Strona główna Działy Prawo zostałam pobita we wlasnym domu…

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    gabi22
    Participant

Witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam serdecznie. Sprawa jest nie wesoła otóz zastanawiam sie co poczac z faktem pobicia we własnym domu przez współlokatorke która jest angielka. Dziewczyna ma 19 lat nie pracuje, nie uczy sie za to siedziała juz w wiezieniu (nie wiem za co i jak długo). Sprawe zgłosiłam na policje zrobiono mi zdjecia a we wtorek mam rozmowe z tłumaczem. Musze zaznaczyc ze ja jej nie uderzyłam bo sie bałam to nie jest mój kraj a ona jest cwana zaraz by dzwoniła na policje! Kompletnie nie wiem co zrobic czy mam sie z nia sadzic czy ta sprawe tylko zgłosic i zostawic zeby nie było nastepnych pobic i zeby ona sie uspokoiła. Ona mnie straszy ze ja to jej nic zrobic nie moge! No i masz. Mój problem polega na tym iz nie wiem jak policja reaguje na takie sprawy czego moge sie spodziewac. Słyszałam ze jak sie zgłosi sprawe do sadu to i poszkodowany i napastnik musza płacic sumke do kasy państwowej i taki koniec. Wiec po co sie sadzic? Problem jest tez w tym ze ona jest kłamlia no i jak sie ustrzec przed jej kłamstwem? Zacznie kłamac i co ja zrobie?
    Jesli ktoś był w takiej sytuacji moze podpowie mi co dalej? Czekam na Wasze porady. I jeszcze jedno chce zapytac o odszkodowanie za pobicie jak i od kogo trzeba sie ubiegac i jaka procedura?
    Mieszkałyśmy razem bo mamy partnerółw dwóch braci. Od poczatku wiedziałam jaka jest sprawa ze trzeba na nia uwazac bo jest niezrównowazona psychicznie. My jestesmy w trakcie szukania mieszkania na zakup to troche potrwa jesli panna wróci to sie wyprowadzamy. Tu dochodza tez koligacje rodzinne.
    Ja sie boje sadu nie lubie tak i nie chce zaczynac bo nie wiem co mnie czeka. Ona moze nasłac kogos jest nieprzewidywalna!
    Policja chyba pyta czy chce sadu czy sobie poprzestane na zawiadomieniu?
    Zapomniałam dodas ze ta panna bardzo mi ublizyła ze jestem polska dziwka z polski i co Wy na to?
    Dziekuje za wsparcie i słowa pocieszenia. 🙂 Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów 🙂

ewelina222
    Participant

Moja rada to :nie daj sie zastraszyc, masz takie same prawa tutaj co kazdy angli!!!!!!Wiec walcz o swoje!!!!

slanting_eye
    Członek

jak da rade to ja sprowokuj i nagraj wszystko np. na dyktafon w telefonie a potem jak juz naklamie przedstaw swoj dowod i domagaj sie odszkodowania

v-tec
    Członek

Ja ci radzę wyprowadzić się jak najprędzej z tego miejsca, bo historia może się powtórzyć, wezwiesz gliny ale co z tego, tego co dostaniesz nikt ci nie odbierze. Trochę to smutne że ofiara musi uciekać przed prześladowcą ale tak jest. Na policji opowiedz wszystko i powiedz że chcesz zgłosić incydent, ale prawda jest taka że jak tamta jest takim elementem to zbytnio się nie przestraszy…

fatamorgana
    Participant

Jakim cudem zamieszkałaś z kimś takim??? 😯 😯 😯
    Naprawdę nie zauważyłaś (usłyszałaś) niczego, co wskazywało na to, z kim zamieszkasz?
    Nie daj się szmacie zastraszyć!
    Jesteś niewinna i to Twoje ma być na wierzchu! ❗
    Pozdrawiam.

Marta Klecz
    Członek

Szmacie???????????????
    Bez przesadyzmu

Hamuj sie chlopcze

Ja kolezance chce powiedziec ze to jest domestic violence i jest to normalnie karane jak wszystko inne. Mozesz isc na policje z tym, powiedziec ze nie masz gdzie sie podziac, oni cie wysla do hostelu- najpierw zapytaja czy nie masz jakiejs rodziny czy znajomych zeby u nich zostac, jak powiesz ze nie, to cie wysla do hostelu,takim osrodku dla ludzi poszkodowanych…
    Tam nie jest fajnie. Wiec jak v-tec radze sobie poszukac czegos i to jak najszybciej.

pietrek74
    Członek

tak jak juz ktos pisal wczesniej zmien mieszkanie jak najszybciej. Pozatym nie obawiaj sie ze policja nic nie zrobi jak bedziesz zeznawac prawde i nie bedziesz krzyczala tylko spokojnie mowila to dzadza ci wiare. Pamietaj abys mowila ze nie jestes rasistka i wiesz ze w anglii sa dobrzy i zli ludzie i wierzysz w to ze policja ci pomorze. Powiedz ze jestes zastraszona i obawiasz sie conajmniej o wlasne zdrowie bo wydaje mi sie ze to wlasnie taka sytuacja. Przyjdz ubrana schludnie i badz grzeczna i cicha a napewno ci pomoga. Ja mialem przypadek ze angole wlamali nam sie do mieszkania, wezwalem policje a cala sprawa fakt ze ciagla sie kilka miesiecy, ale nie musialem nic placic i zapewnili mi iz moge skladac zeznania bez obecnosci oskarzonego. Takze glowa do gory najpierw nowa chata i wspolpraca z policja. Mozesz rowniez poprosic o pomoc psychologiczna bo na to tez pacza w sadzie, a z tego coi sie orientuje to zapewne sami do ciebie sie zglosza z tym.

yuuki
    Członek

jak sie można z taką patologią pod jeden dach pakować? 😯 a komplexy w stylu"to nie jest mój kraj"-równoznaczne z daj mi w zęby nic nie powiem sprawy nie załatwiają- chavette zasługuje na community service ❗

Dorota.s
    Participant

Chcialam tylko wytlumaczyc ze w tym wypadku nie wchodzi w gre "domestic violence" skoro panie nie mieszkaly ze soba jako "partnerki". Ja tez bym radzila sie wyprowadzic, szczegolnie ze ewidetnie ta osoba nie przejmuje sie bardzo tym co jest prawne.

