
rollingstone wrote:Jesli wszyscy Polacy ktorzy tu sa i tu zostana, to za 5 lat najdalej wszystko sie wyrowna, wszyscy jednakowo beda zorientowani w terenie
Czyżby? :wink:[/quote]
a myslisz ze 5 lat to za dlugo czy za krotko?
rollingstone wrote:Jesli wszyscy Polacy ktorzy tu sa i tu zostana, to za 5 lat najdalej wszystko sie wyrowna, wszyscy jednakowo beda zorientowani w terenie
Czyżby? :wink:[/quote]
w sumie to tez śmiem watpic w to, my jestesmy jednal specyficznym narodem…
Swieta racja,dafunkonline…..swieta racja.. 🙂 Ludzie tu za chlebem wyladowali…Zamiast sie wspierac wiekszosc by sobie noz w plecy wbila…Czasem wydaje mi sie,ze najbardziej ciesza czyjes niepowodzenia.. 🙁 Ale to tylko moje prywatne spostrzezenia…..Pozdrawiam
To nie chodzi o to skąd ktoś pochodzi i gdzie robi zakupy tylko… np. kiedyś do naszego domu przyjechał gościu, który nie potrafił inaczej zamykać drzwi jak tylko trzaskać (nawet o świcie)
Myślę, że w dzieciństwie kiedy spał zapaliło mu się łóżeczko a ojciec gasił je łopatą.