Strona główna Działy Hyde Park Nonsensy na temat Anglii i w ogóle zagranicy…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

A co do mojej 'skali porównawczej’ to nie jest to tylko Polska-Anglia, byłem także w kilku innych krajach, w tym dłużej w Niemczech i wskutek tego z pewnością Anglia nie jest w stanie zrobić na mnie wielkiego wrażenia 8)

Co na Tobie zrobiło wrażenie w Hakenkreuzowie? Jedyne do czego ten kraj się nadaje to przejechać przez niego, najlepiej bez zatrzymywania się.

v-tec
    Członek

No tak, jeżeli jedziesz aby szybciej bez zatrzymywania się to nie zauważysz niczego co by mogło zrobić wrażenie 🙂
    Każdy kraj jeżeli się przejeżdża przez niego autostradą nie wygląda zbyt zajmująco…

7sisters
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    v-tec wrote:

No tak, jeżeli jedziesz aby szybciej bez zatrzymywania się to nie zauważysz niczego co by mogło zrobić wrażenie 🙂
    Każdy kraj jeżeli się przejeżdża przez niego autostradą nie wygląda zbyt zajmująco…

Spędziłem w Hakenkreuzowie w sumie kilka tygodni. Kraj jak kraj, ale paskudniejsi ludzie są chyba tylko w Austrii. Brr, wolałbym mieszkać na Antarktydzie niż tam…

fatamorgana
    Participant

v-tec wrote:

Nieprawda.
    Widać nie byłeś w Szwajcarii, Austrii czy włoskim Tyrolu, czy w ogóle w Alpach. Tam nie brak autostrad w samych wysokich górach, wśród miast i miasteczek, wiosek, zatem z drogi widac całkiem sporo, żeby wiedzieć jak piękne to strony. 🙂

hammer18
    Participant

7sisters wrote:

v-tec wrote:

Spędziłem w Hakenkreuzowie w sumie kilka tygodni. Kraj jak kraj, ale paskudniejsi ludzie są chyba tylko w Austrii. Brr, wolałbym mieszkać na Antarktydzie niż tam…[/quote]

zgadzam sie ztym co piszesz ludzie sa tam paskudni

Uxbridge
    Członek

Kurcze, ale macie pojęcie o Niemczech. Ten kraj to chyba jeszcze większa mieszanka nacji i lokalnych kultur niż UK. I ludzie w zależności od landu potrafią być naprawdę różni (oczywiście generalizując). Kompletnie inni są Bawarczycy a kompletnie inni Fryzyjczycy. Dawne Wsch. Niemcy to też zupełnie inna historia. Nigdy nie mieszkałem w Niemczech, ale byłem tam niezliczoną ilość razy, zjeździłem je wzdłuż i wszerz, poznałem kupę ludzi. Znam też wielu Polaków mieszkających tam od lat. I naprawdę mówienie o tym jacy są Niemcy ma jeszcze mniej sensu niż mówienie jacy są Brytyjczycy.

fatamorgana
    Participant

Podpiszę się (jak zwykle zresztą :)) pod słowami Generała. 🙂
    Jednego na pewno wszakże nie można Anglikom i Niemcom odmówić:
    poczucia dumy z narodu i kraju.
    I jeszcze jednego: posiadania konkretnych powodów do tej dumy w skali swiatowej.

v-tec
    Członek

fatamorgana wrote:

v-tec wrote:

Nieprawda.
    Widać nie byłeś w Szwajcarii, Austrii czy włoskim Tyrolu, czy w ogóle w Alpach. Tam nie brak autostrad w samych wysokich górach, wśród miast i miasteczek, wiosek, zatem z drogi widac całkiem sporo, żeby wiedzieć jak piękne to strony. :)[/quote]
    Owszem byłem we wszystkich tych okolicach.
    Fakt że z góry widać więcej 🙂
    A tak w ogóle to:

7sisters
    Participant

Uxbridge wrote:

Kurcze, ale macie pojęcie o Niemczech. Ten kraj to chyba jeszcze większa mieszanka nacji i lokalnych kultur niż UK. I ludzie w zależności od landu potrafią być naprawdę różni (oczywiście generalizując). Kompletnie inni są Bawarczycy a kompletnie inni Fryzyjczycy. Dawne Wsch. Niemcy to też zupełnie inna historia. Nigdy nie mieszkałem w Niemczech, ale byłem tam niezliczoną ilość razy, zjeździłem je wzdłuż i wszerz, poznałem kupę ludzi. Znam też wielu Polaków mieszkających tam od lat. I naprawdę mówienie o tym jacy są Niemcy ma jeszcze mniej sensu niż mówienie jacy są Brytyjczycy.

Niezaleznie od regiony, Niemcy maja jedna ceche wspolna: pruskie dziedzictwo, na ktorym zbudowana jest niemiecka panstwowosc, mentalnosc i kultura. To narod ktoremu demokracja i wszystkie jej idee zostaly narzucone sila i tak naprawde nigdy nie zostaly w pelni zrozumiale. Niemcy wierza wylacznie w sile i tylko sile beda respektowac.

Uxbridge
    Członek

7sisters wrote:

Niezaleznie od regiony, Niemcy maja jedna ceche wspolna: pruskie dziedzictwo, na ktorym zbudowana jest niemiecka panstwowosc, mentalnosc i kultura. To narod ktoremu demokracja i wszystkie jej idee zostaly narzucone sila i tak naprawde nigdy nie zostaly w pelni zrozumiale. Niemcy wierza wylacznie w sile i tylko sile beda respektowac.

Upraszczasz aż zęby bolą.
    W dodatku to nijak ma się do historii tego kraju. Demokracja narzucona siłą? Niemcy mają tradycje demokratyczne jakich może im pozazdrościć większość państw. Poglądy liberalne i demokratyczne rodziły się we Francji i w państwach niemieckich właśnie. Nowoczesna demokracja parlamentarna czerpie ze spuścizny amerykańskiej, brytyjskiej, francuskiej i pruskiej (tak!).
    A spuścizna pruska (Prusy to nie równa się Niemcy!) jest obecna nie tylko w zamiłowaniu do sprawnej i silnej władzy czy militaryźmie ale także w pragmatyce i szacunku dla prawa czy swobód.
    Hitleryzm, który żywił się częściowo pruską mentalnością, był tak naprawdę zaprzeczeniem pruskich tradycji. Hitler był nieufny w stosunku do prusaków i miał rację, bo to właśnie wśród pruskiej generalicji rodziła się konspiracja przeciw niemu.

:7972dc8603 wrote:

…pruskie dziedzictwo, na ktorym zbudowana jest niemiecka … kultura

No tu to już mnie rozśmieszyłeś. Kultura pruskim dziedzictwem?! Niemiecka kultura i sztuka trwała i rozwijała się przez setki lat zanim ktokolwiek słyszał o państwie pruskim. A i potem, tzw. "pruski duch" miał niewiele wspólnego z niemiecką kulturą. Gdzie ty masz pruskie tradycje u Goethego, Shillera, Rielkego, Heiniego, Manna nawet Wagnera.
    Znowu – Hitler raczej czerpał z tradycji antycznej i chętnie powoływał się na mityczne dziedzictwo starogermańskie. Niemiecka, oświeceniowa kultura była mu obca i nienawistna (Heine).
    To w głowach komunistycznych historyków powstało idiotyczne propagandowe równanie Niemcy = Prusy = Hitler
    A prawda jest taka, że reżim typu hitlerowskiego mógł powstać niemal wszędzie w przedwojennej Europie. Tylko że w dobrze zorganizowanych Niemczech, (wykorzystując a owszem, niemiecki szacunek dla władzy) osiągnął wyjątkowe "sukcesy". Nieszczęście Żydów nie polegało na tym że Niemcy byli jakimiś wyjątkowymi rasistami w Europie, ale na tym, że obsesja Hitlera spotkała się z doskonale funkcjonującym aparatem państwowym. W żadnym innym kraju holocaust by się tak nie "udał" bo nie wyrobili by się logistycznie.

