Strona główna › Działy › Hobby › Internet z NTL-a (teraz już Virgin właściwie) – dodatek
Temat wielokrotnie wałkowany, ale dopisze jeszcze parę słów , które, byc może, ułatwią komuś życie.
Po zamówieniu internetu z Virgin (dawnyNTL), otrzymamy modem, dysk z programem instalacyjnym oraz list powitalny z nr PIN – potrzebnym do pierwszej instalacji modemu. Niestety program instalacyjny nie działa z polską wersją Windows i zaczynają się schody…potrzeba kompa z ang.wersją co oczywiście nie jest niedozałatwienia ale już deko niewygodne…, czasami też nie dochodzi list z nr PIN i na to już nie ma siły – trzeba dzwonic do serwisu… i własnie z taką sytuacją się spotkałem. Nr PIN, po autoryzacji, podali, ale program instalacyjny nadal twierdził, ze jest on niewłaściwy!
Po kolejnym telefonie (mysle:może źle zapisałem) podali…ten sam numer PIN!
Gdy oświadczyłem, że numer, który mi podają nie działa, Pan uprzejmie oswiadczył: "to ja Panu aktywuję ten modem z centrali" i ….zrobił to! 😀
Wniosek: jeśli nie mamy ang. Windowsa wystarczy zadzwonić do obsługi technicznej i poprosic o aktywację zdalną lub oświadczyć, że list z nr PIN nie dotarł a "numer który mi Pan tu podaje nie działa…"hehe
Jest tez dwa minusy –
1. do tej rozmowy basic english nie wystarczy…
2. opłata za połączenie z serwisem jest dość spora (jakieś 2 miechy temu za 10 min rozmowy skasowało 8F, z czego 7 min to było słuchanie automatów i muzyczek) – dziś zeszło 18 minut ale ile za to bekne to dopiero rachunek pokaże…zatem jeśli dzwonimy z "pay as you go" to warto załadować za 20F, zeby w kulminacyjnym momencie nie przerwało….
Kolejna sprawa to fakt, że nasz modem będzie działał nie tylko u nas w domu…, mozemy go podłączyć do każdego gniazdka NTL (np. pod innym adresem) i będzie śmigał aż miło, nawet jeśli w tym domu nie ma obecnie podłączonego neta.
No i na koniec: jeśli tylko zmieniamy adres to i tak zmuszają do podpisania umowy na kolejne 12 miesięcy…ale w sumie śmiga to ładnie, więc tu nie ma dużych oporów…
Pozdr
Prawdą jest że program instalacyjny nie działa na polskim Windowsie. U mnie też tak było.
Tyle, że można też zainstalować neta bez tego programu, a poprzez internet. Bo gdy modem już dobrze działa i wszystko jest podłączone można wejść na strone NTL i tam zainstalować neta ON-LINE. Należy podać wszystkie piny i dane i też działa 😀
Ale prawdą jest że dostać list z numerem PIN to wyjątek. Ja np. 2 razy dzwoniłem żeby mi podali ten PIN. U znajomych było to samo.
Ogólnie ŻENUŁA…..
Ale dla chcącego nic trudnego 😀
To wy i tak macie fajnie, bo mi od pierwszej instalacji dysk z oprogramowaniem zawieszał cały komputer, a napęd nie umiejąc odczytać (Winda angielska) zawartości, wykazywał Flow error…
Ile się trzeba było namęczyć, żeby to g.. wgrać!
Na moje interwencje w dziale pomocy technicznej padała słynna już odpowiedź: [b:429b790dd7]No idea…[/b:429b790dd7] 😯
No wiadomo że to nie Idea, lecz Telewest zwany już Virgin! 😆 😆
Sugeruje zmienic w opcjach regionalnych jezyk na angielski (a w opcjach regionalnych/zaawansowane właczyć angielskie tabele stron kodowych)i odpalić ponownie powinno pomóc…powodzenia
Nie pamiętam ile razy a było ich jakieś 1,000 pisałem na tym forum że 'płytka instalacyjna’ nie jest wbrew pozorom do niczego potrzebna przy instalacji. 1 telefon załatwia sprawę, żaden pin ani inne pier++ły, dzwonimy, podajemy mac modemu (jest na nim naklejony) i miły pan nam go 'enabluje’. Koniec.
Niedawno sam to przerabiałem bo virgin podesłał mi nowy modem. A koszt rozmowy? Na oko jakieś 20p (za całą rozmowę nie za minutę), oczywiście dzwoniąc pod 150 z telefonu domowego którego posiadanie kosztuje as much as dodatkowe Ł2 do abonamentu za internet (jak widać szybko się zwraca także przy rozmowach do Polski które są od 1/2 p/min.) 8)
wszystko co V-Tec napisal powyzej jest prawda 😉
Nie pamiętam ile razy a było ich jakieś 1,000 pisałem na tym forum że 'płytka instalacyjna’ nie jest wbrew pozorom do niczego potrzebna przy instalacji. 1 telefon załatwia sprawę, żaden pin ani inne pier++ły, dzwonimy, podajemy mac modemu (jest na nim naklejony) i miły pan nam go 'enabluje’. Koniec.