"Domestic violence is any incident of threatening behaviour, violence or abuse between adults who are or have been in a relationship together, or between family members, regardless of gender or sexuality." (Home Office)

siwyrb
    Członek

Wyprowadzaj sie i to szybko bo Policja nic nie zrobi. Dadza ci Wsparcie to znaczy zadzwoni do Ciebie koles z jakiegos telefonu zaufania i bedzie Cie pytal jak sie czujesz , bedzie cie pocieszal. A w sadzie jak nie masz swiadkow i jak pobicie nie jest bardzo dotkliwe i widoczne nic nie zwojujesz. szkoda czasu. Popieram Fate co powiedzial o tej Rurze – nie daj sie Szmacie! Jej na niczym nie zalezy. Wyprowadzka jesli niechcesz walczyc. Mozesz zawsze zrobic to co ona bez swiadkow przy….olic jej jak bedzie spala tylko zeby nie bylo sladow n aciele. I tez ci tego nie udowodnia. Pozdro 😈

SAMIRAHINI
    Członek

W przypadku osob podlegajacych juz wczesniej procedurze ukarania czy to grzywna czy to wyrokiem skazujacym na odbycie kary zastepczej lub wklasciwej (custody,care home,prison czy home prison) zawsze wszczynane jest postepowanie nadzorujace czyli taka osoba musi posiadac odpowiednika polskiego kuratora.
    Dochodzenie wszczynane w stosuku do takich podmiotow jest zawsze prioryty i nie bedzie z pewnoscia jedynie zakonczone ukaraniem grzywna.
    Sprawy dotyczace domestic violence zwlaszcza odnosnie osob notowanych musza byc dokladnie sprawdzone.
    taka procedura jest dosc zmudna i z pewnoscia calosc nie zakonczy sie w ciagu paru dni poniewaz wymagta co wiadome dostarczenia materialu dowodowego w formie zeznan,obdukcji,raportu lekarza etc.
    W takim przypadku jak w przypadku innych wykroczen i przestepstw poszukiwani sa swiadkowie zajscia,co zrozumiale a ich zeznania sa zawsze dodatkowym wsparciem.Im wiecej tym,tym lepiej.
    Sprobuj poszukac czy wspomniana osoba dopuszczala sie podobnych zachowan wobec innych,czy probowala juz kogos zastraszac (to tez jest karalne),czy dokonala wczesnie juz jakiejs abuse w formie fizycznej lub slownej.Wszystkie takie zachowania sa dla policji i sadu kolejnym dowodem dlugotwalego procesu stosowania przemocy i zwiekszaja szanse na dluzszy wyrok (zwlaszcza,ze osoba nie jest malotetnia i ponosi pelnie odpowiedzialnosci karnej).
    Sprobuj takze dowiedziec sie czy;naduzywa alkoholu,stosuje srodki psychotropowe lunb jakiekolwiek narkotyki,czy jest w ich posiadaniu.
    Takie elementy pozostaja wiazace rowniez.
    Sprawa przeciwko takiej osobie odbywa sie z powodztwa karnego czyli po uprzednim zgloszeniu na policje.Koszty ponosi skarb panstwa.
    Mozesz takze dodatkowo wytoczyc sprawe z powodztwa cywilnego o zadosc refund za straty moralne i cielesne.O ile wiem to w pierwszej instancji trafia ona do tak zwanego county court i kosztuje to ok£50

SAMIRAHINI
    Członek

A i jeszcze jedno wgwoli uzupelnienia.
    jezeli nie mowisz dobrze po angielsku ( a mniemam ze nie skoro kmorzystasz z pomocy interpretour), lepiej poszukaj osoby ktora robi to biegle i jest obeznana w tutejszych realiach formalnych,bo z pewnoscia zostanie dostarczona ci cala masa papierow do wypelnienia i procedur do wypelnienia zatem pomoc kogos (poza osoba tlumacza intytucjonalnego)moze byc przydatna.To tylko tak na marginesie.

olo
    Członek

Ewentualnie zapłać komus kto załatwi ją lepiej niż ona ciebie i postraszy bardziej przekonująco (nie wiem, może jakaś wycieczka w bagażniku samochodu do innego miasta czy do lasu :twisted:).
    Trochę to kosztuje ale przynajmniej nie będziesz musiała się wyprowadzać 😈

Oczywiście to tylko propozycja rozwiązania sytuacji na twoją kożyść i to pod warunkiem że nie boisz się niewypału :mrgreen:

A tak na marginesie to miałaś świadków?

gabi22
    Participant

nie nie miałam swiadków. Tylko jej partner widział druga czesc tego przedstawienia tego dnia. Wczesniej jakies 6 miesiecy temu wszyscy domownicy widzieli jak rzuciła sie i chciała mnie pobic w kuchni ale ja powstrzymali.
    ja nie mam siły sie ciagac po sadach z kims nienormalnym ale jesli dojdzie kiedys drugi raz do takiego zachowania to ja juz nie wytrzymam!
    dziekuje za wsparcie i rady w mojej chorej sytuacji.
    pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów i dziekuje Wam za wszystko!!!!!!!!

Wyświetlanych postów: 14 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.