fatamorgana
    Participant

v-tec wrote:

Owszem byłem we wszystkich tych okolicach.
    Fakt że z góry widać więcej 🙂
    A tak w ogóle to:

To co?…
    No powiedz, powiedz… 😆 🙂
    Jak byłeś, to czemu tak piszesz jak wyżej?
    (W niektórych krajach z autostrady mało co widać i nie daje to wglądu w to, co w kraju jest). 🙂 😉
    Ja miałem jednak zupełnie inne wrażenia z Niemiec, bo prawdopodobnie innymi autostradami jeździłem…
    😆
    😉

7sisters
    Participant

Uxbridge wrote:

Niemcy mają tradycje demokratyczne jakich może im pozazdrościć większość państw. Poglądy liberalne i demokratyczne rodziły się we Francji i w państwach niemieckich właśnie. Nowoczesna demokracja parlamentarna czerpie ze spuścizny amerykańskiej, brytyjskiej, francuskiej i pruskiej (tak!).

Fryderyk II poczęstowałby Cię ołowiem za te słowa.

Kultura o ktorej piszesz to kultura dworu i arystokracji. To kulura Niemiec jakich nie ma od ponad setki lat. Nie Shiller i nie Goethe byli przewodnikami ludu ale Bismarck i Hindenburg a potem Rohm i Goebbels. I to własnie oni nauczyli Niemców ze jedyne z czym nalezy sie liczyc to sila. Dopiero kiedy Hitler oslabl, pruski pies osmielil sie ugryźć… dopiero wtedy!

W żadnym innym kraju holocaust nie byłby mozliwy, poniewaz zaden inny narod nie byl tak psio posłuszny swoim panom jak Niemcy. To narod nauczony trzymania za mordę, nie dyskutowania i wykonywania rozkazów. Nauczony wszystkiego, co obce jest indywidualizmowi i umiłowaniu wolności. To mnie w Niemcach brzydzi.

MK
    Członek

fatamorgana wrote:

To co?…
    No powiedz, powiedz… 😆 🙂

on to powiedzial 1618 razy (przynajmniej tyle teraz wskazuje licznik) 😉

Dorota.s
    Participant

Co do Angli to nie mam jeszcze opini w tym momecie, ale kilka lat temu mieszkalam w Austri przez 6 miesiecy i nie spotkalam sie ze specjalnie "paskudnymi" ludzmi. Wrecz przeciwnie, byli dosc serdeczni i pomocni. Przejezdzilysmy rodzinka cala Austrie autostopem gdzie oferowano nam sniadanie, podwozono do celu i milo gawedzono po angielsku. Wiele osob starszych porozumiewalo sie po rosyjsku, pozostalosci po naszych sasiadach, ktorzy to goscili w Austri przez dosc dlugi czas. Mieszkajac w malym miasteczku ludzie pozdrawiali sie slowami "Szczesc Boze".

Mysle ze jesli ktos sie spotkal z takim traktowaniem, to moze podziekowac "januszom" i ich zachowaniu. Trzeba wziac pod uwage ze Niemcy czy Austria sa krajami czystymi, schludnymi i uczciwymi. Zalatwianie sie na ulicy czy wymiotowanie pod murkiem na pewno ich nie zachwycilo. Mozliwe ze tlumy emigrantow, ktore sie przewinely przez Austrie lekko zmienily charaktery poboznym Austriakom.

Pamietam jak ogladajac sprawozdanie z olimpiady z Japoni sluchalam zdziwienia dzinnikarzy amerykanskich jak to alkohol jest sprzedawany w automatach i nikt nieletni go nie kupuje. Kultura!

Nawiazujac do orginalnego tematu, chetnie moge sie podzielic uwagami o Kanadyjczykach i Amerykaninach, a temat jest jak rzeka. 🙄

100%polak
    Participant

7sisters wrote:

poczęstowałby Cię ołowiem za te słowa.

Popatrz na rodzaj munduru na obrazku Uxbridge-a .Preferuje on inny rodzaj walki oraz rozstrzygania sporów (z forumowiczami ?)

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.