Niedawno to przerobiłeś, ale nie zawsze tak było…
Poza tym wcześniej było wyraźnie napisane, że jak każdy modem i taki tez musi byc najpierw zauważony i potem rozpoznany przez komputer, więc jeden "enabling code" tego chyba nie załatwiał wcześniej.
Co innego jak miałeś już wgrany program i teraz tylko zmieniłeś modem, ale oprogramowanie dla modemu pozostało. To jest różnica…
To byłoby ciekawe, gdyby nowa, pierwsza instalacja była w całości załatwiana jednym telefonem i kodem "enablującym". Wydaje mi się, że sterowanie naszym komputerem przez pana z NTL-TeleWest office raczej nie jest możliwe, a co najwyżej może on jedynie aktywować modem, pod warunkiem że komputer ten modem widzi i posiada coś, co umożliwia współpracę z nim i nawiązanie połączenia internetowego.
Tak czy nie?
Bo mam wrażenie, że wypowiedź V-teca dotyczy innego przypadku niż nowa instalacja, a przeskok przez "niepotrzebny" dysk instalacyjny byłby wtedy zamydleniem sprawy… Tylko się upewniam zaznaczam. 😉
Bo w tej powodzi komentarzy na te tematy, każdy widzi coś inaczej i potem wychodzą takie jaja jak z tymi nowymi routerami, że ponoć nic nie trzeba robić i "się samo" znajdzie, samo wyswietli, ale ludzie mają jednak kłopoty i nic nie odpala.
Fata pan z ntl-a nie musi w żaden sposób 'sterować naszym komputerem’. Steruje nim system operacyjny (Windows na ogół). Komputer ma gniazdko LAN (Ethernet) które sterowane jest przez sys. op. zgodnie ze standardowym protokołem sieciowym. Takie samo gniazdko jest w modemie, po połączeniu kabelkiem komputera z modemem komunikują się one ze sobą bez potrzeby jakiejkolwiek ingerencji. Z drugiej strony modemu jest kabel koncentryczny którym łączy się on z serwerem ntl-a i w ten sposób mamy dostęp do internetu. Żeby jednak serwer 'wpuścił’ nasz modem najpierw sprawdza jego nr seryjny (MAC) na swojej liście, gdy go nie ma wtedy nie pozwoli mu się podłączyć (w ten sposób technik ntl może np. odłączyć klienta zalegającego z abonamentem bez wstawania zza biurka). W takiej sytuacji dzwonimy i jeśli tylko nie jesteśmy na liście złych klientów, pan z helpline wpisze nasz MAC na listę i już mamy neta – cała filozofia.
No i trzeba było tak jasno i przejrzyście to od początku napisać.
Dzieki serdeczne. Jedyny post wyjaśniający to wreszcie.
Btw. od kiedy to tak wygląda?
Bo albo NTL wprowadzał w błąd (błędy tam to norma taka jak pójście rano do ubikacji 😆 👿 ), albo coś było z urządzeniami nie tak- zdarza się. Rozumiem, że gdy połączenie modem -Pecet jest przez USB, działa to tak samo?
Rozumiem, że gdy połączenie modem -Pecet jest przez USB, działa to tak samo?
Niestety w tym wypadku jest trochę gorzej gdyż urządzenie podpięte przez usb nie komunikuje się bezpośrednio z systemem op. ale za pomocą sterownika. A sterownik modemu jest na cd instalacyjnym właśnie 🙁
Rozwiązanie? Zrezygnować z usb i zastosować kabel sieciowy (Ethernet). Takie połączenie jest zalecane przez ntl, jest stabilniejsze i mniej obciąża procesor. USB to rozwiązanie 'awaryjne’ (w nowych modemach zresztą w ogóle zrezygnowano z gniazda usb). LAN ma także tę zaletę że umożliwia połączenie modemu z routerem do którego z kolei można podłączyć kablami lub bezprzewodowo kilka komputerów.
Witam.
Znajomy mial podobny problem z pierwsza rejestracja w NTL z powodu… Visty. Sterowniki dostarczone od operatora niestety nie sa jeszcze kompatybilne z tym systemem operacyjnym. Ja rozwiazalem ta sprawe troszke inaczej. Nie obylo sie pczywiscie bez telefonu do NTL. Rozwiazanie jest nastepujace. Powiedzialem ze przeslali mi wadliwa plyte (z doswiadczenia wiem ze jesli sie powie ze korzystamy z Windows Vista to uslyszymy ze niestety nie mozemy panu pomoc…).
Gosc podal mi numer IP z ktorym mialem sie placzyc (za pomoca przegladarki) i tam podalem wszystkie dane. W ten sposob modem zostal aktywowany. Oprocz standardowych danych potzebnych do rejestracji system
pyta sie o jakis kod (jest on standardowy dla wszystkich urzytkownikow NTL) i dlatego trzeba dotzec do konca tej rozmowy. Niestety nie pamietam numeru IP jaki wtedy dostalem ani tego standardowego kodu. Jesli ktos bedzie dzwonil do NTL aby aktywowac konto za pomoca powyzszego przykladu, proponuje zapisac te dwie informacje i podzielic sie nimi na Forum. Oszczedzi to wielu pytan oraz telefonow.
Pozdrawiam.
Ta stronka to https://autoreg.autoregister.net a kod to NTL-CT8-CJ486